Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
Το μοντέλο που επιβάλλει η «Μπολόνια»

Μας λένε: Στην Ελλάδα δε θα ισχύσει το μοντέλο 3-2-3 της «Διακήρυξης της Μπολόνια» και οι προπτυχιακές σπουδές θα παραμείνουν τετραετείς.

Απαντάμε: Αυτά συνήθως προπαγανδίζει η κυβέρνηση κι η ΠΑΣΠ με τη ΔΑΠ στις σχολές για να αποφύγουν τις αντιδράσεις των φοιτητών.

Ομως, ο ισχυρισμός για διατήρηση των τετράχρονων σπουδών είναι συνειδητή παραπλάνηση. Γιατί ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης έχει προχωρήσει ήδη στην καθιέρωση τριετών προπτυχιακών σπουδών κι είναι φανερό ότι στο όνομα της «συμβατότητας», το μοντέλο αυτό θα γενικευτεί. Ακόμα κι αν μείνουν στη χώρα μας προσωρινά τετραετείς, ισοτιμούνται τα πτυχία (επαγγελματικά με την 89/48, ακαδημαϊκά με την Μπολόνια) με τα τρίχρονα τύπου μπάτσελορ των ξένων πανεπιστημίων. Ετσι αύριο, με το επιχείρημα ότι ο επιπλέον χρόνος δεν έχει κάποιο αντίκρισμα, θα μειώσουν τις σπουδές σε τρίχρονες.

Αλλωστε, ο εισηγητής της Μπολόνια Guy Haug (σύμβουλος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων) στην πρόσφατη διημερίδα του Υπουργείου είπε ότι η αξία των σπουδών στο νέο μοντέλο δε θα υπολογίζεται από το χρόνο τους, αλλά από τις πιστωτικές μονάδες που θα δίνουν. Μπορεί, δηλαδή, οι τετράχρονες σπουδές να δίνουν τον ίδιο αριθμό πιστωτικών μονάδων με τις τρίχρονες.

Είπε επίσης, ότι παράγοντες - κλειδιά θα είναι οι δεξιότητες που θα αποκτηθούν και όχι ο χρόνος -ο απαραίτητος για να βγαίνουν πραγματικοί επιστήμονες- γιατί αυτό που θέλει η «αγορά» σήμερα είναι μόνο δεξιότητες. Αρα, στο όνομα της προσαρμογής στις ανάγκες της «αγοράς» προωθείται η συρρίκνωση του θεωρητικού υπόβαθρου της επιστήμης σε όφελος μιας ρηχής εκπαίδευσης πρακτικής εφαρμογής με περιορισμένη διάρκεια ζωής, αποκομμένη από την έρευνα. Πρωτεύοντα ρόλο θα έχει η ανάπτυξη δεξιοτήτων στο χειρισμό εργαλείων κι όχι η επιστημονική σκέψη. Στο πλαίσιο αυτό της γενικής υποβάθμισης γίνεται εφικτή η ένταξη των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση, χωρίς ουσιαστική αναβάθμισή τους, αλλά και των κολεγίων - ΚΕΣ - ΙΕΚ, αφού όλα τα πτυχία που χορηγούν είναι μπάτσελορ. Από αυτό το μοντέλο εξαιρούνται μόνο ορισμένα πανεπιστήμια που θα προορίζονται για μια ελίτ (βλέπε Οξφόρδη, Πολυτεχνείο Μιλάνου).

Προφανώς, τα παραπάνω τα γνωρίζει και η κυβέρνηση και οι ΔΑΠ -ΠΑΣΠ, αλλά τα κρύβουν επιμελώς από τους φοιτητές και τους σπουδαστές γιατί γνωρίζουν τις αντιδράσεις που θα πυροδοτήσουν οι αλλαγές που προωθούνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ