Παρασκευή 20 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Μουσείο έγινε το σπίτι του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της πολυφυλετικής Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

ΜΠΑΚΟΥ.-- Με τη συμμετοχή να ξεπερνάει το 70%, πάνω από το 90% των ψηφοφόρων ενέκριναν σε δημοψήφισμα την τροποποίηση του Συντάγματος του Αζερμπαϊτζάν, που ανάμεσα στα άλλα αφορά και την άρση του ορίου των δύο προεδρικών θητειών που ίσχυε μέχρι τώρα, απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στον σημερινό Πρόεδρο, Ιλχάμ Αλίγιεφ, να ξαναθέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2013. Η αντιπολίτευση που είχε ζητήσει το μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, μιλά για παραποίηση της εκλογικής διαδικασίας.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Σε ισόβια καταδικάστηκε ο Γιόζεφ Φριτσλ καθώς κρίθηκε ένοχος για την αιχμαλωσία και τη σεξουαλική κακοποίηση της κόρης του, αλλά και του φόνου ενός από τα επτά παιδιά που απέκτησε μαζί της. Ο Φριτσλ θα εκτίσει την ποινή του σε ψυχιατρικό ίδρυμα υψίστης ασφαλείας ή σε φυλακή που διαθέτει ψυχιατρικό τμήμα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο ηγέτης της Αλ-Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, κάλεσε χτες τους Σομαλούς ισλαμιστές να ανατρέψουν τον (μετριοπαθή ισλαμιστή) μεταβατικό πρόεδρο, σεΐχη Σαρίφ Αχμεντ, χαρακτηρίζοντάς τον «υποκατάστατο των εχθρών μας».

ΜΑΔΡΙΤΗ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Η υπουργός Αμυνας της Ισπανίας Κάρμε Τσακόν ανακοίνωσε την αποχώρηση ως το καλοκαίρι των περίπου 630 Ισπανών στρατιωτικών απ' το Κοσσυφοπέδιο προκαλώντας την αρνητική αντίδραση του ΓΓ του ΝΑΤΟ που χαρακτήρισε την είδηση «πρόωρη». Παράλληλα, ο Αντον Ρόμπερτ Κ., πρώην υπάλληλος της γερμανικής πρεσβείας στο Κοσσυφοπέδιο, συνελήφθη χτες με την κατηγορία της κατασκοπίας. Φέρεται πως προσπάθησε να πάρει απόρρητες κυβερνητικές πληροφορίες για λογαριασμό ανθρώπων του οργανωμένου εγκλήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ