Παρασκευή 18 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τέρμα οι δικαιολογίες!

Κάθε όριο πρόκλησης ξεπέρασε χτες η ΕΡΤ, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, απ' όπου εξαφάνισε εντελώς την παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη συζήτηση της κυβερνητικής τροπολογίας για το απαράδεκτο σύστημα διορισμού στην Εκπαίδευση, την ώρα μάλιστα που χιλιάδες απεργοί εκπαιδευτικοί διαδήλωναν έξω από τη Βουλή, αντιδρώντας στις χιλιάδες απολύσεις που έρχονται. Κι όχι μόνο αυτό: Στο ρεπορτάζ για τη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με θέμα τον ΧΥΤΥ Γραμματικού, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην τοποθέτηση του Γιάννη Μανουσογιαννάκη, περιφερειακού συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αφιερώνοντας όλο το χρόνο στην κάλπικη «αντιπαράθεση» Δούρου - Σγουρού. Είναι η πολλοστή φορά που η κρατική - κυβερνητική ΕΡΤ «κόβει» τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ...αλλεργία στην αντιπαράθεση που ξεφεύγει από τους σικέ καβγάδες με τη ΝΔ, για να συντηρείται το δίπολο. Οσο για τις αστείες δικαιολογίες που επικαλείται κάθε φορά η ΕΡΤ, το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται ακόμα περισσότερο...

Παρέλειψε τη συνέχεια

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαντάς, σε αντιπαράθεση με τη ΝΔ, διάβασε προχτές το βράδυ ένα απόσπασμα από την πολιτική βιογραφία του Ηλία Ηλιού, προέδρου της ΕΔΑ, που αναφέρεται σε μια στιχομυθία του ίδιου με τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, υπουργό Προεδρίας της κυβέρνησης της ΕΡΕ τη δεκαετία του 1960. Σ' αυτή, ο Κ. Τσάτσος φέρεται να είπε τα εξής: «Τα κράτη της Δύσης διαθέτουν ως ανασχετικά φράγματα κατά του κομμουνιστικού κινδύνου τον καθολικισμό και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Εμείς δεν διαθέτουμε τίποτε απ' όλα αυτά. Μετά από εμάς έρχεστε εσείς. Δεν πρόκειται να σταυρώσουμε τα χέρια και να παραδοθούμε. Θα σας αντιμετωπίσουμε με τα Σώματα Ασφαλείας και τα άλλα όργανα του κράτους». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε αυτό το απόσπασμα για να τεκμηριώσει ότι η «δεξιά» πάντα αντιμετώπιζε την αριστερά με τη βία. Ξέχασε όμως τη συνέχεια... Οχι του αποσπάσματος, αλλά της πρακτικής της αστικής τάξης, που στην πορεία του χρόνου, εκτός από το μαστίγιο, επιστράτευσε και τη σοσιαλδημοκρατία για τη διαρκή ενσωμάτωση εργατικών - λαϊκών μαζών στο σύστημα. Οπως έκανε με το ΠΑΣΟΚ, μετά την πτώση της δικτατορίας, όπως κάνει και σήμερα με την αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας, όπου το κόμμα του κου Μαντά, ο ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστατεί, κερδίζοντας επάξια τα εύσημα και την εμπιστοσύνη από ΗΠΑ - ΕΕ - επιχειρηματικούς ομίλους και από τη διεθνή σοσιαλδημοκρατία. Οπότε μάλλον άστοχη η αναφορά σε αυτό το απόσπασμα της βιογραφίας του Ηλία Ηλιού...

Προσηλωμένος

Εχουμε και λέμε: Η προηγούμενη βδομάδα έκλεισε με τον Αλ. Τσίπρα να παίρνει «ψήφο εμπιστοσύνης» από την Α. Μέρκελ για την προσήλωσή του στην αντιλαϊκή πολιτική και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Την ίδια μέρα η κυβέρνηση έριχνε ξύλο στους εκπαιδευτικούς που διεκδικούσαν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με κεφάλια συνδικαλιστών ανοιγμένα από χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και έναν βουλευτή του ΚΚΕ στο νοσοκομείο. Το ίδιο βράδυ, ο Αλ. Τσίπρας έσπευδε - προλαβαίνοντας ακόμα και τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ - να τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για να τον συγχαρεί επειδή ενσωματώθηκαν οι προβλέψεις της συμφωνίας των Πρεσπών στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Δυο μέρες μετά, ο πρωθυπουργός διαφήμιζε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής τη συμφωνία των Πρεσπών, με συμπαραστάτες διάφορες παλιές καραβάνες του ΠΑΣΟΚ, όπως και κάτι προπαγανδιστές καθηγητάδες - βαμμένους αντικομμουνιστές. Ταυτόχρονα, με δημόσιες τοποθετήσεις τους δήλωσαν ότι στηρίζουν τη συμφωνία και διάφοροι πάλαι ποτέ «σκοπιανοφάγοι», που τώρα είδαν το φως το ...ΝΑΤΟικό. Τη βδομάδα αυτή, η κυβέρνηση πήρε για μια ακόμα φορά τα εύσημα από τον Μοσκοβισί, ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή για να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά και ετοιμάζεται να φέρει τη ΝΑΤΟική συμφωνία για κύρωση, με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να στάζουν μέλι για τις διευθετήσεις που προωθεί στην περιοχή. Το γεγονός ότι όλες οι παραπάνω κινήσεις συμπίπτουν με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αναβαπτιστεί ως ηγετική δύναμη της «κεντροαριστεράς», αξιοποιώντας το «διαζύγιό» του με τον Καμμένο, δείχνει και τι σόι «προοδευτική συμπαράταξη» παλεύει να φτιάξει ενόψει των εκλογών, προκειμένου να συνεχίσει την ίδια ακριβώς πολιτική, με άλλους συνεταίρους.

Είπε ο γάιδαρος...

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τους διορισμούς εκπαιδευτικών, καταδικάζει στην ανεργία χιλιάδες απ' αυτούς και απαντά με αυταρχισμό και καταστολή στις κινητοποιήσεις τους, στήνει έναν κάλπικο καβγά με τη ΝΔ, αξιοποιώντας τις απαράδεκτες δηλώσεις Μητσοτάκη ότι δεν δεσμεύεται για διορισμούς εκπαιδευτικών, αν δεν εντοπίσει τον πραγματικό αριθμό των κενών στα σχολεία! Η ουσία είναι ότι και οι δυο, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, είναι απέναντι στο δίκαιο και αναγκαίο αίτημα να γίνουν εδώ και τώρα 30.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στην Εκπαίδευση, να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι αναπληρωτές και συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί. Συμφωνούν και οι δυο, το πτυχίο να είναι ένα προσόν ανάμεσα στα πολλά που πρέπει ο νέος να κυνηγά πληρώνοντας και βάζοντας όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Γι' αυτό, όσο και αν ψάξει κανείς, δεν βρίσκει διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Τη διαφορά θα την κάνουν οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, τους γονείς και τους μαθητές, ενισχύοντας τους αγώνες ενάντια σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική, δυναμώνοντας το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Το πιο εκπληκτικό

Μέχρι και στη Σελήνη, όπου και μεταφέρθηκε στο πλαίσιο της κινεζικής διαστημικής αποστολής «Chang'e-4» για τις ανάγκες πειράματος μιας «μίνι βιόσφαιρας», κατάφεραν οι επιστήμονες να κάνουν να βλαστήσει ένας σπόρος βαμβακιού. Στο μεταξύ, εδώ στα «χαμηλά», στον κάθε άλλο παρά αφιλόξενο πλανήτη μας, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κρύο και την πείνα, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες καταστρέφονται, την ώρα που σοδειές ολόκληρες πηγαίνουν στις χωματερές ή μένουν αμάζευτες, αφού μια χούφτα καπιταλιστές δεν βγάζουν αρκετά κέρδη. Γιατί, όπως έλεγε και ο Ν. Χικμέτ, «ό,τι και να είναι τα άστρα», το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό και πιο μεγάλο, εξακολουθεί να είναι ο «άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίσει» προς το μέλλον, τη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, που θα απελευθερώσει τις τεράστιες και υπαρκτές παραγωγικές δυνάμεις προς όφελος των λαών.

Κυβέρνηση των διδάκτρων

Με ένα νομοθετικό «τρικ» φαίνεται ότι ετοιμάζεται το υπουργείο Παιδείας να οριστικοποιήσει τη δυνατότητα λειτουργίας προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται έτσι να γράψει μια ακόμα «λαμπρή» σελίδα στο βιβλίο των πεπραγμένων της.

Μετά τον ντόρο που σηκώθηκε από τη σχετική πρωτοβουλία πέρυσι στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ (που πρότεινε ξενόγλωσσο προπτυχιακό με πανάκριβα δίδακτρα), αλλά και τον σάλο που προκλήθηκε πρόσφατα σχετικά με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (που παίρνει ακόμα και 18ρηδες χωρίς κλήρωση στα προπτυχιακά του, με δίδακτρα που φτάνουν τα 6.000 ευρώ), το υπουργείο πλέον φαίνεται έτοιμο να ανακοινώσει με κάθε επισημότητα τη θεσμοθέτηση αυτής της δυνατότητας.

Εξάλλου, κάτι τέτοιο είχε προαναγγελθεί καιρό πριν, τόσο από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα όσο και από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, στην άσφαιρη αντιπαράθεση με τη ΝΔ περί ενδεχόμενης αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Το «τρικ» φαίνεται ότι θα εισαχθεί στο επικείμενο νομοσχέδιο για τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει επεξεργαστεί η επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο για τη συγχώνευση, τα Τμήματα θα μπορούν να ιδρύουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με δίδακτρα, σε συνεργασία με το «Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών», στο οποίο θα ενταχθούν οι τρεις Σχολές του υφισταμένου Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Προβλέπει μάλιστα η πρόταση ότι οι Σχολές του Ινστιτούτου θα δέχονται φοιτητές εκτός του Μηχανογραφικού Δελτίου. Στα προγράμματα αυτά, το 60% - 80% της διδασκαλίας θα μπορεί να παρέχεται εξ αποστάσεως.

Δικαίως, λοιπόν, θα μπορούσε να αναγορευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση των διδάκτρων.


Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ