Τρίτη 14 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συγκεντρώσεις σε γειτονιές της Αττικής

Παρεμβάσεις με συγκεντρώσεις και άλλες πρωτοβουλίες οργανώνουν σωματεία και φορείς σε γειτονιές της Αττικής μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της Πέμπτης, μεταφέροντας παντού το κάλεσμα του ξεσηκωμού. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα, Τρίτη:

-- Στην Αργυρούπολη σε συγκέντρωση, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Βάρναλη καλούν η Ενωση Γυναικών Αργυρούπολης, ο Σύλλογος Γυναικών Ελληνικού και το Παράρτημα Νότιων Συνοικιών του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού.

-- Στα Ανω Λιόσια σε συγκέντρωση, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία καλούν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Φυλής, η Ενωση ΕΒΕ Δ. Φυλής, οι Σύλλογοι Γυναικών Ανω Λιοσίων και Ζεφυρίου της ΟΓΕ, το Παράρτημα Φυλής - Μενιδίου του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.

-- Στη Γλυφάδα σε συγκέντρωση, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Τρύφωνα και πικετοφορία στους δρόμους της πόλης, καλεί η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ.

-- Στην Ελευσίνα σωματεία και φορείς οργανώνουν συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., απέναντι από τα «Goody's».

-- Στο Μαρούσι ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) οργανώνει κινητοποίηση στις 6.30 μ.μ. στον ΗΣΑΠ.

-- Στο Μοσχάτο παρέμβαση στον σταθμό ΗΣΑΠ θα κάνει στις 7.30 μ.μ. ο Σύλλογος Γυναικών Μοσχάτου - Ταύρου (μέλος της ΟΓΕ).

-- Στα Μελίσσια πικετοφορία θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο Πευκοδάσος.

-- Στη Νέα Ιωνία σωματεία και μαζικοί φορείς καλούν στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σημηριώτη.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής προχωρά σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στον παλιό σταθμό του τρένου στο Λαύριο (πάρκο Ρεμίζας - όπισθεν στάσης ΚΤΕΛ).

Αύριο, Τετάρτη:

-- Στο Μενίδι σωματεία και φορείς οργανώνουν συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο.

-- Στη Νέα Σμύρνη ο Σύλλογος της ΟΓΕ προχωρά στις 7 μ.μ. σε παρέμβαση στην πλατεία.

Λεωφορεία για τη συγκέντρωση στα Προπύλαια

Παράλληλα, λεωφορεία για την απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης στα Προπύλαια δρομολογούνται από τις παρακάτω περιοχές:

Ανω Λιόσια (9.30 π.μ., τριγωνική πλατεία, όπισθεν δημαρχείου), Ασπρόπυργος (9.45 π.μ., παραλία), Ελευσίνα (9.30 π.μ., δημοτικό πάρκινγκ), Κόκκινος Μύλος (9.45 π.μ., τριγωνική πλατεία), Μενίδι (9.45 π.μ., πλατεία Καράβου), Ολυμπιακό Χωριό (9.30 π.μ., Κακλαμανάκη 21).

Δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις την Πέμπτη

Αθήνα, 11.30 π.μ. Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ. Αγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα, 10.30 π.μ. πλατεία Γεωργίου

Λάρισα, 11.30 π.μ. κεντρική πλατεία

Αγρίνιο, 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 11 π.μ. δημαρχείο

Αλιβέρι, 11 π.μ. πλατεία Ζώντου

Αμαλιάδα, 9.30 πλατεία Αγίου Αθανασίου

Αμφισσα, 11 π.μ. πλατεία Λαού

Αργος, 10.30 π.μ. πλατεία Αγίου Πέτρου

Αργοστόλι, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

Αριδαία, 11 π.μ. πλατεία Σέτσκου

Αρτα, 11 π.μ. πλατεία Κιλκίς

Βέροια, 10.30 π.μ. πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 12 μ. Θόλος

Γιάννενα, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

Γιαννιτσά, 11 π.μ. πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 12 μ. κεντρική πλατεία

Δράμα, 12 μ. κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ. Μικροί Καταρράκτες

Ελασσόνα, 11.30 π.μ. κεντρική πλατεία

Ζάκυνθος, 10 π.μ. πλατεία Αγίου Μάρκου

Ηγουμενίτσα, 11 π.μ. πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 11 π.μ. πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

Ικαρία, 11 π.μ. πλατεία Ευδήλου

Ιστιαία, 12 μ. κεντρική πλατεία

Καβάλα, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

Καστοριά, 11.30 π.μ. Αντιπεριφέρεια

Καλλονή Λέσβου, 11.30 π.μ. πάρκο

Κατερίνη, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

Κεφαλονιά, 11 π.μ. κεντρική πλατεία Αργοστολίου

Κιλκίς, 10.30 π.μ. πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 11.30 π.μ. κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 12 μ. κεντρική πλατεία

Λαμία, 11.30 π.μ. πλατεία Πάρκου

Λευκάδα, 11 π.μ. πλατεία Αγίου Μηνά

Λήμνος, 10 π.μ. λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 12 μ., κεντρική πλατεία

Μαντούδι, 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 11.30 π.μ. πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

Ορεστιάδα, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

Πολύγυρος, 11 π.μ. πλατεία Δημαρχείου

Πτολεμαΐδα, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

Πύργος, 10 π.μ. κεντρική πλατεία

Ρόδος, 12 μ. δημαρχείο

Σάμος, 10 π.μ. Βαθύ

Σέρρες, 10.30 π.μ. πλατεία Ελευθερίας

Τρίπολη, 11 π.μ. πλατεία Πετρινού

Φλώρινα, 12 μ. πλατεία Μόδη (Κανόνια)

Χαλκίδα, 12 μ. πλατεία Δικαστηρίων

Χανιά, 10 π.μ. πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Χίος, 12 μ. πλατεία Βουνακίου

Την Πέμπτη απεργούμε! Κανένας για δουλειά, ξεσηκωμός!

Μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας είναι η Πέμπτη 16 Μάρτη και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι μαζικοί φορείς, οι φορείς της νεολαίας δίνουν τη μάχη για να αποτελέσει η κινητοποίηση νέο σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα για την προστασία της ζωής του λαού, ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους και του «κόστους - οφέλους» που έφερε την τραγωδία στα Τέμπη.

Η απεργιακή κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών πρωτόγνωρης μαζικότητας που οργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες: Των συλλαλητηρίων που κατέκλυσαν τους δρόμους και τις πλατείες σε πολλές πόλεις τις δυο προηγούμενες Κυριακές, των καθημερινών μαθητικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων, της απεργιακής κινητοποίησης και των πολύ μαζικών συγκεντρώσεων που έγιναν την Τετάρτη 8 Μάρτη. Οι πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν τις πρώτες μέρες μετά το ατύχημα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας εκφράζουν την οργή τους για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν να ξεχαστούν ή να συγκαλυφθούν οι αιτίες του, διαδηλώνουν πως οι ζωές τους δεν είναι «κόστος», λένε «ως εδώ» στην πολιτική που θυσιάζει όλες τις ανάγκες τους στον βωμό του κέρδους.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11.30 π.μ., στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα, Εργατικά Κέντρα, σωματεία και μαζικοί φορείς οργανώνουν απεργιακές συγκεντρώσεις, προχωρούν σε συσκέψεις για την προετοιμασία και την επιτυχία τους.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν παρθεί από τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς κινούνται από τις προηγούμενες μέρες σε τροχιά προετοιμασίας της απεργίας, με ανακοινώσεις, συνεδριάσεις, συσκέψεις, πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές.

Δεμένα θα μείνουν την Πέμπτη τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία. Με βάση την απόφαση της ΠΝΟ, η απεργία στα πλοία θα ξεκινήσει στις 00.01 την Πέμπτη και θα λήξει τα μεσάνυχτα.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε παγκινητοποίηση για την επιτυχία της απεργίας και τη μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση έχουν ριχθεί τα εργατικά σωματεία στη Θεσσαλονίκη.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ) καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί, στη συμβολή Αριστοτέλους και Μητροπόλεως.

Ηδη δεκάδες Σωματεία πήραν απόφαση, καλούν σε συμμετοχή στην απεργία και προετοιμάζουν την επιτυχία με εξορμήσεις και ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Προσπάθεια που τις επόμενες μέρες θα κλιμακωθεί, προκειμένου να φτάσει παντού το κάλεσμα αγώνα και διεκδίκησης για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Μήνυμα μαχητικής κλιμάκωσης από τη σύσκεψη στην Πάτρα

Μήνυμα μαζικής συμμετοχής στη μεθαυριανή απεργία και στη συγκέντρωση έστειλε η σύσκεψη για την οργάνωση της μάχης, που πραγματοποίησε χτες το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Το «παρών» έδωσαν μαζικά εκπρόσωποι δεκάδων εργατικών συνδικάτων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φοιτητικοί σύλλογοι, όπως επίσης σωματεία αυτοαπασχολουμένων και άλλοι λαϊκοί φορείς.

Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Μελά.

«Συνεχίζουμε ακόμα πιο πολλοί, ακόμα πιο αποφασισμένοι!», ανέφερε εισηγητικά ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, χαιρετίζοντας τη μεγαλειώδη συμμετοχή των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας του στην απεργία της Τετάρτης 8 Μάρτη, καλώντας σε κλιμάκωση και με τη νέα, μεθαύριο, επισημαίνοντας ότι τώρα είναι η ώρα της φωνής και της διεκδίκησης.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις αιτίες της τραγωδίας, σημειώνοντας πως «ό,τι έγινε στα Τέμπη είναι αποτέλεσμα των εγκληματικών πολιτικών που αντιμετωπίζουν την ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή ως κόστος». «Οι ευθύνες δεν παραγράφονται, δεν κρύβονται πίσω από κροκοδείλια δάκρυα και διαγγέλματα», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως κυβερνήσεις, «Ηellenic Τrain», ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι οι βασικοί «εγκληματικοί κλειδούχοι». Και ανέδειξε πως «μόνο ο συγκροτημένος, οργανωμένος αγώνας των εργαζομένων και του λαού με τη δύναμή τους μπορούν να στριμώξουν κυβερνήσεις, να κοιτάξουν το θηρίο, δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους, στα μάτια».

Σε Στερεά και Εύβοια

Στη μάχη για την οργάνωση της απεργίας την Πέμπτη 16 Μάρτη και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έχουν ριχτεί και τα συνδικάτα της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.

Προετοιμάζοντας την απεργία, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, συνεχίζοντας την πλούσια δράση των τελευταίων ημερών, καλεί σε συγκέντρωση, σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δικαστηρίων της Χαλκίδας. Επίσης, χτες το απόγευμα, στο Μαντούδι της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας, σωματεία και σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων πραγματοποίησαν μαζική σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας, όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι το έγκλημα στα Τέμπη είναι αποτέλεσμα της ίδιας εγκληματικής πολιτικής που ευθύνεται για την καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολες και όλοι στην απεργία και στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων σε όλη τη χώρα!

«Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, οι ζωές μας έχουν αξία!»

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης 16 Μάρτη και στη συγκέντρωση της Αθήνας, στις 11.30 π.μ., στα Προπύλαια, όπως και στις δεκάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα απευθύνει το ΠΑΜΕ, με σύνθημα: «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, οι ζωές μας έχουν αξία!».

«Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», τονίζει επίσης το ΠΑΜΕ, που στο κάλεσμά του αναφέρει αναλυτικά:

«Δύο εβδομάδες συμπληρώθηκαν από το έγκλημα στα Τέμπη και η χώρα σείεται από οργή και τον καθημερινό αγώνα. Η απεργία στις 8 Μάρτη, που τράνταξε κάθε πόλη της χώρας από τον παλμό των εργαζομένων και της νεολαίας, τα μεγάλα παλλαϊκά συλλαλητήρια, οι καθημερινές κινητοποιήσεις, τα πανό σε σχολεία, γειτονιές, γήπεδα είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιχειρούν να βάλουν το έγκλημα στον πάγο, να αποτινάξουν από πάνω τους κάθε ευθύνη.

Το αίτημα να μη συγκαλυφτεί το έγκλημα στα Τέμπη σημαίνει τώρα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο σύστημα του κέρδους, το κράτος και τις κυβερνήσεις του, σημαίνει να νεκρώσει ξανά όλη η χώρα την Πέμπτη 16 Μαρτίου, ημέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, να πάρουν ξανά στα χέρια τους την προετοιμασία για την επιτυχία της απεργίας στις 16 Μάρτη! Να αξιοποιήσουν κάθε δευτερόλεπτο, να κάνουν τη νύχτα μέρα για να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς, στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στα λιμάνια, στα εμπορομάγαζα, στα ξενοδοχεία.

Η απεργία της Πέμπτης να γίνει ένα παλλαϊκό ηφαίστειο αγώνα, που η φωνή των νεκρών της δολοφονίας στα τρένα να ακουστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας!

Τα κέρδη τους - Οι νεκροί μας

Οι μέρες περνούν, όμως τίποτα δεν μπορεί να σβήσει τις πραγματικές ευθύνες της δολοφονίας στα Τέμπη! Είναι πλέον πιο καθαρό πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος.

Ενοχος είναι το κράτος των λίγων, η πολιτική της εμπορευματοποίησης που υποβιβάζει την ανθρώπινη ζωή και τη ζυγίζει στη σχέση κόστος - όφελος, όπου κόστος είναι η ζωή του λαού και όφελος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Εχουμε γύρω μας αρκετές «κοιλάδες των Τεμπών»!

Ολες αυτές τις μέρες δυναμώνει ο προβληματισμός στο μυαλό αρκετών εργαζομένων από κάθε κλάδο, από κάθε χώρο δουλειάς.

Είναι σύγχρονο και φυσιολογικό να χαρακτηρίζει τη ζωή μας η φράση "πάμε και όπου βγει"; Να ξεκινάει η βάρδια μας, με τη ζωή μας στα ζάρια; Τα δεκάδες εργατικά "ατυχήματα", δηλαδή τα εργοδοτικά εγκλήματα που πληθαίνουν έχουν την ίδια αιτία με το έγκλημα στα Τέμπη. Το κέρδος των λίγων!

Η ασφάλειά μας, η προστασία της ανθρώπινης ζωής συμπιέζεται στα όρια της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Μικρό "κόστος" έχει ο φτηνός εργάτης, ο εργάτης που δουλεύει χωρίς μέτρα προστασίας, ο εργάτης που η πρόσβασή του στο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας γίνεται πιο δύσκολη, σπρώχνεται με το αζημίωτο στους κλινικάρχες.

Στο σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης "καλές" μεταφορές είναι οι ακριβές σε εισιτήρια με το όσο δυνατόν μικρότερο μισθολογικό κόστος. Για αυτόν τον λόγο πίσω από τις βιτρίνες των ασημένιων βελών στον ελληνικό σιδηρόδρομο, το σύστημα τηλεδιοίκησης ήταν ανύπαρκτο, οι απολύσεις και ο περιορισμός των εργαζομένων οδηγούσε σε περικοπές της ασφάλειας και στην εντατικοποίηση της εργασίας, η εργολαβία (π.χ. καθαρίστριες) χτυπούσε κόκκινο. Αυτά έρχονται στο φως τώρα, παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων τους.

Δεν μας ταιριάζει μια ζωή που η προστασία της αποτελεί κόστος, η αξιοπρέπεια θα βρίσκεται μεταξύ πλειστηριασμών και αυξήσεων - ψίχουλα, που θα αναγκάζεσαι να κόβεις από τις βασικές ανάγκες. Να μη δεχτούμε το μέλλον που μας προετοιμάζουν για ζωή με κουπόνια και θανάτους με εισιτήριο άνευ επιστροφής.

Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές!

Οχι μόνο δεν είναι σύγχρονο, αλλά είναι και εξοργιστικό, να μετράμε 2 νεκρούς, νέους εργάτες τις τελευταίες 10 μέρες, και αυτό να περνάει στα ψιλά. Δεν μπορεί να αποδεχτούμε να ζούμε με την αγωνία αν θα γυρίσουμε στα δύο πόδια πίσω στις οικογένειές μας, επειδή στα σύγχρονα γκέτο η εντατικοποίηση της εργασίας θερίζει και οι θάνατοι μαζί με τις επαγγελματικές ασθένειες πληθαίνουν λόγω της ανυπαρξίας των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής.

Δυνάμωσαν τα ερωτήματα ειδικά τις τελευταίες μέρες για τα απλά, που όμως δεν είναι και δεδομένα. Πού είναι οι έξοδοι κινδύνου σε σταθμούς, σε χώρους δουλειάς; Ποιο σχέδιο διαφυγής υπάρχει σε μεγάλους χώρους δουλειάς σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών; Πού είναι οι περίφημοι γιατροί εργασίας στα μεγάλα εργοστάσια, στα logistics, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, στους χώρους δουλειάς που συγκεντρώνεται μεγάλο τμήμα εργαζομένων;

Η ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας φαίνεται πως υπάρχει στο σύνολο των μεταφορών, στα λεωφορεία, στα τρόλεϊ, στο μετρό, στο τραμ, στην ακτοπλοΐα, στα αεροδρόμια! Αυτό καταγγέλλουν εδώ και χρόνια τα σωματεία σε αυτούς τους κλάδους. Τώρα πρέπει να εισακουστούν, τώρα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για να μη γίνονται οι ανθρώπινες ζωές απλοί αριθμοί.

Με μεγαλύτερη ορμή, πιο πολλοί, πιο αποφασισμένοι!

Η πείρα των τελευταίων 12 χρόνων και οι τραγικές καταστροφές, που έβαλαν τη σφραγίδα τους σε αυτήν την πορεία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν "μεσσίες"! Οι ζωές μας αξίζουν και τις θέλουμε ασφαλείς και για εμάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας! Δεκάδες τα νιάτα που "δεν έφτασαν" και δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι!

Χρέος για τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε νέο και νέα, είναι να συνεχίσουμε να ζητάμε τα αυτονόητα: Το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί!

Να δυναμώσει ο αγώνας για:

  • Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.
  • Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Ελεγχο εδώ και τώρα της αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Να νεκρώσει ξανά όλη η χώρα την Πέμπτη!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!».

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Στους δρόμους με κλειστά τα μαγαζιά την Πέμπτη

Καλέσματα από την ΟΒΣΑ, Ενώσεις και Συλλόγους σε όλη τη χώρα για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις

«Την Πέμπτη κλείνουμε τα μαγαζιά μας και συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση»: Το κάλεσμα αυτό απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) σε κάθε αυτοαπασχολούμενο και μικρό επαγγελματία, για να βρεθούν όλοι μαζί, με τους εργαζόμενους και τη νεολαία, στη μεγάλη συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Σημειώνεται ότι σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης 16/3 καλεί, κάτω από την πίεση των μαζικών συγκεντρώσεων αλλά και των σχετικών αποφάσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΕΒΕ, και η ΓΣΕΒΕΕ.

«Τα κέρδη των εταιρειών φέρνουν τραγωδίες. Ασφαλείς, δημόσιες, φθηνές συγκοινωνίες», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΟΒΣΑ, χαιρετίζοντας τις χιλιάδες εργαζομένων, νεολαίας και ΕΒΕ που συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 8 Μάρτη καθώς και στη συγκέντρωση της Κυριακής.

Στη συνέχεια η ΟΒΣΑ προσθέτει:

«Η οργή γίνεται αγώνας! Δεν είναι η ώρα της σιωπής!

Είναι η ώρα της φωνής και του ξεσηκωμού. Την Πέμπτη αφήνουμε τη δουλειά και κατεβαίνουμε στον δρόμο:

- Για να στείλουμε μήνυμα καταδίκης του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη και της πολιτικής που το προκάλεσε.

- Γιατί τα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών ήταν συνάδελφοί μας, συγγενείς, φίλοι, γείτονες, ήταν τα παιδιά τους. Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς, το δικό μας παιδί.

- Γιατί έχουμε χρέος και καθήκον αυτό το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί, να μην ξεχαστεί, να μην ξανασυμβεί. Μόνο η λαϊκή δράση μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη».

Η ΟΒΣΑ αναδεικνύει τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων για το δυστύχημα και τις ευθύνες των κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι στις «"απελευθερωμένες" συγκοινωνίες, στον βωμό του κέρδους των "λίγων", θυσιάζονται ακόμα και οι ζωές των "πολλών"». Και υπογραμμίζει: «Αυτό είναι το κράτος και οι κυβερνήσεις του που εκσυγχρονίζει τη φορολογική πολιτική και τους πλειστηριασμούς online, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ασφαλείς μεταφορές και όλα τα αναγκαία κοινωνικά δικαιώματα όπως η προστασία της υγείας, η προστασία από φυσικές καταστροφές κ.ά.».

Η ΟΒΣΑ απευθύνει κάλεσμα σε κάθε Ομοσπονδία, κάθε Σωματείο «να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να ξεπεράσει τη βολική, για τις κυβερνήσεις, αδράνεια που καλλιεργούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ και να διαδηλώσουν μαζικά στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις».

«Κατεβάζουν ρολά» και στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια χαιρετίζει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων και καλεί σε συνέχεια του αγώνα, «με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία, μαζικότητα και πιο αποφασισμένοι στην απεργία την Πέμπτη 16 Μάρτη».

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αρτα αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία με κλείσιμο των καταστημάτων από τις 8 π.μ. μέχρι τις 2.30 μ.μ., καλώντας τους Εμπορικούς Συλλόγους - μέλη της «να οργανώσουν και να παλέψουν για την όσο δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή των συναδέλφων στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Β/Δ Ελλάδα.

Καλούμε την ΕΣΕΕ και τις άλλες Ομοσπονδίες - μέλη της να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Απαιτούμε σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ταυτόχρονα προβάλλουμε και τις δικές μας διεκδικήσεις».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί το έγκλημα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη στο Σύνταγμα:

«Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να παραγραφεί, δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί. Εμείς όλοι θα γίνουμε των νεκρών μας η φωνή».

Ρίγη συγκίνησης από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Με το κλαρίνο του Γιώργου Κωτσίνη, σε ένα ηπειρώτικο μοιρολόι, ξεκίνησε το μικρό μουσικό πρόγραμμα που ετοίμασε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος σε συνεργασία με καλλιτέχνες, για να αποτίσουν τον δικό τους φόρο τιμής στα θύματα των Τεμπών.

«Είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε και να κλάψουμε, για να εκφράσουμε την αντίθεση μας, για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους», ανέφερε η Σταυρούλα Δαλιάνη, τραγουδώντας ένα παραδοσιακό μοιρολόι και ένα παραδοσιακό νανούρισμα. Το πρώτο το αφιέρωσε στους νεκρούς των Τεμπών και το δεύτερο σε αυτούς που τους ανέθρεψαν και τους έχασαν, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους χιλιάδες που τα άκουγαν σιωπηλοί.

«Οσο το χρήμα είναι πάνω από τον άνθρωπο θα συμβαίνουν τέτοια εγκλήματα... Να μην αφήσουμε τις ζωές μας στα χέρια τους...», κάλεσε από σκηνής ο Απόστολος Ρίζος, ο οποίος τραγούδησε το «Μανούλα μου» του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Η Γιώτα Νέγκα, ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης στην κιθάρα και ο Ντίνος Χατζηιορδάνου στο ακορντεόν ερμήνευσαν το «Κάποτε θα 'ρθουν» του Μίκη Θεοδωράκη και του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Το τραγούδι που εδώ και δέκα μέρες συνοδεύει τις μεγαλειώδες κινητοποιήσεις του λαού μας με αίτημα να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, που θρηνούν τα παιδιά που χάθηκαν. «Είναι στο χέρι μας. Είναι ευθύνη μας. Να μην ξεχάσουμε...», είπε η Γιώτα Νέγκα πριν κατέβει από τη σκηνή.


Ο Φοίβος Δεληβοριάς από την πλευρά του στάθηκε στο πόσο τραγικά είναι αυτά που λέγονται από τις τηλεοράσεις, από τα χειραγωγούμενα ΜΜΕ. «Πάμε δυνατά να σπάσουμε αυτόν τον καθρέφτη...», είπε, πριν τραγουδήσει το ομώνυμο τραγούδι.





Προχωράμε μπροστά, η οργή μας γίνεται ποτάμι αγώνα ενάντια στην πολιτική του κέρδους!

Από τις ομιλίες στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Στα γραφεία του ΟΣΕ κατέληξε το συλλαλητήριο
Στα γραφεία του ΟΣΕ κατέληξε το συλλαλητήριο
Τις μεγάλες κινητοποιήσεις που σπάνε στην πράξη το κυβερνητικό αφήγημα για το «ανθρώπινο λάθος» και τους ισχυρισμούς ότι τάχα «φταίμε όλοι» χαιρέτισε ο Παναγιώτης Μπούρος, μηχανοδηγός στη «Hellenic Train». «Οχι κύριοι, δεν φταίμε όλοι. Τα σωματεία, οι εργαζόμενοι, οι δυνάμεις της ΔΕΣΚ προειδοποιούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι θα βρεθούμε μπροστά σε ένα μεγάλο δυστύχημα. Το βλέπαμε καθημερινά, από τα ατυχήματα στους χώρους δουλειάς, από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέτρα ασφάλειας», υπενθύμισε. «Κανένας τους δεν έβγαζε τσιμουδιά για να μη θιχτούν τα κέρδη τους. Ούτε ο ΟΣΕ που διαχειρίζεται τη γραμμή ούτε η "Hellenic Train" που πάνω σε αυτή τη σαραβαλιασμένη γραμμή κυκλοφορεί τα τρένα της. Αλλά ούτε και η κυβέρνηση που δεν χρηματοδοτεί έργα που βελτιώνουν τη ζωή του λαού», κατήγγειλε. «Τάισαν και ταΐζουν με 50 εκατομμύρια τον χρόνο από την τσέπη του λαού την ιδιωτική εταιρεία για να εξασφαλίσουν τα κέρδη της. Ενώ μετράνε φραγκοδίφραγκα όταν είναι για την ασφάλεια του λαού», σχολίασε. «Χρέος στους νεκρούς μας η θλίψη και η οργή να γίνουν ποτάμι αγώνα, ποτάμι αγώνα που θα τους πνίξει», επισήμανε και κάλεσε σε αγώνα για φθηνές και ασφαλείς μεταφορές για όλο τον λαό.

Ερχεται και νέο έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού


Για τη μεγάλη συμμετοχή των υγειονομικών στην απεργία της περασμένης Τετάρτης μίλησε η Σοφία Ζώρη, παιδίατρος, μέλος της πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». «Απέκρυπταν τις προειδοποιήσεις για την ασφάλεια των επιβατών, όπως αποκρύπτουν και τις τεράστιες ελλείψεις εις βάρος της υγείας των ασθενών. Δεν ήταν η κακιά η ώρα όταν το παιδί από τα Γρεβενά πέθανε στη διακομιδή λόγω έλλειψης ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Δεν ήταν η κακιά η ώρα όταν διασωληνωμένοι πέθαιναν εκτός ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν ήταν η κακιά η ώρα όταν χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός λίστας χειρουργείου με επιβάρυνση της υγείας τους», ξεκαθάρισε. Με την παρέμβασή της ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού Τμήματος των νοσοκομείων παίδων, ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις υγειονομικών και γονιών. «Το παραμύθι της "ιδιωτικοποίησης για το καλό μας" έχει πάντα κακό τέλος για τον λαό και τα παιδιά του. Το νιώσαμε στο πετσί μας με τον χειρότερο τρόπο με το δυστύχημα στα Τέμπη. Το νιώσαμε στο πετσί μας με την πανδημία. Αν μην το νιώσουμε με ένα ακόμη έγκλημα εις βάρος της υγείας και της ζωής μας», ανέφερε και κάλεσε στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι υγειονομικοί ενάντια στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Η εμπορευματοποίηση στην ύδρευση προειδοποιεί...


Τη μετατροπή του νερού, όπως και των δημόσιων συγκοινωνιών, σε εμπόρευμα κατήγγειλε ο Μανώλης Χαρατσής, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, αναδεικνύοντας παράλληλα την υποστελέχωση και την εντατικοποίηση που αντιμετωπίζει το προσωπικό, το οποίο «μέσα σε μια 20ετία έχει συρρικνωθεί πάνω από 50%». «Φανταστείτε τι κίνδυνος υπάρχει αν καταναλώσουν ακατάλληλο νερό 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ή αν διαρρεύσουν σε μεγάλη έκταση ή σε μεγάλη ποσότητα λύματα», σχολίασε και στηλίτευσε το νομοσχέδιο με το οποίο προωθούνται η παραπέρα εμπορευματοποίηση και η δραστηριοποίηση των ιδιωτών και στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης.

Τις μεγάλες κινητοποιήσεις χαιρέτισε ο Κώστας Τουλγαρίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Κώστας Σωτηρίου» και αναφέρθηκε στην ανάγκη κλιμάκωσης και συνέχισης του αγώνα. «Ο λαός μίλησε, έδειξε την οργή του και έκανε την οργή αγώνα», σημείωσε.

Δεν θα περιμένουμε να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα

«Κάνουμε την οργή μας οργανωμένη δύναμη για να μην υπάρξει καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη, για να μην μπει ποτέ ξανά η ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους - οφέλους», διαμήνυσε ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Μετέφερε την περηφάνια των δασκάλων και καθηγητών για τους μαθητές τους που δίνουν με πολύμορφες πρωτοβουλίες το δικό τους στίγμα στις κινητοποιήσεις, ενώ χαιρέτισε κάθε εκπαιδευτικό που μίλησε με τους μαθητές στην τάξη για το δυστύχημα και τις κινητοποιήσεις. Αναφερόμενος στις πληγές που μετρά η Εκπαίδευση, υπενθύμισε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά σχολικά κτίρια, την απουσία πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, τις ελλείψεις προσωπικού, την απώλεια της ζωής ενός μαθητή στις Σέρρες λόγω της έκρηξης λέβητα σε δημοτικό σχολείο. «Δεν θα περιμένουμε στα σχολεία μας να μετρήσουμε θύματα κατά τη διάρκεια ενός νέου σεισμού, από μια καταστροφική πυρκαγιά ή από έναν κακοσυντηρημένο καυστήρα», υπογράμμισε και κατέληξε: «Με την πάλη μας θα δώσουμε αξία στην ανθρώπινη ζωή».


Την επίθεση που δέχθηκε αρχαιολόγος με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του, καθώς και τον ηθικό αυτουργό της επίθεσης αυτής, που δεν είναι άλλος από την πολιτική που βάζει το κέρδος πάνω από τις αρχαιότητες και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και πάνω από την ίδια την ανθρώπινη ζωή, κατήγγειλε η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Αρνούμαστε να ζούμε με επιδόματα και να πεθαίνουμε με εισιτήρια

«Δεν τους αφήσαμε να μας πείσουν ότι ήταν η κακιά στιγμή. Γνωρίζουμε καλά ότι ήταν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα από τη στιγμή που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας», υπογράμμισε η Μυρτώ Μάτση, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά, και μετέφερε το αγωνιστικό κλίμα των πρωτοβουλιών που οργανώνουν καθημερινά οι μαθητές στα σχολεία και στους δρόμους, μεταξύ άλλων και την ογκώδη πορεία των σχολείων στους δρόμους του Πειραιά. «Φτιάξαμε Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών στον Πειραιά, στη Νίκαια, στο Κερατσίνι, και θα φτιάξουμε σε όλους τους δήμους γιατί πλέον μάθαμε, γιατί δεν θα μείνει κανένας μόνος, γιατί τώρα είμαστε όλοι για έναν και ένας για όλους», είπε.

«Είμαστε πάλι εδώ μετά από δώδεκα μέρες συνεχών κινητοποιήσεων, τεράστιων κινητοποιήσεων των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας», τόνισε ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Στην παρέμβασή του στηλίτευσε την προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών του εγκλήματος, από όσους κάνουν λόγο για «ανθρώπινο λάθος», «συντεχνίες» και «κακοδιαχείριση» στον σιδηρόδρομο, όσο και την προσπάθεια «να δοθεί συγχωροχάρτι» στην ΕΕ και σε προηγούμενες κυβερνήσεις που εφάρμοσαν την ίδια πολιτική.


«Γίναμε η φωνή των νεκρών μας. Η φωνή που ζητάει εκδίκηση, ζητάει να αποδοθούν ευθύνες», σημείωσε η Δώρα Πορή, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Ως εδώ με την κοροϊδία! Ούτε λάθος ήταν ούτε ατύχημα, ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Ηταν για ακόμη μια φορά τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας! Οπως είναι τα πάντα σήμερα», υπογράμμισε. «Δεν δεχόμαστε να ζούμε άλλο με επιδόματα και να πεθαίνουμε με εισιτήρια! Γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ και θα είμαστε κάθε μέρα στους δρόμους αν χρειαστεί!», ξεκαθάρισε. «Σίγουρα γι' αυτούς η ζωή μας κοστίζει λιγότερο από ένα εισιτήριο. Για εμάς όμως η ζωή μας κοστίζει πολύ παραπάνω από όλα τους τα κέρδη και δεν την ξεπουλάμε. Το δείχνουμε στην πράξη μέσα από τον αγώνα μας», τόνισε.

Την Πέμπτη στην απεργία πλημμυρίζουμε ξανά τους δρόμους

«Προσπαθούν ακόμα και σήμερα να μας πείσουν ότι για τα Τέμπη, τη Μάνδρα, το Μάτι, την πανδημία, την Πάρνηθα φταίνε η κακιά η ώρα και η λάθος διαχείριση. Μόνο η σαπίλα του καπιταλισμού δεν φταίει για δαύτους», σχολίασε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Το «επιτελικό κράτος», όπως επισήμανε, μπορεί να λειτουργεί ρολόι για να κηρύσσει τις απεργιακές αποφάσεις «παράνομες» και να βγάζει στο σφυρί τη λαϊκή κατοικία στους πλειστηριασμούς, αλλά «καίει κάρβουνο» όταν πρόκειται για τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού. Από το βήμα της συγκέντρωσης κάλεσε σε μαχητική προετοιμασία της απεργίας και της συγκέντρωσης την Πέμπτη 16 Μάρτη και τα σωματεία και τους φορείς να πλημμυρίσουν ξανά τους δρόμους της Αθήνας: «Προχωράμε μπροστά στην οργάνωση της απεργίας, με σκοπό να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς και ένα ανθρώπινο ποτάμι να στείλει στον αγύριστο την πολιτική που μας έχει φτάσει εδώ», την πολιτική που υπηρετούν η ΕΕ κι όλες οι κυβερνήσεις, την πολιτική που θυσιάζει κάθε λαϊκή ανάγκη στον βωμό του κέρδους.





ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Δεκάδες χιλιάδες βροντοφώναξαν: «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, οι ζωές μας έχουν αξία!»

Σε μια τεράστια διαδήλωση από το Σύνταγμα μέχρι τα γραφεία του ΟΣΕ στο Μεταξουργείο εξελίχθηκε η συγκέντρωση της Αθήνας
Σε μια τεράστια διαδήλωση από το Σύνταγμα μέχρι τα γραφεία του ΟΣΕ στο Μεταξουργείο εξελίχθηκε η συγκέντρωση της Αθήνας
Από το Σύνταγμα μέχρι τα γραφεία του ΟΣΕ στο Μεταξουργείο απλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής το νέο απέραντο ποτάμι διαδηλωτών, σε ένα ακόμα μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, με δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας να διαδηλώνουν: «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος! Οι ζωές μας έχουν αξία!».

Εργάτες από διάφορους κλάδους, οικοδόμοι, βιομηχανικοί εργάτες, στις Τηλεπικοινωνίες, στη Χημική Βιομηχανία, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, μαχόμενοι δικηγόροι και δημοσιογράφοι, μισθωτοί τεχνικοί, μικροί επαγγελματίες, μαζί με τα παιδιά τους στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που χρυσοπληρώνουν, τους απόμαχους της δουλειάς αλλά όχι του αγώνα, βρέθηκαν κάτω από τα πανό τους, τις σημαίες σωματείων τους.

«Μετράμε νεκρούς στις ράγες των Τεμπών, αίμα για τα κέρδη των αφεντικών», φώναξαν, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στο σύστημα του κέρδους, στο κράτος και τις κυβερνήσεις του.

«Το κέρδος και το κράτος τους δολοφονούν», κατήγγειλαν σωματεία με τα πανό τους, βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική που βάζει κάθε λαϊκή ανάγκη «στο ζύγι» και αντιμετωπίζει ως «κόστος» ακόμα και τα μέτρα προστασίας της ζωής.

Με το πανό των σιδηροδρομικών στην κεφαλή, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία από το Σύνταγμα μέχρι τα γραφεία του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου, στο Μεταξουργείο. Από τη συγκέντρωση και την πορεία τα σωματεία απηύθυναν κάλεσμα μαχητικής προετοιμασίας της απεργίας, με συνελεύσεις, εξορμήσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, σχολείο και σχολή.

Το δικό τους ξεχωριστό «παρών» έδωσαν για μια ακόμα φορά, με τα πανό και τις πικέτες τους, με τα συνθήματά τους και τη μαχητική τους παρουσία οι μαθητές, με τα μπλοκ των Συντονιστικών Επιτροπών Μαθητών Αθήνας και Πειραιά, και φοιτητές με τα μπλοκ των συλλόγων τους, που συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πορεύτηκαν μαζί με εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

«Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά», «Οι ράγες της ανάπτυξης βαφτήκανε με αίμα, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα» και «Κέρδη βαμμένα στων φοιτητών των αίμα», βροντοφώναζαν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας δήλωνε απερίφραστα ότι οι μαθητές είναι στους δρόμους γιατί «Στους δρόμους του αγώνα κερδίζει η ζωή». Μαζί τους οι γονείς, με τα πανό της ΑΣΓΜΕ και Ενώσεων Γονέων, που καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας φώναζαν τα ίδια συνθήματα μαζί με τα παιδιά, εναλλάξ από τις ντουντούκες.

Βούλιαξε ξανά η Θεσσαλονίκη από το μεγάλο συλλαλητήριο

Νέο μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και στη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας δυνατό το μήνυμα ότι «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί». Παράλληλα ανακοινώθηκε κλιμάκωση της πάλης με νέα απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 16 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές και μαθητές, συγκεντρώθηκαν στην Αριστοτέλους, στη συμβολή με την οδό Εγνατία. Συγκροτημένα, με τα πανό των σωματείων και των συλλόγων τους, των επιτροπών αγώνα, των φορέων τους, πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στην Αριστοτέλους, στη Λεωφόρο Νίκης (παραλιακή) και κατέληξαν στη μεγάλη πλατεία μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Βιομηχανικοί εργάτες, υπάλληλοι, εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, εργαζόμενοι όλων των κλάδων και μαζί τους οι φοιτητές και οι μαθητές που μέρες τώρα δίνουν τη μάχη πολύμορφα σε σχολεία και σχολές, οι Σύλλογοι Γονέων, δήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές, κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.


MotionTeam

Μέσα από τα πανό τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για έλεγχο και αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, των νοσοκομείων, για μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Πολιτική Προστασία.

Αυτό το μεγάλο ανθρώπινο ποτάμι στο πέρασμά του βροντοφώναξε «Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή. Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί» αλλά και «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», και κατήγγειλε «ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία».

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Νίκος Τσακλίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα στη «Hellenic Train», ο Χρήστος Ιγνατιάδης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής, ο Γρηγόρης Παύλος, ειδικός γραμματέας της ΕΔΟΘ, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Χάρη Κυριαζίδη, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Ο Ν. Τσακλίδης σημείωσε πως οι εργαζόμενοι στον Σιδηρόδρομο θεωρούν ότι «αυτά τα συλλαλητήρια αποτελούν το νέο ελπιδοφόρο στοιχείο μέσα στη θλίψη και στην οργή που προκάλεσε η τραγωδία στα Τέμπη. Χρέος απέναντι σε όλους τους νεκρούς, αλλά και απέναντι σε όλους τους ζωντανούς, είναι αυτός ο αγώνας να δυναμώσει ακόμα πιο πολύ. Εχουμε τεράστια δύναμη και θα τους αναγκάσουμε, όλους αυτούς που νοιάζονται για την κερδοφορία τους και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να φτιάξουν σιδηρόδρομο σύγχρονο και ασφαλή».


MotionTeam

Ο Χρ. Ιγνατιάδης τόνισε ότι η ίδια πολιτική που ευθύνεται για το έγκλημα στα Τέμπη «χτυπά συνεχώς τις σπουδές και τα πτυχία μας, υποβαθμίζει τα μορφωτικά μας δικαιώματα. Είναι η πολιτική της σημερινής και όλων των κυβερνήσεων, των κατευθύνσεων της ΕΕ, που υποτάσσονται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων! Τέτοια είναι και η εξέλιξη που σχετίζεται με την επαναφορά της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια και του νόμου για την ισοτίμηση των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολέγια, που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Γρ. Παύλος ανέφερε ότι δεν επαρκούν οι γενικόλογες υποσχέσεις για την αναζήτηση των ευθυνών, για να προσθέσει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις λαϊκές ανάγκες και όχι στα κέρδη των εταιρειών που λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο.

Φτάνει πια με τις «κοιλάδες των Τεμπών» στους χώρους δουλειάς

«Ολοι οι χώροι δουλειάς είναι μια "κοιλάδα των Τεμπών"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χ. Κυριαζίδης, συμπληρώνοντας ότι η γνωστή πλέον έκφραση «πάμε κι όπου βγει» ακουγόταν και ακούγεται εδώ και χρόνια σε πλήθος βαρδιών και εργασιών: «Στους ντελιβεράδες και τους διανομείς, που μόνο πέρυσι έχασαν 50 συναδέλφους τους στον δρόμο. Στους οικοδόμους, που θρηνούν δεκάδες συναδέλφους κάθε χρόνο, όπως ο 67χρονος εργάτης που έπεσε από τη σκαλωσιά και σκοτώθηκε, γιατί δεν μπορούσε ακόμα να βγει στη σύνταξη. Στο λιμάνι, στα νοσοκομεία, στις αποθήκες μετράμε νεκρούς, σακατεμένους, τραυματίες, γιατί η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η ασφάλεια στον χώρο δουλειάς κάνει κακό στα κέρδη των λίγων».

Κάλεσε όλους όσοι έκαναν τον θρήνο τους οργή να μετατρέψουν την οργή τους σε αγώνα για να προστατευτεί η ζωή, η υγεία του λαού, των παιδιών μας: «Μόνο ο οργανωμένος αγώνας έχει τη δύναμη να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων απαγορεύσεις και απεργοκτόνους νόμους, να στριμώξει κυβερνήσεις, να "κοιτάξει τα μάτια" το θηρίο, το κεφάλαιο και όσους το υπηρετούν. Και όταν πιστέψει στη δύναμή του "να 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς".

Μόνο έτσι θα γίνουμε η φωνή των 57 στα Τέμπη, η φωνή όλων των νεκρών μας, που χάθηκαν για τα κέρδη των λίγων».

Στις Σέρρες

Νέα μεγάλη συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην πόλη των Σερρών, με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων. Με σύνθημα «Στο σύστημα του κέρδους καμία ανοχή! Ποτάμι αγώνα έγινε η οργή», εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές διαδήλωσαν μαχητικά και μαζικά και έστειλαν μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα να μπει φρένο στην εγκληματική λογική κόστους - οφέλους, που οδήγησε στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.

Στην κινητοποίηση είχαν καλέσει: Σωματείο Εργατών Επεξεργασίας Μετάλλου, Φοιτητικός Σύλλογος Σχολής Μηχανικών ΔΙΠΑΕ, Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΣ, Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Σωματείο Εργαζομένων στα Απορρίμματα, Σύνδεσμος Φιλάθλων Πανσερραϊκού «Τσε Γκεβάρα κλαμπ», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων.

Πλημμύρισαν και πάλι τους δρόμους στη Λάρισα εργαζόμενοι και νεολαία

Τρίκαλα
Τρίκαλα
Για άλλη μια φορά, χιλιάδες εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές της Λάρισας βγήκαν στους δρόμους της πόλης, παίρνοντας θέση πίσω από τα πανό των σωματείων, των Φοιτητικών Συλλόγων, της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών και άλλων μαζικών φορέων, διατρανώνοντας το αίτημά τους να μη συγκαλυφθούν οι αιτίες του σιδηροδρομικού εγκλήματος στα Τέμπη, να καταδικαστεί η πολιτική που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες με κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος, να παρθούν μέτρα προστασίας του λαού.

Η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία, όπου έγιναν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των σωματείων και των μαζικών φορέων, ενώ ακολούθησε πορεία που πέρασε έξω από τον ΟΣΕ και κατέληξε μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναδεικνύοντας έτσι και τις ευθύνες των τοπικών αρχών, αφού όπως είναι γνωστό η πόλη της Λάρισας χωρίζεται στη μέση εδώ και πολλά χρόνια από ένα μεγάλο δίκτυο σιδηροδρομικών γραμμών, με ανισόπεδες διαβάσεις που έχουν μετατραπεί σε καρμανιόλες, στοιχίζοντας τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία», «Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», «Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», κατέδειξαν για άλλη μια φορά τους ενόχους γι' αυτήν την κατάσταση: Το σάπιο κράτος, τις κυβερνήσεις του, το κεφάλαιο και τα κέρδη του, που μαυρίζουν καθημερινά τις ζωές των λαϊκών στρωμάτων.

Λάρισα
Λάρισα
Στη συγκέντρωση και τη διαδήλωση που ακολούθησε, μαχητικό και μαζικό «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι από κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που βλέπουν να τσακίζονται καθημερινά το εισόδημα, τα δικαιώματα, οι σύγχρονες ανάγκες τους, αλλά πολλές φορές και η ίδια τους η ζωή, στον βωμό του κέρδους του κεφαλαίου.

Ξεχώρισε ακόμα μια φορά η μαζική συμμετοχή των μαθητών, οι οποίοι από την πρώτη μέρα πραγματοποιούν σειρά πολύμορφων δράσεων μέσα στα σχολεία, κατεβαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους, με οργανωτή τη Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών, που τύπωσε «εισιτήρια χωρίς επιστροφή», τα ίδια που τις προηγούμενες μέρες κρατούσαν μαθητές και φοιτητές και στην Αθήνα.

Αλλά και οι φοιτητές ξεχώρισαν, που πλαισίωσαν το μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων της πόλης, φωνάζοντας συνεχώς το σύνθημα «Κέρδη βουτηγμένα στων φοιτητών το αίμα» και στέλνοντας το μήνυμα ότι «η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί!».

Συντονίζονται οι φοιτητικοί σύλλογοι

Μάλιστα, μετά την πορεία πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ΔΣ και εκπροσώπων των Φοιτητικών Συλλόγων, οι οποίοι αντάλλαξαν πείρα και κατέληξαν σε κοινό κείμενο και δράσεις τις επόμενες μέρες, για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Σύλλογοι ΣΤΕΦ, Νοσηλευτικής, ΣΔΟ, Ιατρικής, Περιβάλλοντος, Εστιών.

{ΛΑΡΙΣΑ}
{ΛΑΡΙΣΑ}
Οι Σύλλογοι καλούν στην πανεργατική απεργία την Πέμπτη 16 Μάρτη, ενώ σχεδιάζουν και μια σειρά άλλες δράσεις όπως Γενικές Συνελεύσεις, ανάρτηση πανό για την απεργία και μαύρων πανιών πένθους στις σχολές τους κ.ά.

Στο κοινό κείμενό τους σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Αν κάτι αποδεικνύεται αυτές τις μέρες, είναι η μεγάλη δύναμη των σωματείων, των Φοιτητικών Συλλόγων που δεν άφησαν να επικρατήσει η σιωπή, να θαφτούν οι εγκληματικές ευθύνες των επιχειρηματικών ομίλων και όλων των κυβερνήσεων! Αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη - ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας! Με αυτόν τον αγώνα θα δικαιωθούν τα θύματα στα τρένα»!

Η μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση, ο παλμός και η μαχητικότητά της έστειλαν ταυτόχρονα το μήνυμα της συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα, με βασικό σταθμό αυτόν της απεργίας στις 16 Μάρτη, με τον Στέλιο Μπάρμπα, αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, να απευθύνει το κάλεσμα μάχης από την ντουντούκα στο τέλος της διαδήλωσης: «Την Πέμπτη πλημμυρίζουμε τη Λάρισα ξανά με χιλιάδες απεργούς, κλειστά μαγαζιά, σχολεία και σχολές, για να μπει τέλος στην ανασφάλεια της επιβίωσης που ζούμε καθημερινά».

Αυτό το έγκλημα δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Μαρία Μπαρμπούτη, εκ μέρους της Ενωσης Γονέων, η Ευαγγελία Ντάγια, εκ μέρους των μαθητών, ο Γιάννης Τσακνάκης, εκ μέρους του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, ο Θανάσης Φούντας, εκ μέρους της ΕΛΜΕ και ο Δ. Παπαποστόλου από το Σύλλογο Δασκάλων.

Βόλος
Βόλος
«Η σύγκρουση με την πολιτική και το κράτος που αφήνουν απροστάτευτο τον λαό, επειδή προστατεύουν τα κέρδη των ομίλων, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», ανέφερε ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, κάνοντας την κεντρική ομιλία.

Και πρόσθεσε, αναδεικνύοντας διεκδικήσεις για το οξυμένο πρόβλημα της διέλευσης των τρένων μέσα από κατοικημένες περιοχές, ότι απαιτείται: «Να δρομολογηθούν άμεσα έργα για την υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στην πόλη μας (άξονες Αθήνας - Θεσσαλονίκης και Λάρισας - Βόλου).

Μέχρι την αποπεράτωσή τους, εξασφάλιση φυλάκων διαβάσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις διαβάσεις της πόλης μας. Φύλαξη του Αμαξοστασίου του ΟΣΕ στο Μεζούρλο».

Να δοθεί λύση για τους εργαζόμενους που μετακινούνται με τον ΟΣΕ

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους εργαζόμενους που μετακινούνται καθημερινά με τον ΟΣΕ για την εργασία τους, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους, αφού «έχουν πληρώσει κάρτες διαδρομών και τώρα βρίσκονται στον αέρα. Εδώ και μέρες ως συνέπεια του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη, είναι εκατοντάδες που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα μετακίνησης και κανένας υπαίτιος της τραγωδίας δεν κουνάει το δαχτυλάκι του για να βρεθεί λύση. Αναγκάζονται να βρίσκουν άλλους πρόσκαιρους τρόπους μετακίνησης είτε με έξτρα κόστος, είτε καθυστερώντας στην εργασία τους».

Και απαίτησε την «άμεση επίλυση των αναγκών μετακίνησης, με ευθύνη και επιβάρυνση της "Hellenic Train", για όσους εργαζόμενους μετακινούνταν καθημερινά στον άξονα Λάρισας - Θεσσαλονίκης με προπληρωμένες κάρτες πολλαπλών διαδρομών με τον προαστιακό, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου».

«Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί! Ολων των νεκρών να γίνουμε φωνή! Τώρα στις μέρες της οργής γράφονται τα ομορφότερα τραγούδια, τώρα ζούμε τους μεγάλους συγκλονιστικούς αγώνες της εποχής μας και κάποτε θα λέμε: Υπήρξε μια θλιβερή εποχή που τα αφεντικά μας γελάγανε με τα όνειρά μας. Μα τώρα... έχουν γίνει όλα δικά μας! Εικόνα από το μέλλον...», σημείωσε ο Αχ. Σίμος.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη Θεσσαλία

Μαχητικές κινητοποιήσεις έγιναν το Σάββατο σε Τρίκαλα και Καρδίτσα και την Κυριακή σε Βόλο, Ελασσόνα, Τύρναβο.

Στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα ξεχώρισε η συμμετοχή φοιτητών, μετά την απόφαση που είχαν πάρει ο σύλλογος φοιτητών Κτηνιατρικής και ο σύλλογος φοιτητών ΤΕΦΑΑ, αντίστοιχα.

Επίσης, στον Βόλο δυναμική ήταν η παρουσία εργαζομένων και φοιτητών.

Αύριο Τετάρτη απεργούν οι δημοσιογράφοι

Τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισαν και οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΗΕΠΗΝ). Πιο συγκεκριμένα, η απόφασή τους είναι για απεργία αύριο Τετάρτη (από τις 5 π.μ., μέχρι τις 5 π.μ. της Πέμπτης), στηρίζοντας το αίτημα «να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών και να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα».

Μεγάλες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, σε όλη τη χώρα

Γιάννενα
Γιάννενα
Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που βρέθηκαν σε όλη τη χώρα στους δρόμους το Σαββατοκύριακο, πίσω από τα πανό των σωματείων τους, των φοιτητικών συλλόγων, των συντονιστικών των μαθητικών σε μια σειρά πόλεις.

Στα Γιάννενα χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στην κεντρική πλατεία, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη χώρα. Το μήνυμα ξεκάθαρο: «Δεν φταίει η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η χώρα, φταίει το κέρδος, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τώρα», όπως έγραφε και το κεντρικό πανό του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον απαράδεκτο συμψηφισμό που επιχειρεί τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, να χρεώσει τις ευθύνες του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη σε όλο τον λαό.

Για ακόμη μία φορά η παρουσία της νεολαίας επιβλητική, με εκατοντάδες φοιτητές πίσω από τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων να διατρανώνουν πως αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί έως την τελική δικαίωση. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Μαρίας Σαρακάκη, προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου της Ιατρικής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η πολιτική που θυσιάζει την ασφάλεια των επιβατών στους σιδηροδρόμους «είναι ακριβώς η ίδια πολιτική που θεωρεί τις σπουδές και τις ζωές μας "κόστος", που καθημερινά μας στοιβάζει στα αστικά λεωφορεία, που δεν μας δίνει δεκάρα τσακιστή για να σπουδάσουν ολοκληρωμένα».

Ναύπλιο
Ναύπλιο
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απαιτώντας να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες σε όλους τους ενόχους, να πυκνώσουν τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ στα Γιάννενα, να σταματήσει τώρα ο επικίνδυνος συνωστισμός των φοιτητών στα αστικά λεωφορεία κ.ά.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Νίκο Μελισσιόβα, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, που υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν την τεράστια και αστείρευτη δύναμη του αγωνιζόμενου λαού που μπορεί πραγματικά να φέρει τα πάνω κάτω, για να καλέσει σε συστράτευση όλων, για την επιτυχία της μεγάλης απεργίας την Πέμπτη.

Νέες μαζικές κινητοποιήσεις στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη

Συνέχεια στις μαζικές συγκεντρώσεις καταδίκης του εγκλήματος στα Τέμπη έδωσαν την Κυριακή σωματεία, μαζικοί φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές σε πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, καλώντας παράλληλα σε κλιμάκωση, στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πέμπτης.

Στην Αλεξανδρούπολη, μετά από κάλεσμα εργατικών σωματείων και Φοιτητικών Συλλόγων και της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στο Πάρκο Ακαδημίας και ακολούθησε μαχητική πορεία.

Ζάκυνθος
Ζάκυνθος
Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία μικρών μαθητών με τους γονείς τους, οι οποίοι με την Ενωση Γονέων έφτιαξαν το δικό τους πανό με διάφορες ζωγραφιές, που έγραφε «Λεφτά υπάρχουν για βόμβες και δεν υπάρχουν για τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις μεταφορές».

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, με κυρίαρχα τα συνθήματα: «Το έγκλημα στα Τέμπη να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ».

Στην Κομοτηνή, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και μουσική διαμαρτυρία, την οποία διοργάνωσαν η ΕΝΙΔΥΚ και Φοιτητικοί Σύλλογοι της πόλης. Στη συναυλία έπαιξαν μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα.

Στην Καβάλα, εκατοντάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, γονείς έδωσαν μαζικά και δυναμικά το «παρών» στο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα σωματείων, μαζικών φορέων, Φοιτητικών Συλλόγων.

Εκφράστηκε η κοινή δέσμευση ότι ο λαός θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μη συγκαλυφθεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Ξεχωριστή δυναμική έδωσαν οι μαθητές και οι φοιτητές με τα συνθήματά τους, φωνάζοντας «κέρδη βουτηγμένα στων φοιτητών το αίμα», «τώρα η οργή θα γίνει ανατροπή, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη
Συγκίνησε η παρουσία του πολυφωνικού συνόλου «ΣυνΩΔΗπόροι», που με καρφιτσωμένα 57 εισιτήρια χωρίς επιστροφή του ΟΣΕ πάνω στο πανό τους, απήγγειλαν τα συγκλονιστικά ποιήματα «Σώπα μη μιλάς» του Αζίς Νεσίν, «Αντίο» του Τάσου Λειβαδίτη, «Αν μείνουνε τα πράγματα όπως έχουν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Ο λαός» του Γιάννη Ρίτσου, «Ερήμωση» του Κώστα Βάρναλη. Τα ποιήματα των μεγάλων αυτών ποιητών, που αποδόθηκαν από μέλη της χορωδίας, αποτύπωναν το κλίμα θλίψης, αλλά και τη διάθεση η θλίψη να μετατραπεί σε αγώνα για τη ζωή.

Στην Ξάνθη, με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση που καλούσαν η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, η ΕΛΜΕ Ξάνθης, το Σωματείο Εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ ΑΕ, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν από την Βούλα Μαχαιρίδου, πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης, ποιήματα που γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες για το έγκλημα των Τεμπών, ενώ ακολούθησε η ερμηνεία του τραγουδιού «Μοιρολόι», από την Ριψιμέ Ντανελιάν, ενώ διαβάστηκε και το κοινό ψήφισμα των σωματείων.

Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε πορεία στην πόλη και με συνθήματα όπως: «Στον βωμό του κέρδους, θυσία οι νεκροί, δεν είναι δυστυχήματα, είναι επιλογή», «Ολα για τα κέρδη και τον επενδυτή, κόστος η ασφάλεια κι η ανθρώπινη ζωή» κ.ά.

Με συνθήματα όπως «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, ορθώνουμε φωνή σε όλο το νησί», αντίστοιχη συγκέντρωση, με τη συμμετοχή εκατοντάδων, πραγματοποιήθηκε και στη Θάσο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Σε μια σειρά πόλεις

Σε νέα δυναμική και μαζική συγκέντρωση απαιτώντας να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών προχώρησαν την Κυριακή οι φοιτητικοί σύλλογοι στην πόλη της Λαμίας, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, ενώ αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς στην κεντρική πλατεία της Θήβας.

Στο Ναύπλιο, το πρωί της Κυριακής, μαζική και μαχητική ήταν η συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας - Κορινθίας. Συμμετείχαν εργατικά σωματεία, μαθητές και άλλοι λαϊκοί φορείς, απαιτώντας η οργή να γίνει δύναμη ανατροπής. «Μαμά κοιμήσου θα αργήσω, μπήκα σε λάθος τρένο...», ανέφερε χαρακτηριστικά πανό του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας, ενώ απ' τους συγκεντρωμένους ακούστηκαν για ακόμη μία φορά συνθήματα όπως «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» και «στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ».

Νωρίτερα, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Θανάσης Κολιζέρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και η Μαρία Αλυμπέρτη, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας.

«Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, δεν μπορούν να μπαίνουν στο ζύγι με τα κέρδη», τόνισαν αποφασιστικά εργαζόμενοι, νέοι, λαϊκός κόσμος της Ζακύνθου, με νέα συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Θοδωρής Σαρακίνης, γραμματέας του ΕΚ Ζακύνθου και πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς και ο Φώτης Προβής, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ζακύνθου. Επίσης, πριν τη συγκέντρωση, ποίημα απήγγειλε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κώστας Καποδίστριας.

ΓΗΠΕΔΑ
Με πανό για την τραγωδία στα Τέμπη στις κερκίδες

Πανό των φιλάθλων της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια που καλεί στην απεργία της Πέμπτης

Eurokinissi

Πανό των φιλάθλων της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια που καλεί στην απεργία της Πέμπτης
Σε ένα ακόμα αθλητικό Σαββατοκύριακο κυριάρχησαν οι αντιδράσεις για την τραγωδία στα Τέμπη, ενώ αίσθηση προκάλεσε η εμφανής προσπάθεια των καναλιών που έχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αθλητικών αγώνων, κυρίως των ποδοσφαιρικών, να αποκρύψουν την ανάρτηση πανό από τους φιλάθλους στις κερκίδες.

Ενδεικτικά, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, φίλαθλοι των γηπεδούχων σήκωσαν αρκετά πανό, με ένα εξ αυτών να καλεί σε συμμετοχή στην απεργία στις 16/3 και σε ξεσηκωμό, αναγράφοντας από κάτω τα ονόματα τριών θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη. Πανό απλώθηκαν επίσης στο «Κλεάνθης Βικελίδης» στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο, αλλά και στη Νίκαια από φιλάθλους του φιλοξενούμενου Αστέρα Τρίπολης. Ανάλογες κινήσεις έγιναν και σε άλλα γήπεδα τόσο της Super League όσο και της Super League 2, καθώς και σε αγώνες άλλων αθλημάτων.

Δεν σταματούν οι πολύμορφες δράσεις σε σχολεία και γειτονιές

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πέμπτης τα κεντρικά αγωνιστικά ραντεβού μαθητών και φοιτητών

Χαϊδάρι
Χαϊδάρι
Δεν καταλαγιάζει και δεν ενσωματώνεται η οργή της νέας γενιάς για το έγκλημα στα Τέμπη, για τους νεκρούς που «ήταν σαν κι εμάς», για τις ευθύνες που «δεν θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθούν», γιατί «δεν γίνεται να ζούμε τυχαία».

Μαζικότατη και γεμάτη παλμό ήταν η συμμετοχή μαθητών και φοιτητών στα συλλαλητήρια που έγιναν το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, ενώ οι πολύμορφες δράσεις συνεχίζονται σε σχολές, σχολεία και φροντιστήρια, αλλά και σε γειτονιές, με τοπικές κινητοποιήσεις που αποφασίζουν 15μελή μαθητικά συμβούλια και τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών, σε πολλές περιπτώσεις από κοινού με Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων.

Στην Αθήνα, την Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση της μεγαλειώδους πορείας, συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και δεκάδες μαθητές μετέφεραν πλούσια πείρα από τις πολύμορφες δράσεις τους στα σχολεία και τις γειτονιές τους, μίλησαν για τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων και για την ίδρυση δεκάδων τοπικών συντονιστικών επιτροπών δήμων, με σκοπό οι μαθητές να συντονίζονται και να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους για την ασφάλεια μέσα στα σχολεία τους, στη ζωή τους. Στο πλαίσιο αυτό η Συντονιστική κάλεσε σε συνέχιση των πολύμορφων δράσεων (αποχές, καταλήψεις, καθιστικές διαμαρτυρίες, κλεισίματα δρόμων, συνθήματα με τσάντες, γκράφιτι, αυτοκόλλητα κ.λπ.), ενώ δίνουν το νέο μεγάλο κεντρικό ραντεβού στην απεργία της Πέμπτης, στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο είχαν προηγηθεί στην Αττική μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες σε Χαϊδάρι και Πετρούπολη που κάλεσαν οι τοπικές Ενώσεις Γονέων, με τη συμμετοχή πολλών μαθητών, αλλά και εκπαιδευτικών και εκπροσώπων άλλων φορέων των δύο περιοχών, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς στους συγκεντρώσεις. Και στους δύο δήμους έγιναν πορείες, ενώ οι μαθητές κρατούσαν συμβολικά μαύρα μπαλόνια που άφησαν μετά στον ουρανό, δηλώνοντας, όπως σε όλες τις κινητοποιήσεις αυτού του διαστήματος, ότι «όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή».

Επίσης, την Παρασκευή είχε γίνει μαζική μαθητική πορεία από τα σχολεία του Κερατσινίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ στο τέλος της δημιουργήθηκε και Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Κερατσινίου.

Τη σκυτάλη πήραν χθες εκατοντάδες μαθητές από σχολεία της Ανατολικής Αττικής, που το πρωί πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία από τη Νέα Μάκρη μέχρι το Πικέρμι, όπου έγιναν χαιρετισμοί από την Ενωση Γονέων Νέας Μάκρης - Μαραθώνα και την Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής. Μαθητές του 1ου και του 2ου Λυκείου Νέας Μάκρης, του Λυκείου Μαραθώνα, του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Ραφήνας και άλλων σχολείων, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς, πλημμύρισαν τη Μαραθώνος και κέρδισαν τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα των διερχομένων με συνθήματα για το έγκλημα στα Τέμπη και στο Μάτι, για τα κέρδη που είναι πάνω από τις ανθρώπινες ζωές και την ευθύνη των κομμάτων που οδήγησαν σε αυτό το έγκλημα.

Σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Νέα Μάκρη
Νέα Μάκρη
Στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε το 3ο School Art Festival που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, στο 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο Θεσσαλονίκης στην Ικτίνου, στο κέντρο της πόλης. Εκατοντάδες μαθητές βρέθηκαν εκεί, συζήτησαν, συντονίστηκαν, αντάλλαξαν σκέψεις για τη συνέχεια, μοιράστηκαν συναισθήματα. Πήραν δύναμη ο ένας από τον άλλον, από τα σκίτσα και τις ζωγραφιές τους, από τα ποιήματά τους, από τα τραγούδια τους, από τον συμμαθητή του Παναγιώτη από το 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού, που θέλησε να μοιραστεί με όλους πώς βιώνουν οι μαθητές του σχολείου την απώλεια του συμμαθητή τους, πώς αντιδρούν, αναδεικνύοντας ότι στον δρόμο του αγώνα κερδίζει η ζωή! «Τώρα συνεχίζουμε πιο δυναμικά», δηλώνει η Συντονιστική των μαθητών της Θεσσαλονίκης και καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αθλιο πινγκ πονγκ με στόχο τη συγκάλυψη των διαχρονικών ευθυνών

INTIME NEWS

Στη λογική της συγκάλυψης των διαχρονικών τους εγκληματικών πολιτικών ευθυνών κινείται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ. Στο άθλιο αυτό γαϊτανάκι του αποπροσανατολισμού προσπαθούν να βάλουν τώρα νέες πλευρές, με έμφαση πάντα στο «ανθρώπινο λάθος», στις «παθογένειες στο Δημόσιο» κ.λπ. Ταυτόχρονα οι διαρροές συνομιλιών μεταξύ σταθμαρχών, οι οποίες δημοσιοποιούνται χωρίς να είναι καν γνωστές στις εισαγγελικές αρχές και στους δικηγόρους, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο του κλίματος που επιχειρείται να δημιουργηθεί.

Ο πρωθυπουργός, σε κοινές δηλώσεις του με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη, δήλωσε αποφασισμένος «να αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν», έριξε το φταίξιμο σε «κενά δεκαετιών στις υποδομές» και σε «απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων που επίσης, δυστυχώς, έρχονται από το χθες». Αναλαμβάνοντας δε «πλήρως την ευθύνη εκ μέρους του πολιτικού συστήματος», δήλωσε «πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε "νησίδα" του παλιού αναχρονιστικού κράτους», βγάζοντας λάδι την πολιτική της «απελευθέρωσης» του σιδηρόδρομου και της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την πολιτική που για το κέρδος κοστολογεί φτηνά την ανθρώπινη ζωή.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων απέδωσε το έγκλημα στα Τέμπη «και άλλα αντίστοιχα περιστατικά στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν» στις «δομικές παθογένειες στο κράτος μας», που «προέκυψαν είτε από άστοχες ενέργειες, είτε από χρόνιες παθογένειες, είτε από παραλείψεις και αδιαφορία», από «συμπεριφορές, νοοτροπίες και παθογένειες που προφανώς δεν είναι τωρινές, αλλά διαιωνίζονται σε ένα τμήμα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, στο βαθύ και αναχρονιστικό κράτος».

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι παρεμβάσεις των στελεχών του είναι στην κατεύθυνση εξωραϊσμού της στρατηγικής «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών και αποποίησης των ευθυνών τους για την υλοποίησή της, που είχε ως συνέπεια και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ταυτόχρονα, δεν κρύβουν την αγωνία τους για τη χειραγώγηση της λαϊκής οργής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση ότι ήταν αυτή που «απαξίωσε τον ΟΣΕ και κατάργησε συστήματα ασφάλειας πριν υλοποιήσει και θέσει σε λειτουργία τα νέα συστήματα, με τέσσερις αδικαιολόγητες παρατάσεις της σχετικής σύμβασης τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι πρόκειται για προσπάθεια διάχυσης της ευθύνης. «Η ευθύνη συγκεκριμενοποιείται» και «είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε τις ευθύνες εφόσον είναι τεκμηριωμένες και αν δεν εντάσσονται στην προπαγάνδα συγκάλυψης της ΝΔ, καταστροφική κατά τη γνώμη μου, που λέει ότι "βράζουμε στο ίδιο καζάνι" και υπάρχει διάχυση ευθυνών (...) Η λογική "όλοι μαζί τα φάγαμε" είναι η χειρότερη λογική. Αυτό είναι το πολιτικό σφάλμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βγάζοντας από το κάδρο τη στρατηγική «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, ο Π. Σκουρλέτης ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι ο σιδηρόδρομος λειτουργεί στην εντέλεια παντού στην ΕΕ εκτός από την Ελλάδα: «Δυστυχώς είχαμε μια στρατηγική απαξίωσης και υποτίμησης του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα (...) Παρότι ήταν ένα λαϊκό μέσο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον, οι πολιτικές και οικονομικές ηγέτιδες δυνάμεις στην Ελλάδα επέλεξαν να έχουμε μια απαξίωση του σιδηροδρόμου». Λες και δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που υλοποίησε τον κατακερματισμό των σιδηροδρόμων και την ιδιωτικοποίηση του φιλέτου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Την ίδια ώρα, την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για το αύριο και το πώς θα καναλιζάρουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή εξέφρασε ο τομεάρχης Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης στο «Open TV», όπου - ως μη όφειλε - ερμήνευσε τις κινητοποιήσεις σαν... αντικυβερνητικές.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας, ενώ χτες η ανακριτική διαδικασία πέρασε στη δικαιοδοσία του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐνη και της αναπληρώτριας εφέτη Σοφίας Λυμπεριάδου, μετά τον ομόφωνο ορισμό τους από την Ολομέλεια Εφετών Λάρισας, το απόγευμα της Παρασκευής.

Παράλληλα, χτες, κλήθηκαν σε απολογία δύο σταθμάρχες κι ένας επιθεωρητής του ΟΣΕ. Ο ένας είναι ο έμπειρος σταθμάρχης, ο οποίος, βάσει της απολογίας του 59χρονου κατηγορουμένου, έφυγε από το σταθμαρχείο της Λάρισας στις 22.20. Ο δεύτερος είναι ο εφεδρικός σταθμάρχης που επίσης φέρεται να έφυγε νωρίτερα από το σταθμαρχείο, στις 22.10, αλλά και ο επιθεωρητής του ΟΣΕ που ήταν υπεύθυνος για την έκδοση των βαρδιών.

Εις βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Ο νέος εφέτης ανακριτής που αναλαμβάνει την υπόθεση θα λάβει και τα στοιχεία των δικαστικών πραγματογνωμόνων που ορίστηκαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Λάρισας, Απόστολο Τζαμαλή. Πρόκειται για εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι έχουν συντάξει το πόρισμα των ερευνών τους και περιλαμβάνει κρίσιμα στοιχεία για την υπόθεση.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε και η επιθεώρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, από τη Θεσσαλονίκη προς τη Λάρισα, από τον μεταβατικό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με σταθμάρχες και άλλους εργαζόμενους σε κομβικά σημεία του δικτύου, συμπεριλαμβανομένου και του σημείου του δυστυχήματος, προκειμένου να ελέγξει τις εργασίες αποκατάστασης και στη συνέχεια να ακολουθήσει η ασφαλής επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου.

Ακόμα, με έγγραφη παραγγελία του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισ. Ντογιάκος, ζήτησε χτες από τον Π. Τερεζάκη την αποστολή όλων των φακέλων για τα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που έγιναν την τελευταία 15ετία σε όλο το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Σύμφωνα με την παραγγελία Ντογιάκου, η διοίκηση του ΟΣΕ υποχρεούται να ενημερώσει την εισαγγελική αρχή για το πόσα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια, πού έγιναν, πόσα θύματα υπήρχαν, πόσοι έχασαν τη ζωή τους, πόσοι τραυματίστηκαν και τι έγινε με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους υπαίτιους.

Ομως, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των σιδηροδρομικών έχουν κάνει στο παρελθόν συγκεκριμένες καταγγελίες για συγκεκριμένα προβλήματα και ελλείψεις στην ασφάλεια που δεν αφήνουν πια περιθώρια για κροκοδείλια δάκρυα. Καταγγελίες που εγκαίρως χτυπούσαν καμπανάκι, το οποίο από πολιτική επιλογή οι κάθε φορά κυβερνήσεις και οι διοικήσεις του ΟΣΕ αγνοούσαν, αφού ζυγισμένοι - στοιχισμένοι με τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» απέρριπταν οτιδήποτε παραβίαζε τον «χρυσό κανόνα» του «κόστους - οφέλους».

Οσον αφορά την κατάσταση των τραυματιών, τρεις εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Λάρισα με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η κατάστασή τους είναι κρίσιμη, ωστόσο σταθερή. Αλλα δύο άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και πέντε άτομα σε απλές κλίνες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
«Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές... »

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε χτες, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, καταψηφίζοντας τα απαράδεκτα ψηφίσματα της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, δήλωσε τα εξής:

«Δεν θεωρούμε ότι απλά με την κατάθεση ψηφισμάτων μπορεί να εκφραστεί θέση απέναντι σε ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Δεν φταίμε όλοι. Δεν κυβερνάμε αυτόν τον τόπο. Κάποιοι όμως κυβέρνησαν και κυβερνούν και φέρουν ακέραιες πολιτικές ευθύνες. Δεν είναι τυχαίο που στη συνείδηση του λαού μας από την πρώτη στιγμή γκρεμίστηκε η συζήτηση περί ανθρώπινου λάθους. Σαφώς, οι άνθρωποι κάνουν λάθη, όμως οι χιλιάδες κόσμου που διαδηλώνουν όλες αυτές τις μέρες στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις, δεν μπορούν να δεχτούν ότι τους πλειστηριάζουν ηλεκτρονικά τα σπίτια και τους πετάνε στον δρόμο, ότι τους παρακολουθούν ηλεκτρονικά γιατί κανείς δεν εξαιρείται, αλλά δεν μπορούν να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την κίνηση των τρένων.

Αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα φέρει τη σφραγίδα των πολιτικών που υλοποιήθηκαν, δεν μπορεί να εκφραστεί μέσα από ένα ψήφισμα της μιας ή της άλλης απόχρωσης. Οι χιλιάδες που διαδηλώνουν έχουν αιτήματα, έχουν συνθήματα, έχουν πανό. Η γενική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 16 Μάρτη έχει αιτήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, την "απελευθέρωση" των συγκοινωνιών, την υποστελέχωση, ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα που βιώνουν οι εργαζόμενοι που θρηνούν και αυτοί θύματα.

Η συζήτηση περί ανθρώπινου λάθους καταλήγει να έχει δύο πλευρές. Η μία να ενοχοποιηθεί αυτός που το έκανε και η άλλη να ερμηνεύσουμε το ανθρώπινο λάθος αν ήταν ρουσφέτι και ποιανού κόμματος. Οπως και η συζήτηση για το αν ο παραιτηθείς υπουργός θα είναι ξανά υποψήφιος ή όχι.

Ολη αυτή η συζήτηση γίνεται για να κρύψει μια πολιτική που "απελευθέρωσε" τους σιδηροδρόμους, προχώρησε σε κατάτμηση του ΟΣΕ, τον ιδιωτικοποίησε για 45 εκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα τον επιδοτούσε με 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, κάτι που συνέχισε και η σημερινή κυβέρνηση. Αυτό είναι το ιδιωτικό κεφάλαιο, οι επιχειρηματίες, εταιρεία που ακόμα δεν μας έχει ανακοινώσει πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες στο τρένο. Και φυσικά, καθιέρωσαν και μια εργασιακή ζούγκλα στον ΟΣΕ ήδη από το 2017 με 9ήμερη εργασία συνεχόμενη, απολύσεις, μεταθέσεις σε άλλες υπηρεσίες, μέχρι και κάλυψη θέσεων σταθμαρχών και κλειδούχων από εργαζόμενους με μπλοκάκι από τη σημερινή κυβέρνηση.

Ολα αυτά μαζεύονται, δεν μπορούν να ξεπλυθούν έτσι εύκολα και δεν μπορούν να κρυφτούν και οι τοπικοί άρχοντες. Ολα αυτά δείχνουν ότι απέναντί μας έχουμε ένα κράτος εχθρικό, ταξικό, αδιάφορο για την ανθρώπινη ζωή. Το Μάτι, η Μάνδρα, η Κιβωτός του Κόσμου, τα κτίρια που ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί από τους σεισμούς του 1999, αλλά και τα χιλιάδες σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί, με κινητοποιήσεις ενάντια σε εξώσεις να γίνονται καθημερινά.

Ολοένα και περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει ποιον έχει απέναντί του, υιοθετώντας το σύνθημα "εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές κι εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές...". Η σημερινή δημοτική αρχή έχει και πολιτική τοποθέτηση, είναι ίδια με αυτή της κυβέρνησης της ΝΔ του ψηφιακού κράτους, του επιτελικού κράτους, του αποτελεσματικού κράτους, στο οποίο μπαίνουν τα παιδιά μας στο τρένο και δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουν. 57 συνάνθρωποί μας δεν γύρισαν ποτέ.

Καλούμε αυτόν τον κόσμο που διεκδικεί στην απεργία της Πέμπτης, σε συνέχιση των κινητοποιήσεων και σε συνεχή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ