Τρίτη 5 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το κλάμα του κροκόδειλου

«Η αποτυχία (...) να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 (...) παρά την καταιγίδα σκληρών δημοσιονομικών και... διαρθρωτικών μέτρων που επέβαλαν στον ελληνικό λαό, δεν αναμένεται να συνετίσει (...) αναμένεται να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους απέναντι στον ελληνικό λαό για να τον... συνετίσουν! (...) Η καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η περαιτέρω συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων θα συνεχιστούν με ακόμη πιο... βίαιο τρόπο. Η περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών του ελληνικού κράτους εξαιτίας της παταγώδους αποτυχίας των συνταγών του Μνημονίου θα... αξιοποιηθεί για την κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού, με την επικοινωνιακή διαχείριση του κινδύνου για χρεοκοπία, προκειμένου να γίνουν δεκτά χωρίς πολλές αντιδράσεις τα νέα, ακόμη πιο απάνθρωπα, μέτρα που έρχονται» (το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Τους φταίει η διαχείριση

«Το πρόβλημα δεν είναι το μείγμα μέτρων που θα επιλεγεί, ούτε και οι συνδυασμοί που ενδεχομένως θα γίνουν (...) Το πραγματικό πρόβλημα είναι αν και πότε θα καταλάβουν οι μετέχοντες στην κυβέρνηση ότι υπάρχουν ορισμένα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζονται στην έκταση και την ένταση που επιβάλλεται να εφαρμοστούν (...) Αν αυτές και άλλες ανάλογες και ειλημμένες από καιρό αποφάσεις δεν εφαρμοστούν, θα παραμείνουμε παγιδευμένοι σ' έναν φαύλο κύκλο αναζήτησης νέων και σκληρότερων κάθε φορά μέτρων, που όχι μόνο δεν θα μας βγάζουν από την κρίση, αλλά θα την επιδεινώνουν» (το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

Κλάψε τα φράγκα που χάθηκαν στον τζόγο

«Μείωση της κινητής περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων (λογιστικές ζημιές) στα 26,8 δισ. ευρώ (αποτίμηση 31/12/2010), από 29 δισ. ευρώ που ήταν στις 31/12/2009. Η κινητή περιουσία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) έχει μειωθεί κατά 47% ή 213 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία. Η αξία των μετοχών έχει υποχωρήσει 38% και των ομολόγων 44%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010, λόγω και της περικοπής της κρατικής επιχορήγησης, το Ταμείο αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει δύο ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις του. Τα δύο αμοιβαία κεφάλαια της ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχουν υποχωρήσει 21%, το μεικτό εσωτερικού, και 24%, το ομολογιακό εσωτερικού, σε διάστημα μόλις ενός έτους. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό της ασφυξίας των Ταμείων ότι το τελευταίο διάστημα το ΙΚΑ πληρώνει μέρος των συντάξεων με ρέπος 42 ημερών συνολικού ποσού άνω του 1 δισ. ευρώ, τα οποία ανακυκλώνονται συνεχώς με επιτόκιο από 3,4% έως 3,7%» (το θέμα στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ