Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Μια σχετικά άγνωστη οργάνωση, με την επωνυμία «Ταξιαρχίες Αμπντάλα Αλάμ», που αυτοπροσδιορίζεται ως «αδελφή οργάνωση της αλ Κάιντα», ανέλαβε με ανακοίνωσή της, σε ισλαμιστική ιστοσελίδα, την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών κατά του Βορείου Ισραήλ, την Παρασκευή το βράδυ, παρουσιάζοντας ως κίνητρο «την εκδίκηση για την ισραηλινή συμπεριφορά κατά των Αράβων». Η ισραηλινή κυβέρνηση, πάντως, επανέλαβε ότι η ευθύνη βαραίνει τη λιβανέζικη κυβέρνηση, το στρατό και τις δυνάμεις του ΟΗΕ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε συνολικά 108 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκαν οι τρεις Βρετανοί μουσουλμάνοι που κατηγορούνται για σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων κατά αεροσκαφών που πραγματοποιούσαν πτήσεις από το Λονδίνο προς τις ΗΠΑ. Οι τρεις συνελήφθησαν το καλοκαίρι του 2006.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Σήμερα, αναμένεται ν' αφεθεί ελεύθερος ο Ιρακινός δημοσιογράφος που εκτόξευσε το παπούτσι του κατά του Αμερικανού πρώην Προέδρου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ιρακινή πρωτεύουσα. Η αρχική τρίχρονη ποινή του μειώθηκε σε ένα χρόνο και έχει, ήδη, εκτίσει τα 2/3. Την ίδια ώρα, σε νέο ηχογραφημένο μήνυμά του ο Οσάμα μπιν Λάντεν κατηγορεί τον Πρόεδρο Ομπάμα για «αδυναμία» που τον εμποδίζει να σταματήσει «τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, τους οποίους δε θα νικήσει».

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-- Τουλάχιστον 206 άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλη την Χιλή (οι 50 στην πρωτεύουσα) και αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν στις 11 Σεπτέμβρη σε συγκρούσεις με την αστυνομία, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 36η επέτειο από το θάνατο του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε και την εγκαθίδρυση της χούντας του Πινοτσέτ.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Πέντε εργάτες σκοτώθηκαν χτες σε ατύχημα που σημειώθηκε σε ουρανοξύστη του Χονγκ Κονγκ, όταν έπεσε το αναβατόριο το οποίο βρισκόταν στον 27ο όροφο.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Αμερικανικούς πυραύλους «Πάτριοτ», αξίας 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αγοράζει η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, με τον τουρκικό στρατό να δηλώνει «εξοργισμένος» γιατί η Ουάσιγκτον δημοσιοποίησε τα σχέδιά του.

ΚAΡΑΚΑΣ.-- Στη δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου συστήματος αεράμυνας με τη βοήθεια ρωσικού δανείου ύψους 2,2 δισ. δολαρίων, που θα συμπεριλαμβάνει την αγορά ρωσικών πυραύλων με βεληνεκές 300 χλμ και δεκάδων αρμάτων μάχης, θα προβεί η Βενεζουέλα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες. Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Νότιο Παρς στο Ιράν θα συμμετάσχει και η βενεζουελάνικη κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, PDVSA.

ΜΠΑΝΤΑ ΑΤΣΕΧ.-- Με λιθοβολισμό μέχρι θανάτου θα τιμωρείται εφεξής η μοιχεία στην επαρχία Ατσεχ της Ινδονησίας και με τουλάχιστον 200 βουρδουλιές η ομοφυλοφιλία και η παιδεραστία προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος ποινικός κώδικας που εγκρίθηκε απ' την 69μελή βουλή της αυτόνομης επαρχίας.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ενας νέος αιμορραγικός ιός άγνωστης προέλευσης, παρόμοιος με αυτόν του «Εμπολα», που προκαλεί το θάνατο στο 80% των περιπτώσεων παρατηρήθηκε στη Νότια Αφρική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ