Τρίτη 28 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συμφωνία Ρωσίας - Λευκορωσίας για εξοπλισμούς με πυρηνικές δυνατότητες

Παράδοση προηγμένου πυραυλικού συστήματος στο Κίεβο ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Ολο και περισσότερο «μπαρούτι» συγκεντρώνεται στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς κλιμακώνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ενισχύει τις δικές της συμμαχίες στην περιοχή, και στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης με τη Λευκορωσία («Ενωσιακό Κράτος») η Μόσχα θα προμηθεύσει «τους επόμενους μήνες» το Μινσκ με πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση, ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, υποδεχόμενος το Σάββατο τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλ. Λουκασένκο.

«Τους επόμενους μήνες θα μεταφέρουμε στη Λευκορωσία τακτικά πυραυλικά συστήματα "Iskander-M", που έχουν τη δυνατότητα χρήσης βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων "Cruise", στις συμβατικές και στις πυρηνικές τους εκδοχές», δήλωσε ο Πούτιν.

Επίσης, «μεγάλος αριθμός αεροσκαφών Su-25 βρίσκονται σε υπηρεσία στον λευκορωσικό στρατό» και «θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν», είπε ο Πούτιν, καθώς νωρίτερα ο Λουκασένκο είχε ζητήσει την «προσαρμογή» των αεροσκαφών για να μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ενδέχεται να ανακοινώσουν αυτήν τη βδομάδα την προμήθεια ενός προηγμένου συστήματος πυραύλων εδάφους - αέρος «μέσου και μεγάλου βεληνεκούς» (NASAMS) στην Ουκρανία, ανέφερε πηγή.

Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη του πολέμου, που πλέον επικεντρώνεται στο Ντονμπάς, η Ουάσιγκτον άρχισε να παραδίδει στους Ουκρανούς κυρίως συστήματα κινητών εκτοξευτών ρουκετών HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), με βεληνεκές 80 χλμ.

Εντείνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε όλη την Ουκρανία

Στο μεταξύ, νέα αντιπαράθεση έχει προκαλέσει βομβαρδισμός 9ώροφου κτιρίου κατοικιών και ενός κτιριακού συγκροτήματος όπου στεγάζεται ένα νηπιαγωγείο στο κέντρο του Κιέβου την Κυριακή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι πέντε.

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, ο βομβαρδισμός των ρωσικών δυνάμεων έγινε ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G7, και ο ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα κάλεσε τους ηγέτες να απαντήσουν «με περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και περισσότερα βαρέα όπλα για την Ουκρανία».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε χτες ότι ο πύραυλος που έπληξε το συγκρότημα κατοικιών στο Κίεβο ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα αποτυχίας της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, και ισχυρίστηκε ότι το ουκρανικό πυραυλικό σύστημα Buk αναχαίτισε πύραυλο S-300, ο οποίος εν συνεχεία «έπεσε πάνω σε συγκρότημα κατοικιών». Τέσσερις πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν εναντίον εργοστασίου όπλων στο Κίεβο έπληξαν τους στόχους τους, σύμφωνα με το υπουργείο.

Χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ της κεντρικής Ουκρανίας, όπου βρίσκονταν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι. Ο πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 10 νεκρούς και 40 τραυματίες, ορισμένους σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο πεδίο, από το Σάββατο οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν επίσημα το Σεβεροντονέτσκ στο Λουγκάνσκ, ενώ επικέντρωσαν τις επιθέσεις τους στη «δίδυμη» πόλη Λισιτσάνσκ, στην άλλη πλευρά του ποταμού Ντονέτς.

Στο Σεβεροντονέτσκ, επιθέσεις του ουκρανικού πυροβολικού υποχρέωσαν τα ρωσικά στρατεύματα να αναστείλουν την επιχείρηση για την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο χημικών «Αζότ», λίγες ώρες αφότου οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν την πόλη. Σύμβουλος του Ζελένσκι ανέφερε ότι Ουκρανοί κομάντος εξαπολύουν επιθέσεις κατά των Ρώσων εισβολέων στην περιοχή.

Στο Ντονέτσκ οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι εξουδετέρωσαν περίπου 80 Πολωνούς μισθοφόρους.

Επίσης, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, χτυπήθηκαν με όπλα υψηλής ακρίβειας κέντρα εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού στις περιφέρειες Τσερνίχιβ, Ζιτομίρ και Λβιβ στη δυτική Ουκρανία.

Η περιφέρεια της Οδησσού επλήγη από ρωσικό πύραυλο και έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής έξι θύματα, ανάμεσά τους ένα παιδί, ανακοίνωσε η διοίκηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για νεκρούς ή τραυματίες.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ G7
«Ενότητα» στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, «επιφυλάξεις» και αντιθέσεις για κυρώσεις σε χρυσό και πετρέλαιο

«Κινητοποίηση» επενδύσεων 600 δισ. δολαρίων σε υποδομές στις αναπτυσσόμενες χώρες, ως αντίβαρο στην Κίνα

Από τη Σύνοδο του G7 και τη χτεσινή παρέμβαση Ζελένσκι

Eurokinissi

Από τη Σύνοδο του G7 και τη χτεσινή παρέμβαση Ζελένσκι
Με βασική ατζέντα την πολεμική και οικονομική στήριξη της Ουκρανίας για «όσο χρειαστεί», τον περαιτέρω περιορισμό της Ρωσίας, αλλά και τον ανταγωνισμό με την Κίνα, με βασικό πεδίο τις επενδύσεις μονοπωλιακών ομίλων σε υποδομές στρατηγικής σημασίας ανά τον κόσμο, στις νέες «πράσινες» τεχνολογίες, στην Ενέργεια και τις αλυσίδες ανεφοδιασμού, διεξάγεται από την Κυριακή μέχρι σήμερα η Σύνοδος Κορυφής του G7 στη Βαυαρία.

Την ίδια στιγμή, παρότι η «Δύση» εμφανίζεται «πιο ενωμένη από ποτέ» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία, οι αντιθέσεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντα μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα έρχονται για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια.

Στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και η ΕΕ. Προσκλήθηκαν επίσης οι ηγέτες της Ινδονησίας, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής, της Σενεγάλης και της Αργεντινής, σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί το «μέτωπο» κατά των Κίνας και Ρωσίας και να «σπάσουν» αντίστοιχες συμμαχίες που προωθούν τα δύο κράτη.

Ορισμένες χώρες που προσκλήθηκαν στο G7 «θα πρέπει να επιλέξουν πλευρά» καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος της γαλλικής προεδρίας χτες σε δημοσιογράφους.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζ. Ουιντόντο, δήλωσε ενόψει της συμμετοχής του στη Σύνοδο ότι θα ενθαρρύνει τις χώρες του G7 να επιδιώξουν την ειρήνευση στην Ουκρανία και να «επανενεργοποιηθούν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων». Ο ίδιος θα ταξιδέψει σε Κίεβο και Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο χωρών, με στόχο να «ανοίξει μια πόρτα στον διάλογο».

Επίσης χτες ανακοινώθηκε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του G20 μετά από πρόσκληση της Ινδονησίας που έχει την προεδρία.

«Οι σχέσεις Δύσης - Ρωσίας δεν μπορούν να επιστρέψουν στην προ πολέμου εποχή»

«Οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εποχή πριν από τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, σε μήνυμά του από τη Σύνοδο του G7, επιβεβαιώνοντας ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν περάσει πλέον σε νέα φάση.

«Ολοι υποσχεθήκαμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στη Ρωσία», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές πως αυτός ο πόλεμος είναι μια πολύ βαθιά τομή στις διεθνείς σχέσεις. Εχω μιλήσει πολύ συνειδητά για μια ιστορική καμπή».

Ακόμα περισσότερα όπλα και κυρώσεις ζήτησε ο Ζελένσκι

Χτες, στη Σύνοδο του G7 συμμετείχε μέσω βιντεοδιάσκεψης και ο Ουκρανός Πρόεδρος, B. Ζελένσκι, ζητώντας ακόμα περισσότερο εξοπλισμό για τις Ενοπλες Δυνάμεις, μεταξύ άλλων, την παράδοση συστημάτων αεράμυνας, προκειμένου η χώρα του «να αποκαταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα». Επιπλέον, κάλεσε τις κυβερνήσεις του G7 να αποφασίσουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να βοηθήσουν την Ουκρανία στις εξαγωγές σιτηρών.

Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, αλλά πρέπει να τελειώσει φέτος και ζήτησε από τις χώρες του G7 να «κάνουν τα πάντα» γι' αυτό, προειδοποιώντας ότι «ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ αν συνεχιστεί τον χειμώνα». Παράλληλα, τόνισε ότι δεν έχει έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και ότι η Ουκρανία «θα διαπραγματευτεί όταν θα είναι σε θέση να το κάνει, δηλαδή σε θέση ισχύος». Οι παραπάνω αναφορές, βέβαια, για τερματισμό του πολέμου πριν από το τέλος του έτους και για διαπραγμάτευση όταν το Κίεβο θα είναι «σε θέση ισχύος» δεν συνδυάζονται με τις εξελίξεις στο πεδίο, με τις σημαντικές και συνεχιζόμενες απώλειες της Ουκρανίας.

Μετά τη λήξη του πολέμου, πρόσθεσε ο Ζελένσκι, η Ουκρανία θα χρειαστεί από τις χώρες του G7 «τεράστια βοήθεια για την ανοικοδόμηση», ένα πεδίο όπου εξελίσσεται ήδη έντονος ανταγωνισμός μεταξύ κεφαλαίων που αναζητούν κερδοφόρα «διέξοδο».

Οι χώρες του G7 από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν την Ουκρανία «για όσο διάστημα χρειαστεί».

«Επιφυλάξεις» και διαπραγματεύσεις για κυρώσεις σε ρωσικό χρυσό και πετρέλαιο

Οι ηγέτες του G7 αποφάσισαν να επεκτείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστόσο εκφράστηκαν διαφοροποιήσεις και «σκέψεις» σχετικά με ένα εμπάργκο στις εισαγωγές χρυσού από τη Ρωσία.

Σε μια κίνηση πίεσης της ΕΕ και ισχυρής «υποστήριξης προς την Ουκρανία», όπως διατυπώθηκε, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπ. Τζόνσον, ανακοίνωσαν ότι δεν θα εισάγουν πλέον ρωσικό χρυσό, πριν ακόμη η απόφαση επικυρωθεί από το σύνολο του G7, ενώ ακολούθησε και η Ιαπωνία. Η απαγόρευση αυτή αφορά τον χρυσό που έχει εξορυχθεί πρόσφατα στη Ρωσία και όχι τον χρυσό που έχει ήδη πωληθεί.

«Μαζί, το G7 θα ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσουμε τον ρωσικό χρυσό, μια σημαντική πηγή εξαγωγών, που θα στερήσει από τη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια», έσπευσε να προεξοφλήσει σε μήνυμά του πριν από την έναρξη της Συνόδου ο Μπάιντεν.

Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα παραγωγής χρυσού και οι εξαγωγές της αντιπροσώπευαν σχεδόν 15 δισ. ευρώ το 2021, δηλαδή το 5% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον.

Το μέτρο «θα πλήξει απευθείας τους Ρώσους ολιγάρχες και την καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», διαβεβαίωσε ο Τζόνσον.

Αυτό δεν έχει ακόμη συζητηθεί στην ΕΕ, διευκρίνισε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, μιλώντας στον γερμανικό σταθμό ZDF.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, η πρόταση των ΗΠΑ για ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι χτες ήταν υπό διαπραγμάτευση και οι ηγέτες «είναι κοντά στο να δοθεί εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να αναπτύξουν κατάλληλους μηχανισμούς», χωρίς να διευκρινιστεί το πώς, πότε και κατά πόσο θα περιοριστεί η τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Η Μόσχα έχει «ισοφαρίσει» μεγάλο μέρος από τις ευρωατλαντικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου και τη δυνατότητά της να αυξάνει τις πωλήσεις σε άλλες χώρες. Η πρόταση των ΗΠΑ προβλέπει τον εξαναγκασμό της Ρωσίας να πουλάει σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή το πετρέλαιό της που διακινεί σε μεγάλους αγοραστές, όπως π.χ. η Ινδία.

Υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στις χώρες παραγωγής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών, τάσσεται το Παρίσι, ανακοίνωσε την Κυριακή η γαλλική προεδρία στο περιθώριο της Συνόδου.

Στο μεταξύ, η Γαλλία κάλεσε χτες τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να αυξήσουν την παραγωγή τους «με ασυνήθιστο τρόπο» και τάχθηκε υπέρ μιας «διαφοροποίησης των εφοδιασμών», ζητώντας το πετρέλαιο από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, που υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις, να μπορεί να φτάσει στις διεθνείς αγορές.

Την επιφύλαξη της ΕΕ σχετικά με την εξαγγελία του Προέδρου των ΗΠΑ για απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού χρυσού και για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, στο περιθώριο της Συνόδου.

«Είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε λεπτομέρειες και να λάβουμε από κοινού με τους εταίρους μας μια απόφαση, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα αποφασίσουμε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Ρωσία και όχι σε εμάς», είπε.

Οι ηγέτες του G7 θα συντονίσουν και θα επεκτείνουν επίσης τις κυρώσεις τους για να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση της Ρωσίας σε κρίσιμα υλικά, υπηρεσίες και τεχνολογία από τις οικονομίες τους.

Σε συντονισμό με τις χώρες του G7, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις σε εκατοντάδες επιπλέον άτομα και ιδρύματα και τιμωρητικούς δασμούς σε περισσότερες από 570 ομάδες ρωσικών προϊόντων, αξίας περίπου 2,3 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στοχεύουν, μεταξύ άλλων, κατά των στρατιωτικών αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, με σκοπό να περιοριστεί η ικανότητα της Ρωσίας να «αντικαταστήσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει χάσει» στον πόλεμο.

Για κίνδυνο «κούρασης» προειδοποιούν ΗΠΑ - Βρετανία

Με φόντο τον κίνδυνο «κόπωσης» της Δύσης - όπως σημείωσε ο Μπ. Τζόνσον - και τα αντικρουόμενα συμφέροντα στην οικονομία, στην Ενέργεια, στη γεωπολιτική επιρροή κ.λπ., ο Αμερικανός Πρόεδρος απηύθυνε νέα έκκληση για ενότητα στο G7 και στο ΝΑΤΟ απέναντι στη Μόσχα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ήλπιζε ότι «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το ΝΑΤΟ και το G7 θα διαιρεθούν. Αλλά αυτό δεν έγινε και δεν θα γίνει», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Ως G7, στεκόμαστε ενωμένοι στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να λάβουμε σκληρές αλλά απαραίτητες αποφάσεις γι' αυτό».

Βρετανία: Οχι «τώρα» λύση μέσω διαπραγματεύσεων

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στο Ντονμπάς, ο Μπ. Τζόνσον και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, σε διμερή συνάντηση έκαναν λόγο για «κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη του πολέμου», ενώ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες θεωρούν ότι «η ανατροπή της πορείας της σύρραξης είναι δυνατή».

Καθώς ο Εμ. Μακρόν επικρίνεται για τις συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ενώ Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία φέρεται να προτείνουν στο Κίεβο επανέναρξη «ειρηνευτικών» συνομιλιών με τη Ρωσία, ακόμη και παραχώρηση εδαφών, ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τον Γάλλο Πρόεδρο να μην επιχειρηθεί εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων «τώρα», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οποιαδήποτε απόπειρα διευθέτησης της σύρραξης τώρα δεν θα είχε άλλο αποτέλεσμα από την πρόκληση μόνιμης αστάθειας, ενώ θα έδινε στον Πούτιν το δικαίωμα να χειραγωγεί κυρίαρχα κράτη και τις διεθνείς αγορές στο διηνεκές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, ο Μακρόν αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης και στο σχέδιο για τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα. Παρουσιάζοντας το προηγούμενο διάστημα το εν λόγω σχέδιο ο Μακρόν, είχε περιγράψει ένα διακρατικό σχήμα ευρύτερο από την ΕΕ, που θα διευκόλυνε την άμεση συνεργασία της (σε τομείς όπως Ενέργεια, ασφάλεια, υποδομές), με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Βρετανία (που αποχώρησε από την ΕΕ) και χώρες υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ, οι διαδικασίες για την ένταξη των οποίων όμως αναμένεται να διαρκέσουν πολλά χρόνια.

Επενδύσεις σε υποδομές για να «αντιμετωπιστεί» η Κίνα

Στον παγκόσμιο ανταγωνισμό με την Κίνα για επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές σε «αναπτυσσόμενες» χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, οι ηγέτες του G7 συζήτησαν το «δυτικό» σχέδιο απέναντι στον κινεζικό νέο «Δρόμο του Μεταξιού».

Στην περσινή Σύνοδο Κορυφής ο Μπάιντεν είχε παρουσιάσει την αμερικανική πρωτοβουλία «παγκόσμιων επενδύσεων» με το όνομα «Build Back Better World», ενώ στο μεταξύ αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει παρουσιάσει και η ΕΕ («Global Gateway»).

Φέτος η πρωτοβουλία μετονομάστηκε σε «Σύμπραξη για Παγκόσμια Υποδομή και Επένδυση» και το G7 δεσμεύτηκε να διευκολύνει επενδύσεις ύψους 600 δισ. δολαρίων ως το 2028, κινητοποιώντας ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια σε υποδομές σε «αναπτυσσόμενες χώρες», αντικρούοντας την κινεζική πρωτοβουλία ύψους πολλών τρισ. δολαρίων, «Μία Ζώνη Ενας Δρόμος» (BRI).

Ο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 200 δισ. δολάρια σε επιχορηγήσεις, κεφάλαια και ιδιωτικές επενδύσεις για την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», υποδομές Υγείας, ψηφιακές υπηρεσίες.

«Είναι μια επένδυση που θα έχει αποδόσεις για όλους», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι θα επιτρέψει σε χώρες «να δουν τα συγκεκριμένα οφέλη της σύμπραξης με δημοκρατίες» σε σύγκριση με την Κίνα και τη Ρωσία.

Η υποσαχάρια Αφρική αναμένεται να είναι ύψιστη προτεραιότητα της «Σύμπραξης», ενώ Κεντρική Αμερική, Νοτιοανατολική Ασία και Κεντρική Ασία είναι επίσης «πολύ σημαντικές περιοχές», σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Η ΕΕ θα κινητοποιήσει 300 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, δήλωσε στη Σύνοδο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου στις αναπτυσσόμενες χώρες και αλλού είναι αναγκαίες, τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μ. Ντράγκι, καθώς «στην παρούσα κατάσταση θα έχουμε βραχυπρόθεσμες ανάγκες». Αναφερόμενος σε έναν στρατηγικό στόχο της ΕΕ, ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει δυνατή η μετατροπή αυτών των υποδομών προς το υδρογόνο, ώστε να συνδυαστούν οι βραχυπρόθεσμες ενεργειακές ανάγκες με τους μακροπρόθεσμους «κλιματικούς στόχους».

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Πιθανή» μια «σοβαρή διαταραχή» στον εφοδιασμό της ΕΕ με ρωσικό αέριο

Copyright 2022 The Associated

Καθώς κλιμακώνεται σε όλα τα μέτωπα η αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία, αυξάνονται καθημερινά οι «προειδοποιήσεις» για το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερων μειώσεων ή και πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ, με τους λαούς της Ευρώπης να πληρώνουν ακόμα ακριβότερα για την Ενέργεια και να καλούνται να «βοηθήσουν», περικόπτοντας κι άλλο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους, την ώρα που ήδη εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχεια.

Σε αυτό το πλαίσιο η Κ. Σίμσον, επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της λυκοσυμμαχίας χαρακτήρισε πιθανή μια «σοβαρή διαταραχή» στον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Κάλεσε δε τα κράτη - μέλη να αναθεωρήσουν τα έκτακτα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση ενεργειακών κρίσεων (τα οποία ήδη μπαίνουν σε εφαρμογή, όπως στη Γερμανία, που πέρασε στο 2ο στάδιο συναγερμού) και να περάσουν στη χρήση «εναλλακτικών» καυσίμων όπου αυτό είναι δυνατό, για να διαφυλάξουν τα αποθέματά τους σε φυσικό αέριο.

«Από το ξέσπασμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία γνωρίζουμε ότι μια πολύ σοβαρή διαταραχή είναι δυνατή και πλέον φαίνεται ότι είναι πιθανή», ανέφερε η Σίμσον. Ισχυρίστηκε ότι «έχουμε κάνει πολύ σημαντική δουλειά, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, αλλά τώρα είναι η ώρα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας».

Ευρωενωσιακά σχέδια για νέα «ενεργειακά σοκ»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τον επόμενο μήνα ένα σχέδιο για νέα «ενεργειακά σοκ» τον Ιούλη, καθώς η Ρωσία έχει ήδη μειώσει ή περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε 12 από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ.

Υπό αυτήν την πίεση, τα κράτη της ΕΕ βρίσκονται σε έναν «αγώνα δρόμου» για να γεμίσουν έγκαιρα τους χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου, πριν τη χειμερινή περίοδο. Με τα σημερινά δεδομένα και καθώς οξύνεται η αντιπαράθεση με τη Μόσχα, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό, ενώ ακόμα κι αν πιάνονταν οι σχετικοί στόχοι, είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση του επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου της Γερμανίας, Κλάους Μίλερ: Ακόμα κι αν οι εγκαταστάσεις της Γερμανίας για την αποθήκευση φυσικού αερίου φτάσουν να έχουν πληρότητα 100%, η Γερμανία θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μόλις για 2,5 μήνες εφόσον σταματήσει η ροή ρωσικού αερίου...

Σε ένα τέτοιο φόντο, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ ενέκρινε χτες κανονισμό ο οποίος προβλέπει ότι η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην επικράτεια των κρατών - μελών πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στο 80% της χωρητικότητάς της πριν τον χειμώνα του 2022 - 2023, και στο 90% πριν τις επόμενες χειμερινές περιόδους. Συνολικά η ΕΕ θα προσπαθήσει «συλλογικά» να καλύψει το 85% της συνολικής υπόγειας χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου φέτος.

Ορισμένα κράτη - μέλη δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην επικράτειά τους, έτσι ο κανονισμός προβλέπει ότι θα πρέπει να αποθηκεύουν το 15% της ετήσιας εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου σε αποθέματα που βρίσκονται σε άλλα κράτη - μέλη.

Στην πράξη, βέβαια, τέτοιοι μηχανισμοί «αλληλεγγύης» προσκρούουν στις εντεινόμενες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις εντός της ΕΕ.

Ο κανονισμός προβλέπει επίσης τη χορήγηση παρέκκλισης σε Κύπρο, Μάλτα και Ιρλανδία, καθώς δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες με το σύστημα φυσικού αερίου άλλων κρατών - μελών.

Επιπλέον, το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε χτες σε υψηλότερους στόχους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση, στο πλαίσιο της δέσμης «Fit for 55» για την «ενεργειακή μετάβαση» και την «πράσινη ανάπτυξη».

Το Συμβούλιο συμφώνησε να θέσει στόχο σε επίπεδο ΕΕ ώστε το ποσοστό της Ενέργειας από ΑΠΕ να φτάσει στο 40% του συνολικού ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2030. Ο τρέχων στόχος σε επίπεδο ΕΕ αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 32%.

Στις αποφάσεις του Συμβουλίου περιλαμβάνεται επίσης πρόβλεψη για μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ κατά 36%, όσον αφορά την τελική κατανάλωση Ενέργειας, και κατά 39% όσον αφορά την κατανάλωση πρωτογενούς Ενέργειας έως το 2030.

Γαλλία: «Εκκλήσεις» μονοπωλίων για άμεσο περιορισμό της κατανάλωσης Ενέργειας

Σε μία ακόμα χαρακτηριστική εξέλιξη, μετά τη Γερμανία και την ενεργοποίηση του δεύτερου σταδίου του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, λόγω της μείωσης ροών ρωσικού αερίου, αντίστοιχες προβλέψεις για «ενεργειακή κρίση» γίνονται πλέον και στη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι ο βαθμός εξάρτησής της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες είναι πολύ μικρότερος από αυτόν της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής των γαλλικών ενεργειακών κολοσσών «Engie», EDF και «Total Energies», σε παρέμβασή τους μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας «Journal du Dimanche», προειδοποιούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ότι πρέπει να μειώσουν «αμέσως» την κατανάλωση Ενέργειας, προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι τον φετινό χειμώνα για να αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση.

«Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να μειώσουμε την κατανάλωσή μας, προκειμένου να ανακτήσουμε ένα περιθώριο ελιγμών», αναφέρουν τα γαλλικά ενεργειακά μονοπώλια, επικαλούμενα την απότομη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς και την περιορισμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, εξαιτίας προβλημάτων συντήρησης.

«Η ανάληψη δράσης, από το καλοκαίρι ακόμα, θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στην αρχή του προσεχούς χειμώνα, ιδίως όσον αφορά τη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου», σημειώνουν.

Στο μεταξύ, το ρωσικό μονοπώλιο «Gazprom» ανακοίνωσε χτες ότι επανέλαβε τις παραδόσεις αερίου στον αγωγό «Turk Stream», μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ετήσιων εργασιών συντήρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ