Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΙΡΑΝΑ.-- Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι έδωσε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Σαλί Μπερίσα και, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Σ. Μπερίσα ήταν ο νικητής των εκλογών της 28ης Ιούνη και την περασμένη βδομάδα κατέληξε σε συμφωνία με τον Ιλίρ Μέτα, πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας.

ΒΛΑΝΤΙΒΟΣΤΟΚ.-- Απεργία πείνας απειλεί να ξεκινήσει το πλήρωμα του ρωσικού πλοίου «Μαξίμ Αμμόσοφ» που μεταφέρει ξυλεία, καθώς η ιδιοκτήτρια ναυτιλιακή εταιρεία «Arctic shipping company» δεν έχει καταβάλει τους μισθούς στους 292 εργαζόμενους από τον Απρίλη. Με επιστολή προς το σωματείο τους, οι εργαζόμενοι τονίζουν πως έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για να καλέσουν τους συναδέλφους τους σε γενική απεργία σε όλα τα πλοία της ναυτιλιακής εταιρείας.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Επτά νεκροί είναι ο πρώτος απολογισμός έκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε στην αυλή σπιτιού στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ιρακινής αστυνομίας, η έκρηξη οφείλεται μάλλον σε «λάθος», καθώς το αυτοκίνητο προοριζόταν για άλλη επίθεση.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στους 42 νεκρούς και 37 εγκλωβισμένους έφτασε ο αριθμός των νεκρών, από την έκρηξη της Τρίτης σε παράνομο ανθρακωρυχείο, στην επαρχία Χενάν, της κεντρικής Κίνας, καθώς επτά μέλη των σωστικών συνεργείων παγιδεύτηκαν σε φωτιά κατά την επιχείρηση διάσωσης και έχασαν τη ζωή τους.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Γενεύης κατάφερε να αναπαράγει γονίδιο που βρίσκεται σε πίθηκο της Νότιας Αμερικής και μπορεί να μπλοκάρει τον ιό του AIDS, αναφέρει άρθρο στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Clinical Investigation». Η ανακάλυψη ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες κατά της νόσου.

ΚΙΤΟ.-- «Χώρα ελεύθερη απ' τον αναλφαβητισμό», αναγόρευσε χτες το Εκουαδόρ η ΟΥΝΕΣΚΟ, επιβραβεύοντας τις προσπάθειες των τελευταίων δύο ετών για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού σε τουλάχιστον 420.000 ανθρώπους με την καθοριστική συμβολή της διεθνιστικής προσφοράς της Κούβας.

ΛΙΜΠΡΕΒΙΛ.-- Το θάνατο 15 ανθρώπων προκάλεσε η μετεκλογική βία στη δυτικοκεντροαφρικανική Γκαμπόν, ανακοίνωσαν χτες οι τοπικές αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ