Τετάρτη 21 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ συγκλόνισε χτες βράδυ την πολιτεία Γκερέρο του Μεξικού με το επίκεντρο να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της περιοχής Ομετεπέκ σε εστιακό βάθος 17,7 χλμ. Ο ισχυρότατος σεισμός είχε αρκετά μεγάλη διάρκεια, προκάλεσε πανικό στους κατοίκους του Ακαπούλκο ενώ έγινε αισθητός μέχρι την Πόλη του Μεξικού και τη Γουατεμάλα. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι 500 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή κατέρρευσαν, χωρίς να αναφέρονται ανθρώπινες απώλειες.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Μπαράζ συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων, στην 9η επέτειο έναρξης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σάρωσε, χτες, οχτώ ιρακινές πόλεις, με τις πολιτικές δυνάμεις να εκτιμούν ότι οι δράστες επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας και την, εκ νέου, πρόκληση εμφύλιων σεχταριστικών εντάσεων, ιδιαίτερα ενόψει της πραγματοποίησης, την επόμενη βδομάδα, της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη μετά από 20 χρόνια. Οι πλέον αιματηρές επιθέσεις, που προκάλεσαν το θάνατο 56 ανθρώπων, σημειώθηκαν στη σιιτική Καρμπάλα με στόχο πολίτες, στη Βαγδάτη με στόχο χριστιανική εκκλησία, αλλά και στο Κιρκούκ, στη Χίλα και στη Μαχμουντίγια.

ΚΑΪΡΟ.-- Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων Αιγυπτίων, μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί μουσουλμάνοι, τελέστηκε, χτες, στον Καθεδρικό Ναό του Καΐρου, η νεκρώσιμη ακολουθία για τον Πατριάρχη των Κοπτών Σχενούντα τον 3ο. Η σορός του θα ταφεί στο μοναστήρι Γουάντι αλ Νατρούν, στο Σινά, όπου είχε εκδιωχθεί για αρκετά χρόνια από το 1981 και μετά από τον Πρόεδρο Σαντάτ επειδή είχε διαφωνήσει δημόσια με τη συμφωνία με το Ισραήλ και με τη βίαιη καταστολή ταραχών από ισλαμιστές. Η απώλειά του πυροδοτεί ανησυχίες καθώς είχε πετύχει να εξισορροπεί και να ελέγχει τις θρησκευτικές διαφορές προτάσσοντας την κοινή εθνικότητα.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Με μια μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της πρωτεύουσας, δεκάδες χιλιάδες Τυνήσιοι τίμησαν την 56η επέτειο διασφάλισης της ανεξαρτησίας της χώρας μετά από αγώνες υπό την ηγεσία του Χαμπίμπ Μπουργκίμπα. Κυρίαρχα συνθήματα των συγκεντρωμένων ήταν η διατήρηση της κοσμικότητας του κράτους και της κοινωνίας καθώς επικρατεί ανησυχία από την αύξηση της παρουσίας ισλαμιστικών δυνάμεων, όπως το κυβερνών κόμμα «Ενάχντα».

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Για δεύτερη μέρα συνέχισαν χτες οι αγρότες και οι ιθαγένικες κοινότητες της Γουατεμάλας την πορεία τους από το βορρά της χώρας προς την πρωτεύουσα, απαιτώντας άμεση επίλυση του αγροτικού ζητήματος και του δικαιώματος των κοινοτήτων και των συνεταιρισμών στην καλλιέργεια και ιδιοκτησία της γης εκ μέρους των μικρών και ακτημόνων εργατών και εργατών γης. Η πορεία ξεκίνησε τη Δευτέρα και αναμένεται να φτάσει στην πρωτεύουσα στις 27 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ