Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Με ανάπτυξη ισχυρότατων δυνάμεων της αστυνομίας, οι αιγυπτιακές αρχές φιλοδοξούν να αποτρέψουν μια νέα επίθεση κατά στόχων που συνδέονται με τους χριστιανούς κόπτες, αλλά και νέα επεισόδια μεταξύ των πιστών και των σωμάτων καταστολής. Η ηγεσία των κοπτών χριστιανών τους καλεί να συμμετάσχουν στις σημερινές λειτουργίες για την Πρωτοχρονιά και να μην υποκύψουν στο φόβο για τυχόν νέες επιθέσεις, ο οποίος είναι εξαιρετικά μεγάλος.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Επιστολή προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, με την οποία ζητά την απελευθέρωση του Αμερικανο-εβραίου Τζόναθαν Πόλαρντ, που κρατείται από το 1985 για κατασκοπεία σε βάρος των ΗΠΑ, έστειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Οι αφγανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν επτά άτομα ως υπόπτους για σχέδια δολοφονίας του αντιπροέδρου της χώρας και πραγματοποίησης βομβιστικής επίθεσης κατά του προεδρικού μεγάρου.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.- Στην ιρακινή πρωτεύουσα, προκειμένου να συσφίγξει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών, βρέθηκε, χτες, ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. Την ίδια ώρα, γινόταν γνωστό ότι αυτοκτόνησε ο νεότερος γιος του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της χώρας, του Σάχη. Ο 44χρονος Αλιρεζά Παχλεβί έπασχε από κατάθλιψη.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Επιβίωσε της πρότασης μομφής εναντίον του, της 13ης από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ, Σεΐκ Νάσερ αλ Μουχάμαντ αλ Σάμπαχ, εξασφαλίζοντας 25 ψήφους από το 50μελές κοινοβούλιο. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι παραβιάζει τις ελάχιστες πολιτικές ελευθερίες που έχουν κατοχυρωθεί.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους οι φωτογραφίες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο από το πρώτο κινέζικο μαχητικό τζετ τύπου «Στελθ». Το νέο υπερσύγχρονο αεροσκάφος εμφανίζεται να είναι ένας καινούριος τύπος μαχητικού «J-20», το οποίο (σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές) δείχνει πολύ μεγαλύτερο από ανάλογα αμερικανικά και ρωσικά αεροσκάφη, ταχύτερο και ικανότερο στη μεταφορά βαριών όπλων...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στο δρόμο της ανεργίας οδηγήθηκαν χτες 910 Σέρβοι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία «Ζάσταβα»... Μόλις 47 συνάδελφοί τους θα απασχοληθούν στη «Fiat Automobiles» (που έχει αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της «Ζάσταβα»), ενώ άλλοι 100 θα απασχοληθούν στην εταιρεία «Zastava INPRO».

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ο Μουχαμάντου Μπουχάρι, πραξικοπηματίας στρατηγός ε.α. που κυβέρνησε τη Νιγηρία από το Γενάρη του 1984 ως τον Αύγουστο του 1985, επελέγη ως ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Κογκρέσο για την Δημοκρατική Αλλαγή» (CPC) στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στη Νιγηρία τον Απρίλη.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο απεσταλμένος της Αφρικανικής Ενωσης στην Ακτή Ελεφαντοστού (Κενυάτης πρωθυπουργός) Ράιλα Οντίγκα δήλωσε χτες ότι θα συνεχιστεί και άλλο η διαπραγμάτευση με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο προκειμένου να αποφευχθεί το πιθανό αιματοκύλισμα που θα προκαλέσει μία στρατιωτική επέμβαση της Δυτικοαφρικανικής Κοινότητας ECOWAS.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ