Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ._ Νέο κύμα συλλήψεων εξαπέλυσε χθες η τουρκική αστυνομία, με αφορμή την υπόθεση Εργκένεγκον της οποίας η δίκη συνεχίζεται. Πάνω από 30 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες, σε ’γκυρα και Ιστανμπούλ, ενώ παράλληλα διεξήχθη έρευνα στα σπίτια τους, κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα. Στους συλληφθέντες, είναι ο Κεμάλ Γκιουρούζ, πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, ο καθηγητής και συγγραφέας Γιαλτσίν Κιουτσούκ, ο απόστρατος στρατηγός Ερντάλ Σενέλ (πρώην δικαστικός σύμβουλος του τουρκικού Γενικού Επιτελείου), ένας πρώην αρχηγός αστυνομίας, ένα αξιωματικός του ναυτικού και ένας συνταγματάρχης.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Νέα πολύνεκρη επίθεση πραγματοποίησαν στο Αφγανιστάν, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, ανακοινώνοντας ότι σκότωσαν 32 «αντάρτες των Ταλιμπάν», στα ανατολικά της χώρας. Οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής ωστόσο κάνουν λόγο για ακόμα μία φορά για δεκάδες θύματα αμάχων. Παράλληλα, κατά την επίσκεψη του Πακιστανού προέδρου στη χώρα, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, Αφγανιστάν - Πακιστάν, υπέγραψαν νέα συμφωνία συνεργασίας «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το θάνατο μίας 19χρονης γυναίκας σε νοσοκομείο του Πεκίνου λόγω του ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδημίας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Εκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά προχτές στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου προκάλεσε το θάνατο ενός Ουγκαντέζου στρατιώτη που συμμετέχει σε αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης. Το ίδιο 24ωρο, ένοπλοι μασκοφόροι σκότωσαν Σομαλό εργαζόμενο στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ στη νοτιοδυτική Σομαλία.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Οι Ινδονήσιοι βουλευτές Γιάμκα Γιάντχου και Αντονι Ζίντρα Αμπουντιν καταδικάστηκαν χτες σε έως και σε 4,5 χρόνια κάθειρξης αφού κρίθηκαν ένοχοι για διαφθορά και δωροδοκία από δικαστήριο στην Τζακάρτα.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Οι αντάρτες του Απελευθερωτικού Μετώπου της περιοχής Ογκαντέν στην Αιθιοπία προειδοποίησαν χτες τη μαλαισιανή πετρελαϊκή εταιρία ΠΕΤΡΟΝΑΣ να μην πραγματοποιήσει γεωτρήσεις πετρελαίου στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατηγορώντας την ότι συνδέεται με τον αιθιοπικό στρατό στη «διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά του ντόπιου πληθυσμού».

ΑΚΚΡΑ.-- Ορκίστηκε χτες νέος Πρόεδρος της δυτικοαφρικανικής Γκάνας ο νεοεκλεγείς Τζον Ατα Μιλς που ήταν υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές με το αντιπολιτευόμενο κόμμα του «Εθνικού Δημοκρατικού Κογκρέσου» (NDC).

ΡΩΜΗ.-- Οι ισχυρές χιονοπτώσεις και η κακοκαιρία που πλήττει σειρά χώρες της Ευρώπης είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων και τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στις μετακινήσεις, στη λειτουργία αεροδρομίων, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω του ψύχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ