Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Διέκοψε την παροχή αερίου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το Αζερμπαϊτζάν διέκοψε χθες την παροχή φυσικού αερίου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - ανέφερε το «Armenpress» - ασκώντας πίεση στην αντιπαράθεση με την Αρμενία για τους όρους της «ειρηνευτικής» συμφωνίας που διαπραγματεύονται, με αιχμή τον έλεγχο του διαδρόμου του Λατσίν, του μόνου δρόμου που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τη Δευτέρα - αναφέρει το ρεπορτάζ - μια ομάδα Αζέρων που αυτοαποκαλούνταν οικολόγοι απέκλεισαν τον διάδρομο του Λατσίν, κίνηση που το Γερεβάν κατήγγειλε ως προβοκάτσια από το Μπακού με στόχο «μια ανθρωπιστική καταστροφή» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι αλλά το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε εδάφη στον τελευταίο πόλεμο, το φθινόπωρο του 2020.

Την Τρίτη στην Αρμενία, εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας της αντιπολίτευσης οργάνωσαν διαμαρτυρία κοντά στο γραφείο του ΟΗΕ στο Γερεβάν, απαιτώντας την απεμπλοκή του διαδρόμου του Λατσίν.

Το Αζερμπαϊτζάν είχε αναστείλει την παροχή φυσικού αερίου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τον περασμένο Μάρτιο, πλήττοντας τους 120.000 ανθρώπους που ζουν στην περιοχή.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντείνουν τη σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα οι κυβερνήσεις του G7

Νέα σύγχρονα όπλα ζητά η Ουκρανία, «ειδικές αποστολές» της ΕΕ σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές και «ειρήνη» με τους όρους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την αποστολή πυραυλικών συστοιχιών «Patriot» στην Ουκρανία

Copyright 2022 The Associated

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την αποστολή πυραυλικών συστοιχιών «Patriot» στην Ουκρανία
Κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία σε όλα τα «μέτωπα» αποφάσισαν οι ηγέτες του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ιαπωνία) που συνεδρίασαν τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης για να συντονίσουν τη στήριξή τους στο Κίεβο.

Μαζί με την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας με έμφαση στην αεράμυνά της, σε «πρώτο πλάνο» βρίσκονται οι προετοιμασίες και τα παζάρια για την επόμενη μέρα με κοινό στόχο την αποδυνάμωση της Ρωσίας, αλλά σε ανταγωνισμό μεταξύ τους για την «πίτα» της ανοικοδόμησης, τους όρους της «ειρήνης» και τον συσχετισμό δυνάμεων στη λεγόμενη ευρωπαϊκή «ασφάλεια».

«Πρώτο βήμα» η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας

Συμμετέχοντας στη σύνοδο του G7 ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, πρότεινε να διοργανωθεί μια «Παγκόσμια Σύνοδος Ειρήνης» - πρόταση που είχε συζητήσει και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, σε πρόσφατη επικοινωνία τους.

Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι για... «να φέρουμε πιο κοντά την ειρήνη» η Δύση θα πρέπει να προμηθεύσει την Ουκρανία με σύγχρονα άρματα μάχης, αλλά και σύγχρονη αεράμυνα, υπενθυμίζοντας πως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το «πυραυλικό» πλεονέκτημα. Επίσης, ζήτησε «συνεχή υποστήριξη πυροβολικού με όπλα και οβίδες, περισσότερο πυροβολικό, περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς».

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντ. Σμιγκάλ, που βρίσκεται στο Παρίσι, ζήτησε από τη Δύση συστοιχίες πυραύλων «Patriot» και άλλα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας, «εκφοβίζοντας» με «άλλο ένα κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη» κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο «Reuters» ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στη φάση της οριστικοποίησης των σχεδίων τους για την αποστολή «Patriot» στην Ουκρανία, μια απόφαση που ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της τρέχουσας βδομάδας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται η επίσημη έγκριση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του υπουργού Αμυνας, Λόιντ Οστιν.

Η Γερμανία από την πλευρά της απέρριψε πρόσφατα σχετικό αίτημα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Το δεύτερο βήμα - κατά τον Ζελένσκι - είναι η «ανθεκτικότητα», με διατήρηση «οικονομικής, ενεργειακής και κοινωνικής σταθερότητας το επόμενο έτος».

«Το τρίτο βήμα είναι μια νέα διπλωματία», είπε, προσθέτοντας ότι είναι «ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία για να φέρουμε την απελευθέρωση του λαού μας και όλων των εδαφών μας πιο κοντά». Κάλεσε μάλιστα τη Ρωσία να αποσυρθεί από τα ουκρανικά εδάφη τα Χριστούγεννα.

«Αυτά είναι τρία βήματα προς τη συνέχιση των εχθροπραξιών», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, καλώντας την «ουκρανική πλευρά να λάβει υπόψη την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί», δηλαδή ότι η Ρωσία έχει «νέα εδάφη», διαφορετικά «οποιαδήποτε πρόοδος είναι αδύνατη».

«Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου Ζελένσκι για μια δίκαιη ειρήνη», αναφέρει η κοινή δήλωση των ηγετών του G7, σε μια γενικόλογη διατύπωση, καθώς υπάρχουν διαφωνίες για τους «όρους» της «ειρήνης», αν και καλούν τη Ρωσία «να τερματίσει τον πόλεμο αποσύροντας πλήρως και άνευ όρων τις δυνάμεις της από το ουκρανικό έδαφος».

Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Αμυνας, Τζ. Κροσέτο, ότι οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία θα σταματήσουν μόλις αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες: «Γνωρίζω ότι η στρατιωτική βοήθεια θα πρέπει να τερματιστεί αργά ή γρήγορα και θα τερματιστεί όταν θα έχουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τις οποίες όλοι ελπίζουμε».

Πάντως, το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας έχει εγκρίνει διάταγμα, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα για ολόκληρο το επόμενο έτος, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, μιλώντας σε εκπροσώπους γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων στην Επιτροπή Οικονομικών Σχέσεων με την Ανατολική Ευρώπη, σημείωσε ότι η συνεργασία με τη Ρωσία θα είναι και πάλι εφικτή μετά το τέλος του πολέμου, καθώς θα «παραμείνει η μεγαλύτερη χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο». «Είναι λοιπόν σημαντικό να προετοιμαστούμε γι' αυτήν τη στιγμή», δήλωσε, «μόνο που αυτή η στιγμή δεν είναι τώρα. Τώρα κάνουμε αυστηρότερες τις κυρώσεις». «Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Και δεν θα τον κερδίσει», συμπλήρωσε.

«Ειρηνευτικό» σχέδιο με τους όρους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στο «ειρηνευτικό» σχέδιο 10 σημείων που είχε παρουσιάσει στα μέσα Νοέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Μπαλί και πρότεινε να συγκληθεί μία «παγκόσμια σύνοδος ειρήνης», προκειμένου «να καθορίσουμε πώς και πότε μπορούμε να εφαρμόσουμε τα σημεία αυτά». Κάλεσε τους ηγέτες των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών να επιδείξουν «ηγεσία» στην εφαρμογή της «Φόρμουλας Ειρήνης», «είτε στο σύνολό της είτε σε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία».

Σε αυτό το «σχέδιο των 10 σημείων» ο Ζελένσκι επανέφερε το λεγόμενο «Σύμφωνο Ασφαλείας Κιέβου» που επεξεργάστηκε η Ουκρανία μαζί με δυνάμεις του ΝΑΤΟ, για «εγγυήσεις ασφαλείας» από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα. Το σχέδιο αποκλείει τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει εξοπλισμό της Ουκρανίας με ΝΑΤΟικά πρότυπα, χωρίς να απορρίπτεται η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Και στο Μπαλί ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε καλέσει σε μια Παγκόσμια Διάσκεψη για να εδραιωθούν «τα βασικά στοιχεία της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον ευρωατλαντικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για την Ουκρανία» και να υπογραφεί το Σύμφωνο Ασφαλείας του Κιέβου.

Μεταξύ άλλων τα «10 σημεία» ανέφεραν βήματα για την «ενεργειακή ασφάλεια» με προμήθειες αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει ρωσικούς βομβαρδισμούς σε υποδομές Ενέργειας, που έχουν ως συνέπεια η Ουκρανία να μην εξάγει πλέον ηλεκτρική ενέργεια προς την Ευρώπη και ενισχύουν τους «φόβους» της ΕΕ για αύξηση των προσφυγικών «ροών».

Διεθνής Διάσκεψη: Δέσμευση 1 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία

Διεθνή Διάσκεψη για οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 46 κρατών και 24 διεθνών οργανισμών, οργάνωσε χτες στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν.

Επίσης το Παρίσι οργανώνει και διάσκεψη μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων της Ουκρανίας και της Γαλλίας για τις «ανάγκες ανοικοδόμησης».

Παρεμβαίνοντας, ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε 843 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που έχουν χτυπηθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, όπως επίσης και εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από ευρωπαϊκές χώρες «τουλάχιστον μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης».

Η Γαλλία θα διαθέσει πρόσθετη βοήθεια 80,7 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 51,1 εκατ. για Ενέργεια, πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα, υποδομές Υγείας και Μεταφορών. Η Γερμανία υποσχέθηκε επιπλέον 50 εκατ. ευρώ βοήθεια για τον χειμώνα.

Συνολικά ανακοινώθηκε ότι δεσμεύτηκαν 1 δισ. δολάρια για να βοηθηθεί η Ουκρανία μέσα στον χειμώνα.

Κίεβο: Αποστολές της ΕΕ να περιφρουρούν ουκρανικές υποδομές

Σε μια ακόμη αμφιλεγόμενη πρόταση, που αυξάνει την πιθανότητα διεύρυνσης του πολέμου, προχώρησε χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, απευθυνόμενος στη Διάσκεψη στο Παρίσι.

Κάλεσε την ΕΕ «να στείλει ειδικές αποστολές σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές που εμπλέκονται στην ενεργειακή προμήθεια της Ουκρανίας και από τις οποίες εξαρτάται η σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής μας». Ακριβώς όπως οι αποστολές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στάλθηκαν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, υπάρχει συμφωνία για την απόσυρση των βαρέων όπλων από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για τις λεπτομέρειες. «Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές», προανήγγειλε ο Μακρόν.

Το Κρεμλίνο αντέδρασε λέγοντας πως «δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν ποτέ βαριά όπλα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που βρίσκονται εκεί σε μόνιμη βάση, μπορούν να το επιβεβαιώσουν». Ο σταθμός έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις σχεδόν από την αρχή της εισβολής.

Η Λευκορωσία έθεσε χτες σε κατάσταση συναγερμού μία από τις στρατιωτικές μονάδες της στα νότια, στο πλαίσιο αιφνιδιαστικών γυμνασίων προκειμένου να αξιολογηθεί η μάχιμη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοίνωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

Η αιφνιδιαστική επιθεώρηση είναι η τελευταία από τις ασκήσεις και άλλες στρατιωτικές δράσεις της Λευκορωσίας, «αμυντικού» χαρακτήρα, όπως ισχυρίζεται, καθώς στρατιωτικοποιείται ολοένα και περισσότερο η περιοχή της Ουκρανίας που συνορεύει με τη χώρα.

Οι επιθεωρήσεις θα περιλαμβάνουν σχεδόν όλες τις διοικήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά αρχικά τις μονάδες εκείνες που θα ήταν οι πρώτες που θα καλούνταν να αναλάβουν δράση σε περίπτωση οποιασδήποτε κλιμάκωσης, «είτε στα σύνορα της Λευκορωσίας είτε στο εσωτερικό της χώρας».

ΗΠΑ και Ρωσία είχαν επαφές στην Κωνσταντινούπολη

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη συνάντηση με εκπροσώπους της Ρωσίας την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να αναφερθούν στο περιεχόμενό της, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν τέτοιες προσπάθειες και στην ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Η συνάντηση σε επίπεδο επικεφαλής τμημάτων των ιδρυμάτων εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη.

«Αυτά τα κανάλια είναι σημαντικά πάντα, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε περιόδους εντάσεων και σίγουρα σε περιόδους σύγκρουσης». Η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη ήταν η δεύτερη μέσα σε λίγο διάστημα και επικεντρώθηκε «σε ένα μικρό σύνολο διμερών ζητημάτων, διμερείς ενοχλητικούς παράγοντες που τείνουν σε ορισμένες περιπτώσεις να παρεμποδίσουν τις παραγωγικές συνομιλίες».

Στο μεταξύ, τις διαφωνίες του Λευκού Οίκου με τους ηγέτες των αφρικανικών χωρών για τους όρους τερματισμού της ουκρανικής σύγκρουσης υπογραμμίζει η «Washington Post», επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ενώ ξεκίνησε χτες η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Αφρικανικής Ενωσης στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι Αφρικανοί ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές στην Ουάσιγκτον ότι θέλουν απλώς τον τερματισμό της σύγκρουσης και αντιτίθενται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που πιστεύουν ότι καθιστούν πιο δύσκολη την επίτευξη διπλωματικής λύσης, σημειώνει η εφημερίδα.

ΕΕ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Συμβιβασμός σχετικά με τα κεφάλαια που προορίζονται για την Ουκρανία

Σε συμβιβασμό κατέληξαν τη Δευτέρα το βράδυ ΕΕ και Ουγγαρία για να αποδεσμευτούν ορισμένα από τα ευρωενωσιακά κεφάλαια που προορίζονται για την Ουγγαρία, με αντάλλαγμα την έγκριση της Βουδαπέστης για τη χορήγηση μακροοικονομικής βοήθειας 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία το 2023, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ουγγαρία βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με την ΕΕ, και είχαν δεσμευτεί ευρωενωσιακά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου η ουγγρική κυβέρνηση να προχωρήσει σε «μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου και τη Δικαιοσύνη». Από την πλευρά της η Βουδαπέστη παζάρευε την αποδέσμευσή τους, μη εγκρίνοντας αποφάσεις που προωθούσε η ΕΕ.

«Οι πρέσβεις της ΕΕ ενέκριναν καταρχάς τη βοήθεια 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, τον ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, την αποδοχή του σχεδίου ανάκαμψης της Ουγγαρίας και τη συμφωνία για τις προϋποθέσεις» οι οποίες είχαν επιβληθεί στην Ουγγαρία, ανέφερε η τσεχική προεδρία.

«Το πακέτο θα επιβεβαιωθεί μέσω γραπτής διαδικασίας», διευκρίνισε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν απέκλειε κατηγορηματικά την έγκριση χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, αν το σχέδιο ανάκαμψης και τα κεφάλαια του ταμείου συνοχής, που ανέμενε η κυβέρνησή του, πάγωναν από την ΕΕ. Ακόμα, η ουγγρική κυβέρνηση διεμήνυε ότι δεν θα συμφωνούσε στον ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν τα μέρη χθες έρχεται σε αντίθεση με τις εισηγήσεις της Κομισιόν, η οποία συνιστούσε να παγώσουν τα 7,5 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία, κρίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε πρόσφατα η Βουδαπέστη «για να καταπολεμηθεί η διαφθορά» εξακολουθούν να μην επαρκούν.

Ο συμβιβασμός προβλέπει μείωση στα 6,3 δισ. ευρώ για τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που προορίζονται για τη Βουδαπέστη και θα καταβληθούν μόλις αρχίσουν να εφαρμόζονται οι σχετικές προϋποθέσεις για το «κράτος δικαίου».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διεκδικεί «κομμάτι» από την πίτα, με χαρτί τη βαθύτερη εμπλοκή

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, υπό τον μανδύα γνωστών προσχημάτων, εξέφρασε, χτες, στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό στη λεγόμενη Διάσκεψη Αλληλεγγύης για την Ουκρανία.

Διεκδικώντας εκεί εύσημα για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, ο υπουργός στον χαιρετισμό του στη φιέστα τόνισε ότι η υποστήριξη της χώρας στο Κίεβο είναι «ακλόνητη» και παρέπεμψε στην παροχή «πολιτικής, στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής στήριξης».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας. Πρέπει επίσης να συμβάλουμε, στη μεταπολεμική εποχή, στην ανασυγκρότηση της χώρας», πρόσθεσε, διεκδικώντας εκεί κομμάτι από το ψητό για ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Επισήμανε άλλωστε ότι «το 49,74% του συνολικού όγκου των προϊόντων που εξάγονται από την Ουκρανία είναι με στόλους ελληνικών συμφερόντων», ενώ τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όλες τις προσπάθειες για τη δημιουργία εναλλακτικών οδών τροφοδοσίας φυσικού αερίου, μέσω των μονάδων της Αλεξανδρούπολης».

Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεσμεύεται να συμβάλει, μέσω αυτής της συλλογικής προσπάθειας, με πρακτικό και άμεσο τρόπο για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης πρόκλησης στην Ουκρανία».

Προετοίμασε έτσι το έδαφος για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, συνέχεια και της τεράστιας στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η κυβέρνηση, π.χ. με συνεχείς αποστολές αμερικανοΝΑΤΟικού οπλισμού μέσω Αλεξανδρούπολης, την αποστολή όπλων, πυρομαχικών και μέσων από το ελληνικό οπλοστάσιο, κι ενώ συζητήσεις έχουν γίνει για αποστολή και των ελληνικών S-300 και TorM1, όπως και «προτάσεις» που έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς (βλ. σχετικά αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη») για εκπαίδευση Ουκρανών κομάντος σε υποδομές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μια από αυτές το Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον (ΕΠΚΕΑΑΠ) της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στο Κιλκίς, το οποίο άλλωστε έχει αποδείξει αυτήν την ...αξία του σε ΝΑΤΟικούς συμμάχους και εταίρους. Π.χ. πρόσφατα πραγματοποιήθηκε εκεί εκπαίδευση αξιωματικών και υπαξιωματικών του Στρατού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ, κατά αρμόδιες πηγές, έπεται και συνέχεια...

Αλλωστε και χτες υπό το βλέμμα του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Τσούνις, πραγματοποιήθηκε άλλη μια συνεκπαίδευση των ελληνικών και αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο Αττικής.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Χωρίς συμφωνία τα παζάρια στην ΕΕ για το πλαφόν στο αέριο

Ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ρ. Χάμπεκ στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΕ

Copyright 2022 The Associated

Ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ρ. Χάμπεκ στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΕ
Σε αδιέξοδο κατέληξε και χτες, κατά τη νέα συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το ατέρμονο παζάρι που συνεχίζεται στη λυκοσυμμαχία για την επιβολή πλαφόν στις τιμές αγοράς φυσικού αερίου.

Ο περιβόητος «δύσκολος συμβιβασμός» δεν επετεύχθη, με χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία να βάζουν τον πήχη του πλαφόν πολύ υψηλά (στα 275 ευρώ/MWh), σε αντίθεση με χώρες που αντιτίθενται με αυτή την πρόταση (μεταξύ άλλων οι: Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Λετονία).

«Εγινε μία μεγάλη κουβέντα στη σύνοδο του Συμβουλίου Ενέργειας, αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε διμερή βάση» ανέφερε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Π. Σζιτζάρτο, σύμφωνα με δηλώσεις που επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο TASS. Ο ίδιος πρόσθεσε πως παρά την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, «οι Βρυξέλλες την αγνοούν».

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρ. Χάμπεκ είπε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος μόνο στα τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με το πλαφόν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια λύση όχι με ομοφωνία αλλά με πλειοψηφία.

Η υπόθεση παραπέμπεται εκ τούτου στους αρχηγούς των 27 κρατών - μελών που συνεδριάζουν αύριο, ενώ εάν δεν επιτευχθεί ούτε τότε συμφωνία, η υπόθεση θα συζητηθεί στο νέο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί στις 19 Δεκέμβρη.

Προβλέψεις για μακροπρόθεσμη «ενεργειακή κρίση»

Νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ενέργεια πρότεινε χτες ο επικεφαλής της τράπεζας JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής θα κρατήσουν «για χρόνια».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, εκτίμησε σχετικά με την ΕΕ πως δεν συντρέχει φέτος κίνδυνος ενεργειακής ανεπάρκειας, αλλά τα επόμενα χρόνια, θεωρώντας πως το πρόβλημα «του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα συνεχιστεί για χρόνια».

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά: «Αν ήμουν στην κυβέρνηση ή οπουδήποτε αλλού, θα έλεγα ότι πρέπει να προετοιμαστώ για πολύ χειρότερα. Ελπίζω να μην γίνει, αλλά σίγουρα θα προετοιμαζόμουν για το ενδεχόμενο να χειροτερεύσει πολύ».

Γερμανία: «Εκκλήσεις» για «εξοικονόμηση» με παγωμένα σπίτια...

Στη Γερμανία που οι θερμοκρασίες ξεκινούν πλέον από 8 βαθμούς υπό του μηδενός στο Ανόβερο και στους μείον 6 στη Βρέμη, ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Δικτύων Κλάους Μίλερ κάλεσε τους πολίτες να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες... «εξοικονόμησης» Ενέργειας, μειώνοντας τη θερμοκρασία και τους χώρους θέρμανσης.

«Εάν καίει η θέρμανση σε όλα τα δωμάτια στο μάξιμουμ, συνεχώς, τότε ίσως στο τέλος του χειμώνα να μην έχουμε αρκετό φυσικό αέριο για να καλύψουμε τις ανάγκες της βιομηχανίας», ανέφερε ο Μιλέρ μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία.

Στην Ιταλία, η δημόσια «Αρχή κατά των Μονοπωλίων και για την Προστασία του Ανταγωνισμού» κάλεσε επτά εταιρείες Ενέργειας να «παγώσουν» τις αυξήσεις που επέβαλαν και να επιστρέψουν στις τιμές που ίσχυαν πριν από το καλοκαίρι. Η απόφαση αυτή αφορά περίπου 2,6 εκατομμύρια Ιταλούς και 7,5 εκατομμύρια συμβόλαια που καλύπτουν το 80% της αγοράς της χώρας.

Αύξηση των ελλειμμάτων στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε χτες νέο άλμα 30% στο έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού μέσα στον τελευταίο χρόνο, φθάνοντας πλέον στα 249 δισ. δολάρια. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι τα κρατικά έσοδα τον Νοέμβριο μειώθηκαν 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (φτάνοντας τα 252 δισ. δολάρια), ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6% (στα 501 δισ. δολάρια).

Ο πληθωρισμός παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, παρουσιάζοντας ωστόσο μια τάση «αποκλιμάκωσης». Ειδικότερα, βρέθηκε στο 7,1% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, λιγότερο από το 7,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Επιβραδύνθηκε έτσι κατά 0,4% σε σχέση με το 7,7% που είχε φθάσει τον Οκτώβριο.

Σήμερα ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αναμένεται να ανακοινώσει κατά 0,50% την αύξηση των επιτοκίων, αυξάνοντας τα βάρη δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Εκτόξευση του πλεονάσματος στη Ρωσία

Την ίδια ώρα στη Ρωσία, σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία αποφέρει η διατήρηση των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε υψηλές τιμές.

Ετσι, παρά τις δυτικές κυρώσεις το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε χτες πως τα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού τετραπλασιάστηκαν τον Νοέμβριο καταγράφοντας νέο ρεκόρ αύξησης των κρατικών εσόδων.

Ειδικότερα, το πλεόνασμα ξεπέρασε τα 557 δισ. ρούβλια (κοντά στα 9 δισ. δολάρια) από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως φέτος τα ρωσικά κρατικά έσοδα από τις εξαγωγές Ενέργειας ξεπέρασαν τα 10 τρισ. ρούβλια (περίπου 160 δισ. δολάρια).

Κίνα: Τεράστιο πακέτο επιδοτήσεων στους ημιαγωγούς

Πακέτο κρατικών επιδοτήσεων ύψους 143 δισ δολαρίων (1 τρισ. γουάν) για την στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής ημιαγωγών τελευταίας τεχνολογίας απέναντι στο πρόσφατο αντίστοιχο πακέτο των ΗΠΑ ύψους περίπου 52,7 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσαν χτες Κινέζοι αξιωματούχοι.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές του πρακτορείου Reuters, πρόκειται για το μεγαλύτερο κινεζικό πακέτο ενίσχυσης της παραγωγής ημιαγωγών και ερευνητικών προγραμμάτων εδώ και πέντε χρόνια.

Το μεγαλύτερο μέρος των σινικών κρατικών επιδοτήσεων αναμένεται να χρησιμοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 για την αγορά εξοπλισμού ημιαγωγών από κινεζικές εταιρείες, κυρίως εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών ή εργαστήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ