Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν δραστηριότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Πόσο κοντά είναι αυτό στην αλήθεια; Από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα; Ποιοι λυμαίνονται το χώρο; Τι πρέπει να γίνει;

Απάντηση:

Πολλοί εναποθέτουν ελπίδες για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της ΤΑ στα λεγόμενα πακέτα και στα προγράμματα της ΕΕ. Προπαγανδίζουν τη δυνατότητα επίλυσης των λαϊκών προβλημάτων, αλλά και των αναπτυξιακών έργων που αναλαμβάνει η ΤΑ με αυτά τα πακέτα ή καλύτερα με χρήματα που υποτίθεται ότι φέρνουν αυτά τα πακέτα, ώστε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να αναπτύξουν μια σειρά δραστηριότητες, να παρουσιάσουν έργο.

Ομως, η απουσία συντονισμού των ΟΤΑ (κάθε δήμος συντάσσει δικές του μελέτες και προτάσεις, ανεξάρτητα από την εμπειρία των άλλων ή την κοινότητα προβλημάτων) και η επίτηδες ανύπαρκτη κρατική βοήθεια διευκολύνουν την άλωση του κυκλώματος λήψης και διαχείρισης αυτών των προγραμμάτων από ποικιλώνυμες και πολύμορφες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από ιδιώτες που προσφέρουν - φυσικά όχι αφιλοκερδώς - τη βοήθειά τους, για να υποβάλλουν οι ΟΤΑ προτάσεις προς τα όργανα της ΕΕ, να επιτύχουν χρηματοδότηση και να τη διαχειριστούν.

Το αποτέλεσμα; Να μην είναι σαφές και πλήρως καθορισμένο το περιεχόμενο των προτάσεων και των προγραμμάτων απ' όπου θα έρθουν κάποια κονδύλια. Να απουσιάζει ο έλεγχος από αιρετά όργανα σε όλη τη διαδικασία λήψης, διαχείρισης και ιδιαίτερα των αποτελεσμάτων χρήσης τους.

Με αυτά τα προγράμματα, οι συμβιβασμένες πολιτικές δυνάμεις, όπως εκφράζονται και στην ΤΑ, δεσμεύουν πολιτικά, κύρια για οικονομικούς λόγους και εμπλέκουν πρόσωπα και φορείς σε τέτοιες διαδικασίες, σε «παρασιτικές» λογικές, στην ιδεολογία των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ.

Ομως, τα χρήματα από προγράμματα αποτελούν ένα μικρό μόνο τμήμα των απωλειών που έχει η χώρα μας από τις ανισότιμες σχέσεις της με την ΕΕ. Από τα όσα αντιλαϊκά συναποφασίζουν το Διευθυντήριο και οι εθνικές κυβερνήσεις στις Βρυξέλλες και μετά εφαρμόζονται στα κράτη - μέλη. Αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένους σκοπούς και κυρίως για την προώθηση της πολιτικής της ΕΕ και για την ενσωμάτωση της χώρας. Για τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που εναντιώνονται στην κυρίαρχη πολιτική και στην ΤΑ και αυτά τα θέματα αποτελούν πεδίο πάλης για την κατεύθυνση και τον τρόπο της χρησιμοποίησής τους.

Η απορρόφηση και αξιοποίησή τους απαιτείται να γίνεται σε έργα και επενδύσεις για την απαραίτητη παραγωγική ανάπτυξη προς όφελος της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων και της αγροτιάς.

Πρέπει να αναπτυχθεί αγώνας σκληρός ενάντια σε όσους λυμαίνονται κονδύλια και βολεύονται από τη σημερινή κατάσταση. Είναι ανάγκη να θεσπιστεί ενιαίο πρόγραμμα και στόχοι σε κάθε τομέα και κλάδο, ώστε η χρησιμοποίησή τους να δρα συνολικά και όχι αποσπασματικά. Απαιτείται η ενίσχυση της ΤΑ από το κράτος, με βοήθεια τεχνική για τη λήψη και τη διαχείρισή τους.

Εξάλλου, είναι ανάγκη να θεσπιστούν ενιαία κριτήρια για τη λήψη, διαχείριση και τον έλεγχο των αποτελεσμάτων από τη χρησιμοποίηση αυτών των χρημάτων. Η διαχείρισή τους να γίνεται από Οργανισμούς της ΤΑ και όχι από ιδιωτικές εταιρίες. Ο έλεγχος να ασκείται από αιρετά όργανα και να γίνεται δημόσιος απολογισμός για τα αποτελέσματά της, ώστε αυτά να μη χρησιμοποιούνται για διαφθορά ατόμων και φορέων, άμβλυνση συνειδήσεων, εξαγορά ψήφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ