Παρασκευή 1 Γενάρη 2021 - Κυριακή 3 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Εφαλτήριο η χρονιά που πέρασε για ένταση της εκδοτικής προσπάθειας το 2021

Συζήτηση με τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, υπεύθυνο των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, για την εκδοτική δραστηριότητα της ΣΕ το 2020

-- Σε μια κατά κοινή ομολογία δύσκολη χρονιά πώς πορεύτηκε η «Σύγχρονη Εποχή»;

-- Πράγματι, το 2020 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά κυρίως για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Σ' αυτές τις συνθήκες η «Σύγχρονη εποχή», μέσω της εκδοτικής της δραστηριότητας, υπηρέτησε την ανάγκη μιας γενικευμένης ιδεολογικής αντεπίθεσης, από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Κόντρα στο ρεύμα και σε πείσμα των αντικειμενικών δυσκολιών, επέλεξε να εκδώσει έναν σημαντικό αριθμό βιβλίων - που θα ζήλευαν μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι - που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Στόχος μας ήταν να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του αναγνωστικού μας κοινού, να το διευρύνουμε αλλά κυρίως να συμβάλουμε στη δημιουργία και την ενίσχυση ενός μορφωτικού ρεύματος που θα επιδρά και σε έναν ευρύτερο κύκλο ανθρώπων από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να σταθούμε απέναντι στην επιχείρηση απαξίωσης του διαβάσματος και της αναζήτησης της γνώσης, απέναντι στην αντίληψη ότι το διάβασμα, το βιβλίο η γνώση αφορά λίγους.

Σταθερός μας στόχος να συνειδητοποιήσει η εργατική τάξη τη δυνατότητά της να γνωρίσει και να αλλάξει τον κόσμο, να αναπτύξει τις πολιτικές και επιστημονικές της γνώσεις, να καλλιεργήσει το αισθητικό της κριτήριο, να είναι πιο έτοιμη να εκπληρώσει την ιστορική της αποστολή. Για να μπορέσει να ηγηθεί στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, για τον κομμουνισμό.


Αυτήν την περίοδο, έγινε παράλληλα μια σημαντική προσπάθεια να συμπιεστούν όσο ήταν δυνατό οι τιμές, προκειμένου οι εκδόσεις μας να είναι πιο προσιτές οικονομικά στα λαϊκά στρώματα. Μια σειρά από εκδόσεις τις προσφέραμε στους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή» ως ένθετο χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Περιοδικά προχωρήσαμε σε ειδικές προσφορές, με ιδιαίτερα μεγάλες εκπτώσεις, σε μεμονωμένους τίτλους και πακέτα βιβλίων. Προσφέραμε ειδική τιμή της συνδρομής της ΚΟΜΕΠ για νέους και ανέργους έως 25 ετών για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ διευρύναμε το χρονικό διάστημα της ειδικής προσφοράς του Φεστιβάλ για το θεωρητικό περιοδικό της ΚΕ του Κόμματος. Διαμορφώσαμε ειδικά πακέτα προσφορών για συνδρομητές σε βιβλίο, ΚΟΜΕΠ, «Ριζοσπάστη» και «Οδηγητή», σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές, ενώ εγκαινιάσαμε και την προσπάθεια για μια σειρά ηλεκτρονικές εκδόσεις (e-book).

-- Ποιες εκδόσεις θα ξεχωρίζατε από την παραγωγή του 2020;

-- Η εκδοτική μας δραστηριότητα όπως ήδη αναφέραμε κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ο κατάλογος είναι μεγάλος. Οσο πιο συνοπτικά γίνεται, θα αναφέρουμε πού εστιάσαμε στην προσπάθειά μας, παροτρύνοντας βέβαια τους αναγνώστες να επισκεφτούν τα καταστήματά μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα αλλά και την ιστοσελίδα μας sep.gr, προκειμένου να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για παλιές και νέες εκδόσεις.

  • Υλοποιώντας το βασικό μας καθήκον, τη μετάφραση και έκδοση στα Ελληνικά ανέκδοτου στη γλώσσα μας έργου των Μαρξ και Ενγκελς, με αφορμή τα 200 χρόνια Μαρξ - Ενγκελς, πέρα από τα αφιερώματα στην «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», εκδώσαμε τον β' τόμο «Αλληλογραφία Μαρξ - Ενγκελς για το Κεφάλαιο», συμβάλλοντας στη διαπάλη απέναντι στην προσπάθεια αναθεώρησης του μαρξισμού.
  • Δώσαμε συνέχεια στην προβολή της πείρας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και της επαναστατικής πείρας με εκδόσεις όπως η συλλογή κειμένων του Λένιν με τίτλο «Απ' τον Απρίλη στον Οκτώβρη», αφιερωμένη στα 150 χρόνια από τη γέννησή του, και η συλλογή κειμένων που επιμελήθηκε η Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ με τίτλο «Σοσιαλισμός, η απάντηση για τον 21ο αιώνα».
  • Αναδείξαμε σημαντικές επεξεργασίες και Αποφάσεις του Κόμματος που εκδόθηκαν όπως: Για τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, και δουλειές Τμημάτων της ΚΕ, όπως το «Φύλλο πορείας» και η έκδοση «Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά».
  • Εκδώσαμε σημαντικό ιστορικό βιβλίο όπως: Το «1821. Η επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους» με επιμέλεια από το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, «Η μεγάλη γαλλική επανάσταση», η επανέκδοση «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» κ.ά.
  • Προχωρήσαμε σε εκδόσεις σημαντικών ιστορικών ντοκουμέντων όπως «Γιούρα. Η ματωμένη βίβλος».
  • Ιεραρχήσαμε εκδόσεις που βοηθούν στην ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση, όπως π.χ. η έκδοση «Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της εγκληματικής - ναζιστικής οργάνωσης».
  • Ενισχύσαμε την προσπάθεια για έκδοση σειράς από εκλαϊκευτικές μπροσούρες και βιβλία, όπως: «Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία», «Ζωή χωρίς εκμετάλλευση στην εποχή της "ψηφιακής οικονομίας" & τα "Τσερνόμπιλ" του καπιταλισμού πίσω από το μύθο της πράσινης ανάπτυξης» και η εικονογραφημένη έκδοση «Κι όμως, κινείται...» για μικρότερες ηλικίες και όχι μόνο.
  • Εξασφαλίσαμε τη μετάφραση και έκδοση έργων της σοβιετικής μαρξιστικής φιλοσοφικής σκέψης, όπως: Ε. Β. Ιλιένκοφ «Η διαλεκτική του Λένιν και η μεταφυσική του θετικισμού», και Β. Α. Βαζιούλιν «Το γίγνεσθαι της μεθόδου της επιστημονικής έρευνας του Μαρξ».
  • Επιμείναμε στην έκδοση αξιόλογων λογοτεχνικών έργων όπως «12 καρέκλες», «Αδερφοί Γερσόφ», «Ο Αντώνης δεν θα σκολάσει απόψε» κ.ά. και στην προσπάθεια για έκδοση αξιόλογου παιδικού βιβλίου.
  • Συμβάλαμε στην προσπάθεια ορισμένων Οργανώσεων Περιοχής του Κόμματος, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δικές τους εκδόσεις.


-- Ποια είναι τα σχέδιά σας για το 2021; Θα μπορούσαμε να ανακοινώσουμε κάποιους τίτλους;

-- Σταθερό καθήκον παραμένει η μετάφραση, επιμέλεια και έκδοση έργων των κλασικών του Μαρξισμού - Λενινισμού και η έκδοση βασικών επεξεργασιών του Κόμματος, ενώ θα επιδιώξουμε τη συνέχεια στην ανάδειξη έργων της σοβιετικής φιλοσοφικής σκέψης. Ταυτόχρονα, δεν θα κάνουμε πίσω από την προσπάθεια για ιστορικές εκδόσεις, όπως για παράδειγμα το αφιέρωμα που ετοιμάζουμε για τα 150 χρόνια της Παρισινής Κομμούνας. Θα επιμείνουμε στην αναζήτηση και έκδοση λογοτεχνικού βιβλίου για όλες τις ηλικίες. Επιδίωξή μας είναι η διεύρυνση της θεματολογίας των εκδόσεών μας σε κατηγορίες όπως φυσικές επιστήμες, τέχνη, ψυχολογία κ.λπ.

Μια μικρή μόνο γεύση γι' αυτά που ετοιμάζουμε είναι: Η συνέχεια της έκδοσης των Απάντων του Ι. Στάλιν, «Η ιστορία του Μεσαίωνα», η έκδοση «Ο Στρατηγός, αναμνήσεις για τον Φρ. Ενγκελς» και η έκδοση «Χρυσό Μοσχάρι» συνέχεια της έκδοσης «Οι 12 καρέκλες».

Η ολομέτωπη ιδεολογική επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου, που επιδιώκει τη χειραγώγηση της λαϊκής αγανάκτησης, η οποία αντικειμενικά θα δυναμώνει, ο ανορθολογισμός, η εργαλειοποίηση της επιστήμης από το κεφάλαιο με βάση τις ανάγκες του, η επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας και ο αντικομμουνισμός βάζουν αντικειμενικά ψηλά τον πήχη της αντιπαράθεσης. Φιλοδοξούμε, λοιπόν, να ανταποκριθούμε στις σύνθετες αυτές ανάγκες.


Η συμβολή της «Σύγχρονης Εποχής» στην ιδεολογική αντεπίθεση, από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, επικεντρώνεται στο σύνθημα, που την συνοδεύει από την ίδρυσή της, «Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ