Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η Τουρκία άρχισε να αποκαθιστά τα τοπωνύμια κουρδικών χωριών και μελετά το ενδεχόμενο να επιτρέψει τα θρησκευτικά κηρύγματα στην κουρδική γλώσσα, στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στον κατευνασμό της κουρδικής μειονότητας και στην προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Haberturk».

ΧΑΓΗ.-- Τις επόμενες βδομάδες προέβλεψε χτες ο Ι. Μπόνομι, δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ότι θα αρχίσει η δίκη έναντι του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-- Την απελευθέρωση του Μοχάμεντ Αλ Αντάχι, από την Υεμένη, που κρατείται επτάμισι χρόνια στο Γκουαντάναμο και για τον οποίο το Πεντάγωνο ισχυρίζεται πως ήταν σωματοφύλακας του Οσάμα Μπιν Λάντεν διέταξε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ελεύθερος αφέθηκε από τις αρχές της Σκοτίας και ήδη έχει αναχωρήσει ο Αμπντέλ Μπάσετ αλ Μεγκράχι, ο καταδικασθείς σε ισόβια για την πολύνεκρη επίθεση του Λόκερμπι το 1988. Η απόφαση ελήφθη για ανθρωπιστικούς λόγους, αφού ο 57χρονος Λίβυος πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες, του αμερικανικού περιοδικού «Forbes». Η Μέρκελ απέσπασε την «πρωτιά» για τις ενέργειές της για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας και φορολόγησης, καθώς και για την αυστηρή γραμμή που ακολούθησε στη συγκράτηση των διογκούμενων προϋπολογισμών της ΕΕ.

ΟΤΑΒΑ.-- Αρνητικό πληθωρισμό στα επίπεδα του -0,9%, ποσοστό που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τα τελευταία 56 χρόνια εμφανίζει ο Kαναδάς.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Να ρίξουν μεγάλες ποσότητες καυσίμων στο Σηκουάνα απειλούν οι 50 εργαζόμενοι της εταιρείας μεταφορών «Serta» που βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης, αν δεν καταβληθεί αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ στον καθένα τους. Οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει ένα σημείο της όχθης του Σηκουάνα στην πόλη Ρουέν στη Βορειοδυτική Γαλλία, όπου βρίσκεται και η έδρα της εταιρείας.

ΑΝΟΪ.-- Περίπου 1.000 εργαζόμενοι στην εξαγωγική εταιρεία «Αν Θινχ», στο Βιετνάμ, που παράγει υποδήματα, απεργούν εδώ και 48 ώρες ζητώντας αύξηση 10% στο μέσο μηνιαίο μισθό που δίνει η επιχείρηση. Το 2008, στο Βιετνάμ σημειώθηκαν 762 απεργίες - ο υψηλότερος αριθμός στην πρόσφατη ιστορία της χώρας - πολλές εξ αυτών στους τομείς της υφαντουργίας και της υποδηματοποιίας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η Ευρωπαϊκή Αεροδιαστημική Υπηρεσία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το ρωσικό ομόλογο ίδρυμα «Ροσκόσμος» για δύο σχέδια εξερεύνησης του πλανήτη Αρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ