Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες έχουν τραυματιστεί από συγκρούσεις ανάμεσα σε Βερβέρους και αραβικές φυλές κοντά στην πόλη Ζουάρα στη δυτική Λιβύη, μια νέα εστία έντασης που μαίνεται τις τελευταίες τρεις ημέρες, πριν καν προλάβουν να καταλαγιάσουν οι συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων της φυλής Τόμπου και άλλων ομάδων στο νότο στη Σάμπχα. Στη Ζουάρα κατευθύνονται 200 άνδρες της νέας ηγεσίας της χώρας, που μετά την ανατροπή Καντάφι με τη βοήθεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τη χώρα.

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΤΟΧΑ.-- Αρνήθηκε, και επισήμως, η ηγεσία του Κατάρ ν' ανταποκριθεί στο αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης και να εκδώσει τον αντιπρόεδρο Τάρικ αλ Χασεμί που έχει μεταβεί στο Κατάρ εδώ και δύο ημέρες από το ιρακινό αυτόνομο Κουρδιστάν όπου είχε βρει καταφύγιο από τον περασμένο Δεκέμβρη όταν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του από την κυβέρνηση με την κατηγορία ότι έχει τάγματα θανάτου και τα χρησιμοποιεί σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων. Ο Χασεμί αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας στο κέντρο της πρωτεύουσας της Τυνησίας μπροστά από την υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί διαδηλωτές, των οποίων ο αριθμός δε διευκρινίστηκε παρά μόνο ότι αρκετοί από αυτούς νοσηλεύονται. Οι διαδηλωτές ζητούσαν καλύτερη αντιμετώπιση προς τους τραυματίες και μόνιμα αναπήρους από το περσινό κίνημα που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλι. Η νέα κυβέρνηση, υπό την πλειοψηφία του ισλαμικού κόμματος «Ενάχντα», υποστηρίζει ότι θα επαναφέρει τη διανομή των σχετικών επιδομάτων όταν αποσαφηνίσει ποιοι είναι πραγματικά θύματα της περσινής καταστολής και ποιοι ψεύδονται.

ΚΙΤΟ.-- Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κολομβίας, Χοσέ Μανουέλ Σάντος και οικοδεσπότη της φετινής Συνόδου της Αμερικής, ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να παραστεί και θα μποϊκοτάρει τη Σύνοδο εξαιτίας της μη πρόσκλησης της Κούβας. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου στην Καρταχένα.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- «Το Σουδάν βομβαρδίζει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Νότιο Σουδάν για να τρομάξει Αμερικανούς και Κινέζους επενδυτές» δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης Βαρνάβας Μάριαλ Μπέντζαμιν.

ΤΟΚΙΟ.-- Ισχυρή καταιγίδα σαρώνει από χτες την Ιαπωνία προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων, παραλύοντας την κυκλοφορία και προκαλώντας πολύωρο μπλακ-άουτ στην ηλεκτροδότηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ