Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ
Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών, έρχεται ο εμπαιγμός της αποκατάστασης

INTIME NEWS

Ολοκληρώθηκε η καταγραφή ζημιών σε Αττική και Κορινθία από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και τώρα οι πυρόπληκτοι έρχονται αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό της αποκατάστασης που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, κατά τη βασική φάση των αυτοψιών και των καταγραφών, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 344 αυτοψίες και καταγραφές των πληγεισών κτιριακών εγκαταστάσεων από τα κλιμάκια, εντοπίζοντας ανά δήμο τα παρακάτω:

Δήμος Σαρωνικού: 133 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους κ.λπ., εκ των οποίων 33 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 40 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 60 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων: 154 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους κ.λπ., εκ των οποίων 51 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 47 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 56 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Δήμος Μεγαρέων: 8 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους κ.λπ., εκ των οποίων 4 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 2 χαρακτηρίζεται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 2 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας: 44 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους κ.λπ., εκ των οποίων 22 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 11 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 11 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Δήμος Ελευσίνας: 1 καταγραφή ζημιών σε στάβλο, που χαρακτηρίζεται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστεί - ακατάλληλος για χρήση («κίτρινος»).

Δήμος Τανάγρας: 4 καταγραφές ζημιών σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 2 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 1 χαρακτηρίζεται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστεί - ακατάλληλος για χρήση («κίτρινος») και 1 χαρακτηρίζεται ως κατάλληλος για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινος»).

Συνολικά, λοιπόν, και μέχρι στιγμής, από τις 344 αυτοψίες και στις πυρόπληκτες περιοχές των πέντε δήμων, 112 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 102 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 130 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο, που έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, κατά τη βασική φάση των αυτοψιών και των καταγραφών πραγματοποιήθηκαν συνολικά 45 αυτοψίες και καταγραφές των πληγεισών κτιριακών εγκαταστάσεων από τα κλιμάκια, εντοπίζοντας ανά Δημοτική Ενότητα τα παρακάτω:

Δημοτική Ενότητα Λινδίων, περιλαμβάνοντας τις κοινότητες Λαέρμων και Λάρδου, 7 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους κ.λπ., εκ των οποίων κανένα δεν χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο για χρήση («κόκκινο»), 4 κτίρια χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 3 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου, περιλαμβάνοντας τις κοινότητες Γενναδίου και Ασκληπιείου, 38 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους κ.λπ., εκ των οποίων 6 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 18 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 14 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Συνολικά, λοιπόν, και μέχρι στιγμής, από τις 45 αυτοψίες και στις πυρόπληκτες περιοχές των δύο δήμων, 6 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 22 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 17 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Πυρκαγιά voucher» για τη Ρόδο...

Τι κι αν καταστράφηκε μεγάλο μέρος του νησιού και απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές; Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χτες voucher μην τυχόν και χαλάσει η εικόνα του «τουριστικού θαύματος». Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε λοιπόν σε συνέντευξή του πως «η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την ερχόμενη άνοιξη ή το φθινόπωρο» για όλους όσοι τις έχασαν λόγω της φωτιάς.

Κατά τα λοιπά, επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι «πάντοτε εκδηλώνονταν πυρκαγιές στη Μεσόγειο» και ότι ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για την τωρινή τους ένταση, υποβάθμισε το μέγεθος της καταστροφής στη Ρόδο υποστηρίζοντας ότι «επηρεάστηκε λιγότερο απ' το 15% του νησιού» και ευλόγησε τα γένια της κυβέρνησής του επειδή λειτουργεί το ...112.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αρκέστηκε σε υποσχέσεις ότι «στο τέλος της ημέρας η παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα είναι πιο οικονομική και για τα νοικοκυριά (...) Αρα, ναι, αναγνωρίζω απόλυτα ότι βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξουν κάποιες δυσκολίες, αλλά αυτές οι πολιτικές είναι πολύ λογικές από οικονομικής άποψης»!

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας πως η προσέγγιση του ζητήματος απ' την κυβέρνησή του είναι «αυστηρή αλλά δίκαιη» (!), έχει μειώσει τις ροές ενώ έχει διασώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα! Ολα αυτά στο φόντο των πολύνεκρων ναυαγίων και των εγκλωβισμένων στα ελληνικά νησιά, συνέπεια της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης τάχτηκε υπέρ του ανοίγματος της κάνουλας τόσο όσο απαιτούν οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας για φτηνά εργατικά χέρια, φέρνοντας ως παράδειγμα τη ζήτηση για εργάτες γης, λέγοντας πως «θέλουμε όμως να το κάνουμε με τους δικούς μας όρους»!

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, διεκδικώντας άμεσα μέτρα πυροπροστασίας στον νομό Θεσσαλονίκης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) και Οικοδόμων, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εργαζόμενων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Θεσσαλονίκης, οι Ενώσεις Εμποροϋπαλλήλων και Λογιστών, όπως και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα, τα σωματεία τονίζουν πως οι πρόσφατες - μικρής έκτασης - πυρκαγιές σε περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και άλλες εστίες που αντιμετωπίστηκαν με αυταπάρνηση από τους πυροσβέστες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την ευρύτερη περιοχή στον νομό Θεσσαλονίκης, καθώς και στους όμορους νομούς.

«Αλλη μια φορά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, όλη η Ελλάδα καίγεται», σημείωσε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ο Γιάννης Ελευθεριάδης, γραμματέας του ΣΕΤΕΠΕ, τονίζοντας πως υπαίτιες για το διαρκές αυτό έγκλημα είναι όλες οι κυβερνήσεις που δεν έχουν λάβει μέτρα προστασίας και επαρκούς στελέχωσης της Πυροσβεστικής, καθώς αυτά μπαίνουν στο ζύγι της πολιτικής κόστους - οφέλους. «Συνεχίζουμε δυναμικά, ξέρουμε ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», είπε.

«Ζητούμε να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες, καταγγέλλουμε τις πολιτικές που όπως στην Εύβοια, έτσι και τώρα σχεδιάζονται, να βάλουνε τους ιδιώτες για να εκμεταλλευτούν τα καμένα και να αποκομίζουν κέρδη πάνω στις δικές μας πλάτες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κατσούρος, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε πως «αποδεικνύεται το σύνθημα του ΚΚΕ ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, που έγινε πράξη με τεράστιο κόστος, με εθελοντές που με αυταπάρνηση έδωσαν τη μάχη, με εκατοντάδες μέλη και στελέχη, φίλους του ΚΚΕ στο πλευρό τους σε κάθε μέτωπο, με θυσίες ανθρώπινων ζωών όπως των πιλότων που έχασαν τη ζωή τους». Ακόμα, τόνισε την ανάγκη διεκδίκησης άμεσης αποζημίωσης όλων των πληγέντων αλλά και στελέχωσης με μόνιμο και σταθερό προσωπικό των δασαρχείων της Θεσσαλονίκης αλλά και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

«Δεν ανεχόμαστε τη μαύρη προπαγάνδα της κυβέρνησης της ΝΔ και των διάφορων παπαγάλων της ότι για την καταστροφή φταίει ο "κακός μας ο καιρός", "η κλιματική κρίση" και "η κλιματική αλλαγή"», σημειώνουν μεταξύ άλλων τα σωματεία σε κοινή τους ανακοίνωση, «είναι άθλια επιχειρήματα που επαναλαμβάνονται από όλες τις κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει και που ήθελαν να διαχειριστούν τη λαϊκή αγανάκτηση μετά από κάθε καταστροφή. Ακόμα κι αν ισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης περί "κλιματικής κρίσης", αυτό σημαίνει ότι έχει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη, αφού προβλέπει την καταστροφή και την ίδια στιγμή συνεχίζει το έγκλημα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ «ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ»
Να πληρωθούν άμεσα τα μεροκάματα στις ΒΙΠΕ

Τα φαινόμενα εργοδοτικής ασυδοσίας σε επιχειρήσεις της Μαγνησίας, τα οποία συνεχίζονται και μετά το πέρας των πυρκαγιών, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

Εργοδότες στην Α΄ και Β΄ Βιομηχανική Περιοχή, τονίζει, όπου οι επιχειρήσεις τους δεν λειτούργησαν την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιούλη - με βάση και την απόφαση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας - «αρνούνται να καλύψουν το μεροκάματο στους συναδέλφους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εργοστασίου της "ΒΕΜΕΚΕΠ" αλλά και άλλων βιομηχανιών - βιοτεχνιών στον κλάδο του Μετάλλου, που απαιτούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν άδεια με ή άνευ αποδοχών».

Το Συνδικάτο τονίζει πως κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να υποχρεωθεί σε άδεια άνευ αποδοχών. Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να υποχρεωθεί να πάρει μία ή δύο μέρες κανονικής άδειας. Τα παραπάνω αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Καλεί σε οργάνωση της πάλης με συνελεύσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις και προβάλλει την απαίτηση άμεσης καταβολής των ημερομισθίων σε όλους τους εργαζόμενους.

Φωτιά σε περιαστικό δάσος της Δεσκάτης

Φωτιά εκδηλώθηκε χτες το απόγευμα σε περιαστικό δάσος της Δεσκάτης Γρεβενών. Η φωτιά έκαψε πευκόφυτη έκταση στην περιοχή Κογιάδικα, στην είσοδο της πόλης της Δεσκάτης από την Κρανιά Ελασσόνας.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως επίσης και υδροφόρα του δήμου Δεσκάτης, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποίησαν εναέρια μέσα. Επίσης, την προσπάθεια ελέγχου της πυρκαγιάς συνέδραμαν κάτοικοι της περιοχής και άλλοι εθελοντές. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 65 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 14 οχήματα, 4 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Μάλιστα, η Πυροσβεστική ζήτησε ενίσχυση των δυνάμεων από Υπηρεσίες όμορων νομών.

ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ
Διαρροή επικίνδυνων αποβλήτων μετά τη φωτιά

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν αναφορές που κάνουν λόγο για διαρροή επικίνδυνων αποβλήτων λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια. Συγκεκριμένα, αφορά υγρά και στερεά απόβλητα στον Σαρανταπόταμο από βιομηχανική μονάδα οι εγκαταστάσεις της οποίας κάηκαν. Πρόκειται για υδρογονάνθρακες, λιπαντικά έλαια, ορυκτέλαια και πίσσα. Αυτές οι ποσότητες όταν βρέξει θα καταλήξουν στον κόλπο της Ελευσίνας. Μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσα ήταν στην πραγματικότητα τα επικίνδυνα υλικά που υπήρχαν σε αυτό, αλλά και σε άλλα εργοστάσια στην περιοχή Καμάρι, δύο από τα οποία σιγοκαίνε μέχρι τις τελευταίες μέρες.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Αμεσα μέτρα για τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά και τους κινδύνους για τη ζωή των κατοίκων

Δήλωση του Αποστόλη Ριζόπουλου, Γραμματέα της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δεν έχουν τελειωμό η αγωνία και η αναστάτωση για χιλιάδες κατοίκους του νομού Μαγνησίας μετά τον πύρινο εφιάλτη που έζησαν την προηγούμενη βδομάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη Τετάρτη ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά από το Βελεστίνο, η οποία επεκτάθηκε σε διάφορα μέτωπα σε όλο τον νομό, ότι οι φωτιές έφτασαν μέχρι και τη Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, καίγοντας μια αποθήκη ανακύκλωσης, ενώ στη συνέχεια σημειώθηκαν και εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, σε αποθήκη που ανήκε στην αεροπορική βάση της 111 Πτέρυγας Μάχης, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Οι εκρήξεις στην απροστάτευτη αποθήκη πυρομαχικών, που εκκενώθηκε για να μην υπάρξουν θύματα, ακούγονταν χιλιόμετρα μακριά, ενώ χιλιάδες ήταν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου και των γύρω χωριών που έντρομοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και μέσω θαλάσσης να φτάσουν στον Βόλο.

Μία βδομάδα μετά και αφού τα «μέτρα στήριξης» που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν αφορούν το σύνολο των ζημιών, αλλά «φορτώνουν τα βάρη της αποκατάστασης των καταστροφών στις λαϊκές οικογένειες που χτυπήθηκαν», οι κάτοικοι του νομού Μαγνησίας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια «περιβαλλοντική βόμβα», αφού μετά την αυξημένη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας λόγω του καπνού που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές, υπάρχει ανησυχία για τις ουσίες που απελευθερώθηκαν στον αέρα και πλέον βρίσκονται και στο καμένο έδαφος - και όχι μόνο - αφού η πυρκαγιά έκαψε εκείνες τις μέρες και ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Προειδοποιήσεις για το νερό

Εξάλλου, κίνδυνος για καρκινογόνες ουσίες στο νερό υπάρχει μετά τη φωτιά στη Νέα Αγχίαλο εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα. Συγκεκριμένα, για τρομακτικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με τις πρώτες βροχές, σε περίπτωση που δεν απομακρυνθεί εγκαίρως η καύσιμη ύλη από τις μεγάλες φωτιές στη Μαγνησία, προειδοποιεί επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών - Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, στηλίτευσε την έλλειψη των απαραίτητων εργαλείων και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Οπως είπε, «σε όλες τις χώρες, στις οποίες έχουν περάσει τέτοιες πυρκαγιές και τέτοιες φωτιές, το Νο 1 πράγμα που κάνουνε, είναι να απομακρύνουν γρήγορα την καύσιμη ύλη, αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες μετρήσεις στο πεδίο σε διάφορα σημεία, να γίνει μία χαρτογράφηση, ώστε ειδικά συνεργεία να ολοκληρώσουν το έργο της απομάκρυνσης. Πρέπει να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται γι' αυτήν τη δράση αποκατάστασης διότι αν αρχίσει να βρέχει, όλο αυτό το πράγμα, οι καρκινογόνες ουσίες που έχουν αφήσει πάνω στο χώμα στα καμένα, θα πάνε στο νερό. Οι ενέργειες αυτές οφείλουν να γίνουν μέσα στο επόμενο 15ήμερο, αν δεν έπρεπε αυτήν τη στιγμή να έχουν ξεκινήσει, παίρνοντας δείγματα για να φτιαχτεί το μοντέλο».

Οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων του νομού παραμένουν

Τους κινδύνους για την υγεία του λαού της περιοχής αναδεικνύει με δήλωσή του ο Αποστόλης Ριζόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»:

Μπορεί οι φωτιές που περικύκλωσαν την πόλη του Βόλου την προηγούμενη βδομάδα να άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς ανθρώπους, τεράστιες καταστροφές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και ποιμνιοστάσια με χιλιάδες αιγοπρόβατα και αγελάδες να έσβησαν, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του νομού Μαγνησίας παραμένουν ανάστατοι.

Κι αυτό γιατί μπορεί να αποφεύχθηκε ο κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, όμως η φωτιά πλησίασε τη Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου καίγοντας μια αποθήκη ανακύκλωσης, ενώ αργότερα σημειώθηκαν οι ισχυρές εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης. Οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων του νομού εξαιτίας της μόλυνσης που προκλήθηκε στο περιβάλλον παραμένουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης είχε ως αποτέλεσμα να εκλυθούν στην ατμόσφαιρα σημαντικές ποσότητες διοξινών και φουρανίων, καθώς και μικροσωματιδίων.

Οι ρύποι αυτοί, όπως καταγγέλλουν επιστημονικοί φορείς, δύναται να ενσωματωθούν σε έδαφος, νερό και τροφική αλυσίδα, καταλήγοντας στον άνθρωπο, με προφανείς μεσομακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία τους.

Με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω της καρκινογόνας καύσης απορριμμάτων, που συντελείται εδώ και χρόνια στην πόλη του Βόλου, η ανησυχία των κατοίκων είναι απολύτως δικαιολογημένη και τα ερωτήματά τους εύλογα. Συγκεκριμένα:

- Ποιοι κίνδυνοι προκύπτουν για τους κατοίκους του νομού και όχι μόνο, με δεδομένο ότι οι ουσίες αυτές επικάθονται σε παραγωγικό έδαφος και αγροτικά προϊόντα;

- Υπάρχει κίνδυνος οι ουσίες αυτές να περάσουν στο υπέδαφος με την πρώτη βροχή; Αν ναι, τι σκοπεύουν να κάνουν το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο ώστε να απομακρυνθούν άμεσα από το έδαφος της καμένης γης; Αντίστοιχα, θα ελεγχθούν προϊόντα του πρωτογενούς τομέα που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές;

Τα ερωτήματα αυτά επιβάλλουν την άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση του λαού της περιοχής από τις αρμόδιες κρατικές αρχές και ταυτόχρονα επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς ο απαραίτητος έλεγχος για:

-- Να κατηγοριοποιηθούν ανά περιοχή οι επιβαρύνσεις από τα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ2,5 και ΡΜ10) και οι προσροφημένοι σε αυτά ρύποι (ενδεικτικά βαρέα μέταλλα).

-- Την ενδεχόμενη ρύπανση εδάφους εξαιτίας της πυρκαγιάς στις πληγείσες περιοχές. Με βάση τις παρατηρήσεις επιστημόνων οι σχετικοί έλεγχοι πρέπει να αφορούν στις ακόλουθες - τουλάχιστον - ουσίες: Βαρέα μέταλλα, διοξίνες, φουράνια, PCB και PAHs, ώστε να εντοπιστούν η συγκέντρωση και η διασπορά τους.

-- Την ενδεχόμενη μόλυνση των επιφανειακών αλλά και των υπόγειων υδάτων για τις παραμέτρους: Βαρέα μέταλλα, διοξίνες, φουράνια, PCB και PAHs ώστε να εντοπιστούν η τυχόν συγκέντρωση και η διασπορά τους στον κύκλο του νερού.

Παράλληλα, την ώρα που τα θραύσματα από βλήματα παραμένουν διάσπαρτα σε κτήματα αλλά και μέσα στην Αγχίαλο, χρειάζεται να γίνουν έλεγχοι διερεύνησης της τυχόν ύπαρξης, του είδους των ρύπων και της τυχόν διασποράς τους από τα υπολείμματα και τα θραύσματα των εκρήξεων. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα απαντήσει συγκεκριμένα τι ακριβώς ήταν αυτά τα βλήματα που εξερράγησαν.

Καλούμε την κυβέρνηση και την Περιφέρεια όχι μόνο να απαντήσουν σε αυτά τα εύλογα ερωτήματα του λαού της περιοχής αλλά να απαντήσουν και τι μέτρα παίρνονται εκτός από τη γνωστή λογική της «ατομικής ευθύνης» για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς και οι κίνδυνοι για τη ζωή των κατοίκων της.

Τα παραπάνω ερωτήματα κάνουν ακόμα πιο επιτακτικό το «Ολοι στο πόδι, καμιά επανάπαυση!» που ακούστηκε τις προηγούμενες μέρες στους τόπους της πύρινης καταστροφής. Μπροστά στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και την επιλεκτική του ανικανότητα να προστατεύσει τη ζωή, την περιουσία και την υγεία του λαού, οι κάτοικοι της Μαγνησίας μπορούν να πάρουν ξανά την κατάσταση στα χέρια τους, δυναμώνοντας τη συλλογική διεκδίκηση για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να μπορέσουν να ζήσουν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ