Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΔΜΙΑ
Μεγαλώνει ο κίνδυνος για τον λαό, νέα αύξηση σε κρούσματα και εισαγωγές

Νέα αύξηση σε κρούσματα και εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία καταγράφεται στα εβδομαδιαία στοιχεία του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, με την εικόνα να είναι προφανώς χειρότερη από αυτή που αποτυπώνεται, αφού δεν γίνεται ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση, τα δωρεάν τεστ έχουν σχεδόν εκλείψει και η καταγραφή των κρουσμάτων γίνεται όλο και πιο περιορισμένα.

Ετσι, το διάστημα 31 Οκτώβρη - 6 Νοέμβρη άλλοι 134 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καταγράφοντας συνολικά 33.888 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 11%, φτάνοντας τους 1.460 ασθενείς, ενώ 89 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 76 έτη.

Κατά 14% αυξήθηκαν και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, φτάνοντας τις 61.139, εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 25%. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.250.288.

Αυξητική τάση καταγράφεται όμως και στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα στην Αττική (+69%), προμηνύοντας νέα κλιμάκωση στη διάδοση του ιού το επόμενο διάστημα.

  • Στο μεταξύ, στους 30 ανέρχονται οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ έχουν διαγνωστεί συνολικά 284 κρούσματα λοίμωξης στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 184 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 100 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα).
Ξανά προειδοποιεί για απολύσεις η κυβέρνηση

Και ενώ τα δημόσια νοσοκομεία αδειάζουν από βασικές ειδικότητες, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τριπλό πανδημικό κύμα (COVID, γρίπη, RSV), ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσης όσων υγειονομικών είναι σε αναστολή. «Το ανώτερο μέτρο που συνδυάζεται με την απόλυση (...) μπορούν να εξεταστούν. Μπορείς από εδώ και πέρα να βάζεις όρους και προϋποθέσεις. Εχουμε εκφράσει με απόλυτο τρόπο την κυβερνητική γραμμή», είπε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, κάνοντας λόγο για «συνολικό πρωτόκολλο εμβολιασμού για τους υγειονομικούς», με τα γνωστά ψευτοπροσχήματα, τάχα για την προστασία ασθενών από αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης του ιού.

Μια υποκρισία που αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο αν σκεφτεί κανείς τους υγειονομικούς που εξωθούνται να επιστρέψουν στη δουλειά ακόμα και με θετικό τεστ COVID, με συμπτώματα, και να είναι στο πλευρό των ογκολογικών, αιμοκαθαιρόμενων και άλλων ασθενών.

Η πραγματικότητα, όπως αναδεικνύουν και οι υγειονομικοί, είναι ότι μέσω των αναστολών η κυβέρνηση εντείνει τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, την ίδια στιγμή που σε συνέχεια των προκατόχων της ευθύνεται για το μεθοδικό άδειασμά τους ακόμα και από βασικές ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγοι, προκειμένου να παραδοθεί η δημόσια Υγεία στα νύχια των «συμπράξεων» με τους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΟΕΝΓΕ
Χυδαιότητα είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί να κάνουν πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών

Απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας στους νοσοκομειακούς γιατρούς. «Ολοι στη σημερινή απεργία» η απάντηση των γιατρών

Επίθεση προς την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, χαρακτηρίζοντας «χυδαιότητα» τα πανό που αναρτήθηκαν προχτές στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, για τα οποία έδωσε εντολή να ξηλωθούν. Πρόκειται για την προπαγανδιστική ενέργεια που οργάνωσε η ΟΕΝΓΕ μαζί με τα σωματεία των δημόσιων νοσοκομείων ενόψει της σημερινής πανεργατικής απεργίας, με τα πανό να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο - έκτρωμα που φέρνει για τη «δευτεροβάθμια περίθαλψη».

Αντιδρώντας ο υπουργός στην προσπάθεια που κάνουν η Ομοσπονδία και τα σωματεία να αναδείξουν την εγκληματική κυβερνητική πολιτική ξεκίνησε τις συκοφαντίες. Οπως είπε, «η ΟΕΝΓΕ πέρα από τα αιτήματα, από σήμερα ξεκίνησε πέρα από τις αφίσες να ανεβάζει το προκλητικό και χυδαίο πανό και μέσα στα νοσοκομεία (...) Το να μπαίνει αυτή η χυδαιότητα στα νοσοκομεία ως πανό, δεν ταιριάζει ούτε σε συνδικαλιστές ούτε σε γιατρούς». Μάλιστα, ο υπουργός επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως «άλλοθι» γι' αυτή του την επίθεση το γεγονός ότι σε κάποια από τα πανό απεικονίζεται η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, η οποία έχει αναλάβει το νομοσχέδιο - ταφόπλακα στο δικαίωμα των ασθενών για δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Αλλωστε, ύστερα από τις κυβερνητικές εντολές «λογοκρισίας» κατέβηκαν όλα τα πανό, ακόμα κι αυτά που δεν είχαν κάποιο σχετικό σκίτσο.

Ενοχλεί η αποκάλυψη της ουσίας του εκτρωματικού νομοσχεδίου

Τα πανό που ενόχλησαν την κυβέρνηση
Τα πανό που ενόχλησαν την κυβέρνηση
Αμεση ήταν η απάντηση της ΟΕΝΓΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που ενόχλησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν το περιεχόμενο και τα αιτήματα που διατυπώνονταν στα πανό.

«Ενόχλησαν τα πανό της ΟΕΝΓΕ που αναρτήθηκαν χτες σε μια σειρά νοσοκομεία με σύνθημα: "Οχι στο νομοσχέδιο νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης. Οχι στο πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών. Υγεία - λαϊκό δικαίωμα, όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους".

Γι' αυτό ο υπουργός Υγείας έδωσε εντολή και μάλιστα από το βήμα της Βουλής να κατέβουν. Επειδή αποκάλυπταν την ουσία του εκτρωματικού νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και καλούσαν στην απεργία στις 9 Νοέμβρη. Αυτό ενόχλησε και όχι η αναπαράσταση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, που προσχηματικά επικαλέστηκε ο υπουργός Υγείας. Απόδειξη ότι κατέβηκαν και πανό που είχαν μόνο σύνθημα και όχι σκίτσα, όπως στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"».

Η ΟΕΝΓΕ, απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, ξεκαθαρίζει: «Χυδαιότητα είναι να λες στους νοσοκομειακούς γιατρούς να κάνουν πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών τους, αν θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Χυδαιότητα είναι να κλείνεις την πόρτα του δημόσιου νοσοκομείου στους ασθενείς την ώρα της ανάγκης και να τους προσφέρεις βορά στους εμπόρους της Υγείας.

Τα πανό κατέβηκαν αλλά η σημαία των διεκδικήσεων για δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, για αυξήσεις στους μισθούς, για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών δεν θα κατέβει ό,τι και να κάνετε.

Ολοι στην απεργία στις 9 Νοέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα».

Στο μεταξύ, όλο και φουντώνουν οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης, με τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών ανά τη χώρα να παίρνουν αποφάσεις, απαιτώντας την απόσυρσή του, καθώς βαθαίνει την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τσακίζει το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν δημόσια Υγεία.

Μέχρι στιγμής τέτοιες αποφάσεις, καλώντας και στη σημερινή απεργία, έχουν πάρει: Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, ΕΝΙ Θεσσαλονίκης, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Λάρισας, ΕΙΝ Αχαΐας, ΕΙΝ ν. Σερρών, ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας Αρτας και η 3μελής των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Αρτας, ΕΝΙ Ζακύνθου, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, ΔΣ του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ - Ειδικευομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Βοιωτίας, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, Σύλλογος Εργαζομένων ν. Σάμου, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, Ενωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Ρεθύμνου, Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, Ενωση Ιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου και οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Καμιά ανοχή στη λογική «κόστους - οφέλους» για την προστασία του παιδιού

Τη στάση της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία επέλεξε να απουσιάζει από το υπουργείο Εργασίας και να μη συναντήσει την αντιπροσωπεία τους, καταγγέλλουν οι φορείς που προχώρησαν την περασμένη Τετάρτη σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας διεκδικώντας κοινωνικές δομές για την προστασία των παιδιών.

Σε κοινή τους ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα και Παιδουπόλεις», η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων σχολιάζουν ότι η αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υφυπουργός «ενώ είχε ενημερωθεί έγκαιρα» για την κινητοποίηση και το αίτημά τους για συνάντηση, «αρνήθηκε με την απουσία της οποιαδήποτε επικοινωνία των φορέων μαζί της».

Τα στημένα σόου και η πραγματικότητα πίσω από τις βιτρίνες

Τη ίδια στιγμή, όπως προσθέτουν, βρίσκει τον χρόνο να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων «προβάλλοντας τη δήθεν κοινωνική πολιτική του υπουργείου», ενώ υπηρετεί «μια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας, που είναι και τα απροστάτευτα παιδιά». Σε αυτό το μήκος κύματος, η υφυπουργός έσπευσε την επόμενη μέρα μετά την κινητοποίηση να «στήσει σόου» με τη συνοδεία καναλιών στη δημόσια δομή του «Αγίου Ανδρέα» στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Ωστόσο, τα σχέδια σκόνταψαν στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη δομή και η υφυπουργός «το έβαλε στα πόδια».

Στη συγκεκριμένη δομή, όπως αναφέρουν οι φορείς, «με βάση τον κανονισμό και το οργανόγραμμα», θα έπρεπε να φιλοξενούνται 16 παιδιά από 6 έως 12 ετών. «Σήμερα, όμως, έχει 38 παιδιά από 6 μέχρι 18 χρόνων στο ίδιο κτίριο, με 2 εργαζόμενους στη βάρδια, έναν σε κάθε όροφο και έναν τη νύχτα. Παιδιά κακοποιημένα, με ψυχικά τραύματα από κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον ή χωρίς οικογένεια, φιλοξενούνται χωρίς κανένα επιστημονικό πρόγραμμα στήριξης με βάση τις ιδιαιτερότητές τους, χωρίς ειδικούς, σε άθλιες εγκαταστάσεις με το ένα παιδί πάνω στο άλλο. Υποτίθεται ότι είναι εκεί για να βρουν ζεστασιά, αγάπη, ολόπλευρη στήριξη», τονίζουν.

Μπροστά στην εικόνα αυτή, που επαναλαμβάνεται παρόμοια σε κάθε δομή, καλούν τους εργαζόμενους, τους γονείς, τις γυναίκες να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους, που ξεχειλίζουν με αφορμή το φριχτό έγκλημα σε βάρος της 12χρονης στον Κολωνό, «σε συλλογική δράση ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει την προστασία των παιδιών λογίζοντάς την ως κόστος για το κράτος».

Καμιά ανοχή στην εμπορευματοποίηση της προστασίας του παιδιού

«Τα τέρατα βρίσκονται παντού, πίσω από τα καλογυαλισμένα προφίλ του διαδικτύου και τους υπεράνω υποψίας ανθρώπους της εκμεταλλευτικής κοινωνίας και των καναλιών της. Στις κοινωνίες, που όλα πουλιούνται και αγοράζονται, έχει αποδειχθεί διαχρονικά και παγκόσμια ότι το παιδί όχι μόνο δεν προστατεύεται, αλλά είναι ένα κερδοφόρο εμπόρευμα στα χέρια φιλανθρωπικών οργανώσεων, ΜΚΟ, της Εκκλησίας, των ιδιωτών», σημειώνουν. Ξεκαθαρίζουν ότι δεν ανέχονται «η υπόθεση της προστασίας των παιδιών να βρίσκεται στα χέρια ΜΚΟ», στα ταμεία των οποίων καταλήγουν χιλιάδες χορηγίες και κρατικές επιδοτήσεις «ενώ τα παιδιά διαβιούν στις ίδιες ή σε χειρότερες συνθήκες από αυτές των δημόσιων δομών».

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και καλούμε ακόμα περισσότερους φορείς, επιστημονικές και κοινωνικές οργανώσεις, συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους να κάνουμε υπόθεσή μας την προστασία του παιδιού», υπογραμμίζουν τα σωματεία και οι φορείς ενώ καλούν στη σημερινή απεργία και τις συγκεντρώσεις. «Για να μπει τέλος στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην κακοποίηση του παιδιού, στη σαπίλας της εμπορευματοποίησης των πάντων, για μια κοινωνία που στο κέντρο της θα είναι το παιδί, ο άνθρωπος και οι ανάγκες του», καταλήγουν.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και δουλειά με δικαιώματα

Πανεθνική απεργία σήμερα στο Βέλγιο, στους δρόμους ξανά οι εργαζόμενοι αύριο στη Γαλλία

Από τις απεργίες των σιδηροδρομικών στη Βρετανία
Από τις απεργίες των σιδηροδρομικών στη Βρετανία
Με συνεχείς απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη δίνουν τη μάχη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών απέναντι στην «απογείωση» του πληθωρισμού, διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση της εργοδοσίας και των αστικών κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων, που επιχειρούν να φορτώσουν στις πλάτες των λαών τον «λογαριασμό» και από την προβλεπόμενη νέα καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη.

Σήμερα, μέρα πανεργατικής απεργίας και στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι παίρνουν κουράγιο από το απεργιακό κύμα σε όλη την Ευρώπη, ενώνουν τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους σε κάθε χώρα που παλεύουν για το μεροκάματο.

Στο Βέλγιο

Σε αυτό το πλαίσιο, στο Βέλγιο, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε πανεθνική πανεργατική απεργία, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς, τους οποίους και στη συγκεκριμένη χώρα εξανεμίζει ο πληθωρισμός που καλπάζει.

Την αρχή έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους, που ξεκίνησαν 24ωρη απεργία από τις 10 το βράδυ, ενώ σήμερα μαζί τους συμπαρατάσσονται εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί κ.ά.

Σύμφωνα με το δίκτυο RTBF, σημαντική αναμένεται η συμμετοχή εργαζομένων από κλάδους όπως το Εμπόριο: Οπως μετέδιδε, τα καταστήματα μεγάλων ομίλων σούπερ μάρκετ, όπως «Carrefour», «Lidl», «Delhaize», ετοιμάζονταν να κατεβάσουν ρολά. Επίσης, αγωνιστικό ανάστημα υψώνουν μεταξύ άλλων και πολλοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία: Σε Βαλονία και Βρυξέλλες υπολογιζόταν ότι τουλάχιστον τα 2/3 του προσωπικού των ιδιωτικών νοσοκομείων δεν θα πάνε για δουλειά.

Στη Γαλλία

Από τη μεγάλη απεργία των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Γαλλίας
Από τη μεγάλη απεργία των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Γαλλίας
Αύριο, σε νέα απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, οπλισμένοι με τη σημαντική πείρα του πολυήμερου αγώνα που δόθηκε πρόσφατα στα διυλιστήρια της χώρας και των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πολλούς κλάδους.

«Ολοι στην κινητοποίηση! Στην απεργία και τη διαδήλωση!», τονίζει σε σχετικό του κάλεσμα το Εργατικό Κέντρο Μπους ντι Ρον (Μασσαλία), τονίζοντας την ανάγκη να είναι μαζική η συμμετοχή, για αυξήσεις στους μισθούς, προστασία των συντάξεων. «Ολα αυξάνονται, εκτός από τους μισθούς μας!», τονίζει, παραθέτοντας τα ποσοστά ανατιμήσεων σε είδη πλατιάς κατανάλωσης: Κατά 23% ακρίβυναν τα ζυμαρικά. Κατά 10% η ζάχαρη. Το φυσικό αέριο κατά 15,8%. Τα καύσιμα κατά 15% και πάει λέγοντας. Κι όλα αυτά, μόνο το τελευταίο διάστημα...

Στην Ισπανία

Στην Ισπανία, οι εργαζόμενοι στις Μεταφορές προσανατολίζονται σε νέα απεργία από την Κυριακή 13 του μήνα.

Ακόμα, σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι υγειονομικοί, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τις τεράστιες ελλείψεις στις δομές Υγείας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τους ασθενείς. Οπως ανέφερε χτες η «El Pais», συνδικαλιστές του κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για την κατάσταση στις παιδιατρικές κλινικές και τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας, όπου οι υγειονομικοί αναγκάζονται να δέχονται διπλάσια και τριπλάσια περιστατικά από όσα συνιστούν διεθνείς οργανισμοί. Μεταξύ άλλων το αποτέλεσμα είναι - όπως καταγγέλλουν - 9 στους 10 οικογενειακούς γιατρούς μόνο στη Μαδρίτη να έχουν υποστεί περιστατικό υπερκόπωσης.

Ολες οι παραπάνω κινητοποιήσεις έρχονται να προστεθούν στους ελπιδοφόρους αγώνες που αναπτύσσονται όλο το τελευταίο διάστημα και σε άλλες χώρες - πολλές φορές μάλιστα σε κλάδους που είχαν να γίνουν απεργίες εδώ και πολλά χρόνια - με αντίστοιχα αιτήματα και κόντρα στην προσπάθεια κυβερνήσεων και εργοδοσίας να εντείνουν το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα.

Στη Βρετανία ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων οι απεργιακές κινητοποιήσεις στους σιδηρόδρομους, στα ταχυδρομεία, ενώ για απεργία ετοιμάζονται και οι νοσηλευτές, σε έναν κλάδο όπου είχε να γίνει απεργία πάρα πολλές δεκαετίες. Στη Γερμανία ξεχωρίζει ο αγώνας των λιμενεργατών σε κόμβους διεθνούς σημασίας, όπως στο Αμβούργο, επίσης μετά από δεκαετίες, αλλά και λαϊκές κινητοποιήσεις σε μια σειρά από πόλεις ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Στην Ολλανδία, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η απεργία των σιδηροδρομικών της κρατικής εταιρείας NS Railways ακύρωσε τα δρομολόγια σε όλη τη χώρα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξάλλου προηγήθηκαν σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις αερομεταφορές.

Ασταμάτητα τα μηνύματα αλληλεγγύης για τη σημερινή απεργία από όλο τον κόσμο

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα η Γραμματεία της ΠΣΟ

Ηλεκτρονικό αφισάκι που έφτιαξαν οικοδόμοι από τη Δανία
Ηλεκτρονικό αφισάκι που έφτιαξαν οικοδόμοι από τη Δανία
Μηνύματα αλληλεγγύης για τη σημερινή απεργία έχουν φτάσει στο ΠΑΜΕ από συνδικάτα σε όλο τον κόσμο.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Ελλάδας, στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα πάρει μέρος σύσσωμη η Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Πάμπη Κυρίτση από την Κύπρο. Επίσης θα παρευρεθούν οι συνδικαλιστές C. Srikumar και Swadesh Dev Roye από την Ινδία, ο Alberto Enrique Reyes από τον Παναμά, ο Ernesto Quiqui Trigo από την Αργεντινή, η Cynzia Della Porta από την Ιταλία, ο Matthieu Bolle Reddat από τη Γαλλία, ο Vincent Kapenga Kandolo από το Κονγκό και ο Adnan Azzouz από τη Συρία.

Μηνύματα έχουν φτάσει μέχρι τώρα στο ΠΑΜΕ από τις εξής οργανώσεις:

Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ - WFTU), Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Συνταξιούχων της ΠΣΟ, Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της ΠΣΟ, Περιφερειακό Γραφείο Ασίας - Ειρηνικού της ΠΣΟ, Συνδικάτο OSCMS (Τσεχία), CGT ExxonMobil (Γαλλία), Συνδικάτο Εργαζομένων στα Τρένα Βερσαλλιών (Γαλλία), SUD SFR (Γαλλία), Εργατικό Κέντρο Βαλ Ντε Μαρν (Γαλλία), Συνδικάτο Οικοδόμων North Jutland (Δανία), Left Bloc (Αυστρία), USB (Ιταλία), AITUC (Ινδία), Συνδικάτο Οικοδόμων Λος Αντζελες - United Union of Roofers 36 (ΗΠΑ), Intersyndicale Nationale du Congo (Κονγκό), GFTU (Συρία), Συνδικάτο Nakliyat-Is (Τουρκία), La Intersindical (Ισπανία, Καταλονία), Alternativa Sindicalde Clase (Ισπανία), Συνδικάτο LAB (Ισπανία, Χώρα των Βάσκων), Confederation Intersindical (Ισπανία), COS (Ισπανία, Καταλονία), Συνδικάτο Seko Klubb111 (Σουηδία), ΠΕΟ (Κύπρος), Verdi Ortsverein Rems - Murr (Γερμανία), IGM WaP (Bosch) - Waiblingen (Γερμανία), Επιτροπή Κατά της Ακρίβειας στο Waiblingen (Γερμανία), Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Λιμάνια, Μέταλλο, Επικοινωνίες (Αίγυπτος), Συνομοσπονδία APFUTU (Πακιστάν).

Μήνυμα στήριξης από τη Γαλλία
Μήνυμα στήριξης από τη Γαλλία
Επίσης, την περασμένη Δευτέρα σε συγκέντρωση ενάντια στην ακρίβεια στο Αμβούργο της Γερμανίας, δεκάδες εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στην απεργία στην Ελλάδα.


Από το Λος Αντζελες
Από το Λος Αντζελες

Γερμανία: «Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Ελλάδας» από απεργιακή διαδήλωση σε εργοστάσιο Μετάλλου
Γερμανία: «Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Ελλάδας» από απεργιακή διαδήλωση σε εργοστάσιο Μετάλλου
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην πανεργατική απεργία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στην πανελλαδική πανεργατική απεργία σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Πάνω από 75 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Αποφάσεις για απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν ληφθεί μέχρι τώρα:

-- Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια

-- Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

-- Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

-- Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Αίγιο, 10.30 π.μ., Τρίγωνη Πλατεία

-- Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

-- Αλιβέρι, 10.30 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

-- Αμαλιάδα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

-- Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

-- Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Βαλαώρα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

-- Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

-- Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

-- Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Γιαννιτσά, 10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος)

-- Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Εδεσσα, 10.30 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

-- Ελασσόνα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ελευσίνα, 10.30 π.μ., Νικολαΐδου και Ηρώων Πολυτεχνείου

-- Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

-- Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Θάσος, 10.30 π.μ., Λιμένας (Πλάτανος)

-- Θήβα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

-- Ιστιαία, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

-- Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

-- Καλλονή (Λέσβος), 11 π.μ., διασταύρωση Κέντρου Υγείας και Σκάλας Καλλονής

-- Καρδίτσα, 12 μ., κεντρική πλατεία

-- Καρπενήσι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία Καρύστου

-- Καστοριά, 10.30 π.μ., έναντι παλιάς Νομαρχίας

-- Κατερίνη, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου

-- Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

-- Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

-- Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Κόρινθος, 10.30 π.μ., Εθνική Τράπεζα

-- Κορωπί, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Κυπαρισσία, 10.30 π.μ., πρώην Εργατικό Κέντρο

-- Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

-- Λήμνος, 10 π.μ., λιμάνι Μύρινας

-- Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

-- Μαντούδι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Μεσολόγγι, 12 μ., προαύλιο του νοσοκομείου

-- Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

-- Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ναύπακτος, 10 π.μ., πλατεία Λιμανιού

-- Ορεστιάδα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Πολύγυρος, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Πρέβεζα, 10.30 π.μ., πρώην ΚΤΕΛ

-- Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο

-- Πύργος, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ρέθυμνο, 10 π.μ., δημαρχείο

-- Ρόδος, 11 π.μ., στο νοσοκομείο

-- Σάμος, 10 π.μ., Βαθύ (Εργατικό Κέντρο)

-- Σαντορίνη, 11 π.μ., πλατεία Φηρών

-- Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Σκόπελος, 10.30 π.μ., παραλία

-- Σπάρτη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Σύρος, 10.30 π.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση

-- Τρίκαλα, 10 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

-- Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

-- Τύρναβος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Φάρσαλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Χανιά, 10 π.μ., Δημοτική Αγορά

-- Χίος, 11 π.μ., πλατεία Βουνακίου

Οι προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση σήμερα, Τετάρτη 9 Νοέμβρη, στα Προπύλαια, θα είναι στις 9.45 π.μ. στα εξής σημεία:

Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής.

Χαυτεία: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί ως εξής:

Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Μισθωτών Τεχνικών και σωματεία της Βιομηχανίας στην πλατεία Αθωνος στις 10 π.μ.

Το ΣΕΤΕΠΕ, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και η Ενωση Λογιστών στη συμβολή Τσιμισκή και Αριστοτέλους στις 10 π.μ.

Το ΣΕΤΗΠ, στις 7 π.μ., στον ΟΤΕ στον Φοίνικα και στις 9.30 π.μ., στον ΟΤΕ της Καρόλου Ντηλ.

Τα Σωματεία του Δημοσίου, στις 9.45 π.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Λεωφορεία για τη συγκέντρωση στην Αθήνα

Λεωφορεία για την απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα δρομολογούνται από τις εξής περιοχές της Αττικής:

Αγία Βαρβάρα, 8.45 π.μ. ΕΛΤΑ. Αγία Παρασκευή, 8.30 π.μ. κεντρική πλατεία. Αγιος Δημήτριος, 9 π.μ. πλατεία Ηρώων (ΙΚΑ). Αγιος Στέφανος, 8.45 π.μ. πάρκινγκ στο «Χωριάτικο». Αιγάλεω, 8.50 π.μ. μετρό «Αγία Μαρίνα» και 9 π.μ. μετρό «Αιγάλεω» (πλατεία Εσταυρωμένου). Αγιοι Ανάργυροι, 9 π.μ. παλιό δημαρχείο. Αλιμος, 9 π.μ. Δωδεκανήσου 57 (γραφεία ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Βαρνάβας, 8.15 π.μ. πλατεία. Γαλάτσι, 9 π.μ. Παλιό Τέρμα (Βεΐκου 7). Ηράκλειο, 9 π.μ. κινηματογράφος «Τρία Αστέρια» (λεωφ. Ηρακλείου 386). Θριάσιο, 8.45 π.μ., είσοδος νοσοκομείου. Ιλιον, 9 π.μ. ΟΤΕ. Καλλιθέα, 9 π.μ. πλατεία Δαβάκη. Καπανδρίτι, 8.30 π.μ. κόμβος Καπανδριτίου. Κόκκινος Μύλος, 9 π.μ. Τριγωνική Πλατεία. Καματερό, 8.50 π.μ. στάση Μανάρα. Καισαριανή, 9 π.μ. πλατεία Παναγιώτη Μακρή. Μενίδι, 8.45 π.μ. πλατεία Καράβου. Μαρούσι, 8.30 π.μ. κλειστό γυμναστήριο «Σπ. Λούης». Μεταμόρφωση, 8.45 π.μ. εκκλησία Αγιος Κωνσταντίνος. Μπραχάμι, 9 π.μ. πλατεία Ηρώων (ΙΚΑ). Νέα Σμύρνη, 9 π.μ. Polis Park. Νέα Φιλαδέλφεια, 9 π.μ. δημαρχείο (στάση στο παλιό δημαρχείο Νέας Χαλκηδόνας). Νέα Ιωνία, 8.45 π.μ. ΟΤΕ (λεωφ. Ηρακλείου 245). Ολυμπιακό Χωριό, 8.30 π.μ. Κακλαμανάκη 21. Παλαιό Φάληρο, 9.15 π.μ. λεωφ. Αμφιθέας (ύψος πλ. Ντάβαρη). Περιστέρι, 9 π.μ. πλατεία Δημαρχείου, πλατεία Δέγλερη, πλατεία Λόφου και ΚΕΠ Ν. Ζωής. Πεύκη, 8.45 π.μ. εμπορικό κέντρο ΑΛΚΩ (13η στάση). Πετρούπολη, 8.50 π.μ. πλατεία Ηρώ. Χαϊδάρι, 8.45 π.μ. δημαρχείο. Χαλάνδρι, 8.45 π.μ. «Cocomat». Χολαργός, 9 π.μ. δημαρχείο.

Ολοι στην απεργία, όλοι στις διαδηλώσεις σήμερα σε κάθε πόλη!

Στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Γιγαντοπανό στο υπουργείο Ανάπτυξης καλεί στην απεργία
Γιγαντοπανό στο υπουργείο Ανάπτυξης καλεί στην απεργία
Σήμερα απεργούμε και διαδηλώνουμε. Στέλνουμε μήνυμα ξεσηκωμού και συνέχισης του αγώνα. Δεν θα πληρώσει πάλι ο λαός τα σπασμένα για να διατηρούνται και να αυγαταίνουν τα κέρδη της εργοδοσίας, ούτε τα αποτελέσματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ελληνικής εμπλοκής: Με το στίγμα αυτό εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο και περιοχή δίνουν σήμερα τη μάχη της 24ωρης πανεργατικής απεργίας. Σταματούν τη δουλειά, δηλώνουν απεργοί και «παγώνουν» εργοστάσια, υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Διαδηλώνουν σε απεργιακές συγκεντρώσεις σε περισσότερες από 75 πόλεις της χώρας.

Στόχος είναι η σημερινή κινητοποίηση να αποτελέσει μεγάλο σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα, να γίνει νέα αφετηρία για να δυναμώσει από την επόμενη κιόλας μέρα η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, μέτρα προστασίας από την ενεργειακή φτώχεια, μειώσεις στις τιμές της Ενέργειας και των ειδών πρώτης ανάγκης.

Μαζί με τους εργαζόμενους διαδηλώνουν επαγγελματίες, αγροτοκτηνοτρόφοι, φοιτητές

Μαζί με τους εργαζόμενους θα διαδηλώσουν στην Αθήνα και άλλες πόλεις οι μικροί επαγγελματίες. Δεκάδες Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία ΕΒΕ έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις, ενώ καλούν τους επαγγελματίες να κλείσουν τα μαγαζιά και να σταματήσουν τη δουλειά. Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει και Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε μια σειρά περιοχών της χώρας.

Μαζική εξόρμηση και λαϊκό γλέντι στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας
Μαζική εξόρμηση και λαϊκό γλέντι στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις έχει απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Σε μαζική συμμετοχή στο φοιτητικό συλλαλητήριο που θα ενωθεί με τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στις 10.30 στα Προπύλαια καλούν με αποφάσεις τους Φοιτητικοί Σύλλογοι στην Αθήνα. Ο Φοιτητικός Σύλλογος Πανεπιστημίου Πειραιά καλεί στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στην πλατεία Καραϊσκάκη, στον Πειραιά, στις 11 π.μ.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί σε μαθητική πορεία και στην απεργία.

Δεμένα τα πλοία, απεργούν οι ναυτεργάτες

Δεμένα θα μείνουν τα βαπόρια σε όλα τα λιμάνια σήμερα, αφού στην απεργία συμμετέχουν τα ναυτεργατικά σωματεία. Στον Πειραιά, σε απεργιακή προσυγκέντρωση καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ, στις 5.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό (πλοία «Blue Star»).

Απεργούν και κατεβαίνουν στην Αθήνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Συνέχεια στον μεγάλο αγώνα τους δίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, συμμετέχοντας στη σημερινή πανελλαδική πανεργατική απεργία και διαδηλώνοντας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στις 10.30 π.μ., ενώ εκπρόσωποι των Σωματείων θα χαιρετίσουν απεργιακές συγκεντρώσεις της Αθήνας και της Θήβας.

Στη Θεσσαλονίκη


Στη Θεσσαλονίκη, από τα χαράματα χιλιάδες εργάτες και εργάτριες θα βρεθούν στις πύλες εργοστασίων, εμπορικών μαγαζιών, εργοταξίων, σε αμαξοστάσια και νοσοκομεία, σε κάθε χώρο δουλειάς, δίνοντας μέχρι την τελευταία ώρα τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, μεταφέροντας το αγωνιστικό κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στο μεταξύ, κορυφώνοντας τις απεργιακές προετοιμασίες, συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες τα Σωματεία Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας και Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

«Αυτή η απεργία πρέπει να αποτελέσει ένα βήμα στην κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Να στείλει μήνυμα ανυπακοής αλλά και οργάνωσης, συνέχισης του αγώνα σε κάθε κλάδο και κάθε χώρο δουλειάς. Να στείλει μήνυμα σε κυβέρνηση, εργοδοσία και στα δεκανίκια τους πως δεν ξεμπέρδεψαν μαζί μας», είπε ο κεντρικός εισηγητής, Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση έχει όλους τους όρους και τις δυνατότητες να είναι άνευ προηγουμένου, καθώς η λαϊκή οργή αυξάνεται, η αγανάκτηση στα εργασιακά κάτεργα κορυφώνεται, οι αγωνιστικές διαθέσεις υπάρχουν.

Εκ μέρους των απεργών στη «Μαλαματίνα», που εδώ και περίπου 100 μέρες βρίσκονται σε απεργία για την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ, μίλησε ο Γιάννης Νιβορλής, αναπληρωτής γραμματέας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ). Οπως είπε, σ' αυτόν τον αγώνα οι εργαζόμενοι με τη δύναμη της αλληλεγγύης παλεύουν ενάντια σε κυβέρνηση και εργοδοσία. «Αυτόν τον αγώνα είμαστε αποφασισμένοι και υποχρεωμένοι να τον φτάσουμε μέχρι το τέλος, μέχρι τη δικαίωση, γιατί είναι αγώνας που αφορά όλη την εργατική τάξη», ανέφερε.

Αλλωστε, σε συγκέντρωση από τις 6 το πρωί στην πύλη του εργοστασίου «Μαλαματίνα» στο Καλοχώρι, στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας, καλεί η ΠΟΕΕΠ.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου καλούν επίσης Φοιτητικοί Σύλλογοι της πόλης.

Σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια

Ηδη, σε χώρους δουλειάς που η απεργία ξεκινούσε από χτες το βράδυ, όπως στις εγκαταστάσεις της HQF («Μιμίκος») στην Εύβοια, φαίνεται ότι είναι μαζική η συμμετοχή, με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους να περιφρουρούν την απεργιακή κινητοποίηση.

Μέχρι την τελευταία στιγμή εργαζόμενοι και συνδικάτα της περιοχής έδωσαν μάχη για την οργάνωση και επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων που διοργανώνονται σε 11 συνολικά πόλεις της Στερεάς και Εύβοιας.

Επίσης, κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας απευθύνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, προγραμματίζοντας προσυγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στις 9.30 π.μ., στην Εκθεση Λαμίας.

Μάχη μέχρι το τελευταίο λεπτό στην Πάτρα

Μάχη μέχρι το τελευταίο λεπτό για την επιτυχία της απεργίας έδωσαν οι εργαζόμενοι της Πάτρας, που και χτες ξεκινώντας απ' το Εργατικό Κέντρο, πραγματοποίησαν μαζικό άνοιγμα σε χώρους δουλειάς της πόλης. Στο κτίριο του συνδικαλιστικού φορέα στήθηκε μια μεγάλη κινητοποίηση για την επιτυχία της απεργίας και της σημερινής συγκέντρωσης.

Εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, νεολαία, συνταξιούχοι, με μαζικό, μαχητικό τρόπο, με τραγούδια, καλέσματα, αφίσες και ανακοινώσεις, βγήκαν στους δρόμους, μετέφεραν το απεργιακό κάλεσμα. Τόνισαν πως ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι εργαζόμενοι, κάλεσαν να «νεκρώσουν» οι χώροι δουλειάς. Η πλατεία Εθνικής Αντίστασης έξω από το ΕΚ Πάτρας αλλά και οι δρόμοι πλημμύρισαν από μουσικές που ακούγονταν από μεγάφωνα και ντουντούκες. Παράλληλα, στήθηκε και ένα εργατικό γλέντι έξω από το κτίριο, μεταφέροντας το κλίμα αισιοδοξίας, ότι σήμερα, και στην Πάτρα δεν πρόκειται να δουλέψει κανένα... γρανάζι. Ηταν μια πρώτη επιτυχημένη συγκέντρωση, συνέχεια όλης της προηγούμενης δράσης του συνδικαλιστικού φορέα και σήμερα αναμένεται μαζική, μαχητική, δυναμική συνέχεια, απάντηση των εργαζομένων και του λαού της πόλης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η μαζική συμμετοχή, απάντηση στην τρομοκρατία και στην ποινικοποίηση των αγώνων

Σε σχόλιό του για τις προσφυγές κατά της απεργίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε χθες:

«Με εντολή της κυβέρνησης όλοι οι Οργανισμοί του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα στις Αστικές Συγκοινωνίες, στον Σιδηρόδρομο και στις Αεροπορικές Μεταφορές προσέφυγαν στα δικαστήρια για να βγάλουν παράνομη την απεργία των εργαζομένων, που έχει προκηρυχθεί εδώ και περίπου δύο μήνες.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα θα είναι η αποφασιστική απάντηση απέναντι στην τρομοκρατία και στην προσπάθεια ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων».

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Παράνομες κρίθηκαν μια σειρά διατάξεις του νόμου - έκτρωμα από το ΣτΕ

ΠΑΜΕ: Ο αντεργατικός νόμος έχει ακυρωθεί στην πράξη από τους εργατικούς αγώνες, τον στέλνουμε στα σκουπίδια

Αντισυνταγματικές κρίνονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας διάφορες διατάξεις του νόμου - έκτρωμα για τα Εργασιακά (νόμος Χατζηδάκη), πιο συγκεκριμένα αυτές που αφορούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα με το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕΜΗΣΟΕ), για το οποίο είχαν προσφύγει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η απόφαση του ΣτΕ εντοπίζει μεταξύ άλλων ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις για το ΓΕΜΗΣΟΕ προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας αλλά και την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ εκτιμώντας τη σπουδαιότητα του ζητήματος το παραπέμπει για συζήτηση στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο Χατζηδάκη θα αναστέλλονταν μια σειρά από κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ακόμα και η διαπραγμάτευση και υπογραφή ΣΣΕ, για όποια συνδικαλιστική οργάνωση δεν θα καταχωρούσε στο ΓΕΜΗΣΟΕ τα στοιχεία που απαιτούσε ο νόμος - έκτρωμα, κάτι που το ΣτΕ κρίνει ότι δεν είναι συνταγματικό.

Οπως σημειώνεται στην απόφαση, «η προαγωγή των συναφών θεμιτών και δημοσίου συμφέροντος σκοπών δεν πρέπει να επιδιώκεται με νομοθετικές ρυθμίσεις που καταλήγουν να προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Το ΣτΕ καταλήγει μάλιστα ότι «το Δικαστήριο κρίνει ως μη νόμιμη» την έναρξη του ΓΕΜΗΣΟΕ από 1/1/2022, με την τότε Υπουργική Απόφαση. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη διάταξη έθετε σε λειτουργία το Μητρώο, μολονότι - σύμφωνα με το ΣτΕ - ουσιώδεις ρυθμίσεις της οργάνωσης και λειτουργίας παραβαίνουν το Σύνταγμα (άρθρο 23 παρ. 1) και άλλες διατάξεις.

ΠΑΜΕ: Ο νόμος - έκτρωμα θα πεταχτεί στα σκουπίδια!

Σχολιάζοντας την εξέλιξη με την απόφαση του ΣτΕ για το ηλεκτρονικό μητρώο, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Με απόφασή του το ΣτΕ υποδεικνύει ως παράνομες μια σειρά διατάξεις που αφορούν το ηλεκτρονικό μητρώο, την οργάνωση και τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων που περιέχονται στον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη που είχε νομοθετήσει πέρσι η κυβέρνηση.

Η υπόσχεση που είχαμε δώσει πέρσι στην κυβέρνηση και στον υπουργό όταν έφερναν τον νόμο - έκτρωμα ήταν μία: Πως αυτός ο νόμος - έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά, θα πεταχτεί στα σκουπίδια.

Μέσα στη ζωή ο αντεργατικός νόμος έχει ακυρωθεί στην πράξη από τους εργατικούς αγώνες! Τον είχαν καταργήσει δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα μέχρι να κάνουμε κουρελόχαρτο όλο τον σχεδιασμό κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να μετατρέψουν τα συνδικάτα σε ελεγχόμενες ηλεκτρονικές καρικατούρες».

Το ΠΑΜΕ καταδικάζει επίσης τη νέα προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργιακής κινητοποίησης στις Μεταφορές και καλεί όλους τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωpη απεργία.

«Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά! Καμία προσαρμογή στα ψίχουλα και την καταστολή! Με τους αγώνες μας διεκδικούμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα! Ολοι στους δρόμους του αγώνα για να σπάσουν η τρομοκρατία, το φακέλωμα, η προσπάθεια χειραγώγησης των συνδικάτων», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια ποινικοποίησης από την κυβέρνηση

Παρά τη βιομηχανία διώξεων, συνδικάτα και εργαζόμενοι σήμερα απεργούν και «νεκρώνουν» τις μεταφορές στην Αττική

Δεν πέρασε το σχέδιο τρομοκράτησης των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, που κλιμακώθηκε από την κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες για να ποινικοποιηθεί και να σπάσει η σημερινή απεργία.

Θυμίζουμε ότι, πετώντας στην άκρη ακόμα και τα όποια προσχήματα, για μια απεργία πανελλαδικού πανεργατικού χαρακτήρα που έχει αποφασιστεί από τα μέσα Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση αποφάσισε προχτές να σύρει στα δικαστήρια τα σωματεία σε μετρό, ηλεκτρικό και λεωφορεία, που είχαν προκηρύξει στάσεις εργασίας.

Απαντώντας σε αυτό το όργιο εκβιασμών, τα συνδικάτα των εργαζομένων στο μετρό, στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ πήραν τελικά απόφαση για 24ωρη απεργία.

Η βιομηχανία διώξεων είχε στηθεί από τις διοικήσεις σε ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, αλλά και Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες ακόμα και οι στάσεις εργασίας. Χτες αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι τελικά κηρύχθηκαν παράνομες οι στάσεις εργασίας σε ηλεκτρικό (γραμμή 1) και μετρό (γραμμές 2 και 3), με τα συνδικάτα σε Μετρό και Λεωφορεία να απαντούν, μετατρέποντάς τις σε 24ωρη απεργία. Ενώ μέχρι αργά το βράδυ αναμενόταν σχετική απόφαση για τον ηλεκτρικό.

Μπροστά στην απαράδεκτη προσπάθεια τρομοκράτησης της κυβέρνησης, οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ σε ΟΑΣΑ και ΣΤΑΣΥ απηύθυναν κάλεσμα μάχης στους εργαζόμενους: «Τώρα με μεγαλύτερο πείσμα δίνουμε ένα μάθημα σε κυβέρνηση και εργοδοσία που μας θέλουν στο "γύψο", καθηλωμένους θεατές στη συνεχόμενη υποβάθμιση της ζωής μας. Τους απαντάμε στη μόνη γλώσσα που φοβούνται, τη γλώσσα του μαζικού αγώνα». Και ξεκαθάρισαν: «Δεν μας ενδιαφέρει η απόφαση του δικαστηρίου. Η απόφαση της ΓΣΕΕ καλύπτει τη συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία».

Σημειώνεται, τέλος, ότι κανονικά στην απεργία θα συμμετάσχει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Την προσπάθεια της εργοδοσίας να σπάσει την απόφαση για απεργία, καταφεύγοντας στον ορισμό προσωπικού ασφαλείας 30% του συνόλου καταγγέλλει η Επιτροπή Εργαζομένων Κεντρικού Μηχανοστασίου Θεσσαλονίκης της «Hellenic Train». Η Επιτροπή Εργαζομένων καλεί τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο να δώσουν απάντηση απεργώντας μαζικά. Να περιφρουρήσουν το απεργιακό τους δικαίωμα για να μην περάσουν η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί, για να μη γίνει καμία δίωξη των σωματείων και εργαζομένων, να μη δοθούν τα ονόματα όσων συμμετέχουν στις μαζικές αποφάσεις.

Την απόφαση των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο να μην υποκύψουν στις πιέσεις κράτους και εργοδοσίας για να μπει «προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας» του νόμου Χατζηδάκη στηρίζουν με ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας, Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδος, Μετάλλου & Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης και Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Δηλώνουν ότι θα σταθούν δίπλα τους στην προσπάθεια να περιφρουρήσουν τις συλλογικές τους αποφάσεις και τη συμμετοχή στην απεργία.

Απορρίφθηκε η προσφυγή της διοίκησης του ΟΑΣΘ

Στο μεταξύ, απορρίφθηκε από το δικαστήριο η προσφυγή της διοίκησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), με την οποία επιδίωκε να κηρυχθεί παράνομη η συμμετοχή του Συνδικάτου στη σημερινή 24ωρη απεργία. «Να μη βγει ούτε ένα λεωφορείο έξω από τα αμαξοστάσια και να μην μπει ούτε ένας τεχνίτης για δουλειά - πέρα από όσους θα εργασθούν ως προσωπικό ασφαλείας», είναι το κάλεσμα αγώνα που απευθύνει η ΔΑΣ ΟΑΣΘ.

Σήμερα απεργούμε εμείς που με τον ιδρώτα μας αναδείξαμε τα μονοπώλιά τους

Θοδωρής Παπαγιάννης, πρόεδρος του Κλαδικού Συνδικάτου Ιχθυοκαλλιεργειών και Τροφίμων Θεσπρωτίας, εργαζόμενος στην AVRAMAR

Σήμερα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!!!

Γιατί την ώρα που η ελληνική οργάνωση παραγωγών υδατοκαλλιέργειας ανακοίνωσε ρεκόρ κερδών 10ετίας για το 2021 και η ΑVRAMAR μετά και τη συγχώνευση των τριών μεγαλύτερων εταιρειών στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας αναδείχτηκε σε παγκόσμιο μονοπώλιο στο μεσογειακό ψάρι με το 58% της παραγωγής της να εξάγεται, οι εργαζόμενοι αδυνατούν να αγοράσουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ το ψάρι που οι ίδιοι παράγουν.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατί έχουμε να δούμε αυξήσεις στους μισθούς μας πάνω από μια 10ετία, ενώ η εργασία μας όλο και περισσότερο εντατικοποιείται με ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που, κάτω από την πίεση της εταιρείας να βγει η δουλειά, έφεραν αρκετά εργατικά «ατυχήματα». Γιατί οι συνάδελφοι στο συσκευαστήριο δουλεύουν κάτω από τρύπιες σκεπές με τα ηλεκτροφόρα καλώδια και τον φωτισμό εκτεθειμένα στο νερό. Για να σταματήσουν ο εκφοβισμός, η τρομοκρατία, η συκοφάντηση συνδικαλιστών. Να σταματήσουν να υπάρχουν διπλές ειδικότητες στις συμβάσεις ώστε να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ ως ιχθυεργάτες.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ σήμερα για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, να μπει όλος ο κλάδος στα Βαρέα, να αναγνωριστούν τριετίες και επιδόματα, να σταματήσουν τα σχέδια απολύσεων και εργολαβοποίησης, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό ώστε να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ σήμερα για μισθούς και για ζωή με αξιοπρέπεια.

Σήμερα μιλάνε οι απεργοί!

Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας

Σήμερα μιλάμε εμείς! Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα, στις υπηρεσίες, που βιώνουμε από πρώτο χέρι τα καθημερινά προβλήματα της ζωής.

Περιφρουρούμε απ' το πρωί τους χώρους δουλειάς, δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, της συγκέντρωσης του Εργατικού Κέντρου. Συναντιόμαστε, στους δρόμους του αγώνα, με τους συναδέλφους μας στον κλάδο, από κάθε χώρο δουλειάς. Στέλνουμε, ταυτόχρονα, αποφασιστικό μήνυμα, τονίζοντας:

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνονται θυσία τα δικαιώματα των εργαζομένων για τα κέρδη των αφεντικών, με τις πλάτες κυβέρνησης, κομμάτων που τους στηρίζουν, ΕΕ και των μηχανισμών της. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνονται βορά οι εργατοϋπάλληλοι για να αυγατίζουν τα πλούτη τους οι επιχειρηματίες.

Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Το είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και με το άνοιγμα στους χώρους δουλειάς που πραγματοποιήσαμε. Η ελπίδα μας δεν βρίσκεται στην αναμονή, στους επίδοξους «σωτήρες», σε όσους μας έφεραν σ' αυτήν την κατάσταση, αλλά στην οργάνωση και τον αγώνα μας.

Σπάμε, λοιπόν, τον τσαμπουκά τους. Απλώνουμε τη δράση μας, μεγαλώνουμε το Σωματείο και με τους νέους απεργούς που έχουμε από χώρους δουλειάς. Σήμερα, δείχνουμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσα από το συνδικάτο μας, την κοινή μας δράση με τους συναδέλφους μας σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, τον κοινό βηματισμό μας! Το δίκιο και τη δύναμη τα έχουμε εμείς, που είμαστε οι πολλοί.

Σταθμός κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» και την επιχειρηματική δράση στην Υγεία

Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ

Σήμερα απεργούμε και διαδηλώνουμε γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση με τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής για επεμβάσεις και εξετάσεις, την απίστευτη ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία για τους ασθενείς, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, την εντατικοποίηση και τους πετσοκομμένους μισθούς για τους εργαζόμενους, τις αναστολές εργασίας χιλιάδων εργαζομένων και την εργασιακή ομηρία δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων.

Τα προβλήματα, που δεν περιορίζονται στις ελλείψεις, οι οποίες συνεχώς οξύνονται και οδηγούν ακόμα και σε συγχωνεύσεις τμημάτων, αλλά περιλαμβάνουν και την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, των ΣΔΙΤ και κυρίως των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης που υλοποιείται σχεδιασμένα από όλες τις κυβερνήσεις, με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του «νέου ΕΣΥ», όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, φαρμακευτικών και ασφαλιστικών εταιρειών.

Αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετεί και το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που προωθεί κι άλλο την επιχειρηματική δράση στα δημόσια νοσοκομεία, προσθέτει νέα βάρη σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Στόχος μας είναι η σημερινή απεργία να αποτελέσει σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα μας, που για να έχει προοπτική χρειάζεται να στοχεύει στον πραγματικό μας εχθρό, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ενωση που τους στηρίζει. Να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας, των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα καλύπτει τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

Ο λόγος στους απεργούς...

Μεγάλη μέρα η σημερινή, μεγάλη μάχη. Σε κάθε χώρο δουλειάς θα χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης που παλεύει, που διεκδικεί. Που δεν το βάζει κάτω, που αρνείται να «προσαρμοστεί», που ξέρει ότι από τα χέρια της περνάνε τα πάντα, αφού «χωρίς εργάτη γρανάζι δεν γυρνά». Σήμερα κορυφώνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τα συνδικάτα, από εκατοντάδες συνδικαλιστές σε όλη τη χώρα, που σχεδόν δύο μήνες τώρα έχουν «οργώσει» τους χώρους δουλειάς και τους κλάδους. Και ο «Ριζοσπάστης» δίνει τον λόγο στους απεργούς, με τα λόγια τους να αποτυπώνουν τη μεγάλη αναμέτρηση, ενάντια στην εργοδοσία, στο κράτος, στην κυβέρνηση και τα κόμματά της. Οι συνδικαλιστές μάς μεταφέρουν ένα μικρό δείγμα από την κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς, τα κέρδη που απομυζούν από τον ιδρώτα των εργαζομένων οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αλλά και από τις ελπιδοφόρες διεκδικήσεις των εργαζομένων. Τα υπόλοιπα θα τα διατρανώσει σε λίγες ώρες η εργατική τάξη στους δρόμους, στις πύλες των μεγάλων χώρων δουλειάς, σε κάθε απεργιακή διαδήλωση...


Δεν θα προσαρμοστούμε, θα αγωνιστούμε ανυποχώρητα!

Ακης Αντωνίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά

Ερχόμαστε από μία 24ωρη απεργία που είχε συμμετοχή 100%, και είναι σημαντικό, γιατί ήδη οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, όπως και οι λιμενεργάτες και οι ναυτεργάτες, νεκρώνοντας ολόκληρη τη λιμενική ζώνη του Πειραιά από τη μία άκρη έως την άλλη, έδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν, να σακατεύονται, ακόμα και να θρηνούν συναδέλφους τους για να βγαίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, και από πάνω να μην μπορούν να θρέψουν και να ζεστάνουν την οικογένειά τους.

Τέσσερις επιπλέον αυξήσεις καταφέραμε και αποσπάσαμε από τη μέρα που υπογράψαμε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη Ζώνη, και παρ' όλα αυτά δεν φτάνουν να μπορέσουμε να ζήσουμε. Με το που θα πάρουμε το μεροκάματο στα χέρια μας, την ίδια στιγμή εξανεμίζεται από την ακρίβεια και δεν μένει τίποτα για την οικογένεια, για να ζήσουμε σαν άνθρωποι.

Βέβαια ο χειμώνας δεν θα είναι δύσκολος για όλους. Οι εφοπλιστές έχουν φτάσει να ναυλώνουν τα καράβια, όπως αυτά του LNG, με 400.000 δολάρια τη μέρα. Οι εταιρείες Ενέργειας έχουν χάσει τον λογαριασμό από τα κέρδη. Για μας είναι τα εξαντλητικά ωράρια και η έλλειψη των μέτρων προστασίας, για να τελειώνουν γρήγορα οι επισκευές των καραβιών και να μη χάνουν οι εφοπλιστές τα ναύλα των εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων τη μέρα, για μας είναι οι «συμβουλές» και οι εκβιασμοί για το πώς θα περιορίσουμε την κατανάλωση, άρα και τις ανάγκες μας, και ότι αν δεν προσαρμοστούμε θα πεθάνουμε. Τους λέμε κι εμείς ότι δεν θα προσαρμοστούμε, ότι θα αγωνιστούμε για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας, για να γυρίζουμε όρθιοι στα σπίτια μας μετά το μεροκάματο. Αυτό διατρανώνουμε και σήμερα, νεκρώνοντας ξανά το λιμάνι, δίνοντας το σύνθημα της κλιμάκωσης, διεκδικώντας ικανοποιητικές ΣΣΕ και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Προχωράμε μπροστά!

Στην ίδια μεριά επιβάτες και εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες

Θανάσης Οικονόμου, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των αστικών συγκοινωνιών ζουν από «πρώτο χέρι» κάθε πρόβλημα που βασανίζει τον λαό. Οι μειώσεις στους μισθούς τα τελευταία χρόνια έχουν φθάσει στο 50%, είμαστε δύο χρόνια χωρίς ΣΣΕ, τα λεωφορεία είναι παλιά, παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες, δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και προσωπικό, πολλές φορές η εταιρεία μάς καλεί να δουλεύουμε μέχρι και 30 μέρες τον μήνα για να μπορέσει να βγει αυτό το υποτυπώδες πρόγραμμα. Με αφορμή την πανδημία, η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας τον δρόμο που άνοιξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προώθησε τη μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις συγκοινωνίες, με τις αναθέσεις δρομολογίων στα ΚΤΕΛ και τη μίσθωση λεωφορείων από επιχειρήσεις. Πρόσφατα ψήφισε και νόμο που προωθεί την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των επιχειρηματιών, αλλά και την επέκταση των «ελαστικών» μορφών εργασίας. Ολα αυτά έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες αλλά και στον λαό που τις χρησιμοποιεί, ο οποίος πληρώνει πανάκριβα εισιτήρια, υποφέρει από τον συνωστισμό και τις καθυστερήσεις.

Παρ' όλα αυτά όταν έρχεται η ώρα της απεργίας δεχόμαστε σφοδρή επίθεση από την κυβέρνηση, το κράτος, την αστική Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ τους που μας «δικάζουν» κάθε φορά που αγωνιζόμαστε. Προσπαθούν να στρέψουν τον λαό εναντίον μας. Δηλαδή, από τη μία, δεν μπορούμε να βγάλουμε τον μήνα και, από την άλλη, μας λένε δεν έχετε το δικαίωμα να διεκδικήσετε μια καλύτερη ζωή! Για εμάς οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς είναι επιβάτες και όχι πελάτες, όπως τους αποκαλούν οι κυβερνήσεις. Τους θέλουμε δίπλα μας γιατί και αυτοί ξυπνάνε στις 4 και 5 το πρωί για να πάνε για δουλειά όπως κι εμείς. Απαιτούμε πύκνωση δρομολογίων για να μην υπάρχει συνωστισμός, σύγχρονα λεωφορεία και προσλήψεις, καλύτερους μισθούς και δικαιώματα, καλύτερη συγκοινωνία συνολικά.

Για όλα αυτά για όλους τους εργαζόμενους και για εμάς η μαζική συμμετοχή μας στη σημερινή πανεργατική απεργία με στόχο την οργάνωση και κλιμάκωση νέων αγώνων είναι μονόδρομος.

«Χορός» κερδών για τους φαρμακοβιομήχανους, «παγωμένοι» μισθοί για τους εργαζόμενους

Πελοπίδας Μελισσάρης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου - Καλλυντικού Βοιωτίας, Εύβοιας και Αυλώνα

Στον κλάδο μας οι φαρμακοβιομήχανοι σέρνουν τον «χορό» των κερδών και παρουσιάζουν περήφανα μαζί με την κυβέρνηση τα στοιχεία της ανάπτυξης και των επενδύσεών τους, που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Εκατομμύρια που χαρίζονται από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και προέρχονται από την αφαίμαξη των εργαζομένων, όλων των ανθρώπων της βιοπάλης.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων εκτόξευσαν τα κέρδη τους την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζουν να κερδίζουν και παράλληλα επενδύουν για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία.

Στην «Anfarm», για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν νέες εγκαταστάσεις με νέο εξοπλισμό, το ίδιο και στον «Σαράντη». Η «Septona» δημιούργησε νέα μονάδα logistics. Η ΦΑΜΑΡ δημιουργεί φωτοβολταϊκό πάρκο στον Αυλώνα, αναβαθμίζει τις εγκαταστάσεις της στη Θήβα ως πρότυπο κέντρο διανομής φαρμάκων στην Ελλάδα, δρομολογεί τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου του Αλίμου στον Αυλώνα. Επενδύσεις στον κλάδο μας από όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουμε την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ελαστικά ωράρια, την εργολαβική εργασία, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πληρωνόμαστε με μισθούς «παγωμένους» εδώ και πάνω από μια δεκαετία, οι οποίοι όλο και περισσότερο «ροκανίζονται» από την ακρίβεια και το αυξημένο κόστος που μας επιβάλλεται για τις βασικές ανάγκες μας, όπως Υγεία, Παιδεία, στέγη κ.ο.κ. Είναι προφανές ότι το «success story» των φαρμακευτικών επιχειρήσεων χτίζεται πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και τροφοδοτείται από την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευσή μας.

Οι μάχες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά επιχειρήσεις του κλάδου, όπως σε «Boehringer», ΦΑΜΑΡ, «Σαράντη» και αλλού, και τα όσα κερδήθηκαν μέσα από αυτές τις μάχες, αποτελούν ελπίδα και παρακαταθήκη για όλους τους εργαζόμενους. Είναι παράλληλα και μία απάντηση στον «συνδικαλισμό» της ενσωμάτωσης και της συναίνεσης, που προσπαθεί να «δηλητηριάσει» τους εργαζόμενους και να περάσει τη γραμμή της εργοδοσίας. Προτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες και με αφετηρία τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση προετοιμαζόμαστε για την κλιμάκωση του αγώνα μας.

Και στους ομίλους - «πρότυπα» η αγανάκτησή μας μετατρέπεται σε αγωνιστική διεκδίκηση

Ιωάννα Παπαδοπούλου, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής Εργαζομένων στην «Deloitte» (Θεσσαλονίκη)

Οι εργαζόμενοι της «Deloitte» από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα και Ηράκλειο υψώνουμε τη φωνή μας μέσα από τη σύσταση Σωματειακής Επιτροπής, με πανελλαδικό συντονισμό και την απόφαση να συμμετάσχουμε στη σημερινή απεργία.

Η συμβουλευτική / ελεγκτική εταιρεία, μια εκ των γνωστών Big4, παραλήπτης πλήθους επενδυτικών προγραμμάτων, όπως ο γνωστός «αναπτυξιακός» νόμος, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα της ΝΔ, διαφημίζει ότι αποτελεί το στήριγμα της ελληνικής κοινωνίας δίνοντας την «ευκαιρία» για εργασία σε χιλιάδες νέους.

Η εργασία δεν είναι ευκαιρία, είναι δικαίωμα, το οποίο πρέπει να διεκδικείται με σκοπό την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Η απεργία στις 9 Νοέμβρη είναι το πρώτο βήμα σύγκρουσης για μας και αποτελεί όπλο στα χέρια μας ώστε να κλιμακώσουμε για το επόμενο δύσκολο διάστημα. Είναι βήμα μαχητικής δράσης γιατί δεν δεχόμαστε να διαθέτουμε τη γνώση, την προσπάθεια και τα πτυχία μας για 700 ευρώ και να μην μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Δεν δεχόμαστε να ανεβαίνουν ενοίκια, λογαριασμοί, καύσιμα και τιμές στα σούπερ μάρκετ και να χρειάζεται να κόβουμε από βασικές ανάγκες για να μας φτάσει ο μισθός μέχρι το τέλος του μήνα. Απορρίπτουμε τη λογική της μετακύλισης των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας στο δικό μας πορτοφόλι, μέσω της τηλεργασίας, χωρίς καμιά απολύτως αποζημίωση. Το μοναδικό συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε από την καθημερινότητα της εντατικοποίησης και του άγχους των αξιολογήσεων που βιώνουμε, είναι ότι η ανάπτυξη της εταιρείας δεν επιφέρει καμιά απολύτως βελτίωση στην ποιότητα της δικής μας ζωής.

Η κατάσταση των εργαζομένων είναι καζάνι που βράζει. Ενα από τα βασικά αιτήματα της Σωματειακής Επιτροπής, για αύξηση μισθών, πυροδότησε συζητήσεις μέσα στα τμήματα, συσκέψεις και συσπείρωση κόσμου. Τα «κόλπα» της εργοδοσίας για ενδιάμεσες αυξήσεις των 60 ευρώ δεν ικανοποιούν το πλήθος των αναγκών μας. Δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Ηρθε η ώρα να στερήσουμε από την εργοδοσία τη δυνατότητα να μας απομονώνει! Τα πρωτοπόρα, τα μαχητικά μέλη των κλαδικών Σωματείων και μέλη της Σωματειακής Επιτροπής στον χώρο προσπαθούμε να ανοίξουμε τον δρόμο προς τη διεκδίκηση. Η πρόσφατη πείρα μας έδειξε ότι η μόνη λύση είναι η συσπείρωση γύρω από την Επιτροπή και το Σωματείο και η οργάνωση με βάση τα αιτήματα που ξεχωρίσαμε. Βάζουμε στόχο τη δημιουργία του επιχειρησιακού σωματείου που θα μπαίνει μπροστά σε κάθε πρόβλημα των εργαζομένων με υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης.

Σήμερα, μέρα της απεργίας, λοιπόν, όλοι οι απεργοί παρόντες έξω από το «Τεχνόπολις» (Θεσσαλονίκη) για να μετατρέψουμε το κύμα αγανάκτησης σε φωτιά του αγώνα!

Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση γιατί δεν επιβιώνουμε με τα «καλάθια» και τα «ψίχουλα»

Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Σήμερα από το πρωί, πριν κατέβουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις, θα βρισκόμαστε στις πύλες των σούπερ μάρκετ στις γειτονιές, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια, στις διεκδικήσεις για μέτρα στήριξης του λαού, στα αιτήματα για γενναία μείωση τιμών, πλαφόν και κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Οι εμποροϋπάλληλοι καλούμε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο, νέο, να ενώσουμε τη φωνή και τη διεκδίκησή μας, κόντρα στην πολιτική που μας αναγκάζει να επιβιώνουμε με ψίχουλα, με voucher και pass, με επιδόματα και μισθούς πείνας, για να θεριεύουν τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ είναι οι πρώτοι που γίνονται μάρτυρες των ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά, καθώς καλούνται καθημερινά να αλλάζουν τα ταμπελάκια των τιμών στα ράφια των καταστημάτων. Ερχονται αντιμέτωποι κι αυτοί, όπως όλο και μεγαλύτερο μέρος του λαού, με τη δυσκολία να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα είδη απαραίτητα για τις οικογένειές τους. Βλέπουν την κοροϊδία του «καλαθιού του νοικοκυριού», που δεν γεμίζει το ντουλάπι και το ψυγείο στα σπίτια μας.

Την ίδια στιγμή, διαπιστώνουν την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, την ενίσχυση των κερδών των εργοδοτών τους από τη λεηλασία του δικού μας εισοδήματος. Είναι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με μισθούς που δεν αρκούν ούτε για «ζήτω», με 4ωρες και 6ωρες συμβάσεις, σε εξοντωτικούς ρυθμούς και συνθήκες εντατικοποίησης.

Καλούμε λοιπόν όλους όσους συναντάμε καθημερινά στους διαδρόμους των καταστημάτων που εργαζόμαστε, όσους κοιτάνε με θυμό και αγανάκτηση τις τιμές στα ράφια, να συναντηθούμε και σήμερα. Οσοι περιμένουν με αγωνία στα ταμεία να δουν αν τους «βγαίνει» ο λογαριασμός για τα απαραίτητα και όσοι δουλεύουμε πίσω από αυτά με άθλιους μισθούς και εργασιακές σχέσεις βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά. Σήμερα είμαστε όλοι απεργοί. Στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον στις παρεμβάσεις έξω από τα καταστήματα και στην απεργιακή συγκέντρωση, διαδηλώνουμε και απαιτούμε: Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, ρεύμα και τρόφιμα φθηνά για όλο τον λαό.

Δεν υπάρχει γέφυρα που να ενώνει αφεντικά και εργάτες

Νίκος Μελισσόβας, εργαζόμενος «My Market», μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Ιωαννίνων

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα ο όμιλος «My Market» αυξάνει σταθερά τον τζίρο του κάθε χρόνο, πάνω από 1,3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το «πάρτι» κερδών και τζίρου ποτέ τους δεν μας κάλεσαν. Αντίθετα. Συνειδητά αποκρύβουν ότι «γλεντούν» με τις δικές μας πλάτες, αρπάζοντας τον μόχθο όλων εμάς που δουλεύουμε εκεί μέσα.

Σήμερα συγκρούονται δυο κόσμοι. Από τη μία ο όμιλος με τις επενδύσεις του, τα καινούργια καταστήματα, τις ανακαινίσεις ήδη υπαρχόντων, την εισαγωγή νέων συστημάτων. Από την άλλη εμείς, οι ήρωες όπως μας είχανε βαφτίσει στην αρχή της πανδημίας, να ζούμε κάθε μέρα στην «πρέσα», με κυλιόμενα - ελαστικά ωράρια, τετράωρων - εξάωρων μορφών απασχόλησης, με ατομικές συμβάσεις εργασίας, επιδόματα ψίχουλα, με κομμένα ρεπό και άδειες, με απειλές για όποιον πάει να σηκώσει κεφάλι. Μια «κόλαση» δίχως τελειωμό...

Σήμερα απεργούμε γιατί δεν υπάρχει γέφυρα που να ενώνει αφεντικά και εργάτες. Για να έχουν αυτοί κέρδη και να ζεσταίνονται τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, πρέπει εμείς να κρυώνουμε στα σπίτια μας.

Μέσα από το σωματείο μας, απαντάμε ότι δεν θα υποκύψουμε σε τέτοιου είδους εκφοβισμούς, απειλές και πολιτικές. Καλούμε τους συναδέλφους μας σε «Μy Market» και «Μετρό» να στήσουν δίκτυο αλληλεγγύης και προστασίας. Να υπερασπιστούν κάθε συνάδελφο που έρχεται αντιμέτωπος με τον αυταρχισμό της εργοδοσίας.

Διεκδικούμε και παλεύουμε για τη ζωή που μας στερούν στον 21ο αιώνα του πλούτου και της αφθονίας. Δεν υποκύπτουμε στη λογική «του μικρότερου κακού».

Απεργούμε, βγαίνουμε μπροστά με τους συναδέλφους μας και απαιτούμε: Συλλογική κλαδική Σύμβαση για όλους, κατώτατος μισθός 920 ευρώ με προσαυξήσεις ανάλογες του πληθωρισμού, ξεπάγωμα των τριετιών, 7ωρο - πενθήμερο - 35ωρο, κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, σταθερά πόστα και βάρδιες, κανένα κομμένο ρεπό ή άδεια, άμεση στελέχωση όλων των τμημάτων και προσλήψεις προσωπικού.

Μαχητικό - αγωνιστικό «παρών» και από τους μικρούς ΕΒΕ και τους βιοπαλαιστές αγρότες

Σε μια σειρά πόλεις κατεβάζουν «ρολά», αφήνουν τα τρακτέρ και βγαίνουν στους δρόμους με τους εργαζόμενους

Το δικό τους μαχητικό - αγωνιστικό «παρών» ετοιμάζονται να δώσουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση οι μικροί ΕΒΕ, παίρνοντας αποφάσεις σε μια σειρά πόλεις για συντονισμό της δράσης τους, μέσα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους, με τα εργατικά σωματεία.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα θα κλείσουν και τα μαγαζιά τους, ώστε να σταλεί ακόμα πιο δυνατό το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Τέτοιες αποφάσεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής συνδικαλιστικές οργανώσεις σε Αττική, Λάρισα, Καρδίτσα, Αρτα, Ζάκυνθο.

Κλείνουν τα μαγαζιά στην Αττική και κατεβαίνουν στην Αθήνα

Στην Αττική, αγωνιστικό ραντεβού σήμερα, στις 10 π.μ., στα Χαυτεία, έχει δώσει στους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), καλώντας σε κλείσιμο των καταστημάτων και συμμετοχή στη συγκέντρωση με τα εργατικά συνδικάτα. Στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί με σχετικές αποφάσεις 18 Ομοσπονδίες, 17 τοπικοί σύλλογοι και ενώσεις και 18 κλαδικοί σύλλογοι και σωματεία επαγγελματιών.

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων οδηγών ΤΑΞΙ, που συμμετέχουν και με απόφαση του ΣΑΤΑ.

«Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε τα χειρότερα, μένοντας σιωπηλοί μέσα στο μαγαζί. Ηρθε η ώρα να αγωνιστούμε για τη ζωή μας, για το εισόδημά μας, για το μέλλον των επιχειρήσεών μας», τονίζει η ΟΒΣΑ. «Τα συσσωρευμένα χρέη που έχουμε δημιουργήθηκαν εξαιτίας της άδικης έμμεσης και άμεσης φορολογίας, των απαράδεκτων χαρατσιών όπως του ΕΝΦΙΑ και του Τέλους Επιτηδεύματος που καμία κυβέρνηση δεν τα κατήργησε. Δημιουργήθηκαν από την απαράδεκτη διαχείριση της πανδημίας που κράτησε για μήνες τις επιχειρήσεις μας κλειστές και σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέφουμε ακόμα και τα ψίχουλα των επιστρεπτέων προκαταβολών, όταν οι μεγάλοι όμιλοι πήραν ζεστό παραδάκι εκατομμυρίων που δεν θα επιστρέψουν ποτέ», υπογραμμίζει.

Καλεί τους επαγγελματίες να βγουν στον δρόμο για όλα όσα τους «πνίγουν». «Δεν ανεχόμαστε άλλο τις απειλές για κοψίματα ρεύματος και φυσικού αερίου στο σπίτι και στην επιχείρηση, επειδή αδυνατούμε να πληρώσουμε τους υπέρογκους λογαριασμούς. Δεν αντέχουμε τη μεγάλη ακρίβεια στις πρώτες ύλες, στα νοίκια και στα καύσιμα που εξανεμίζουν το εισόδημά μας. Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε άλλο άδικους φόρους και χαράτσια. Δεν ανεχόμαστε να βρισκόμαστε στις μαύρες λίστες των πλειστηριασμών από τους οποίους δεν γλιτώνει ούτε η πρώτη κατοικία. Δεν ανεχόμαστε τον εκφοβισμό ότι "όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει" όταν η κυβέρνηση και άλλοι καλοθελητές, αντί να καταργούν, μονιμοποιούν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και χαρίζουν απλόχερα αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές. Δεν ανεχόμαστε τον εκβιασμό και τις υψηλές απαιτήσεις των μεγάλων ομίλων και προμηθευτών μας, που μας οδηγούν στο κλείσιμο», αναφέρει στο κάλεσμά της.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο από τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" που όλο τάζουν "φως στο τούνελ" για να μας έχουν συνεχώς στο "περίμενε" και να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Ηρθε η ώρα να τους προσπεράσουμε με τον αγώνα μας», τονίζει η ΟΒΣΑ. Καλεί κάθε τίμιο συνδικαλιστή, κάθε επαγγελματία που προβληματίζεται και δεν αντέχει το άγχος της ανασφάλειας και τη θηλιά των χρεών, να συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση, ώστε να πλημμυρίσει το κέντρο της Αθήνας με χιλιάδες διαδηλωτές.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεκάδες Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις, συντονίζοντας τη δράση τους με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα θα κατεβάσουν στις συγκεντρώσεις και τρακτέρ, ώστε να σταλεί ακόμα πιο δυνατό το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες αφού τονίζουν ότι «η οργή, η αγανάκτηση που νιώθουμε βλέποντας το εισόδημά μας να εξανεμίζεται στην ακρίβεια, να κερδοσκοπούν σε βάρος μας και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές, να γίνει απόφαση αγώνα και διεκδίκησης, όχι απογοήτευση και φόβος. Να πιστέψουμε στο δίκαιο του αγώνα μας και κυρίως στη δύναμη της συλλογικής δράσης και κινητοποίησης», προβάλλουν μια σειρά από αιτήματα για την εξασφάλιση της δυνατότητας να συνεχίσουν να παράγουν, να μπορούν να ζουν από τον μόχθο τους, όπως: Μείωση του κόστους παραγωγής (αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν 0,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών), αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών για τη φετινή χρονιά, τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα, όχι στο αίσχος των «ανοιχτών» τιμών, άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Με τις διεκδικήσεις τους απαντούν στο οξυμένο πρόβλημα επιβίωσης

Συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 15 Νοέμβρη, κλιμάκωση με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Από τη μαζική πανελλαδική σύσκεψη
Από τη μαζική πανελλαδική σύσκεψη
Την απόφαση για συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 15 Νοέμβρη και τη διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στα τέλη Νοέμβρη, διεκδικώντας την προστασία του εισοδήματος των μηλοπαραγωγών, πήραν εκατοντάδες αγρότες που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, από περιοχές της χώρας όπου παράγονται μήλα.

Στη σύσκεψη, που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, συμμετείχαν οι εξής φορείς: Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Μαγνησίας. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, Ανάβρας, Γερακαρίου, Μαρμαρίνης, Μεταξοχωρίου, Ποταμιάς, Σκήτης, Σαρανταπόρου, Καλλιθέας Ολύμπου, Αμπελώνα, Τυρνάβου, Ζαγοράς, Ανατ. Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Ροδοχωρίου, Λουρίου, Δρακειάς. Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Ανάβρας, Κισσάβου, Μελιβοΐας, Ορεινών. Οι Σύλλογοι Γυναικών: Ανάβρας, Ποταμιάς. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Μεταξοχωρίου, Δήμητρας, Ανατολιτών.

Συμμετείχαν επίσης μεμονωμένοι παραγωγοί από την Καστοριά και άλλες μηλοπαραγωγές περιοχές, ενώ έδωσαν το «παρών», εκφράζοντας τη στήριξή τους, ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων της Αγιάς και εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Αγιάς.

Η μαζική συμμετοχή αγροτών ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί αλλά και βιοπαλαιστές αγρότες που καλλιεργούν κι άλλα προϊόντα, αλλά ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά τους, με οργανωμένη συλλογική προσπάθεια, μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας μέτρα από την κυβέρνηση, να αγωνιστούν για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα.

Καμιά αναμονή, παίρνουμε την υπόθεση της επιβίωσης στα χέρια μας

Μιλώντας εισηγητικά, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, μειώνεται κι άλλο το έτσι κι αλλιώς ισχνό εισόδημά μας. Η τιμή του αγροτικού ρεύματος από 0,07 ευρώ/KWh το καλοκαίρι του 2021 έχει σήμερα τριπλασιαστεί φτάνοντας τα 0,21 ευρώ/KWh. Παρόμοια προβλήματα προκύπτουν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, με την τιμή να βρίσκεται πάνω από τα 2 ευρώ, ενώ αυξημένες είναι και οι τιμές σε ζωοτροφές, αγροτικά μέσα και εφόδια.

Οι αγρότες πουλάνε πάμφθηνα τα μήλα, κάτω από το κόστος παραγωγής φέτος και με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, χωρίς να ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν και αν θα παραμείνουν αδιάθετες ποσότητες στα χέρια τους. Την ίδια στιγμή, τα μήλα που πουλιούνται κοψοχρονιά από το χωράφι, φτάνουν στο ράφι και στη λαϊκή κατανάλωση σε τιμές από 6 έως 10 φορές ακριβότερα. Με τις πλάτες και τις ευλογίες της κυβέρνησης στους μεσάζοντες και στους μεταπωλητές. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ήρθε πριν από λίγες μέρες η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει εκτός Συνδεδεμένης Ενίσχυσης όλες τις μηλοπαραγωγές περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν ΠΟΠ προϊόν, μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023 - 2027. Πλην των ενισχύσεων στα μήλα, χάνονται και οι ενισχύσεις στους καρπούς με κέλυφος, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φιστίκια.

Πρόκειται για κατάπτυστη απόφαση που καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό χιλιάδες παραγωγούς, την οικονομική και κοινωνική ζωή των αντίστοιχων περιοχών. Είναι πρωτοφανής κωλοτούμπα από την πλευρά της κυβέρνησης που ενώ πέρυσι τέτοια εποχή δεσμεύτηκε σε κινητοποίηση που έγινε στο υπουργείο ότι θα παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε αυτά τα προϊόντα τουλάχιστον έως το 2027, φέτος με το έτσι θέλω και χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, την κόβει».

Ο Ρίζος Μαρούδας στάθηκε στην ανάγκη να κλείσουν οι αγρότες τα αυτιά τους στις ψεύτικες και χιλιοειπωμένες υποσχέσεις ότι θα στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας, στις διαδόσεις και στα παπαγαλάκια που θορυβημένα από τη μαζική σύσκεψη ήδη ξεκίνησαν να μιλάνε για ενισχύσεις de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) κ.λπ.

Τόνισε ακόμα ότι «τα προβλήματά μας ούτε προσωρινά είναι ούτε συγκυριακά ούτε "εισαγόμενα". Αποτελούν μόνιμο βραχνά για τους αγρότες με όλες τις κυβερνήσεις, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την επιβίωσή μας. Αυτοί που κυβερνάνε δημιουργούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αυτοί μας κλέβουν τον ιδρώτα, τον μόχθο μας και αυτοί μπουκώνουν με δισ. τους επιχειρηματίες. Χρειάζεται να πιστέψουμε στο δίκιο και τη δύναμή μας. Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Δεν περιμένουμε "σωτήρες", είναι δική μας ευθύνη να αγωνιστούμε για το σήμερα και το αύριο των οικογενειών και των καλλιεργειών μας. Δυναμώνουμε τον αγώνα μέσα από τους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων, οι οποίοι περιέγραψαν το δραματικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο να οδηγηθούν βίαια σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας γιατί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα καλλιεργητικά έξοδα. Τόνισαν ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις, μέσα από τις οποίες θα επιδιώξουν τη μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία, στις συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 15 Νοέμβρη και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Κλείνοντας, ο Ρίζος Μαρούδας τόνισε ότι στις 15 Νοέμβρη μπορούν να βγουν στους δρόμους ακόμη περισσότεροι αγρότες, έχοντας στο πλευρό τους, τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, αφού έχουν τα ίδια προβλήματα, την ίδια ανασφάλεια και άγχος για το σήμερα και το αύριο, κοινό αντίπαλο.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδικούν:

-- Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε όλα τα προϊόντα.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ευθύνη της κυβέρνησης.

-- Αμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 ευρώ/KWh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή Ενέργεια για τα χωράφια, τους στάβλους, τα σπίτια τους. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ