Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ρήγμα στην «αυλή των ΗΠΑ»: «Οι χώρες οι οποίες γειτνιάζουν με τη Βενεζουέλα βοήθησαν να προλειανθεί το έδαφος για την εντυπωσιακή επιστροφή του Ούγκο Τσάβες στην εξουσία, αρνούμενες να αποδεχτούν τη νομιμότητα του πραξικοπήματος, με το οποίο ανετράπη και απειλώντας να επιβάλουν κυρώσεις. Αυτό επισημαίνουν διπλωμάτες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ οι προσπάθειες αυτές έχουν δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμαχικών τους δημοκρατικών χωρών στο δυτικό ημισφαίριο» («ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ» - «ΒΗΜΑ»).

«Τι πρέπει να γίνει»! «Ο κ. Τσάβες πρέπει πλέον να προσπαθήσει να κυβερνήσει σε ένα πλαίσιο ευρύτερης συναίνεσης και να γεφυρώσει, παράλληλα, το χάσμα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρέπει να καταβάλει προσπάθεια, προκειμένου να φέρει ξανά στο προσκήνιο την αποξενωμένη μεσαία τάξη και να αποπολιτικοποιήσει τους θεσμούς της χώρας, διορίζοντας διευθυντές τους πραγματικά άξιους και όχι μόνο τους υποστηρικτές του». («ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«Κόβουν» το δικαίωμα στην ελπίδα. «Είναι σαφές ότι η υποστήριξη στον Τσάβες προέρχεται από την επιθυμία των κατώτερων τάξεων της χώρας να εκδικηθούν την ελίτ για την εξαθλίωση, στην οποία τις έχει οδηγήσει. Με την υποστήριξη αυτή, ωστόσο, δε θα πρέπει να ελπίζουν σε βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου» («ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Μην πιστεύετε... τίποτα! «Συμπέρασμα; Μη βιάζεστε να υιοθετείτε εύκολες ερμηνείες. Μη βιάζεστε να θεωρείτε ότι η δύναμη της λαϊκής άρνησης ή/ και εξέγερσης μπορεί να αγνοηθεί - τελείως. Μη βιάζεστε να πιστέψετε ότι οι Αμερικανοί - ή σκοτεινότερες απόμακρες δυνάμεις - ενορχηστρώνουν τα πάντα στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης κτλ. Για καλό και για κακό, όμως, μην πιστέψετε και ότι η λαϊκή οργή οδηγεί πάντοτε τις εξελίξεις» (Από άρθρο του «ΒΗΜΑΤΟΣ» για το «Φαινόμενο Ούγκο Τσάβες»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ