Σάββατο 19 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 20 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί την Πέλλα το Σάββατο 19 Νοέμβρη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

-- Στις 12 μ. θα συναντηθεί με σωματεία και φορείς του νομού στα Γιαννιτσά, στο δημαρχείο (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου), για τα ζητήματα της Υγείας στον νομό.

-- Στις 6 μ.μ. θα συναντηθεί με αγρότες της περιοχής στο Ριζό Σκύδρας, στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας.

-- Στις 7.45 μ.μ. θα συναντηθεί με την δήμαρχο Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, στο δημαρχείο.

-- Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Πέλλας στο Κλειστό Γυμναστήριο Σκύδρας «Αλέξανδρος Νικολαΐδης».

***

Την Κυριακή 20 Νοέμβρη

-- Στις 11 π.μ. θα παρευρεθεί στα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας για τον αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης και ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Σπύρο Κοντούλη, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της ΑΕΚ.

Θα ακολουθήσει εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά», στις 11.30 π.μ. στο 1ο Γυμνάσιο - 1ο Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας (Τρυπιά 47).

-- Στη 1 μ.μ. θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση - συνεστίαση στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, αφιερωμένη στην επέτειο ίδρυσης του Κόμματος.

Θα ακολουθήσει γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

***

Τη Δευτέρα 21 Νοέμβρη, στη 1 μ.μ., θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

***

Το Σάββατο 26 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στη Νέα Ιωνία. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πολυγωνική αίθουσα του 5ου ΓΕΛ (Ανατόλια), Εμμ. Παππά 6.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την Υγεία την Τρίτη 22/11

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4-6) με αφορμή τις αρνητικές εξελίξεις που φέρνει το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και θέμα «Η Υγεία κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους».

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο κίνδυνος γενικευμένου πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας είναι «εδώ»

Οπως κατέδειξε και το περιστατικό με τον πύραυλο στην Πολωνία

Russian Defense Ministry Press

Την υπαρκτή και διαρκή απειλή γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με άμεση σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ανέδειξε ξανά το περιστατικό με τον πύραυλο που έπληξε μεθόριο περιοχή της Πολωνίας, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Και μπορεί σε αυτήν τη φάση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να έδειξαν ότι δεν επιδιώκεται μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, ωστόσο είναι φανερό ότι με τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και τη συνεχή εμβάθυνση της ΝΑΤΟικής εμπλοκής, αντίστοιχα περιστατικά μπορεί να αξιοποιηθούν ως πρόσχημα για να μπουν κι άλλες χώρες στον πόλεμο, ή να δημιουργήσουν τη δική τους δυναμική παραπέρα κλιμάκωσης.

Στο μεταξύ η Ρωσία έχει επιδοθεί σε καθημερινό μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε περιοχές της Ουκρανίας, το Κίεβο δέχεται όλο και περισσότερους στρατιωτικούς εξοπλισμούς από τη Δύση και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για μακρόχρονη συνέχιση της σύγκρουσης.

Σε κάθε περίπτωση, όλα συγκλίνουν στο ότι η φωτιά ενός μεγάλου ιμπεριαλιστικού πολέμου απειλεί τους λαούς της Ευρώπης: Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στην Ανατολική Ευρώπη οξύνεται και μετατρέπεται σε ένα κουβάρι αντικρουόμενων συμφερόντων. Οπως οξύνονται και οι αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, τόσο για την εξέλιξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία όσο και για το «πάνω χέρι» στην περιοχή. Οι μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις σε Ανατολική Ευρώπη και Βαλτική Θάλασσα, καθώς και άλλοι απρόβλεπτοι παράγοντες, μπορούν εύκολα να «ανάψουν τη φωτιά».

Γερμανία: Προετοιμάζεται για «πρωτεύοντα ρόλο» σε ενδεχόμενο πόλεμο με τη Ρωσία

Χαρακτηριστικά, απόρρητη έκθεση του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, την οποία επικαλείται το «Spiegel», περιγράφει τον «στρατηγικό αναπροσανατολισμό» των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στο ενδεχόμενο άμεσης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία την Τρίτη κατέδειξε ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ένα ενδεχόμενο απόλυτα ρεαλιστικό.

Η γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι μια άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας δεν αποτελεί «επιλογή» και θα ήταν «καταστροφική». Εξετάζεται ωστόσο η περίπτωση ένας τέτοιος πόλεμος να καταστεί εκ των πραγμάτων αναπόφευκτος.

Σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση, την οποία υπογράφει ο στρατηγός Εμπερχαρντ Τσορν, οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να προετοιμαστούν «για δύσκολα χρόνια» και η Γερμανία πρέπει να διαδραματίσει «πρωτεύοντα ρόλο» στην Ευρώπη.

«Ο πόλεμος στην Ευρώπη είναι και πάλι πραγματικότητα» και μια άμεση σύγκρουση στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ «έχει γίνει και πάλι πιο πιθανή», αναφέρει ο Τσορν. «Σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η Μπούντεσβερ (σ.σ. το γερμανικό στράτευμα) θα πρέπει να παράσχει μάχιμες και έτοιμες για δράση δυνάμεις και να μην περιμένει υποστήριξη από τις ΗΠΑ».

Η έκθεση ενισχύει την αλλαγή πλεύσης της Γερμανίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για «απεξάρτηση» σε στρατηγικούς τομείς, όπως από τη Ρωσία στην Ενέργεια, από τις ΗΠΑ στην Αμυνα, από την Κίνα στις νέες τεχνολογίες κ.λπ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το τεράστιο στρατιωτικό πακέτο 100 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει το Βερολίνο για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο καγκελάριος Ολ. Σολτς έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο γερμανικός στρατός θα γίνει ο ισχυρότερος στην Ευρώπη, με μεγαλύτερο ρόλο στο ΝΑΤΟ.

Ο Τσορν υπογραμμίζει τον «πρωτεύοντα ρόλο που καλείται να αναλάβει ο γερμανικός στρατός στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ σε έναν αναγκαστικό πόλεμο». Ιδιαίτερα απαιτείται «εκπαίδευση και επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα υψηλής έντασης πολεμικό σενάριο» - με άλλα λόγια, δεν αρκεί η αποστολή εξειδικευμένων μονάδων σε συγκεκριμένες αποστολές στο εξωτερικό, αλλά για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ πρέπει να διατηρούνται σε κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας πολυάριθμες στρατιωτικές μονάδες.

Χαρακτηριστικές είναι οι κινήσεις της Γερμανίας στη Λιθουανία, ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο στην Ανατολική Ευρώπη. Η Λιθουανία αναμένεται να φιλοξενήσει έως και 5.000 Γερμανούς στρατιώτες μέχρι το 2026.

Η Γερμανία βρήκε ευκαιρία για αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της μετά τον πύραυλο στην Πολωνία, δηλώνοντας έτοιμη να στείλει μαχητικά αεροσκάφη «Eurofighter» για να επιτηρούν τον πολωνικό εναέριο χώρο.

Το Κίεβο πιέζει για ΝΑΤΟική επέμβαση

Το Κίεβο δεν έκρυψε τις επιδιώξεις του για άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό, την Τρίτη το βράδυ, ότι πύραυλος έπεσε σε πολωνικό έδαφος.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν, σχεδόν πανηγυρικά, ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε έδαφος του ΝΑΤΟ και κάλεσαν τους «συμμάχους» να δράσουν. Τις μέρες που ακολούθησαν, το Κίεβο συνέχισε να αμφισβητεί τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Πολωνίας ότι πρόκειται για ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

Η Ουκρανία ζήτησε μάλιστα να συμμετάσχει στις έρευνες, ενώ παράλληλα παζαρεύει τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας με τη συνδρομή μελών του ΝΑΤΟ και πυραύλους «Patriot» από τις ΗΠΑ. Επανέφερε άλλωστε το αίτημα για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, κάτι που αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

ΗΠΑ: Διπλή τακτική με «όπλα» και «διαπραγματεύσεις»

Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ότι ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία είναι «σχεδόν απίθανο» να είναι ρωσικός, διατυπώθηκαν ενώ εδώ και βδομάδες εντείνονται τα «υπονοούμενα» από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις, πάντα «όταν το αποφασίσει η Ουκρανία», όπως διατείνονται.

Η κατάσταση στο πεδίο κρίνεται σχετικά στάσιμη και αδιέξοδη και για τις δύο πλευρές, παρά την απόσυρση της Ρωσίας από το δυτικό τμήμα της Χερσώνας. Επιπλέον, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα οι ΗΠΑ φαίνεται ότι ξεμένουν από ορισμένα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά υψηλής τεχνολογίας, που στέλνονται στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικές ήταν οι πρόσφατες εκτιμήσεις του επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Μ. Μίλεϊ: «Η πιθανότητα μιας ουκρανικής στρατιωτικής νίκης σύντομα - με εκδίωξη των Ρώσων από όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας - δεν είναι μεγάλη». Ωστόσο, «ίσως μπορέσει να υπάρξει μια πολιτική λύση, με την οποία οι Ρώσοι θα αποσυρθούν», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει από ποιες περιοχές και με τι ανταλλάγματα.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, και η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση 37,7 δισ. δολαρίων για τις στρατιωτικές ανάγκες του Κιέβου.

Στο παρασκήνιο, πάντως, υπάρχουν αυξανόμενες διαφωνίες εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ, αλλά και με το Κίεβο, για το πότε θα πρέπει να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος. Αλλά και χώρες «ουδέτερες» απέναντι στη ρωσική εισβολή, όπως Κίνα και Ινδία, εμφανίζονται όλο και πιο δυσαρεστημένες με τις οικονομικές συνέπειες και το μάκρος του πολέμου.

«Χρειάζονται περισσότερες διπλωματικές προσπάθειες τις επόμενες βδομάδες για να έρθουν οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, ο οποίος είχε «σύντομες συνομιλίες» με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20, όπως και ο Γερμανός καγκελάριος.

Μυστικές και φανερές επαφές ΗΠΑ - Ρωσίας

Αντίστοιχα, και η Μόσχα στέλνει «σινιάλα» προς τη Δύση για διαμεσολάβησή της στο Κίεβο ώστε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι είναι «υποχρεωμένη» να υπερασπιστεί όλα τα ρωσικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων και όσων ουκρανικών εδαφών προσάρτησε.

Η Δύση είναι σε θέση να αποτελέσει «καθοδηγητικό και ενισχυτικό στοιχείο» για το Κίεβο σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, καθώς οι δυτικές «οδηγίες» «εφαρμόζονται πολύ σχολαστικά από το Κίεβο». Ο ίδιος είχε υποστηρίξει επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας και να ενθαρρύνουν το Κίεβο για διαπραγματεύσεις.

Σε αυτό το φόντο, την περασμένη βδομάδα στην Αγκυρα ο επικεφαλής της CIA, Ου. Μπερνς, συζήτησε θέματα «ευαίσθητης φύσης» με τον Ρώσο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (SVR), Σ. Ναρίσκιν.

Να σημειωθεί τέλος ότι από 29 Νοέμβρη μέχρι 6 Δεκέμβρη θα γίνουν στο Κάιρο συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την ανανέωση της Συνθήκης «New START», για τον έλεγχο των στρατηγικών και πυρηνικών όπλων, και σύμφωνα με τον Ρώσο αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Σ. Ριαμπκόφ, η Μόσχα δεν θα απορρίψει συναντήσεις υψηλού επιπέδου για τη διεθνή «στρατηγική σταθερότητας» αν η Ουάσιγκτον δηλώσει ενδιαφέρον και ετοιμότητα.

Σε ρόλο ΝΑΤΟικών εκπαιδευτών των Ουκρανών κομάντο

Eurokinissi

Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη ο «Ριζοσπάστης», η κυβέρνηση δηλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθυμη να αναλάβει την εκπαίδευση, εδώ, επίλεκτων Ουκρανών στρατιωτικών. Θυμίζουμε ότι την Τρίτη το Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, αποφάσισε την έναρξη της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας στην Ουκρανία (European Union Military Assistance Mission Ukraine - EUMAM Ukraine).

Επισήμως, στόχος της είναι «να ενισχύσει τη στρατιωτική ικανότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, για να τους επιτρέψει να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», άρα με ανακατάληψη εδαφών.

Παραπέρα, η EUMAM Ukraine θα παρέχει «ατομική, συλλογική και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε έως και 15.000 στελέχη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολλές τοποθεσίες στην επικράτεια των κρατών - μελών της ΕΕ».

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Παράγοντες με τους οποίους μίλησε ο «Ριζοσπάστης» αναφέρουν ότι στο ΓΕΕΘΑ υπάρχει έτοιμο σχέδιο να παρασχεθεί εκπαίδευση σε Ουκρανούς κομάντο σε τρεις τοποθεσίες εντός ελληνικής επικράτειας:

-- Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο Αττικής, με βασικό «προτέρημα» που πλασάρεται από την ντόπια αστική τάξη σε «εταίρους και συμμάχους» το Πεδίο Βολής «Κανδηλίου». Ανακαινίστηκε πέρυσι, ώστε να προσομοιάζει με αστικό και ημιαστικό περιβάλλον, και εστιάζει στην εφαρμογή τεχνικών και τακτικών μάχης μικρών κλιμακίων. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν Πεδία Βολής ελαττωμένης απόστασης, εγκαταστάσεις καταστροφών αστικού περιβάλλοντος, εκκαθάρισης οικοδομικού συγκροτήματος, συμπλέγματος σηράγγων ανοιχτού και κλειστού τύπου και εκκαθάρισης υπογείων, καθώς και πύργος Fast Rope και καταρρίχησης.


-- Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Παρέχει εκπαίδευση σε αντικείμενα: Καταδρομικών επιχειρήσεων και ανορθόδοξου πολέμου. Αναγνωρίσεως φίλιων εχθρού στο πεδίο της μάχης. Απόδρασης - διαφυγής - επιβίωσης - αντίστασης στην ανάκριση. Βολών μάχης ταχείας αντίδρασης. Ελεύθερου σκοπευτή - ειδικών αποστολών. Παροχής α' βοηθειών στο πεδίο της μάχης. Σχεδίασης επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μάλιστα, υπάρχει υπο-σενάριο η «αξιοποίηση» αυτή της Ρεντίνας να συνδυαστεί με «επισκέψεις» των Ουκρανών για εκπαίδευση και στη Νέα Σάντα Κιλκίς, όπου εδρεύει η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

-- Στη Θεσσαλία, όπου υπάρχει σειρά τέτοιων σχηματισμών και δομών, όπως η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο, με εκπαίδευση στα αντικείμενα πεζοναυτών και καταδρομών, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) στον Ολυμπο και η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Ζώνες όπου αναπτύσσονται και Αμερικανοί, για να δώσουν κι αυτοί τα «φώτα» τους. Θυμίζουμε ότι κάθε χρόνο, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, προσγειώνονται στο Στεφανοβίκειο Αμερικανοί ελικοπτεράδες, εκπαιδευόμενοι επί μήνες με προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα, ως συνέπεια της κατάπτυστης νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει και λειτουργούν στη χώρα ένα εκτεταμένο πλέγμα logistics για την ταχύτερη διεκπεραίωση δυνάμεών τους προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με κόμβο σε αυτό το πλέγμα και το Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο (το χαρακτηρίζουν Logistics Support Area «Volos»).

Επιπλέον, υπάρχει και η σκέψη οι εκπαιδευόμενοι Ουκρανοί να πάνε - υπό την επίβλεψη των Αμερικανών - στην Αλεξανδρούπολη, στο Στρατόπεδο Κανδηλάπτη (οι ΗΠΑ τού αποδίδουν τον χαρακτηρισμό Logistics Support Area «Αlex A») και στο Στρατόπεδο Γιαννούλη (Logistics Support Area «Αlex Β»), ώστε να έρχονται κατευθείαν σε επαφή και μια πρώτη εξοικείωση με τα όπλα, μέσα και πυρομαχικά που ξεφορτώνουν - τη μία καραβιά μετά την άλλη - οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στον ακριτικό λιμένα και να εμπλέκονται άμεσα με τη διεκπεραίωση του υλικού αυτού προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Ολα τα παραπάνω θα τρέξουν παράλληλα με αλλεπάλληλες συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις με αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις όπως και δυνάμεις από χώρες «εταίρους» του ευρωατλαντικού άξονα, που γίνονται στην Ελλάδα, οξύνοντας - πάνω στο σύνθετο ελληνικό γεωμορφολογικό ανάγλυφο - τις μαχητικές τους ικανότητες, αλλά και απλώνοντας μάχιμα τμήματα και φονικά μέσα του ΝΑΤΟ στον κρίσιμο δίαυλο του Αιγαίου, μιαν ανάσα από τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και την είσοδο στη Μαύρη Θάλασσα.


Κείμενα: Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Εκπαίδευση σε Ουκρανούς κομάντο στην Ελλάδα. Διάθεση και παραπέρα ανάπτυξη των βάσεων σε υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Αποστολές όπλων και πυρομαχικών στο μέτωπο, αλλά και ανάπτυξη μάχιμων τμημάτων στη γραμμή της αντιπαράθεσης.

Χωρίς πάτο αναδεικνύεται η επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, σε υλοποίηση των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών ενάντια στη Ρωσία, όπως πατάνε άλλωστε στις νέες, «επικαιροποιημένες» Συμφωνίες για τις Βάσεις, που ετοιμάστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκαν κατόπιν και υλοποιούνται επί ΝΔ.

Πρόκειται για τη «Λερναία Υδρα» της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για τα συμφέροντα της αστικής τάξης που εκθέτει τον λαό σε τεράστιους κινδύνους. Κάνουν επιτακτικά αναγκαία τη μαζική λαϊκή καταδίκη του πολέμου και την ένταση της πάλης για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Για να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου! Για να σταματήσει η χώρα να είναι ορμητήριο πολέμου και πιθανός στόχος αντιποίνων.

Γιγαντώνεται το πλέγμα των βάσεων του θανάτου, μεγαλώνει η στοχοποίηση του λαού

Η ανάπτυξη των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς την πρώτη γραμμή του μετώπου του πολέμου γίνεται με ορμητήριο ένα ευρύ πλέγμα βάσεων, σε κομβικά σημεία στην ελληνική επικράτεια. Τα «θεμέλια» μπήκαν ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που άνοιξε τον δρόμο και πλέον, με βάση και την κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις (MDCA), οι ΗΠΑ αναπτύσσουν εκεί τις δυνάμεις τους και «επενδύουν» μεγάλα ποσά για να επεκτείνουν και παραπέρα τις υποδομές τους, μετατρέποντας ολόκληρη τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό προμαχώνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στοχοποίησή της από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Φαραωνικά» έργα στη Σούδα «για τις προκλήσεις του στρατηγικού ανταγωνισμού»

Χαρακτηριστική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός - που επιβεβαιώνει στο ακέραιο σχετικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» στις 13 Ιούλη φέτος - ότι τη Δευτέρα ξεκίνησαν εργασίες κατασκευής ενός νέου κέντρου τηλεπικοινωνιών της βάσης τους στη Σούδα, σε πρώτη φάση εκσκαφές θεμελίωσης και διαμόρφωσης του χώρου.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε σε εταιρεία συμβόλαιο ύψους 37 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή ενός Κέντρου Επικοινωνιών («Communications Center»). Το έργο προχωρά βάση κατευθύνσεων της Naval Facilities Engineering Systems Command (NAVFAC), Διοίκηση του Ναυτικού των ΗΠΑ. Αφορά καταρχάς την κατασκευή πολυώροφης εγκατάστασης για το εκεί απόσπασμα της Naval Computer and Telecommunications Area Master Station Atlantic (NCTAMS LANT).


Είναι κομμάτι της NAVIFOR (Διοίκησης Πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ), με αποστολή επισήμως τη διεκπεραίωση σημάτων και τη διαχείριση δεδομένων, όπου «αυτός ο συνδυασμός επικοινωνιών και τεχνολογιών υπολογιστών είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ο πολεμιστής έχει πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες τη σωστή στιγμή», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Μετά κι απ' αυτήν την εξέλιξη, άλλωστε, ο ίδιος ο διοικητής της βάσης, πλοίαρχος Odin J. Klug, τόνιζε ότι «αυτή η νέα εγκατάσταση θα βοηθήσει να προχωρήσουμε περισσότερο στον 21ο αιώνα και - θα έλεγα - θα αποτελέσει το θεμέλιο για να μπούμε στον 22ο».

Σημειωτέον, στη Σούδα γίνονται κι άλλα έργα, προκειμένου η βάση να ανταποκριθεί «στις προκλήσεις του στρατηγικού ανταγωνισμού σε ένα εξελισσόμενο περιβάλλον απειλής», όπως σημειώνεται από αρμόδιες πηγές:

Στο Μαράθι κατασκευάζεται - με προϋπολογισμό 5 εκατ. δολάρια - και ένα Κέντρο Ανεφοδιασμού, Logistics Support Center (LSC), εμβαδού 1.360 τ.μ., συμπλήρωμα στο «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay), την προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού που ήδη διατηρούν εκεί.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα έχει και χώρο αποθήκευσης HAZMAT («hazardous material» - «επικίνδυνα υλικά»), διεθνής όρος που αναφέρεται σε τοξικά χημικά, καύσιμα, πυρηνικά απόβλητα, αλλά και βιολογικούς, χημικούς και ραδιολογικούς παράγοντες.

Ακόμα, ολοκληρώθηκε έργο ύψους 16 εκατ. δολαρίων που περιλάμβανε ένα νέο σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω αγωγών και κρουνών (αντί βυτιοφόρων), επιτρέποντας τον ταυτόχρονο ανεφοδιασμό πολλαπλών αεροσκαφών, και μια «στρατηγική» επέκταση του σχετικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση, στάθμευση και υποστήριξή τους, καθώς και ο αποτελεσματικότερος χειρισμός του φορτίου των μεταγωγικών, μειώνοντας συνολικά τον χρόνο απόκρισης σε αιτήματα ανεφοδιασμού. Αλλωστε, εξυπηρετούν εκεί αεροπλανοφόρα και αεροσκάφη που κινούνται στις ζώνες ευθύνης του 6ου και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό.

Διόλου τυχαία, μετά τις τέτοιες εργασίες το αεροπορικό σκέλος της Σούδας έχει πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μία ολόκληρη Μοίρα αμερικανικών μαχητικών, όπως έγινε το καλοκαίρι, όταν μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης 10 F-35 συν 14 F-15 των Αμερικανών, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Ετσι, η βάση συμβάλει πλέον στην υλοποίηση του νέου αεροπορικού δόγματος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, την «Ευέλικτη Ανάπτυξη Μάχης» (Αgile Combat Employment). Βασίζεται λιγότερο σε μεγάλες, κύριες υπερπόντιες βάσεις, και περισσότερο στην ανάπτυξη και συντήρηση αεροσκαφών σε διάσπαρτες προωθημένες τοποθεσίες.

Ολα αυτά ενώ συνεχίζεται και η ...συνηθισμένη δραστηριότητα της Βάσης, καθώς από τη Σούδα απογειώνονται σχεδόν καθημερινά κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, για πτήσεις από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Κεντρική Μεσόγειο αλλά και τη Μέση Ανατολή.

Ενδεικτικό της τέτοιας αξίας της Σούδας είναι το γεγονός ότι την Τρίτη την επισκέφτηκε ο ίδιος ο υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ (Secretary of the Navy) Carlos Del Toro, επιθεωρώντας τόσο τη Ναυτική τους Βάση (Naval Support Activity Souda Bay), όσο και το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (NATO Maritime Interdiction Operational Training Center). Σε συνομιλίες του, δε, με στελέχη του ΓΕΕΘΑ, τόνισαν τον «σημαντικό ρόλο της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης σε ό,τι αφορά την παροχή σημαντικών διευκολύνσεων προς το ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ανατολικής Πτέρυγάς του».

Από τη Λάρισα και τον Βόλο στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική

Στα σχέδια αυτά έρχονται να προστεθούν και όσα δρομολογούνται ή ήδη υλοποιούνται στην αεροπορική βάση της Λάρισας, σε αυτήν της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο και, βέβαια, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Διόλου τυχαία, το προηγούμενο Σάββατο μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση Λάρισας 8 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) με το προσωπικό υποστήριξής τους, «μετά από στενή και αγαστή συνεργασία των αρμόδιων κλάδων του με τις αμερικανικές αρχές», όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ.

Η μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους, «θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ» και έλαβε χώρα «σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης» της νέας MDCA, όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ. Τα εν λόγω UAV έχουν εμβέλεια ές 1.800 χιλιόμετρα και αυτονομία 40 ώρες πτήσης. Μπορούν έτσι να επιχειρούν σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατ. Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία, μια ανάσα από Ρωσία και Λευκορωσία. Χαρακτηρίζονται δε από δυνατότητες συλλογής υψηλής ευκρίνειας εικόνας, προς αναμετάδοση στα αμερικανικά κέντρα επιχειρήσεων αλλά και στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων και πλοίων, επιβεβαιώνοντας ξανά την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Σημειωτέον, αμερικανικά μέσα επιστρέφουν στην 110 ΠΜ μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, έπειτα από εργασίες αναβάθμισης στο πλαίσιο της MDCA, με τους Αμερικανούς να ρίχνουν περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «υψηλής αξίας μέσα», όπως τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί. Μάλιστα, στις αρχές του 2023 αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο από τα υπό κατασκευή υπόστεγα.

Ταυτόχρονα εντείνονται οι προετοιμασίες στο γειτονικό Στεφανοβίκειο (στρατόπεδο Περισσάκη, αεροπορική βάση και έδρα της 1ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού), όπου για άλλη μια χρονιά (όπως γίνεται από το 2018) αναμένεται η μεταστάθμευση τουλάχιστον ενός τάγματος (4 λόχοι, περίπου 24 ελικόπτερα) της αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού, στο πλαίσιο της επιχείρησής τους «Atlantic Resolve», που κάθε χρόνο φέρνει «φρέσκες» - μάχιμες δυνάμεις τους για ανάπτυξη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Οπως έχει αποκαλύψει με σειρά δημοσιευμάτων ο «Ριζοσπάστης», στην κατεύθυνση ενίσχυσης των δυνατοτήτων της βάσης στο αμερικανικό υπουργείο Αμυνας αναζητούσαν εργολάβο για τη μελέτη και κατασκευή, σε πρώτη φάση, ενός νέου δικτύου επικοινωνιών οπτικών ινών μεταξύ του κτιρίου της διοίκησης, του υπόστεγου υπ' αριθμ. 1, του υπόστεγου 2, της ζώνης SSA (Supply Support Activity Lot - SSA) και μιας μελλοντικής ζώνης συντήρησης (Large Area Maintenance Shelter - LAMS).

Σε πλήρη εξέλιξη η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε «Σούδα του Βορρά»

Στο ίδιο πλαίσιο εντείνονται οι προετοιμασίες και στην Αλεξανδρούπολη, την οποία εξελίσσουν σε «Σούδα του Βορρά», με κομβικό ρόλο στην υποστήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων του ευρωατλαντικού άξονα ενάντια στη Ρωσία.

Θυμίζουμε ότι πριν δέκα μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη ματαίωση της πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, καθώς ο πρωθυπουργός τόνιζε ότι «στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου».

Να αναπτυχθεί δηλαδή παραπέρα ως «ο σημαντικότερος κόμβος του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για διεκπεραίωση πολεμικού του υλικού προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία», όπως τονίζεται από αρμόδιες πηγές.

Τα στοιχεία άλλωστε μιλούν από μόνα τους: Το 2021 η διακίνηση στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ από το λιμάνι 14πλασιάστηκε σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο! Οσο για φέτος, χρειάστηκαν μόλις 6 μήνες από την έναρξη του πολέμου για να ισοφαριστεί αυτό το ρεκόρ.

Διατηρώντας την πλειοψηφία των μετοχών, το κράτος θα συνεχίσει να εγγυάται τη λειτουργία της Αλεξανδρούπολης ως κόμβου στρατηγικής σημασίας για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η επόμενη ή μεθεπόμενη κυβέρνηση. Αλλωστε, η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, που περιλαμβάνει και την Αλεξανδρούπολη, έχει μεν την υπογραφή της ΝΔ αλλά φέρει και την σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθότι επί ημερών του έγινε ο περιλάλητος α' γύρος του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, οπότε και μπήκαν τα θεμέλια αυτών των εξελίξεων.

Με βάση τα παραπάνω, οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει ήδη προσωπικό σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, στα προαναφερόμενα στρατόπεδα Κανδηλάπτη (Logistics Support Area «Αlex A») και Γιαννούλη (Logistics Support Area «Αlex Β»), όπως και στην έδρα της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (με την οποία συνεργάζονται στενά σε όλες τις απανωτές τα τελευταία χρόνια διεκπεραιώσεις δυνάμεών τους) στην πόλη. Και, φυσικά, στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, σημεία εισόδου και εξόδου στις σχετικές διεκπεραιώσεις.

Διόλου τυχαία, το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε τρισδιάστατη βυθομέτρηση της λιμενολεκάνης και του διαύλου του λιμένα, ώστε να πιστοποιηθεί ο ασφαλής ελλιμενισμός για μεγάλα μεταγωγικά πλοία των Αμερικανών, σαν αυτά που αναμένεται να στείλουν στην πόλη τις επόμενες βδομάδες προκειμένου να ξεφορτώσουν επιπλέον ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα οχήματα, συν άλλο πολεμικό υλικό - θα προωθηθούν κατόπιν προς Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη με τη συνδρομή του Στρατού, του Λιμενικού και της Αστυνομίας της χώρας μας.

Παράλληλα, αρμόδιοι παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι προχωρούν τα σχέδια για επέκταση υποδομών του λιμένα, έτσι ώστε όχι απλά να ελλιμενίζονται αλλά και να υποστηρίζονται εκεί τα μεγάλα αντιτορπιλικά των Αμερικανών, τύπου «Arleigh Burke», με ταυτόχρονη κατασκευή σταθμού ραντάρ των Αμερικανών, με εμβέλεια για παρακολούθηση από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Συρία. Συζητείται δε ένα σενάριο η πόλη και όσα γίνουν εκεί να χρησιμεύσουν ως κέντρο επιμελητείας (εξοπλισμός, πυρομαχικά, καύσιμα κ.λπ.) για τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν σε όλες τις χώρες της περιοχής (π.χ. Κόσοβο, Β. Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία).

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε τις προάλλες ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, προχωρά το σχέδιο για την «επέκταση του αγωγού καυσίμων έως την Αλεξανδρούπολη σε πρώτη φάση και ίσως ακολούθως προς την Ουκρανία και τη Ρουμανία», ο οποίος «θα υποστηρίξει με καύσιμα ενδεχόμενες συμμαχικές επιχειρήσεις. Ιδίως στην περίπτωση που θα καταστεί πιο δύσκολη η εκτέλεση αντίστοιχων θαλάσσιων μεταφορών»...

Ο αγωγός καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκινά από Ελευσίνα και καταλήγει Καβάλα, ενώ είναι συνδεδεμένος με τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη. Οι ΗΠΑ προωθούν εδώ και καιρό την επέκταση του αγωγού προς Αλεξανδρούπολη.

Κομβικό ρόλο στην υλοποίηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών σε Βαλκάνια, Ανατ. Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα παίζει και το Γ' Σώμα Στρατού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρισμένο επισήμως ως Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NATO Rapid Deployable Corps Greece - ΝRDC-GR).

Μάλιστα την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η άσκησή του, «GORDIAN KNOT 2022», ως Στρατηγείου σε ρόλο Χερσαίας Διοίκησης Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi Corps - Land Component, MC - LCC).

Συμμετείχαν 525 αξιωματικοί από 15 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και αντικείμενο ήταν να εκπαιδευτεί το στρατηγείο στον σχεδιασμό και στη διεξαγωγή διακλαδικής επιχείρησης μεγάλης κλίμακας της Συμμαχίας (Major Joint Operation+), σε εφαρμογή του Αρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ που αφορά στη «συλλογική άμυνα», εξασκώντας την ικανότητά του να διοικεί και να συντονίζει ταυτόχρονα έως και πέντε Στρατηγεία επιπέδου Σώματος Στρατού από τον Κύριο Σταθμό Διοίκησης (Main Command Post), κατά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεών τους και στους πέντε επιχειρησιακούς τομείς της αρμοδιότητάς τους (Ξηρά, Θάλασσα, Αέρας, Διάστημα, Κυβερνοχώρος).

Σε «ετοιμότητα» πάντα και ο Αραξος

Ολα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παραμένει πάντα σε «ετοιμότητα» για το ΝΑΤΟ η αεροπορική βάση του Αραξου.

Θυμίζουμε ότι όπως έχει αποκαλύψει το ΚΚΕ, συνεχίζουν να υπάρχουν εκεί 6 «θόλοι» («vaults») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System) κατασκευές που χρησιμοποιούνται για «ασφαλή αποθήκευση "ειδικών όπλων", συνήθως για τακτικές πυρηνικές βόμβες B-61», όπως αναφέρεται στη σχετική διεθνή ορολογία.

Ο Αραξος, στον οποίο μέχρι το 2001 φιλοξενούνταν πυρηνικές βόμβες (απομακρύνθηκαν κάτω και από τον αγώνα και την πίεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος), στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό είναι ενταγμένος σε ένα υποπλέγμα βάσεων όπου ναι μεν δεν φυλάσσονται σήμερα πυρηνικά, αλλά τα συστήματα αποθήκευσής τους, WS3, παραμένουν σε «κατάσταση φύλαξης» («caretaker status»),«έχουν μπει στη ναφθαλίνη ("mothballed") με τέτοιον τρόποώστε αν επιλέξουμε να επιστρέψουμε σε αυτές τις βάσεις, να μπορούμε να το κάνουμε», όπως λένε αρμόδιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Αλλωστε τα προηγούμενα χρόνια έγιναν εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού των εν λόγω εγκαταστάσεων: Στις 26-28/9/2017 έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο ακριβώς την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Αραξου. Σχετική ενημέρωση από αυτήν τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Αμυνας, με απόρρητο έγγραφο, το οποίο ανέφερε ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονταν στη βάση ήταν και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση ...«ειδικών όπλων».

Στον ίδιο «καμβά», στις 17/5/2018 επισκέφτηκε τη βάση, συνοδευόμενος από επιτελείς του ΝΑΤΟ, ο ίδιος ο Φρεντ Φρεντέρικσον, επικεφαλής τότε της Διεύθυνσης Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ (Nuclear Policy Directorate) και σταθερός υπέρμαχος του διαβόητου ΝΑΤΟικού δόγματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος».

Ως εδώ! Καμία συμμετοχή στον πόλεμο, να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου!

Την ώρα που το πρόσφατο περιστατικό στα ουκρανοπολωνικά σύνορα δείχνει ότι το ενδεχόμενο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ κρέμεται «από μια κλωστή», η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, που «επαυξάνουν», αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό, μετατρέποντας όλη τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, με ειδικό ρόλο στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση.

Ολοι αυτοί σπρώχνουν τη χώρα όλο και πιο βαθιά στο στόμα του λύκου, την ώρα που ο κίνδυνος «φωνάζει» από παντού! Λοιδορούν ή προσπαθούν να καπηλευτούν τα αντιπολεμικά αισθήματα του λαού. Τον καλούν να σηκώσει σημαίες ξένες προς τα συμφέροντά του, παρουσιάζοντας ως «ρεαλισμό» και «μονόδρομο» την πολιτική της βαθύτερης εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που αποδεδειγμένα οδηγεί σε μεγαλύτερες περιπέτειες και νέα δεινά.

Η «Λερναία Υδρα» της εμπλοκής έχει πολλά κεφάλια, αλλά τον ίδιο ένοχο: Είναι τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που βρίσκονται στην απέναντι όχθη από τα συμφέροντα του λαού. Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στα σχέδια της κυβέρνησης, των σημερινών και επίδοξων κυβερνητικών «σωτήρων», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που τον τραβάνε στον όλεθρο για να αποσπάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και λοιπά παράσιτα ένα μεγαλύτερο κομμάτι από τη μοιρασιά της «λείας», των ενεργειακών πηγών, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει αποφασιστικά η πάλη για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Σε κάθε χώρο δουλειάς, μόρφωσης, σε κάθε γειτονιά να δυναμώσει η οργάνωση, η πάλη για:

-- Να σταματήσουν η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

-- Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου. Τα ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα να σταματήσουν να είναι στρατιωτικά - πολεμικά προγεφυρώματα.

-- Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός ή υπαξιωματικός εκτός συνόρων. Να σταματήσει η αποστολή πολεμικών εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα.

-- Να αρθούν οι κυρώσεις της Ελλάδας προς τη Ρωσία, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, που έχουν και μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στον ελληνικό λαό.

Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο μας. Για να κοπεί μια και καλή το κεφάλι της «Λερναίας Υδρας» που γεννάει τον πόλεμο, την εκμετάλλευση, την προσφυγιά.

Οπλα στο μέτωπο και προσωπικό στις «ετοιμοπόλεμες» δυνάμεις του ΝΑΤΟ

Με εμβέλεια που φτάνει τα 1.800 χιλιόμετρα και αυτονομία 40 ώρες πτήσης, τα UAV που σταθμεύουν πλέον στην Λάρισα (βλέπε σελίδα 5) έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατ. Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία, μια ανάσα από Ρωσία και Λευκορωσία. Φέρνουν έτσι τη χώρα μας ακόμα πιο κοντά στο μέτωπο της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας, αλλά και στις «καυτές ζώνες» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική, εκθέτοντας σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο το λαό
Με εμβέλεια που φτάνει τα 1.800 χιλιόμετρα και αυτονομία 40 ώρες πτήσης, τα UAV που σταθμεύουν πλέον στην Λάρισα (βλέπε σελίδα 5) έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατ. Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία, μια ανάσα από Ρωσία και Λευκορωσία. Φέρνουν έτσι τη χώρα μας ακόμα πιο κοντά στο μέτωπο της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας, αλλά και στις «καυτές ζώνες» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική, εκθέτοντας σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο το λαό
Η εμπλοκή στο Ουκρανικό, ωστόσο, δεν αφορά μόνο την εκπαίδευση Ουκρανών κομάντο ή τη λειτουργία και επέκταση βάσεων, αναγκαίων για τον ευρωατλαντικό άξονα. Επεκτείνεται και στην αποστολή μάχιμων τμημάτων, όπλων και αλλεπάλληλων φορτίων πυρομαχικών στη γραμμή της αντιπαράθεσης.

Οι βρωμοδουλειές αυτές άλλωστε γίνονται με την «ομοφωνία» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που πριν από μερικές βδομάδες ψήφιζαν από κοινού το ψήφισμα - πολεμικό παραλήρημα του Ευρωκοινοβουλίου, που απαιτεί από τα κράτη - μέλη να «αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», ζητά τη συγκρότηση «ενός μηχανισμού στρατιωτικής βοήθειας μέσω εκμίσθωσης και δανεισμού» και καλεί τις κυβερνήσεις σε συντονισμό μέχρι και για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Ειδικότερα:

Σε υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ για διπλασιασμό των Σχηματισμών Μάχης (από 4 σε 8) που έχει αναπτύξει στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, απλωμένων από τη Βαλτική ως τη Βαλκανική, ήδη έχει αναχωρήσει για το Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας μία διμοιρία αντιαρματικών (6 τεθωρακισμένα οχήματα M901ITV, φορείς αντιαρματικών TOW-2 συν άλλα τροχοφόρα οχήματα) και επιτελείς της 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, που συμμετέχουν στη συγκρότηση της δύναμης ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria.

Εξάλλου, ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ απογειώνονται συχνά για πτήσεις έως πάνω από τη Βουλγαρία, στο FIR Σόφιας και στον κάθετο άξονα Μπουργκάς - Βάρνα, συλλέγοντας και μεταφέροντας εικόνα από τις κινήσεις των Ρώσων στην περιοχή, στα κεντρικά του ΝΑΤΟ.

Στο ενδιάμεσο, η κυβέρνηση έστειλε ήδη στην Ουκρανία (αποσύροντάς τα μάλιστα από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την ώρα που εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου η Τουρκία ζητά την αποστρατιωτικοποίησή τους) 20 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης, σοβιετικού σχεδιασμού BMP1, ενώ έχει συμφωνήσει να στείλει, μέχρι τον Γενάρη, άλλα 20. Υποτίθεται θα τα αντικαταστήσει (αλλά πηγαίνοντάς τα στον Εβρο, όχι στα νησιά) με αντίστοιχο αριθμό από ΤΟΜΑ «Marder» που θα της στείλει υποτίθεται η Γερμανία, η οποία όμως μέχρι στιγμής έχει στείλει μόλις 10.

Εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκρύψει αυτά τα στοιχεία, το ΚΚΕ αποκάλυψε ότι:

-- Τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απρίλη, η κυβέρνηση έστειλε στο Κίεβο 2.100 ρουκέτες του σοβιετικού Συστήματος Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων «RM-70» (το σύστημα έχει δώσει «μεγάλη ισχύ πυρός στο ελληνικό Πυροβολικό», αποτελώντας «έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος», σύμφωνα με όσα λέει το ίδιο το ΓΕΣ).

-- Στάλθηκαν επίσης 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, τουλάχιστον 60 δυσεύρετοι και πανάκριβοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stinger», 17.000 πολύτιμα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, 1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι «RPG».

Το κόστος των διατιθέμενων πυρομαχικών προσεγγίζει τα 30.000.000 ευρώ και ήταν όλα, μα όλα, επιχειρησιακά, παρά τις καινοφανείς θεωρίες περί «τρίτων αποθεμάτων» και «πλεονάζοντος υλικού» που επιστράτευσε η κυβέρνηση. Ωστόσο με ευθύνη της και κατ' εντολή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αποσύρθηκαν από περιοχές κρίσιμες για την άμυνα της χώρας, προκειμένου να συνδράμουν τα Τάγματα του Αζόφ και τον «Δεξιό Τομέα».

Σημειωτέον, η αξία αυτού του οπλισμού (ΤΟΜΑ και πυρομαχικά) επιβεβαιώνεται από την ίδια την κυβέρνηση, όσο κι αν επιχειρεί να τον απαξιώσει, απευθυνόμενη στο εσωτερικό της χώρας, μήπως και αμβλύνει τις αντιδράσεις μπροστά σε αυτές τις παραχωρήσεις. Οταν απευθύνεται στο εξωτερικό, τον αναφέρει ονομαστικά, πλασάροντας την αξία του και τη συνεισφορά της στην ιμπεριαλιστική αναμέτρηση.

Διόλου τυχαία, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, μιλώντας την Τετάρτη σε τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Επαφής για την Αμυνα στην Ουκρανία (σχήμα «προθύμων» που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ), έδωσε έμφαση στην «ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια που έχει παρασχεθεί, από τη χώρα μας, στην Ουκρανία, όπως πυρομαχικά 155 χλσ. (σ.σ. τροφοδοτούν τα ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 155 χλσ. που έστειλαν προηγουμένως οι Αμερικανοί στον Ζελένσκι) και, προσφάτως, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1», ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αυτήν την υποστήριξη.

Επονται, λοιπόν, κι άλλα. Αλλωστε, στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ έχει φουντώσει η συζήτηση για αποστολή ακόμα περισσότερης αεράμυνας προς την κυβέρνηση Ζελένσκι. Συζήτηση που πιάνει τους «ελληνικούς» S-300 και τα TOR M1 (αυτοκινούμενο ερπυστριοφόρο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς, παντός καιρού), συστήματα στα οποία είναι εξοικειωμένοι οι Ουκρανοί. Λέγεται, άλλωστε, ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις ξανάβαλε το θέμα στην κυβέρνηση, σε «επίσκεψή» του στο υπουργείο Αμυνας την Τετάρτη.

Στο οποίο υπουργείο αρμόδιοι παράγοντες αναμένουν ότι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι πιέσεις για την αποστολή τους στην Ουκρανία. Μετά δε το περιστατικό, μεσοβδόμαδα, με θραύσματα πυραύλων να πέφτουν σε πολωνικό έδαφος, δεν αποκλείεται - όπως αναφέρουν - τα συστήματα αυτά να ζητηθεί να σταλούν στην Πολωνία, «σε στήριξη συμμάχου, χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ». Αναμένεται με ενδιαφέρον, άλλωστε, επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Αμυνας στη Βαρσοβία το επόμενο διάστημα, κατόπιν πρόσκλησης του Πολωνού ομολόγου του, και τι θα συζητηθεί εκεί, ενώ ταυτόχρονα, σε άλλη μια κίνηση με σημασία, λέγεται ότι η πολωνική πρεσβεία οργανώνει αποστολή Ελλήνων δημοσιογράφων στη συνοριογραμμή με την Ουκρανία.

Αλλωστε, υπάρχει σχετικό προηγούμενο. Θυμίζουμε ότι πέρυσι τον Σεπτέμβρη η κυβέρνηση έστειλε μια Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Patriot» («Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας» - ΕΛΔΥΣΑ), την παραμονή της οποίας ανανέωσε την περασμένη βδομάδα για έναν ακόμα χρόνο. Ελεγε τότε ότι οι αποστολές εκτός συνόρων που βάζουν τον λαό στο στόχαστρο των ανταγωνισμών έχουν τάχα «θετικό αντίκτυπο (...) για τη διεθνή προβολή της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος της χώρας» και «στην προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή». Ανάλογα επιχειρήματα ψελλίζουν και σήμερα στα κυβερνητικά επιτελεία φτιάχνοντας κλίμα για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο...

Πατριδογνωμόνιο
Ο φόβος των ... λέξεων

Υπάρχουν λέξεις ελεύθερες και λέξεις δικτατορικές; Υπάρχουν λέξεις κακές ή καλές, αριστερές ή δεξιές; Η γλώσσα του σώματος έχει λέξεις; Οχι. Η φράση που τοποθετούνται, συχνά ο τρόπος που εκφέρονται, και κυρίως οι έννοιες που ενσκήπτουν από τη χρήση τους σ' ένα μήκος, πλάτος και βάθος, από την πρόθεση ως την αποκάλυψή της με πράξεις, είναι που κάποιες στιγμές χάρη στην επανάληψη τις μετατρέπουν σε «όρους». Κι εκεί εμένα με πιάνει φόβος. Πέφτω σε περισυλλογή. Αναρωτιέμαι και τυραννιέμαι για τις επιπτώσεις της ερμηνείας των λέξεων. Γιατί κάθε λέξη αλλάζει τους όρους της γλωσσικής μας σύμβασης, όπως η τιμή στο Χ μιας εξίσωσης. Αν σας μπέρδεψα, τότε κινηθείτε ανάμεσα στην τράπεζα και στην Αγία Τράπεζα και στο σου πήρα τραπέζι και σου κάνω ένα τραπέζι.

Ας πάρω, λοιπόν, καθόλου ξεκούραστα τους κρίκους των λέξεων για να μοιραστώ μαζί σας τον φόβο της αλυσίδας. Αυτής που κρύβεται πίσω από λέξεις, όπως η «εθνική ασφάλεια» στο νομοσχέδιο για τις επιτρεπτές παρακολουθήσεις. Αγαθές λέξεις κι οι δύο. Δεν τις λες και κακές για πιπέρι στο στόμα. Μόλις σκεφτείς όμως πόσες ακρότητες και βιαιότητες, πόσες βρωμιές έχουν διαπραχθεί στο όνομα του εθνικού και του ασφαλούς, κόβεις λάσπη κι αισθάνεσαι και μοναξιά και ανασφάλεια. Κι επειδή αυτές τις μέρες του Νοέμβρη κάθε χρόνο η λέξη ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ και οικειοποιείται και κακοποιείται, ενίοτε δε και βιάζεται κατ' εξακολούθηση, είπα να βάλω στο ανατομικό τραπέζι ένα άλλο «σώμα» λέξεων, που δυστυχώς δεν έχει το υπέροχο εκτυφλωτικό λευκό και το αδιαπέραστο σκούρο, που συναντά κανείς στο «μάθημα ανατομίας» του Ρέμπραντ.

Ο Σαϊφουλάχ Παράτσα, επιχειρηματίας από το Καράτσι, συλλαμβάνεται στην Ταϊλάνδη το 2003 ως ύποπτος για δεσμούς με την Αλ Κάιντα στα 56 του χρόνια. Μεταφέρεται στην αμερικάνικη στρατιωτική βάση του Μπάκραμ στο Αφγανιστάν. Υστερα από ένα χρόνο στο Γκουαντάναμο στην Κούβα. Ο μεσόκοπος Πακιστανός είχε κρατηθεί μέχρι φέτος, επειδή αποτελούσε «σημαντική απειλή», κατά το υπουργείο Αμυνας για τη χώρα που λέγεται ΗΠΑ. Δεν του ασκήθηκε ποτέ δίωξη. Με τόση ασάφεια που εμπεριέχεται στις λέξεις αυτές καθ' αυτές, όπως το επίθετο: σημαντική, το ουσιαστικό: απειλή και η έννοια η υποκειμενική της υποψίας, ο δυστυχής Παράτσα έφαγε πίσω από τα σίδερα της φρίκης 19 χρόνια από τη ζωή του. Αφέθηκε ελεύθερος πριν από έναν μήνα και στο Πακιστάν τον υποδέχθηκαν ως τον γηραιότερο κρατούμενο του Γκουαντάναμο που φτάνει στην ακούσια Ιθάκη του. Ο λόγος της απελευθέρωσής του ήταν μερικές λεξούλες, που έφτιαξαν την αλυσίδα της αθλιότητας της ζωής του. «Δεν είναι πλέον αναγκαία η κράτησή του...» για να διατηρηθεί η ασφάλεια της χώρας, είπε το Πεντάγωνο.

Ξέρω ότι είμαστε στην εποχή του πληκτρολογίου, σύντροφοι. Οπως και το ότι το μελάνι πια το 'χουμε για προνόμιο της σουπιάς. Ομως το παιχνίδι με τις λέξεις και τις έννοιες παραμένει τόσο γοητευτικό όσο κι επικίνδυνο. Οπότε ισχύει η συμβουλή η εμπειρική προγονική «βούτα τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσεις». Η γλώσσα δεν είναι πένα και το μυαλό δεν είναι μελανοδοχείο, αλλά κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι η λέξη δημοκρατία αντιστοιχεί σε είκοσι χρόνια ζωής, και δη απ' τα 55 στα 75, σ' ένα κελί απομόνωσης, χωρίς κατηγορία, χωρίς δίκη, και το χειρότερο χωρίς εξήγηση...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ LNG
Πάρτι κερδών στη σκιά του πολέμου για ενεργειακούς κολοσσούς και εφοπλιστές

Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών συνοδεύτηκε από αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων και στα δύο στρατόπεδα του πολέμου, με τους λαούς να πληρώνουν ξανά το μάρμαρο

Πριν από το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, αξιωματούχοι της ΕΕ διατύπωναν όλο και πιο έντονα τον στρατηγικό στόχο «διαφοροποίησης» των πηγών Ενέργειας της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ μιλούσαν πιο «επιθετικά» για την ανάγκη «απεξάρτησης» της Ευρώπης από τη ρωσική Ενέργεια και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο.

Ο πόλεμος επιτάχυνε τις εξελίξεις προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, διαμορφώνοντας μια εντελώς νέα κατάσταση στα ενεργειακά της Ευρώπης.

Η ταχύτατη μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία αντισταθμίστηκε κατά βάση με εισαγωγές LNG από άλλες αγορές και κυρίως από τις ΗΠΑ, δίνοντας νέα ώθηση στην κερδοφορία των αμερικανικών πολυεθνικών της Ενέργειας, αλλά και στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, μεταξύ άλλων και στο ελληνικό, που είδε τις δουλειές του να απογειώνονται.

Από την άλλη, βέβαια, οι λαοί βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν το κόστος της Ενέργειας, που αυξανόταν σταθερά και πριν τον πόλεμο εξαιτίας της στρατηγικής της «απελευθέρωσης», του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», η οποία - ανάμεσα σε άλλα - κατέστησε το φυσικό αέριο βασικό καύσιμο στην ηλεκτροπαραγωγή.

Θα δούμε παρακάτω πώς μεταμορφώθηκε ο ενεργειακός χάρτης το τελευταίο 9μηνο και πώς η πολυδιαφημισμένη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο όχι μόνο δεν μείωσε τις τιμές κατανάλωσης, αλλά επιτάχυνε την τάση ανόδου που προϋπήρχε του πολέμου, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέα πεδία κερδοφορίας και ανταγωνισμού για τα ενεργειακά μονοπώλια.

Οι ρωσικές εξαγωγές στην Ευρώπη πριν από τον πόλεμο


Η Ρωσία εξήγαγε ετησίως κατά μέσο όρο περίπου 150 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στην Ευρώπη και επιπλέον 14 έως 18 bcm LNG, δηλαδή περίπου το 40% των αναγκών της, εισπράττοντας περί τα 400 δισ. ευρώ ετησίως.

Τον τελευταίο χρόνο, η προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία έχει μειωθεί κατά 88%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών «Argus Media» και αντίστροφα, οι συνολικές εισαγωγές LNG της Ευρώπης αυξήθηκαν το 2022 κατά 60%.

Αλλά και οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία ήταν επίσης υψηλές. Η Λιθουανία και η Φινλανδία εισήγαγαν περίπου το 80% από τη Ρωσία, η Γερμανία το 30% και η Ελλάδα το 29% τον Νοέμβρη του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Τα κράτη της ΕΕ προβλέπεται να διακόψουν οριστικά την αγορά ρωσικού αργού πετρελαίου που εισάγεται διά θαλάσσης από τις 5 Δεκέμβρη και τις αγορές ρωσικών προϊόντων διύλισης πετρελαίου από τις 5 Φλεβάρη του επόμενου έτους.

Οι Αμερικανοί κάλυψαν το «κενό»

Το «κενό» στις εισαγωγές φυσικού αερίου έσπευσαν να καλύψουν αμερικανικά μονοπώλια, αυξάνοντας κατακόρυφα την πώληση LNG στην Ευρώπη. Μέχρι τον Ιούνη του τρέχοντος έτους, οι ΗΠΑ εξήγαγαν συνολικά περίπου 57 bcm φυσικού αερίου ως LNG, με τα 39 bcm (68%) να κατευθύνονται στην Ευρώπη, από 34 bcm σε ετήσια βάση το 2021.


Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022 από ό,τι ολόκληρο το 2021. Εάν οι εξαγωγές συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, η συνολική αύξηση σε σχέση με το 2021 θα είναι περίπου 45 bcm.

Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τον περασμένο Ιούλη, ο όγκος του αμερικανικού LNG που εξάγεται στην Ευρώπη ξεπέρασε για πρώτη φορά τον Ιούνη τον όγκο ρωσικού αερίου που φτάνει στην Ευρώπη μέσω αγωγών.1

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να εξάγουν σημαντικές ποσότητες LNG τον Φλεβάρη του 2016. Εκτοτε, οι εξαγωγές έχουν εκτιναχθεί. Το 2019 κατέκτησαν την τρίτη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές LNG και από τον Ιούλη του 2022 διαθέτουν πλέον τη μεγαλύτερη ικανότητα εξαγωγής LNG από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου.

Ωστόσο, στελέχη της «Cheniere», του κορυφαίου εξαγωγέα LNG των ΗΠΑ, δήλωναν πριν από λίγες μέρες πως με 40 bcm να έχουν ήδη παραδοθεί στην Ευρώπη, οι εξαγωγές των ΗΠΑ είναι πιθανό να πλησιάσουν «σχετικά» στο όριο των 50 bcm φέτος, επειδή σε αυτά τα μεγέθη βρίσκεται το «ταβάνι» των δυνατοτήτων με βάση τις υπάρχουσες υποδομές.

Η «Cheniere» δηλώνει πρόθυμη να κατασκευάσει πρόσθετες εγκαταστάσεις για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ευρωπαϊκή ζήτηση, αλλά η πρόσθετη χωρητικότητα δεν θα τεθεί σε λειτουργία πριν «τα τελευταία έτη αυτής της δεκαετίας». «Οταν κοιτάξετε τους επόμενους 12 έως 24 μήνες, ρεαλιστικά, δεν υπάρχει ικανότητα νέας υγροποίησης», σημειώνει ο ενεργειακός κολοσσός, προσθέτοντας ότι «αυτό ισχύει παγκοσμίως».2

Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα των υποδομών απασχολεί το κεφάλαιο και στην από δω πλευρά του Ατλαντικού, καθώς ακόμα και οι υπάρχουσες ποσότητες LNG καθυστερούν να ξεφορτωθούν και να προωθηθούν στις αγορές, εξαιτίας μεγάλων ελλείψεων σε εγκαταστάσεις επανυγραεριοποίησης και δίκτυα μεταφοράς.

«Πολλαπλάσια κερδοφορία»

Η εκτίναξη των εξαγωγών πάντως έχει αποφέρει τεράστια κέρδη στα μονοπώλια της Ενέργειας. «Οι έμποροι Ενέργειας "σκοτώνουν" εξάγοντας αμερικανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς οι τιμές εκτοξεύονται - με ορισμένες μεμονωμένες αποστολές να αποφέρουν 200 εκατομμύρια δολάρια», έγραφε το Business Insider τον περασμένο Αύγουστο.

Τραπεζίτες που ασχολούνται με τις επενδύσεις στην Ενέργεια υπερθεμάτιζαν ότι «δεν μιλάμε για περιθώριο (κέρδους). Μιλάμε για πολλαπλασιαστή», εξηγώντας ότι οι εταιρείες με φυσικό αέριο για πώληση από τις ΗΠΑ μπορούν να γεμίσουν ένα μεγάλο πλοίο και να το στείλουν στην ΕΕ για περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια, με το φορτίο στη συνέχεια να φτάνει περίπου τα 275 εκατομμύρια δολάρια στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν κερδίζουν μόνο τα αμερικανικά μονοπώλια, αλλά και τα ευρωπαϊκά, που εμπορεύονται το LNG για λογαριασμό της διψασμένης για Ενέργεια αγοράς. Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και τα οικονομικά τους αποτελέσματα: Η γαλλική «Total Energies» και μεγάλοι εμπορικοί οίκοι, όπως η «Trafigura» και η «Gunvor» είναι μερικοί από τους βασικούς «παίκτες» που αγοράζουν και πωλούν αμερικανικό LNG σε εξαιρετικά κερδοφόρες τιμές.

Η ελβετική «Gunvor» σημείωσε κέρδη ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του 2022, φτάνοντας τα 841 εκατ. δολάρια (από 726 εκατ. το 2021). Η «Total» από την άλλη σημείωσε το πρώτο εξάμηνο του 2022 καθαρά κέρδη 5,7 δισ. δολαρίων (86% αύξηση), με τον εμπορικό βραχίονα της εταιρείας να έχει ισχυρές επιδόσεις.3

Για πρώτη φορά αύξηση των κινεζικών εξαγωγών LNG

Οι αμερικανικές εξαγωγές LNG στην Ευρώπη, παρά τη θεαματική τους αύξηση, δεν είναι αρκετές για να καλύψουν το κενό που αφήνει το ρωσικό αέριο. Καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούσαν τους καλοκαιρινούς μήνες να αυξήσουν τα αποθέματά τους μπροστά στην έλευση του χειμώνα, στο τέλος του καλοκαιριού άρχισαν να καταφθάνουν φορτία με LNG από την Κίνα.

Η «Nikkei» έγραφε χαρακτηριστικά πως «η Κίνα δίνει στην Ευρώπη ενεργειακή σανίδα σωτηρίας με τις μεταπωλήσεις LNG». Η Κίνα σημείωσε φέτος εξαγωγές ρεκόρ σε LNG, συνολικής αξίας 448 εκατ. δολαρίων από 7 εκατ. το 2021, μειώνοντας παράλληλα τις εισαγωγές της κατά 20%, φαινόμενο πρωτοφανές για τη μεγαλύτερη εισαγωγέα Ενέργειας του πλανήτη.4

Σύμφωνα με την «Nikkei», τα κινεζικά φορτία LNG στην Ευρώπη αποφέρουν κέρδη που μπορούν να φτάσουν και τα 100 εκατ. δολάρια. Μόνο ο κινεζικός ενεργειακός κολοσσός Sinopec έχει πουλήσει 45 φορτία LNG, ή περίπου 3,15 bcm στην Ευρώπη. Η συνολική ποσότητα κινεζικού LNG που μεταπωλήθηκε εκτιμάται πως ξεπερνά τα 4 bcm, που ισοδυναμεί με το 7% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου το πρώτο εξάμηνο του 2022.5

Η Κίνα εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο από αγωγούς όπως τον Power of Siberia, μήκους σχεδόν 4.000 χλμ., δυναμικότητας 61 bcm/έτος. Μέχρι το 2023 αναμένεται να μεταφέρει 38 bcm/έτος, ενώ το 2024 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τον Power of Siberia 2, ο οποίος θα αυξήσει τις ρωσικές εξαγωγές κατά 50bcm/έτος. Ηδη, από τις αρχές του 2022, οι εισαγωγές φυσικού αερίου από ρωσικούς αγωγούς έχουν αυξηθεί κατά περίπου 65%.6

Παράλληλα, η Κίνα αύξησε σημαντικά φέτος την προμήθεια LNG από τη Ρωσία, εισάγοντας επιπλέον ποσότητες αξίας 2,3 δισ. δολαρίων. Εκτός από τη Ρωσία, όλοι οι άλλοι μεγάλοι προμηθευτές LNG στην Κίνα κατέγραψαν πτώση στον όγκο των συναλλαγών τους φέτος.

Η Κίνα εξοικονόμησε περίπου 3 δισ. δολάρια αγοράζοντας ρωσικό πετρέλαιο έναντι άλλων εισαγωγών μεταξύ Απρίλη και Ιούλη, με το Reuters να εξηγεί: «Η Κίνα εκμεταλλεύεται τις διαταραγμένες εμπορικές ροές, μεταξύ άλλων αγοράζοντας σε έκπτωση ρωσικά φορτία πετρελαίου και LNG, ενώ ανταλλάσσει εναλλακτικούς όγκους πίσω στην Ευρώπη σε υψηλότερες τιμές, παρέχοντας ένα κερδοφόρο εμπόριο», σύμφωνα με στελέχη της Credit Suisse.7

Τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το «Bloomberg», υπογράφηκε συμφωνία για εισαγωγή στην Κίνα ρωσικού LNG με έκπτωση 50% μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor's, η αύξηση των ρωσικών εισαγωγών έδωσε τη δυνατότητα σε κινεζικές εταιρείες να κατευθύνουν φορτία με LNG που είχαν ήδη αγοράσει προς την Ευρώπη: «Λέγεται ότι κάποιες εταιρείες ανταλλάσσουν φορτία στην αγορά - πωλούν κάποια μη ρωσικά φορτία στην Ευρώπη, ενώ αγοράζουν πίσω κάποια φορτία χαμηλότερης τιμής στην αγορά spot».8

Αύξηση της αξίας, παρά τη μείωση του όγκου των εξαγωγών

Συνολικά, η Ρωσία κέρδισε περίπου 158 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις ορυκτών καυσίμων από τον Φλεβάρη έως τον Σεπτέμβρη, δηλαδή το πρώτο 8μηνο του πολέμου. Τα μισά από αυτά (περίπου 85 δισ. ευρώ) προήλθαν από αγορές της ΕΕ. Μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, το ποσό αυτό είχε ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 260 εκατ. ευρώ την ημέρα!

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ορυκτών καυσίμων το πρώτο εξάμηνο του πολέμου ήταν επίσης η ΕΕ (85,1 δισ. ευρώ), ακολουθούμενη από την Κίνα (34,9 δισ. ευρώ), την Τουρκία (10,7 δισ. ευρώ), την Ινδία (6,6 δισ. ευρώ), την Ιαπωνία (2,5 δισ.), την Αίγυπτο (2,3 δισ. ευρώ) και τη Νότια Κορέα (2 δισ. ευρώ). Η αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων οδήγησε ώστε τα τρέχοντα έσοδα της Ρωσίας να είναι πολύ πιο πάνω από τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις μειώσεις στον όγκο των εξαγωγών.

Ο συνολικός όγκος εμπορικών συναλλαγών της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2021, αυξήθηκε με την Ινδία (+310%), την Τουρκία (+198%), τη Βραζιλία (+106%), το Βέλγιο (+81%), την Κίνα (+64%), την Ισπανία (+57%) και άλλες χώρες, ενώ μειώθηκε με τη Βρετανία (-79%), τη Σουηδία (-76%), τις ΗΠΑ (-35%) κ.ά.

Η αύξηση των τιμών των υδρογονανθράκων οδήγησε σε αύξηση και της αξίας των εξαγωγών το ίδιο χρονικό διάστημα, ακόμα και σε περιπτώσεις που μειώθηκε ο όγκος τους. Οπως για παράδειγμα σε Ινδία (+430%), Τουρκία (+213%), Κίνα (+98%), Βέλγιο (+130%), Γερμανία (+38%).

Κέρδη ρεκόρ για ρωσικά - και όχι μόνο - μονοπώλια

Οι αυξήσεις αυτές μεταφράζονται σε κέρδη ρεκόρ για τα ενεργειακά μονοπώλια της Ρωσίας. Η κατά 49,3% κρατική «Gazprom» ανακοίνωσε καθαρά κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2022, ύψους 2,5 τρισ. ρουβλιών (41,8 δισ. δολαρίων).

Τεράστια είναι τα κέρδη και των μονοπωλίων που εμπορεύονται το ρωσικό LNG. Η μεγαλύτερη τέτοια εταιρεία είναι η «Novatek», που παραμένει γενικά έξω από τις λίστες με τις κυρώσεις (έχει συμπεριληφθεί μόνο σ' αυτές από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία).

Το ενδιαφέρον με την «Novatek» είναι το μετοχικό της σχήμα: Το 25% κατέχει ο Ρωσογερμανός μεγιστάνας Μιχελσόν, ενώ το 23,5% κατέχει ο Γκενάντι Τιμτσένκο, συνιδρυτής της ελβετικής «Gunvor» που αναφέρθηκε παραπάνω. Ενα 10% των μετοχών διαθέτει η «Gazprom» και πέρα από το 20% που αγοροπωλείται στα χρηματιστήρια, το υπόλοιπο 19,4% βρίσκεται στα χέρια της γαλλικής «Total Energies», που επίσης προαναφέρθηκε, μαζί με την «Gunvor», να σημειώνουν φέτος κέρδη - ρεκόρ.

Η «Total Energies», παρά το γεγονός ότι «πάγωσε» τμήμα των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία μετά το ξέσπασμα του πολέμου, συνεχίζει να αγοράζει και να πουλάει ρωσικό LNG στην Ευρώπη.9Ανάμεσα στους αγοραστές της είναι και ελληνικά μονοπώλια της Ενέργειας.10

Τα ελληνικά μονοπώλια δεν αγοράζουν ρωσικό LNG μόνο διά «αντιπροσώπου», αλλά και απευθείας από ρωσικές εταιρείες, όπως φάνηκε τον Σεπτέμβρη με την περίπτωση του δεξαμενόπλοιου «Pskov», της ρωσικής Sovcomflot. Το «Pskov» αρχικά αναχώρησε από τη Ρωσία με προορισμό την Αίγυπτο, ωστόσο τα δεδομένα από το Αυτόματο Σύστημα Αναγνωρίσεως (AIS) το εμφάνισαν στο Αιγαίο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το φορτίο κατέληξε στον σταθμό της Ρεβυθούσας για λογαριασμό του Ομίλου «Μυτιληναίος».11

«Πάρτι» με ...προσκεκλημένους τους Ελληνες πλοιοκτήτες

Αν και τα στοιχεία της κερδοφορίας δεν είναι δημόσια διαθέσιμα, υπάρχουν εκτιμήσεις που καταδεικνύουν αστρονομικά κέρδη για τους Ελληνες εφοπλιστές, των οποίων ο στόλος αποτελεί τη σημαντικότερη δύναμη στα πλοία μεταφοράς LNG.

Σύμφωνα με αυτά, οι ναύλοι των πλοίων LNG βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, όχι μόνο για τα LNG, αλλά για οποιαδήποτε κατηγορία πλοίου στην ιστορία της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Ο μέσος ναύλος στη σποτ αγορά ξεπερνά τα 313.000 δολάρια/μέρα, ενώ πριν από μερικές μέρες, πλοίο LNG της «Maran Gas», του ομίλου Αγγελικούση, ναυλώθηκε προς 400.000 δολάρια/μέρα από την «Shell» για να μεταφέρει ένα φορτίο από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη!

Ειδικοί του κλάδου της ναυτιλίας (πηγή: powergame.gr) προβλέπουν έσοδα ρεκόρ για τα πλοία LNG, που ενδέχεται να ανέλθουν μέχρι και στο 1 εκατ. δολάρια τη μέρα! Αυτό που τονίζουν οι αναλυτές είναι ότι πλέον τα πλοία αποζημιώνονται όχι μόνο για την εκτέλεση ενός δρομολογίου, αλλά και για την επανατοποθέτησή τους. Αν δηλαδή το πλοίο βρίσκεται π.χ. σε ένα διαφορετικό σημείο και ναυλωθεί για να παραλάβει ένα φορτίο από κάπου αλλού, πληρώνεται και για τη μετακίνηση αυτή. Σε τέτοιο σημείο έχει φτάσει ο ανταγωνισμός για τη μοιρασιά της τεράστιας πίτας!

Οι ελληνικοί ναυτιλιακοί κολοσσοί ήταν από τους πρώτους που επένδυσαν σε δεξαμενόπλοια LNG. Κατά τη διάρκεια του 2021 η αξία του ελληνόκτητου στόλου στην αγορά LNG αυξήθηκε κατά 2 δισ. δολάρια. Η Vessels Value αποτιμά τον ελληνικό στόλο μεταφοράς LNG στα 19,1 δισ. δολάρια. Ο μεγαλύτερος στόλος πλοίων μεταφοράς LNG στον κόσμο είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, ελέγχοντας το 25% της παγκόσμιας χωρητικότητας.

Τρεις ελληνικοί όμιλοι είναι οι κορυφαίοι μεταφορείς LNG στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία αναλυτικά στοιχεία, ακολουθούμενοι από ναυτιλιακούς κολοσσούς της Νότιας Κορέας και της Κίνας. Πιο συγκεκριμένα, τα πλοία του Ομίλου Αγγελικούση είναι οι κορυφαίοι μεταφορείς LNG στις ΗΠΑ με 39 φορτία, ενώ ακολουθούν η «GasLog» του Πέτρου Λιβανού (37 φορτία) και ο Ομιλος Τσάκος.

Το 2018, το ναυτιλιακό περιοδικό «Lloyd's» κατέταξε 15 Ελληνες ανάμεσα στους κορυφαίους πλοιοκτήτες του κόσμου, με την Ελλάδα και την Κίνα να φιλοξενούν τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ναυτιλία.

Συγκεκριμένα στη λίστα κατά σειρά βρίσκονται ο Γιάννης Αγγελικούσης, ιδιοκτήτης της Angelicoussis Shipping Group, στην 6η θέση, ο Γιώργος Προκοπίου της Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas στη 12η θέση (από την 15η) και η Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής της Navios Maritime Holdings, στην 22η θέση.

Πιο κάτω στη λίστα βρίσκονται ο Πέτρος Γ. Λιβανός της GasLog, 24ος, ο Γιώργος Οικονόμου της TMS/Dry Ships, ο Πέτρος Παππάς, επικεφαλής της Star Bulk, ο Θεόδωρος Βενιάμης, ο Κώστας Κωνσταντακόπουλος της Costamare, ο Νικόλας Τσάκος, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tsakos Energy Navigation (TEN) Limited και ο Βαγγέλης Μαρινάκης της Capital Group.12

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

1. https://markets.businessinsider.com/news/commodities/us-lng-exports-russian-gas-pipeline-europ-nord-stream-iea-2022-7?utm_medium=ingest&utm_source=markets

2. https://www.euractiv.gr/section/energia/news/to-amerikaniko-lng-prokalei-ponokefaloys-stis-vryxelles/

3. https://markets.businessinsider.com/news/commodities/us-natural-gas-exports-europe-surge-energy-crisis-trader-profits-2022-8?utm_medium=ingest&utm_source=markets

4. https://www.scmp.com/economy/global-economy/article/3193137/chinas-russian-gas-imports-jump-first-8-months-while-lng

5. https://asia.nikkei.com/Politics/International-relations/Indo-Pacific/China-throws-Europe-an-energy-lifeline-with-LNG-resales

6. https://asiatimes.com/2022/07/power-of-siberia-2-to-divert-europe-bound-gas-to-china/

7. https://www.reuters.com/business/energy/china-reaps-energy-windfall-west-shuns-russian-supplies-2022-09-14/

8. https://www.spglobal.com/commodityinsights/en/market-insights/latest-news/lng/090522-chinas-lng-imports-from-russia-hit-22-month-high-in-august-sources

9. https://www.aljazeera.com/opinions/2022/11/2/putins-gas-strategy-is-doomed-to-fail

10. https://www.capital.gr/epixeiriseis/3657676/polemos-entuposeon-me-to-rosiko-fortio-lng-gia-rebuthousa

11. https://lngprime.com/europe/first-cargo-from-gazproms-portovaya-lng-terminal-to-land-in-greece/62862/

12. https://news.gtp.gr/2019/01/15/three-greek-groups-leading-us-lng-shippers/


Δημήτρης ΜΑΒΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ