Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Μαθαίνουμε την αλήθεια από την πηγή - Εκδήλωση με παρεμβάσεις Παλαιστινίων μέσω skype

Συνεχίζεται παράλληλα η συλλογή υπογραφών από εργαζόμενους στα ΜΜΕ

Παράλληλα με τη συλλογή των υπογραφών που συνεχίζεται, μία ακόμα πρωτοβουλία των εργαζομένων στα ΜΜΕ οι οποίοι αντιδρούν στα fake news του Ισραήλ και των συμμάχων του έχει στόχο να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας για την κατοχική βία, στην προβολή όσων πραγματικά συμβαίνουν στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη.

Σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ενάντια στα fake news του Ισραήλ και των συμμάχων του. Μαθαίνουμε την αλήθεια από την πηγή»,αύριο Παρασκευή στις 19.30 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, έχουν προσκληθεί και θα παρέμβουν ζωντανά μέσω skype οι:

  • Ακελ Τακάζ, Παλαιστίνιος οφθαλμίατρος που ζει στη Δυτική Οχθη.
  • Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δύο Παλαιστίνιοι θα απαντήσουν σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΡ. ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Εκδήλωση παρουσία του πρέσβη της Παλαιστίνης

Με την παρουσία του πρέσβη της Παλαιστίνης, Γ. Ντορχόμ, και του προέδρου της ΕΕΔΥΕ, Στ. Τάσσου, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 21 Νοέμβρη, με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό που οργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

Την εκδήλωση, στην κατάμεστη αίθουσα των ενημερωτικών συγκεντρώσεων του Συλλόγου, άνοιξε ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου, Ι. Αντωνίου, ο οποίος με έναν σύντομο χαιρετισμό καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και αναφέρθηκε στο δράμα που ζει σήμερα ο Παλαιστινιακός λαός. Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο για την Παλαιστίνη, ενώ απαγγέλθηκε ποίημα του Κ. Σωτηρόπουλου για την καταστροφή που προκαλεί το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ αναφέρθηκε στο έγκλημα που διαπράττει το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εκφράζοντας την αμέριστη διεθνιστική αλληλεγγύη των μελών της ΕΕΔΥΕ στον λαό της Παλαιστίνης και στο δικαίωμά του να υπερασπίζεται τη χώρα του από την ξένη κατοχή.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρέσβης της Παλαιστίνης, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το διαχρονικό έγκλημα που πραγματοποιεί το Ισραήλ σε βάρος της Παλαιστίνης και του λαού της, τη συνεχή δολοφονία αμάχων σε Δυτική Οχθη και Γάζα, την εκδίωξη Παλαιστινίων από τις εστίες τους, την επιδίωξη του κράτους του Ισραήλ να αφανίσει τον Παλαιστινιακό λαό από τη γη του και τον εποικισμό ολόκληρων περιοχών. Αναφέρθηκε στον τεράστιο αριθμό θυμάτων, στα πολύ μεγάλα ποσοστά των θανάτων ανήλικων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, την καταστροφή νοσοκομείων, σχολείων, κτιρίων. Ολοκλήρωσε την ομιλία του διαβεβαιώνοντας ότι όπως μέχρι σήμερα, έτσι και τώρα ο λαός της Παλαιστίνης δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πατρίδα του, δεν θα πάψει να αγωνίζεται για τη λευτεριά της, εισπράττοντας από τη συγκέντρωση τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Κλείνοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Συλλόγου διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη και τη στήριξη των μελών του Συλλόγου στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ως τη νίκη, για λεύτερη Παλαιστίνη και τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967.

Πικετοφορίες αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης αλλά και την καταδίκη τους απέναντι στη δολοφονική επιθετικότητα και τα φρικιαστικά εγκλήματα των κατοχικών ισραηλινών δυνάμεων εξέφρασαν, με πικετοφορία που πραγματοποίησαν την Τρίτη 21 Νοέμβρη, μαζικοί φορείς του Αγίου Δημητρίου Αττικής. Απαίτησαν να σταματήσει κάθε οικονομική - πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, καμία εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή του λαού της Γάζας. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Αρη Βελουχιώτη και κατευθύνθηκε στο δημαρχείο, όπου σε μια συμβολική κίνηση υψώθηκε η σημαία της Παλαιστίνης.

Το Σάββατο στη Νίκαια

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς για τη διοργάνωση πικετοφορίας αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό το Σάββατο 25 Νοέμβρη, στη Νίκαια.

Συμμετέχουν μέχρι στιγμής: Η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας Νίκαιας, ο Μουσικός Ομιλος Νίκαιας, ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας (ΟΦΟΝ), το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας, η EΛΜΕ Πειραιά, ο Σύλλογος Διδασκόντων ΠΕ Νίκαια - Πειραιά, ο Μουσικός Ομιλος Νίκαιας.

Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, από δύο σημεία, την πλατεία Κρήνης και την πλατεία Παιδικής Στέγης, που θα συναντηθούν στις 11.45 π.μ. στο Περιβολάκι (πλ. Δαβάκη). Θα χαιρετίσει ο Γιώργος Λαμπράκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Η εκδήλωση θα κλείσει με το συγκρότημα «ALTERA VITA».

Συμμετοχές μπορούν να δηλώσουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς στο μέιλ της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς: eekokkinias@gmail.com.

ΕΝΙΘ
Αύριο η συγκέντρωση αλληλεγγύης

Για αύριο, Παρασκευή 24 Νοέμβρη, στις 8.30 π.μ. στην πύλη του Ιπποκράτειου ΓΝ Θεσσαλονίκης μετατέθηκε η κινητοποίηση που καλεί η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) για την έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και τους ήρωες υγειονομικούς της Γάζας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπαίνουμε μπροστά για να νικήσει η σωστή πλευρά της Ιστορίας!

Με μαζική παρουσία κόσμου πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ με θέμα «Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά - Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας - Καμιά στήριξη και διευκόλυνση σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ισραήλ», με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ.

Ο Μανώλης Συντυχάκης ξεκινώντας την ομιλία αναφέρθηκε στο γεγονός ότι όλη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με οργή και θλίψη το έγκλημα που διαπράττεται αυτήν την ώρα στην παλαιστινιακή γη. «Σε όλο τον κόσμο, από το Πακιστάν ως τις ΗΠΑ κι από τη Νότια Αφρική ως τη Σουηδία, εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια εργαζόμενοι διαδηλώνουν με το σύνθημα "Λευτεριά στην Παλαιστίνη!", απαιτώντας τον τερματισμό της κατοχής και του παράνομου εποικισμού, που είναι εργαλείο της κατοχής και του καθεστώτος "απαρτχάιντ", που ασκείται από ένοπλους εποίκους με απόλυτη ατιμωρησία και με την προστασία ενός στρατού στην αποκλειστική τους υπηρεσία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια υπογράμμισε το γεγονός ότι κράτη, αστικά κόμματα, ΜΜΕ, δημοσιολόγοι και δημοσιογράφοι εμφανίζουν την υπόθεση σαν να ξεκίνησαν όλα στις 7 Οκτώβρη, θέλοντας να αποκρύψουν ότι το Ισραήλ διαχρονικά δεν υπολογίζει το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του απαξιωμένου πλέον από τη χειραγώγηση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΟΗΕ για τα δικαιώματα του λαού της Παλαιστίνης και κινείται ενάντια σε κάθε ενδεχόμενο συγκρότησης παλαιστινιακού κράτους. «Την ίδια στιγμή, κάποιοι άλλοι προτιμούν την απλοϊκή και πέρα για πέρα αποπροσανατολιστική θεωρία του "πολέμου των θρησκειών" ή αλλιώς του "πολέμου των πολιτισμών", σύμφωνα με την οποία όλα τα παραπάνω οφείλονται στη διαπάλη του εβραϊκού ή ακόμη και του εβραιοχριστιανικού πολιτισμού με τον μουσουλμανικό (...) Πρόκειται για προσέγγιση που σβήνει τις πραγματικές ταξικές αντιθέσεις, την πάλη των τάξεων, που είναι η πραγματική κινητήρια δύναμη της Ιστορίας». Ενώ τόνισε ότι αν τραβήξουμε το «πέπλο» των αποπροσανατολιστικών απόψεων, που προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τους διαφορετικούς πολιτισμούς, τις διαφορετικές θρησκείες, ή την προσφιλή κατηγορία τους στην ισλαμική τρομοκρατία, τότε θα δούμε πως η αιτία όλων των παραπάνω είναι και πάλι ο καπιταλισμός!


«Ναι, αυτό το βάρβαρο, εκμεταλλευτικό σύστημα, στο σημερινό του στάδιο, στο μονοπωλιακό στάδιο. Οταν πια ανάμεσα στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις εντείνεται η διαπάλη, που διεξάγεται και με κάθε μέσο, για την εκμετάλλευση όχι μόνο των εργαζομένων των χωρών τους, αλλά και άλλων χωρών, η διαπάλη για πρώτες ύλες, για δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, για γεωπολιτικά στηρίγματα και μερίδια των αγορών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ κι από κοντά και η ΕΕ, βρήκαν στην αστική τάξη του Ισραήλ και στο κράτος της εκείνον τον "σύμμαχο" που χρειάζονταν και που τους έδινε το δικαίωμα της επιδιαιτησίας με τις άλλες αστικές τάξεις της περιοχής, που κι αυτές επιδίωκαν την αναβάθμιση της θέσης τους. Κι αυτό το γεωπολιτικό "γαϊτανάκι", που παίζεται με ακόμη πιο άσχημο τρόπο μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, έχει ως θύμα του έναν ολόκληρο λαό, τον λαό της Παλαιστίνης, που όλα αυτά τα χρόνια τού υπόσχονταν μια πατρίδα, αλλά το όνειρό του μένει ανεκπλήρωτο», υπογράμμισε.

Σημείωσε παράλληλα ότι το «μάρμαρο» το πληρώνει και ο λαός του Ισραήλ, που είναι κι αυτός θύμα των πολιτικών που ακολουθούν η αστική τάξη της χώρας του και το κράτος της, εκφράζοντας ταυτόχρονα «την αλληλεγγύη μας στο ΚΚ Ισραήλ, στους κομμουνιστές του Ισραήλ, Εβραίους και Αραβες, που παλεύουν αυτήν την ώρα μέσα στο "στόμα του λύκου" και υψώνουν φωνή αντίστασης στη βαρβαρότητα κατά του λαού της Παλαιστίνης».

Επίσης, ανέδειξε ότι η αλληλεγγύη είναι το κοινό όπλο των λαών ενάντια στην αδικία, ενάντια στην καταπίεση, στην εκμετάλλευση: «Οι κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στην πρωτοπορία του αγώνα για ένα ελεύθερο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του '67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές. Για να γίνει ο λαός της Παλαιστίνης νοικοκύρης στον τόπο του, για να αποτινάξει την ισραηλινή κατοχή και να κερδίσει την εθνική και κοινωνική του απελευθέρωση!», επισήμανε.

Αναφερόμενος στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που βάζουν σε κίνδυνο τον λαό της χώρας σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπλέξει τη χώρα και θα την εμπλέξει ακόμη πιο βαθιά στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, από την Ουκρανία μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν και τη στήριξη της εγκληματικής επέμβασης του Ισραήλ, με τις δολοφονίες χιλιάδων αμάχων και παιδιών στη Γάζα. Αυτή η εγκληματική πολιτική μετατρέπει τη χώρα μας σε πιθανό στόχο αντιποίνων στην περίπτωση μιας ευρύτερης πολεμικής αναμέτρησης και πλήττει άλλους λαούς της περιοχής. Συνένοχοι σε αυτήν την εγκληματική πολιτική είναι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπαίνουμε μπροστά για να νικήσει η σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η συμμετοχή της Ελλάδας στα εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν θα σταματήσει αν δεν τη σταματήσουμε εμείς. Αξιοποιούμε τα πολύτιμα διδάγματα της ηρωικής Ιστορίας του Κόμματος που συμπλήρωσε 105 χρόνια, ώστε, αν γενικευτεί η ιμπεριαλιστική σύγκρουση, να μην επιστρέψουμε στον φαύλο κύκλο που γεννά την εκμετάλλευση, τις κρίσεις, τους πολέμους», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Νέες φονικές εισβολές σε Τουλκαρέμ και άλλες περιοχές

Οι τρομοκρατικές εισβολές του κατοχικού ισραηλινού στρατού σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης συνεχίζονται καθημερινά, ακόμα και εν μέσω των ανακοινώσεων για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων.

Σε εισβολή του χτες το πρωί σε προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τουλκαρέμ ο ισραηλινός στρατός προκάλεσε τον θάνατο έξι νεαρών Παλαιστινίων, τον τραυματισμό αρκετών άλλων και σοβαρές καταστροφές και ζημιές σε σπίτια αμάχων από τη χρήση πυραύλων και drone. Παράλληλα οι κατοχικές δυνάμεις δεν δίστασαν και αυτή τη φορά να περικυκλώσουν το παρακείμενο νοσοκομείο «Thabet - Thabet», να κάνουν έρευνες μέσα σε ασθενοφόρα, να παρεμποδίσουν τη μεταφορά τραυματιών και να συλλάβουν έναν από αυτούς, μολονότι έφερε σοβαρά τραύματα και οι γιατροί συνέστησαν την άμεση περίθαλψή του.

Στο χωριό Μπουρίν, που βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης Ναμπλούς, ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 16χρονου αγοριού που είχε τραυματιστεί άσχημα μετά από επιδρομή του κατοχικού στρατού στο χωριό του.

Ανακοινώθηκε επίσης ο θάνατος ενός 30χρονου στην Καλκίγια από ισραηλινά πυρά στην πλάτη, στη διάρκεια εισβολής του στρατού σε σπίτια της περιοχής. Εγιναν ακόμα περίπου 40 συλλήψεις σε Ραμάλα, Ανατολική Ιερουσαλήμ, Βηθλεέμ, Χεβρώνα κ.α.

Τέλος Εβραίοι έποικοι έκαψαν δημοτικό σχολείο κοντά στη Χεβρώνα υπό την προστασία του στρατού.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων και προσωρινής εκεχειρίας, ενώ συνεχίζονται τα ισραηλινά εγκλήματα

«Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί», τόνισε η επικεφαλής της UNICEF

Copyright 2023 The Associated

«Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί», τόνισε η επικεφαλής της UNICEF
Μέχρι και στο «παρά ένα» της έναρξης ισχύος της συμφωνίας για τετραήμερη εκεχειρία και ανταλλαγή κρατουμένων - αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σήμερα στις 10 το πρωί - ο κατοχικός ισραηλινός στρατός συνεχίζει τα εγκλήματά του κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, εξάλλου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου ξεκαθαρίζει από τώρα σε όλους τους τόνους ότι το δολοφονικό σφυροκόπημα της Γάζας θα συνεχιστεί αμέσως μετά την εκπνοή της ολιγοήμερης εκεχειρίας, «μέχρι να εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι» που έχει θέσει η κυβέρνησή του, συμπεριλαμβανομένης της «καταστροφής της Χαμάς».

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτώβρη έφτασαν τους 14.532, μεταξύ τους περίπου 6.000 παιδιά, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του παλαιστινιακού θύλακα.

Πλήθος νέοι μαζικοί τάφοι γέμισαν χτες από τα δεκάδες πτώματα που υπήρχαν στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα», το μεγαλύτερο σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο έχει τεθεί επί της ουσίας εκτός λειτουργίας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την εισβολή του ισραηλινού στρατού. Δεκάδες σοροί κατέφτασαν σε νέους ομαδικούς τάφους και από άλλα νοσοκομεία της περιοχής.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Νέοι μαζικοί τάφοι ανοίγουν συνεχώς για να ταφούν τα χιλιάδες θύματα της ισραηλινής σφαγής
Νέοι μαζικοί τάφοι ανοίγουν συνεχώς για να ταφούν τα χιλιάδες θύματα της ισραηλινής σφαγής
Η συμφωνία που κλείστηκε μετά από εντατικά και δαιδαλώδη παζάρια μεταξύ των ΗΠΑ, Κατάρ, Ισραήλ, Αιγύπτου και άλλων αραβικών χωρών, και εγκρίθηκε χτες τα ξημερώματα από την ισραηλινή κυβέρνηση (καταψηφίστηκε μόνο από 3 μέλη της, μεταξύ τους τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ), προβλέπει μεταξύ άλλων την απελευθέρωση 50 ομήρων γυναικών και παιδιών από τους περίπου 238 που κρατούνταν στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη.

Σε αντάλλαγμα θα απελευθερωθούν 150 Παλαιστίνιοι, γυναικόπαιδα που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές από τις κατοχικές αρχές.

Με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας θα ακολουθήσει τετραήμερη εκεχειρία, στη διάρκεια της οποίας οι ανταλλαγές κρατουμένων θα γίνουν σταδιακά. Προβλέπεται ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας για άλλες 24 ώρες για κάθε 10 ομήρους που θα απελευθερώνει η Χαμάς (με αντίστοιχη απελευθέρωση 30 Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων από το Ισραήλ).

Τουλάχιστον 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν το ίδιο διάστημα στη Λωρίδα της Γάζας από τα σύνορα με την Αίγυπτο και θα μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και καύσιμα, υπό έναν αυστηρό «εποπτικό μηχανισμό» για να μην περιέλθουν στον έλεγχο της Χαμάς.

Θα υπάρχουν εγγυήσεις για κίνηση στη λεωφόρο Σαλάχ Αλ Ντιν, που συνδέει το βόρειο και νότιο τμήμα της Γάζας, και δεν θα γίνονται αεροπορικές επιδρομές ή άλλη εναέρια κίνηση από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Η Χαμάς έχει ανακοινώσει τη «δέσμευση» του Ισραήλ ότι δεν θα κάνει συλλήψεις εκείνο το διάστημα στη Λωρίδα της Γάζας, και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα διανεμηθεί σε βορρά και νότο χωρίς εξαιρέσεις.

Το Ισραήλ δημοσιοποίησε τα ονόματα 300 Παλαιστίνιων κρατουμένων που ενδέχεται να απελευθερωθούν - ανάμεσά τους είναι 33 γυναίκες και 123 έφηβοι. Ο πιο νέος είναι ο Ανταμ Αμπούντα Χάσαν Γέιτ, 14 ετών, από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο οποίος συνελήφθη τον Μάιο για «δολιοφθορά», «επίθεση εναντίον αξιωματικού της αστυνομίας και πετροβολισμό». Η μεγαλύτερη σε ηλικία είναι μια γυναίκα 59 ετών, η Χανάν Σαλάχ Αμπντάλα Μπαργούτι, η οποία συνελήφθη τον Σεπτέμβρη.

Πληροφορίες του δικτύου «Al Jazeera», το οποίο επικαλείται πηγές μέσα στη Χαμάς, ανέφεραν ότι σε αυτήν τη φάση δεν προβλέπεται η απελευθέρωση κανενός από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ αναμενόταν να ετοιμαστεί η λίστα των πρώτων υπό απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς. Στη συνέχεια ένας μηχανισμός θα ενημέρωνε για τη λίστα τον Ερυθρό Σταυρό, ώστε οι όμηροι να μεταφερθούν στη Ράφα, από εκεί στην Αίγυπτο και στη συνέχεια από τα αιγυπτιακά σύνορα να εισέλθουν στο Ισραήλ. Αντίστοιχος μηχανισμός είχε συγκροτηθεί και για την απελευθέρωση Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές.

Διεθνείς ΜΚΟ πάντως, όπως η Διεθνής Αμνηστία και η «Handicap International», υπογράμμισαν ότι η ολιγοήμερη εκεχειρία δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα των ανθρώπων στη Γάζα.

Στέλεχος της «Handicap International» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε τέσσερις μέρες «δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τρόφιμα σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους, ούτε να προσφέρουμε φροντίδα σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους», εκτιμώντας ότι πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό».

Οι ΜΚΟ απευθύνουν έκκληση για την εγκαθίδρυση μιας «κατάπαυσης του πυρός», όπως και άνοιγμα άλλων εισόδων στη Λωρίδα της Γάζας πέραν εκείνης της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ώστε να μπορέσουν να φτάσουν σε περισσότερες περιοχές των παλαιστινιακών εδαφών.

Πάνω από 80 νεκροί άμαχοι μέχρι χτες το πρωί

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός πάντως συνέχισε και το περασμένο 24ωρο το σφυροκόπημα της Γάζας. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, μέχρι χτες το πρωί σκότωσαν επιπλέον 81 αμάχους (γυναικόπαιδα στην πλειοψηφία τους), ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς σε κτίρια κατοικιών, σχολείων, νοσοκομείων κ.λπ.

Στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί κατοικιών με τουλάχιστον 40 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ακολούθησαν, τα χαράματα, επιδρομές στη συνοικία Σουτζαΐγια (ανατολικά της Πόλης της Γάζας), με αποτέλεσμα καταστροφές σε 10 σπίτια και τον θάνατο τουλάχιστον 30 αμάχων. Αλλοι 10 άμαχοι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν δύο σπίτια στην συνοικία Σεΐχ Ραντουάν της Πόλης της Γάζας.

Πάνω από 50 μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια, ανακοίνωσε χτες ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ Ριγιάντ Αλ Μάλικι. Οπως διευκρίνισε, πρόκειται για την οικογένεια Καντούρα, 52 μέλη της οποίας εξοντώθηκαν, «από τον παππού έως τα εγγόνια».

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Δεκάδες πτώματα αναφέρθηκε ότι συσσωρεύονταν έξω από το Νοσοκομείο «Καμάλ Αντουαν», με την κατάσταση στο εσωτερικό του να περιγράφεται από τον διευθυντή του ως «δραματική». Οπως ανέφερε, μέχρι τα ξημερώματα τους είχαν πάει μέσα σε ένα 24ωρο «πάνω από χίλιους» τραυματίες και παραδόθηκαν τουλάχιστον 60 πτώματα, μετά τον βομβαρδισμό περιοχής πολύ κοντά στο νοσοκομείο.

Νέοι βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν ξανά στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, ενώ ανακοινώθηκε συμφωνία της διεύθυνσης του Νοσοκομείου «Αλ Σίφα» με την Ερυθρά Ημισέληνο, ώστε η τελευταία σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ και τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» να απομακρύνει και τους τελευταίους 250 ασθενείς και τραυματίες, καθώς και τους περίπου 400 αμάχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

Στο «Αλ Σίφα» ανακοινώθηκε επίσης ο θάνατος 51 ασθενών (στους οποίους περιλαμβάνονται 4 πρόωρα νεογνά), εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και της πολιορκίας που επέβαλε ο ισραηλινός στρατός στο νοσοκομείο από 11 μέχρι 18 Νοεμβρίου.

Συνολικά σταμάτησαν να λειτουργούν τα 26 από τα 35 νοσοκομεία σε όλη τη Γάζα και τα 52 από τα 72 Κέντρα Υγείας. Το μόνο νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Γάζας που παραμένει σε σχετική λειτουργία είναι το Αραβικό Νοσοκομείο Βαπτιστών, που πραγματοποιεί χειρουργεία, έστω και με μεγάλη δυσκολία.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε καταστρέψει πάνω από 400 τούνελ της Χαμάς. Στη συνέχεια, απαίτησε από τους αμάχους στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τζαμπαλίγια και στη συνοικία Σουάιγια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν προς νότο.

UNICEF: Το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί

«Το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί» είναι σήμερα η Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η επικεφαλής της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, προσθέτοντας ότι «οι ανθρωπιστικές παύσεις δεν επαρκούν για να σταματήσει αυτή η σφαγή».

Υπενθύμισε ότι σε μόλις 46 μέρες σκοτώθηκαν πάνω από 5.800 παιδιά, κατά μέσο όρο δηλαδή 115 παιδιά τη μέρα επί βδομάδες. Πρόκειται για «άνευ προηγουμένου» αριθμό νεκρών παιδιών, κατήγγειλε, ενώ εκτίμησε ότι αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω, λόγω της απειλής επιδημίας και υποσιτισμού.

«Σύμφωνα με αυτούς τους αριθμούς τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 40% των θανάτων στη Γάζα. Αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Με άλλα λόγια, η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί», κατέληξε η Ράσελ, θυμίζοντας ότι στα στοιχεία αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται πάνω από 1.200 παιδάκια που θεωρούνται αγνοούμενα και βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια των βομβαρδισμών.

«Ενα εκατομμύριο παιδιά, όλα τα παιδιά της περιοχής, βρίσκονται αντιμέτωπα με διατροφική ανασφάλεια, η οποία ενδέχεται να εξελιχθεί σύντομα σε μια καταστροφική κρίση που θα συνδέεται με τον υποσιτισμό», προειδοποίησε.

Επιπλέον, η επικεφαλής του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό, Νατάλια Κάνεμ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά την τύχη χιλιάδων εγκύων γυναικών της Γάζας και των παιδιών που θα φέρουν στον κόσμο. «Εν μέσω μαχών και καταστροφής, στη Γάζα υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 5.500 γυναίκες που αναμένεται να γεννήσουν τους επόμενους μήνες. Κάθε μέρα περίπου 180 γυναίκες γεννούν μέσα σε φριχτές συνθήκες και το μέλλον των νεογέννητων παιδιών τους είναι αβέβαιο», τόνισε.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Νέες εχθροπραξίες σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα

Νέες εχθροπραξίες και νέα πολεμικά επεισόδια σε όλα τα «ανοιχτά μέτωπα» της Μέσης Ανατολής καταγράφηκαν και χτες, επιβεβαιώνοντας τον διαρκή κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο Κρουζ που φέρεται να εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης με στόχο το νότιο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις, ο πύραυλος αναχαιτίστηκε από μαχητικό αεροσκάφος. Η κατάρριψη έγινε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στην πόλη Εϊλάτ του Ισραήλ. Ο πύραυλος δεν εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Παράλληλα συνεχίστηκαν οι εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου με ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης ισλαμιστικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ».

Ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν χτες τα περίχωρα πόλεων του νότιου Λιβάνου, όπως οι πόλεις Νακούρα, Μαζντάλ Ζουν, Γιάτιρ, Σιντικίν κ.ά.

Η «Χεζμπολάχ» ανέλαβε την ευθύνη επίθεσης με ρουκέτες «Burkan» σε θέσεις του ισραηλινού στρατού κοντά στις περιοχές Ζάριτ και Μιτάτ.

Το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», επικαλούμενο στέλεχος της οργάνωσης, μετέδωσε πως η «Χεζμπολάχ» θα συμμετάσχει στην προσωρινή εκεχειρία που ξεκινά από σήμερα το πρωί στη Γάζα, ακόμη και εάν δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις της «Χαμάς» με το Ισραήλ. Το στέλεχος της «Χεζμπολάχ» ανέφερε πως η οργάνωση θα σταματήσει τη χρήση πυρός προς περιοχές του βόρειου Ισραήλ εάν το τελευταίο τηρήσει την εκεχειρία. Προειδοποίησε από την άλλη ότι οποιαδήποτε παραβίασή της θα αντιμετωπιστεί με «σφοδρότητα».

Η «Χεζμπολάχ» από τις 8 Οκτώβρη, οπότε ξεκίνησε τις εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό, έχει χάσει τουλάχιστον 79 μαχητές.

Ιράκ: Επιδρομές των ΗΠΑ και αντίδραση της Βαγδάτης

Στο Ιράκ, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 8 μαχητών της σιιτικής πολιτοφυλακής Kataib Hezbollah (που είναι γνωστές και ως Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ του Ιράκ).

Η κεντρική διοίκηση του αμερικανικού στρατού δικαιολόγησε τις επιδρομές ως «αντίποινα για επιθέσεις σε αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις, από το Ιράν και ομάδες που υποστηρίζονται από αυτό».

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, από τις 7 Οκτώβρη οι αμερικανικές βάσεις και δυνάμεις σε Συρία και Ιράκ έγιναν στόχος επίθεσης 66 φορές και είχαν πάνω από 60 τραυματίες.

Σε «αντίποινα» γι' αυτές τις επιθέσεις οι ΗΠΑ είχαν προχωρήσει ως τώρα σε επιδρομές στη Συρία, ωστόσο η χτεσινή ήταν η πρώτη επιδρομή στο Ιράκ.

Από την πλευρά της, η ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε τις ΗΠΑ για τη σειρά αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποίησαν. Ο Ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπασίμ αλ Αουάντι, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβίασαν τα δικαιώματα ιρακινής κυριαρχίας με την απόφασή τους να πραγματοποιήσουν τις επιδρομές αυτοβούλως σε περιοχές νότια της πρωτεύουσας, Βαγδάτης.

Η δε Kataib Hezbollah σε ανακοίνωσή της προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις των ΗΠΑ δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Νέα ισραηλινή επιδρομή στη Συρία

Χτες, στο μεταξύ, το Ισραήλ επανέλαβε τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία με στόχο φυλάκια στην περιοχή γύρω από τη Δαμασκό, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Συριακά ΜΜΕ κατέγραψαν εκρήξεις και ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας πάνω από την πρωτεύουσα.

Παράλληλα, έγινε γνωστό χτες ότι τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου παραμένουν εκτός λειτουργίας περίπου έναν μήνα μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στα τέλη Οκτώβρη. Εκτιμάται ότι είναι το μεγαλύτερης διάρκειας κλείσιμό τους από την αρχή του πολέμου στη Συρία το 2011 και αντανακλά το μέγεθος των ζημιών που προκαλούν οι εντεινόμενες ισραηλινές επιθέσεις.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ - ΧΑΜΑΣ
Χαιρετίζουν όλοι την προσωρινή συμφωνία, διαφοροποιήσεις και αντιθέσεις για τη συνέχεια

Από τη χθεσινή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών με τον Βρετανό ΥΠΕΞ

2023 Getty Images

Από τη χθεσινή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών με τον Βρετανό ΥΠΕΞ
Την εύθραυστη συμφωνία ολιγοήμερης εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, η οποία έκλεισε με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, έσπευσαν να χαιρετίσουν όλες οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι χώρες της περιοχής, καταγράφοντας βέβαια διαφοροποιήσεις στις τοποθετήσεις τους ως προς το ποια θα πρέπει να είναι η συνέχεια στην εκεχειρία και στη σύγκρουση, όπως και για την «επόμενη μέρα» στο Παλαιστινιακό και στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους, όπως η Γερμανία, μένουν στην εφαρμογή των «ανθρωπιστικών παύσεων», απορρίπτοντας κατηγορηματικά την επέκτασή τους σε μια γενική κατάπαυση του πυρός, ενώ δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα, που θέλουν να αναβαθμίσουν παραπέρα τον ρόλο τους στην περιοχή, θέτουν ζήτημα γενικής κατάπαυσης του πυρός και «ειρηνευτικών πρωτοβουλιών» με στόχο το άνοιγμα διαπραγματεύσεων για μακροπρόθεσμη λύση του Παλαιστινιακού. Πιο ανοιχτά σε αυτήν την κατεύθυνση τοποθετούνται αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες χαιρέτισε τη συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς, λέγοντας ότι πρόκειται για «σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να γίνουν κι άλλα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Αίγυπτο και το Κατάρ για τον ρόλο τους στην εξασφάλιση της συμφωνίας και εξέφρασε τη χαρά του για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν όλοι οι όροι της συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, επαναλαμβάνοντας και στηρίζοντας τα λεγόμενα του ισραηλινού πρωθυπουργού, δήλωσε και χτες ότι η συμφωνία είναι ένας προσωρινός συμβιβασμός, τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει η συνέχιση των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την εξέλιξη, διαβεβαιώνοντας πως οι Βρυξέλλες θα κάνουν «ό,τι μπορούν» για να χρησιμοποιήσουν την «παύση» των βομβαρδισμών για τη «βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» στη Γάζα.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ σχολίασε ότι η επικείμενη απελευθέρωση ομήρων είναι «σημαντική», επιμένοντας ταυτόχρονα στην άρνηση γενικής εκεχειρίας και κάνοντας λόγο μόνο για «ανθρωπιστική παύση», στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να δοθεί βοήθεια στον λαό της Γάζας (ώσπου να βομβαρδιστεί ξανά ανηλεώς...).

Στην Κίνα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ εκτίμησε ότι η εξέλιξη θα βοηθήσει στην ανακούφιση των πληγέντων από την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, θα προωθήσει την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων και θα χαλαρώσει τις εντάσεις.

Στο Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμ. Πεσκόφ χαιρέτισε την ολιγοήμερη εκεχειρία ως «τα πρώτα καλά νέα μετά από καιρό». Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία και οι περισσότερες χώρες στον κόσμο φωνάζουν για εκεχειρία και ανθρωπιστική παύση των βομβαρδισμών εδώ και καιρό, «γιατί αυτό είναι η μόνη βάση για μελλοντικές απόπειρες βιώσιμης διευθέτησης».

Στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος εμμέσως στο Ισραήλ, ανέφερε ότι «αυτός ο πόλεμος ξεπέρασε την έννοια της σύγκρουσης και έγινε τρομοκρατία». Προηγουμένως είχε συναντήσει οικογένειες Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς χαιρέτισε την εκεχειρία, ζητώντας διαρκή παύση πυρός, χωρίς να αναφερθεί σε απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων. Εξήρε επίσης τον μεσολαβητικό ρόλο της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι τόνισε πως η επιτυχία της μεσολάβησης που έκανε μαζί με τις κυβερνήσεις του Κατάρ και των ΗΠΑ οδήγησε στην εξασφάλιση «ανθρωπιστικής εκεχειρίας», χαιρετίζοντας την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους.

Ο Καταριανός πρωθυπουργός, σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία να οδηγήσει σε μια «γενική, βιώσιμη Συνθήκη που θα τερματίσει τον πόλεμο και την αιματοχυσία και θα οδηγήσει σε σοβαρές συζητήσεις για γενική και δίκαιη ειρηνευτική διαδικασία».

Ο Ιρανός υπουργός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, που ξεκινά νέα περιφερειακή περιοδεία με αφετηρία τον Λίβανο, σχολίασε ότι η επίσκεψή του έρχεται σε συνδυασμό με τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας του για ανάσχεση των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα, άρση του εμπάργκο και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Μιλώντας στο λιβανέζικο δίκτυο «Al Mayadeen», προειδοποίησε ότι αν δεν παραταθεί η εκεχειρία ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ν. Μόντι, μιλώντας χτες μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής του G20, κάλεσε τους άλλους ηγέτες της ομάδας να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο» για να εξασφαλίσουν πως δεν θα επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή η σύγκρουση. Πρόσθεσε δε ότι «η τρομοκρατία είναι απαράδεκτη για όλους μας», ότι οι θάνατοι αμάχων οπουδήποτε «είναι καταδικαστέοι» και ότι θα πρέπει η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάνει εγκαίρως και χωρίς διακοπές.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη μίλησε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο την πρότασή του να γίνει η Τουρκία «εγγυήτρια χώρα» για τη Γάζα και την υπόλοιπη Παλαιστίνη. Σχολίασε πως «ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να δράσει με πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης στη Γάζα» και πως όταν αυτός γίνει μια γροθιά, που θα χτυπήσει το τραπέζι με όλη της τη δύναμη, «τότε δεν θα μπορεί πια το Ισραήλ να συνεχίσει την κατοχή και την καταπίεση των Παλαιστινίων». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για εξασφάλιση μόνιμης εκεχειρίας και επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Κατά την ομιλία του ο Ερντογάν είπε ότι οι Ισραηλινοί «έχουν χάσει τον έλεγχο, σε σημείο να απειλούν με χρήση πυρηνικών βομβών, την ύπαρξη των οποίων πάντα αρνούνταν μέχρι σήμερα». Επιπλέον, κάλεσε τους συνομιλητές του να αναλάβουν πρωτοβουλία για την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών στο Παλαιστινιακό και δήλωσε: «Ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη, μαζί με άλλες χώρες, στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που θα δημιουργηθεί, κάτι που περιλαμβάνει το να είμαστε εγγυήτρια χώρα».

Επαφές Αράβων αξιωματούχων σε Παρίσι και Λονδίνο

Σε Παρίσι και Λονδίνο συνέχισε χτες τις επαφές που ξεκίνησε από Πεκίνο και Μόσχα η αντιπροσωπεία υπουργών Εξωτερικών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών.

Οι ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας χαιρέτισαν τη συμφωνία και δήλωσαν ότι θα πρέπει επίσης να οδηγήσει τελικά σε επανάληψη των συνομιλιών για μια λύση δύο κρατών. Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ σημείωσε πως η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να είναι συνεχής και να επεκταθεί, χωρίς να εξαρτηθεί από την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον, ο οποίος σε ανακοίνωσή του εξήρε τη συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ ως «κρίσιμο βήμα προς την ανακούφιση των οικογενειών των ομήρων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα». Στις συζητήσεις του με την αντιπροσωπεία εστίασε στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης «όλων των κρατουμένων», στην αύξηση της βοήθειας προς τη Γάζα και στην επίτευξη «μακροπρόθεσμης πολιτικής λύσης στην κρίση». Σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν και μια «αναζωογόνηση της διπλωματικής διαδικασίας» για λύση δύο κρατών.

Ακολούθως, υπουργική αντιπροσωπεία αραβικών και μουσουλμανικών χωρών μετέβη στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία μετά τη συνάντηση, τονίστηκε ότι η συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς πρέπει να «διευρυνθεί» και η «ανθρωπιστική παύση» που προβλέπεται σε αυτή να «αξιοποιηθεί» ώστε να καταβληθεί προσπάθεια για μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός». Αυτό, είπε ο Μακρόν, προϋποθέτει «ότι η ασφάλεια του Ισραήλ λαμβάνεται απολύτως υπόψη από όλους», ενώ πρόσθεσε πως «δεν θα υπάρξει βιώσιμη εκεχειρία χωρίς πολύ ισχυρές εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Επόμενος και τελευταίος σταθμός της αντιπροσωπείας των υπουργών είναι η Ουάσιγκτον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ