Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Επιτυχή δοκιμή συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι πραγματοποίησε η Κίνα. Η δοκιμή αφορούσε πύραυλο εδάφους εδάφους, ο οποίος και «πέτυχε το στόχο του», δηλαδή να αναχαιτίσει έναν πύραυλο εν πτήσει, όπως αναφέρουν τα κινεζικά πρακτορεία. Σύμφωνα με το Πεκίνο, η δοκιμή είχε «αμυντικό χαρακτήρα» και δεν απευθύνεται ενάντια σε κάποια χώρα. Μερικές μέρες νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ενέκριναν την πώληση σύγχρονου πυραυλικού συστήματος στην Ταϊβάν, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του Πεκίνου, που δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο τίθεται σε κίνδυνο η συνεργασία και η εμπιστοσύνη Κίνας - ΗΠΑ.

ΒΟΜΒΑΗ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Συνάντηση στο Νέο Δελχί πραγματοποίησαν τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμόχαν Σινγκχ, και η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα, με θέμα την ενδυνάμωση των δεσμών των δύο χωρών, η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή πέντε συμφωνιών συνεργασίας, που αφορούν τις πολιτιστικές ανταλλαγές, την ασφάλεια, την πρόληψη του εγκλήματος και την ενέργεια. Στην ατζέντα ήταν και οι τρόποι καλύτερης πάταξης των αυτονομιστών ανταρτών που επιτίθενται στην Ινδία και έχουν την έδρα τους στο Μπαγκλαντές. Παράλληλα χθες, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Ινδίας, «Μπαρτί Αϊρτελ», ανακοίνωσε ότι αγοράζει το 70% της εταιρείας τηλεφωνίας του Μπαγκλαντές «Γουάριντ Τέλεκομ», δηλώνοντας την πρόθεσή της για επέκταση των δραστηριοτήτων της σε διεθνές επίπεδο.

MΟΡΧΕΝΤ.-- Σε κλείσιμο του λιμανιού της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ προχώρησαν οι αρχές μετά τον εντοπισμό 9 κοντέινερ που περιέχουν ισχυρά εκρηκτικά υλικά μεταξύ αυτών και πενταερυθρίτη, το εκρηκτικό με το οποίο υποτίθεται προσπάθησε ο 23χρονος Νιγηριανός να ανατινάξει αεροσκάφος της «Δέλτα». Η αστυνομία έχει εκκενώσει την περιοχή, ωστόσο έντονα είναι τα ερωτηματικά, αφού δε δίνεται καμία πληροφορία ούτε για την προέλευση, ούτε για τον παραλήπτη του φορτίου.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, χθες, σκληρές μάχες μαίνονταν στην κεντρική περιοχή Γουάρχολ της Σομαλίας μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ενόπλων της ισλαμιστικής οργάνωσης «αλ Σάμπά'αμπ» που σχετίζεται με την «αλ Κάιντα» και ελέγχει μεγάλο κομμάτι της χώρας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μόνο χθες, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 32 τραυματίστηκαν, ενώ σε εκατοντάδες καταμετρούνται οι εκτοπισμένοι.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκτός νόμου έθεσε η Βρετανία την οργάνωση Islam4UK που οργάνωνε αντιπολεμική διαμαρτυρία στη μικρή πόλη Wootton Bassett, για τους νεκρούς μουσουλμάνους στο Αφγανιστάν. Η αντιπολεμική πορεία στη μικρή πόλη θα καταστεί παράνομη σύμφωνα με τους αντιτρομοκρατικούς νόμους, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Alan Johnson.

ΡΟΖΑΡΝΟ.-- Εικοσιτετράωρη αποχή από την εργασία διοργανώνεται για την 1η Μάρτη με στόχο να πάρουν μέρος οι μετανάστες στην Ιταλία, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες ρατσιστικές επιθέσεις στην Καλάβρια, αλλά και την αγανάκτηση των μεταναστών. Την κινητοποίηση διοργανώνει η ομάδα «Primomarzo 2010», η οποία συνδέεται και με αντίστοιχη κινητοποίηση που ετοιμάζεται στη Γαλλία.

ΓΕΡΕΒΑΝ.-- Συνταγματική έκρινε τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας - Τουρκίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αρμενίας, σημειώνοντας ότι τα πρωτόκολλα για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αρμενίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ