Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δεκαοκτώ νεκροί, στην πλειοψηφία τους πολίτες και μέλη σωστικών συνεργείων, και 36 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός της διπλής βομβιστικής επίθεσης που συγκλόνισε, χτες, σιιτική συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας, η οποία, μετά από μήνες ηρεμίας, έχει γίνει στόχος τις τελευταίες βδομάδες σειράς βομβιστικών επιθέσεων, που συμπίπτουν με την ανακοίνωση της απόσυρσης των μάχιμων αμερικανικών ομάδων από τη χώρα μέχρι τα τέλη του 2011.

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή του 27χρονου Ισραηλινο-αμερικανού Ιλάν Γκράπελ με 25 Αιγύπτιους κρατούμενους, στη χερσόνησο του Σινά. Ο Γκράπελ είχε συλληφθεί τον Ιούνη στο Κάιρο ως πράκτορας της Μοσάντ και για την απελευθέρωσή του παρενέβη και η Ουάσιγκτον.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Νέα ογκώδης διαδήλωση υπέρ του Ασαντ οργανώθηκε, χτες, στην παραλιακή πόλη Λαττάκεια, όπου οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, μετά από τις πρώτες βδομάδες, δε συνεχίστηκαν.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ο πρώην αξιωματούχος του Ναυτικού Αλφρέδο Αστίς, ένας από τους πλέον διαβόητους αρχηγούς ομάδων θανάτου κατά τη διάρκεια του «βρώμικου» πολέμου της Αργεντινής (1976 - 1983), γνωστός και ως άγγελος θανάτου, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή του σε δολοφονίες και βασανιστήρια. Μαζί του δικάζονταν 17 ακόμη στρατιωτικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για σύμπραξη σε εκατοντάδες εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Τη δεύτερη φάση της «εθνικοποίησης των υδρογονανθράκων», που ξεκίνησε την 1η Μάη του 2006, το στάδιο της εκβιομηχάνισης, κήρυξε ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, στην τελετή θεμελίωσης του βιομηχανικού κέντρου Γκραν Τσακό, όπου θα δημιουργηθεί μονάδα διαχωρισμού διύλισης φυσικού αερίου, στην επαρχία Μαδραχόνες, που κατά τον Μοράλες θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο στη Λατινική Αμερική.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν οι κάτοικοι της Μπανγκόκ την πόλη τους, καθώς οι καιρικές προβλέψεις αναφέρονται σε σοβαρό ενδεχόμενο να σημειωθούν εκτεταμένες πλημμύρες το Σαββατοκύριακο. Οι μουσώνες που πλήττουν τη χώρα με καταρρακτώδεις βροχές εδώ και τρεις μήνες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 360 ανθρώπους μέχρι στιγμής.

ΣΕΟΥΛ.-- «Σκεπτικισμό» όσον αφορά στις πρόσφατες συνομιλίες των ΗΠΑ με τη ΛΔ Κορέας στη Γενεύη εξέφρασε χτες στη Σεούλ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Λίον Πανέτα.

NAΪΡΟΜΠΙ.-- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα έπρεπε να ερευνήσει τους φόνους και τις εξαφανίσεις άνω των 1.000 Κενυατών στο διάστημα 2006 - 2008 από μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Σαμπαότ Λαντ Ντιφένς Φορς» που δρα στην Κένυα βιάζοντας και ακρωτηριάζοντας τα θύματά της, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Η τεράστια αμερικανική μεταλλευτική εταιρεία «Freeport-McMoran» ανακοίνωσε χτες αδυναμία να διεκπεραιώσει τα συμβόλαια που έχει αναλάβει για την παραγωγή και αποστολή χρυσού και χαλκού, λόγω της δυναμικής απεργίας που πραγματοποιούν από τις 16 Σεπτέμβρη χιλιάδες Ινδονήσιοι εργάτες σε ορυχεία της εταιρείας στην επαρχία Παπούα της Ινδονησίας, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ