Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στις ΗΠΑ ο Ζελένσκι για «σχέδιο νίκης» και χτυπήματα στη Ρωσία με ΝΑΤΟικούς πυραύλους

Να τερματιστεί η συζήτηση για τις «κόκκινες γραμμές» καλεί τους «συμμάχους» η πρωθυπουργός της Δανίας...

Από την ξενάγηση του Ζελένσκι σε αμερικανική πολεμική βιομηχανία στην Πενσιλβάνια

Public Domain

Από την ξενάγηση του Ζελένσκι σε αμερικανική πολεμική βιομηχανία στην Πενσιλβάνια
Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ζήτησε από «συμμάχους» και «εταίρους» να βοηθήσουν στην επίτευξη «μίας κοινής νίκης για μία πραγματικά δίκαιη ειρήνη», κυρίως προμηθεύοντας το Κίεβο με περισσότερα και πιο εξελιγμένα όπλα και επιτρέποντας τα χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

«Το φθινόπωρο αυτό θα ορίσει το μέλλον αυτού του πολέμου», δήλωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος έφτασε στη Νέα Υόρκη. Μέσα στη βδομάδα αναμένεται να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον, όπου θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και την υποψήφια Πρόεδρο των Δημοκρατικών, Κ. Χάρις, για να τους παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας στον πόλεμο. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, Ντ. Τραμπ, δήλωσε ότι «πιθανά» θα συναντηθεί μαζί του.

Στη Νέα Υόρκη είχε προγραμματιστεί να απευθύνει ομιλία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ, να συμμετάσχει στις σημερινές συναντήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία και να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση αύριο.

Ο Ζελένσκι επισκέφτηκε άλλωστε στην Πενσιλβάνια εργοστάσιο πυρομαχικών στην πατρίδα του Μπάιντεν, το Σκράντον, το οποίο κατασκευάζει βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι αυτήν τη βδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί νέο στρατιωτικό πακέτο προς την Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει αποστολή περιπολικών σκαφών, πυρομαχικών για τα συστήματα HIMARS, βλήματα πυροβολικού.

Οπως τόνισε ο Ζελένσκι φτάνοντας στις ΗΠΑ, η Ουκρανία κάνει ό,τι μπορεί, εξοπλιζόμενη και μέσω της διπλωματίας, «για να κατοχυρώσει την υποστήριξη των εταίρων και να αναγκάσει τη Ρωσία για ειρήνευση».

Σε εκτεταμένη συνέντευξη που έδωσε στο «New Yorker», μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Ντ. Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς, «πολύ ακραίο» στις ιδέες του για το πώς να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Βανς, ο οποίος επέκρινε τα πακέτα των ΗΠΑ προς το Κίεβο και πίεσε για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, πρότεινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το σχέδιο του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικής αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ο Βανς είπε ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει την κυριαρχία της, αλλά θα πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις στη Μόσχα ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή σε άλλους «συμμαχικούς θεσμούς».

«Η ιδέα ότι ο κόσμος πρέπει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο σε βάρος της Ουκρανίας είναι απαράδεκτη», τόνισε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε ότι «ο Τραμπ δεν ξέρει πώς να σταματήσει τον πόλεμο, ακόμα κι αν νομίζει ότι ξέρει».

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη δεύτερη διάσκεψη κορυφής για την Ουκρανία τον Νοέμβρη, που θα ακολουθήσει την πρώτη διάσκεψη που είχε γίνει στην Ελβετία τον Ιούνη. Για τη διάσκεψη του Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε δηλώσει ότι επιθυμεί την παρουσία της Ρωσίας.

«Η διάσκεψη κορυφής θα έχει τους ίδιους στόχους: Προώθηση της απατηλής "φόρμουλας Ζελένσκι" ως βάση για τη διευθέτηση της σύρραξης, την εξασφάλιση της υποστήριξης της πλειονότητας του κόσμου και την εκμετάλλευσή της για την παρουσίαση στη Ρωσία ενός τελεσίγραφου συνθηκολόγησης», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε πως η Μόσχα έχει λάβει ενημέρωση για το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι μόνο μέσα από τα ΜΜΕ.

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για χτυπήματα στη ρωσική ενδοχώρα

Δεκάδες επιθέσεις με drones εξαπέλυσαν Ρωσία και Ουκρανία η μία κατά των εδαφών της άλλης, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο, με την πλειοψηφία τους να καταρρίπτεται από τις δυνάμεις της αεράμυνας, σε μια προσπάθεια να εξαντληθεί η αεράμυνα του εχθρού.

Ενδεικτικά, η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε 71 από τα 80 επιθετικά drones που εξαπέλυσε η Ρωσία στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία. Η Ρωσία εκτόξευσε επίσης δύο κατευθυνόμενους πυραύλους από τις περιοχές που έχει καταλάβει στο Λουγκάνσκ.

Στο Χάρκοβο τα ρωσικά πλήγματα είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 21 άνθρωποι, εκ των οποίων τρεις ανήλικοι, ανακοίνωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης. Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε πως η Ρωσία «στοχοθέτησε μια κοινή πολυκατοικία με αεροπορικές βόμβες» και εκμεταλλεύτηκε το περιστατικό για να ζητήσει εκ νέου άδεια από ΗΠΑ και Βρετανία για τη χρήση «δυτικών» όπλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της ρωσικής επικράτειας.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τις ικανότητές μας για να προστατεύουμε καλύτερα ζωές και να εγγυηθούμε την ασφάλεια», είπε.

Στη Ρωσία η αεράμυνα κατέρριψε 15 drones που είχαν εκτοξευτεί από την Ουκρανία στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής, πάνω από την Αζοφική Θάλασσα, στο Ροστόφ, στο Κουρσκ, στο Αστραχαν, το Μπέλγκοροντ και το Βορόνεζ.

Στο Μπέλγκοροντ ένα παιδί ήταν μεταξύ των τριών αμάχων που σκοτώθηκαν χτες σε ουκρανική επίθεση.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στο Τιχορέτσκ, πόλη της νοτιοδυτικής Ρωσίας στην περιφέρεια του Κρασνοντάρ, οι κάτοικοι της οποίας απομακρύνθηκαν αφού η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έπληξε εκεί με drones αποθήκη πυρομαχικών.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μ. Φρεντέρικσεν κάλεσε χτες τους «συμμάχους» «να τερματιστεί η συζήτηση για τις κόκκινες γραμμές» για τα πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, προσθέτοντας πως η «Δύση» έκανε λάθος απαγορεύοντάς τα, καθώς κάτι τέτοιο είχε δώσει στη Μόσχα «πολύ καλό φύλλο στα χέρια της».

Η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη πει ότι η Ουκρανία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τα όπλα που της παραχωρούν, αν και δεν δίνουν τόσο μεγάλης εμβέλειας πυραύλους.

«Η πιο σημαντική κόκκινη γραμμή έχει ήδη ξεπεραστεί. Και αυτό ήταν όταν οι Ρώσοι μπήκαν στην Ουκρανία», είπε η Φρεντέρικσεν σε συνέντευξη στο Bloomberg, συμπληρώνοντας: «Επομένως, δεν θα δεχτώ αυτή την υπόθεση και δεν θα επιτρέψω ποτέ σε κανέναν από τη Ρωσία να αποφασίσει ποιο είναι το σωστό στο ΝΑΤΟ, στην Ευρώπη ή στην Ουκρανία».

Reuters: Το Ιράν δεν έχει παραδώσει εκτοξευτές των πυραύλων

Παράλληλα, αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει πως το Ιράν, ενώ έχει παραδώσει στη Μόσχα βαλλιστικούς πυραύλους Fath-360, δεν έχει στείλει στη Ρωσία τους κινητούς εκτοξευτές των πυραύλων αυτών.

ΗΠΑ και Βρετανία είχαν δηλώσει πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπούν με δικούς τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στο ρωσικό έδαφος, ισχυριζόμενοι ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τάχα «απάντηση» στην κλιμάκωση με τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν. Μάλιστα, αυτοί οι ιρανικοί πύραυλοι επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν άμεσα στην Ουκρανία, σύμφωνα με Ουάσιγκτον και Λονδίνο.

Οι πηγές του Reuters - ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος των πληροφοριών και ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ - δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές γιατί το Ιράν δεν έστειλε τους εκτοξευτές, εγείροντας ερωτήματα για το πότε και εάν τα όπλα θα είναι επιχειρησιακά.

Δύο ειδικοί που μίλησαν στο Reuters είπαν ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν στάλθηκαν οι εκτοξευτές.

Ο ένας είναι ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάσει να τροποποιήσει τα φορτηγά που θα μεταφέρουν τους πυραύλους, όπως έκανε και το Ιράν.

Ο άλλος είναι ότι μη παραδίδοντας τους εκτοξευτές, το Ιράν διατηρεί τα περιθώρια για νέες συνομιλίες με τη «Δύση» για την άμβλυνση των εντάσεων.

Θα πρέπει να «ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τη Ρωσία» μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε χθες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, επαναφέροντας το θέμα της λεγόμενης «αρχιτεκτονικής ασφαλείας» - δηλαδή τον γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων - στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της «Συνάντησης για την Ειρήνη», που διοργάνωσε την Κυριακή στο Παρίσι.

«Πρέπει να έχουμε αρκετή φαντασία για να σκεφτούμε την ειρήνη του αύριο, μια ειρήνη στην Ευρώπη με μια νέα μορφή», δήλωσε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη «η συμφιλίωση με τα Βαλκάνια και η πραγματικότητα μιας Ευρώπης στη γεωγραφική της μορφή, η οποία δεν είναι ούτε εντελώς ΕΕ, ούτε αποφασιστικά ΝΑΤΟ».

Ο Μακρόν υποστήριξε την «οικοδόμηση μιας νέας διεθνούς τάξης», καθώς, όπως σημείωσε, «η τάξη σήμερα είναι ελλιπής», «χρειαζόμαστε μια τάξη, όπου ο ένας ή ο άλλος δεν θα μπορεί να μπλοκάρει τους άλλους και όπου οι χώρες εκπροσωπούνται επάξια, και επομένως να γίνει με πολύ δικαιότερα όργανα, είτε είναι ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα ή το ΔΝΤ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ