Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αυξάνεται το μέγεθος του ρωσικού στρατού στο 1,5 εκατομμύριο

Ενώ το ευρωατλαντικό στρατόπεδο επεξεργάζεται και «ζυγίζει» σχέδια για τη στρατηγική του επόμενου έτους

Προπαγανδιστικές γιγαντοαφίσες για τη στρατολόγηση επαγγελματιών οπλιτών στον ρωσικό στρατό

Copyright 2023 The Associated

Προπαγανδιστικές γιγαντοαφίσες για τη στρατολόγηση επαγγελματιών οπλιτών στον ρωσικό στρατό
Εντολή για νέα αύξηση του τακτικού μεγέθους του ρωσικού στρατού κατά 180.000 στρατιώτες, φτάνοντας στο 1,5 εκατ. στρατιώτες, έδωσε με διάταγμά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, βλέποντας «μέλλον» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και μια ενδεχόμενη γενικευμένη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ευρώπη. Είναι η τρίτη φορά που ο ρωσικός στρατός διευρύνει τις τάξεις του μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φλεβάρη του 2022.

Με το διάταγμα δίνεται εντολή να αυξηθεί το συνολικό μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων στα 2,38 εκατ. άτομα, από τα οποία το 1,5 εκατ. πρέπει να είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζεται προς το παρόν νέα επιστράτευση και ότι η ιδέα είναι να συνεχίσει να βασίζεται σε εθελοντές που υπογράφουν επικερδείς συμβάσεις για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (International Institute for Strategic Studies - IISS), η αύξηση αυτή θα έχει αποτέλεσμα η Ρωσία να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και την Ινδία σε αριθμό εν ενεργεία στρατιωτών μάχης που έχει στη διάθεσή της.

Η απόφαση να μετατραπεί ο στρατός της Ρωσίας στον δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά τον κινεζικό, «προκαλείται από το εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον στα δυτικά σύνορά μας και την αστάθεια στα ανατολικά σύνορά μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Ο Αντρ. Καρταπόλοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Κρατικής Δούμας, επισήμανε πως εν μέρει στόχος της διεύρυνσης είναι να δημιουργηθούν νέες δομές και στρατιωτικές μονάδες προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια στη βορειοδυτική Ρωσία μετά την ένταξη της γειτονικής Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έχει εκφράσει επίσης ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας με την υποστήριξη των ΗΠΑ και ενδεχόμενα σχέδια για ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων εκεί.

Σε αυτή τη συγκυρία, στο πεδίο οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την αργή προώθησή τους στην ανατολική Ουκρανία σε τμήματα μιας τεράστιας πρώτης γραμμής μήκους 1.000 χλμ. και παράλληλα προσπαθούν να εκδιώξουν ουκρανικές δυνάμεις από τη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

Στο μεταξύ, η βρετανική στρατιωτική κατασκοπεία εκτιμά τις συνολικές ρωσικές απώλειες - νεκροί και τραυματίες - στον πόλεμο στους 610.000. Στην ανάρτησή της δεν διευκρινίζεται από πού απορρέει αυτός ο αριθμός και πόσοι συγκεκριμένα είναι οι νεκροί και πόσοι οι τραυματίες, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC.

Συζητήσεις για τη «στρατηγική του επόμενου έτους»

Ορισμένοι από τους «συμμάχους» της Ουκρανίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αρχίζουν να συζητούν για το πώς θα μπορούσε να τελειώσει η σύγκρουση με τη Ρωσία, ενώ ορισμένοι «ανησυχούν» ότι αυτές οι ζυμώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Κίεβο σε πρόωρη κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου «Bloomberg».

Στο πλαίσιο των συζητήσεών τους «για τη στρατηγική του επόμενου έτους, οι αξιωματούχοι συζητούν πιο σοβαρά για το πώς θα μπορούσε να δοθεί μια διπλωματική λύση», σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του «Bloomberg».

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν ότι «οποιαδήποτε απόφαση για διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ληφθεί από το Κίεβο και ότι κανείς δεν πιέζει τον Ουκρανό Πρόεδρο για συνομιλίες».

«Ο Ουκρανός Πρόεδρος είναι ανένδοτος, δημόσια και ιδιωτικά, τονίζοντας ότι η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία θα ήταν άδικη», ανέφεραν οι πηγές. «Χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία έχει υποβαθμίσει τους στόχους της, η προοπτική των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να παραμένει μακρινή», πρόσθεσαν.

Ταυτόχρονα, καθώς ο πόλεμος οδεύει προς ακόμη έναν χειμώνα, «υπάρχουν ελάχιστα σημάδια για πρόοδο στα πεδία των μαχών. Αυτό ωθεί ορισμένους αξιωματούχους των συμμάχων του Κιέβου να αρχίσουν να διερευνούν τρόπους με τους οποίους η διπλωματία θα μπορούσε να δώσει λύση σε αυτό το αδιέξοδο», αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Ο Ζελένσκι αναμένεται να πιέσει για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για οικονομικές συμφωνίες και συμφωνίες ασφαλείας και συνεχή προμήθεια πιο προηγμένων όπλων ως μέρος του "σχεδίου νίκης" του», είπαν δύο από τις πηγές του «Bloomberg». Πρόκειται να παρουσιάσει το σχέδιο στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όταν συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στο τέλος του μήνα. Προτίθεται επίσης να μοιραστεί τα σχέδια με τους υποψήφιους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Κ. Χάρις και Ντ. Τραμπ.

Ενας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αναμένουν ότι το σχέδιο του Ζελένσκι δεν θα είναι πολύ λεπτομερές. Αλλά η πορεία που θα πάρει ο πόλεμος τους επόμενους δύο μήνες θα είναι αρκετά σημαντική, πρόσθεσε.

Οι Ουκρανοί αντιτίθενται σε εδαφικές παραχωρήσεις - έστω και με μειωμένο ποσοστό σε σχέση με προηγούμενες φάσεις - με το 55% των ερωτηθέντων να απορρίπτουν την ιδέα σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου τον Ιούλη. Ωστόσο, ο αριθμός εκείνων που τάσσονται κατηγορηματικά κατά της παραχώρησης εδαφών πέφτει στο 38%, εάν στο πλαίσιο της συμφωνίας παραχωρηθεί στο Κίεβο η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

«Επικίνδυνα» τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «επικίνδυνα» τα σχόλια του Γ. Στόλτενμπεργκ, του απερχόμενου επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ότι μια απόφαση της «Δύσης» να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS και «Storm Shadow» για να πλήξει τη Ρωσία «δεν θα αποτελέσει μια κόκκινη γραμμή» που θα προκαλέσει κλιμάκωση από τη Μόσχα.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «The Times», ο Στόλτενμπεργκ απέρριψε την προειδοποίηση του Ρώσου Προέδρου ότι το να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί τέτοια όπλα για να πλήττει βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος σημαίνει ότι η «Δύση» πολεμά απευθείας τη Ρωσία.

«Εχουν υπάρξει πολλές κόκκινες γραμμές που έχουν χαραχθεί από αυτόν στο παρελθόν, και δεν έχει προχωρήσει σε κλιμάκωση, η οποία θα σήμαινε επίσης άμεση συμμετοχή των συμμάχων του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση», δήλωσε ο απερχόμενος γγ του ΝΑΤΟ.

«Δεν το έχει κάνει, διότι συνειδητοποιεί ότι το ΝΑΤΟ είναι η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο. Συνειδητοποιούν επίσης ότι τα πυρηνικά όπλα, ο πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν θα πρέπει να διεξάγεται. Και του το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό αρκετές φορές», συμπλήρωσε.

«Η επιδεικτική επιθυμία του να μην λαμβάνει στα σοβαρά τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου είναι μια κίνηση εντελώς κοντόφθαλμη και μη επαγγελματική», δήλωσε ο Ντμ. Πεσκόφ, προσθέτοντας πως η θέση του Στόλτενμπεργκ είναι «εξαιρετικά προκλητική και επικίνδυνη».

«Μια πυρηνική σύγκρουση θα επηρέαζε και τις ΗΠΑ»

Την ώρα που στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο επεξεργάζονται και «ζυγίζουν» σχέδια για να επιτραπεί στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπούν τη ρωσική ενδοχώρα με ΝΑΤΟικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, οι πυρηνικές απειλές από τη Μόσχα έχουν μπει στην ημερήσια αντιπαράθεση.

Ο αμερικανικός στρατός κάνει λάθος, πιστεύοντας ότι μια πυρηνική σύγκρουση θα επηρέαζε μόνο τη Ρωσία και την Ευρώπη, τόνισε για ακόμη μια φορά ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Αν. Αντόνοφ.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και ο αμερικανικός στρατός παραδέχεται την πιθανότητα πυρηνικής σύγκρουσης», όμως «κάνουν λάθος πιστεύοντας ότι μια τέτοια καταστροφή θα επηρεάσει μόνο την Ευρώπη και τη Ρωσία. Η Αμερική δεν θα μπορέσει να κρυφτεί πέρα από τον ωκεανό, μια παγκόσμια πυρηνική καταστροφή θα επηρέαζε τους πάντες», προειδοποίησε.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα ουκρανικά χτυπήματα με drones σε ρωσικό έδαφος και καταστράφηκε αποθήκη με πυραυλικά συστήματα Iskander και Tochka-U, κατευθυνόμενες βόμβες και οβίδες του πυροβολικού στην περιφέρεια Τβερ στη δυτική Ρωσία, δήλωσε πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU).

Μετά την επίθεση ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε σε μια περιοχή πλάτους 6 χιλιομέτρων και οι τοπικές αρχές της Τβερ κάλεσαν τους κατοίκους κάποιων περιοχών της Τορόπετς να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Η επόμενη θα είναι η Μολδαβία...

Η στήριξη για την Ουκρανία «εγγυάται την επιβίωση» της γειτονικής Μολδαβίας, δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αν. Μπέρμποκ, σε διάσκεψη για την αντιμετώπιση της ρωσικής παρέμβασης στην περιοχή.

Η Μπέρμποκ επισκέφτηκε το Κισινάου για την Πλατφόρμα Σύμπραξης με τη Μολδαβία, μαζί με «εταίρους» από τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ολλανδία και τη Λιθουανία.

«Ο,τι κάνουμε για να στηρίξουμε την Ουκρανία σημαίνει επίσης ότι προάγει τη σταθεροποίηση σε ό,τι αφορά τη Μολδαβία», δήλωσε η Μπέρμποκ, προσθέτοντας πως «η μεγαλύτερη ανησυχία του κόσμου εδώ είναι ότι εάν πέσει η Ουκρανία, η Μολδαβία είναι η επόμενη στη σειρά».

Η Γερμανία, ένας από τους βασικούς στρατιωτικούς υποστηρικτές του Κιέβου στην Ευρώπη, ξεκίνησε την πλατφόρμα αφού η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, λέγοντας ότι εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειές της «να σταθεροποιήσει την οικονομία της Μολδαβίας και να την προστατεύσει από τη ρωσική παραπληροφόρηση».

Η Πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, που έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνησή της, τόνισε πως «ο ρωσικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας, τον οποίο καταδικάσαμε από την πρώτη ημέρα, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά για την οικονομία μας».

Στο πλαίσιο της Πλατφόρμας, υπογράφηκαν συμφωνίες για την παροχή στη Μολδαβία άνω των 300 εκατ. ευρώ σε δάνεια και 80 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.

Οι «σύμμαχοι» χαιρέτισαν επίσης τις προσπάθειες της Μολδαβίας να ενταχθεί στην ΕΕ, με την μολδαβική κυβέρνηση να προσδοκά αυτό να συμβεί έως το 2030.

Δημοσιεύματα για εκπαίδευση τζιχαντιστών από Ουκρανούς εκπαιδευτές

Πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων «Sputnik» ανέφεραν πως έφθασε στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, Ιντλίμπ, που είναι το τελευταίο προπύργιο τζιχαντιστών και άλλων αντικυβερνητικών ενόπλων, ομάδα 350 Ουκρανών στρατιωτικών εκπαιδευτών για να εκπαιδεύσουν αυτές τις δυνάμεις στη χρήση και την κατασκευή τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drone).

Αρκετοί από τους τζιχαντιστές που εκπαιδεύονται στη χρήση drone από τους Ουκρανούς είναι από το συριακό παρακλάδι της οργάνωσης Τουρκόφωνων εξτρεμιστών «Ισλαμικό Κόμμα Τουρκιστάν» («Turkistan Islamic Party») που υπάγεται στο παρακλάδι της Αλ Κάιντα «Hayat Tahrir al Sham» (HTS, που ήταν παλιότερα γνωστό με την ονομασία Nusra Front).

Το «Ισλαμικό Κόμμα Τουρκιστάν» είναι ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση που ιδρύθηκε στο Πακιστάν από τον Χασάν Μαχσούμ, με στόχο την ίδρυση ενός «ισλαμικού κράτους» στη Σιντζιάνγκ και την Κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Sputnik», οι Ουκρανοί εκπαιδευτές έφεραν μαζί τους εκατοντάδες drone που έφθασαν στη Συρία σε κιβώτια τεμαχίων υπό την ένδειξη «εμπορεύματα» για γενική, δήθεν μη στρατιωτική χρήση.

Σύμφωνα δε με την τουρκική εφημερίδα «Aydinlik», είχε προηγηθεί συνάντηση Ουκρανών κυβερνητικών αξιωματούχων με μέλη της οργάνωσης τζιχαντιστών HTS για να συζητήσουν τη συμφωνία εκπαίδευσης στα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη με αντάλλαγμα την απελευθέρωση τζιχαντιστών από φυλακές στη Συρία, ώστε να πολεμήσουν ως μισθοφόροι τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ