Παρασκευή 5 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΒΑΝΑ.-- Τη δημιουργία «Ειδικής Ζώνης Ανάπτυξης», ένα βιομηχανικό πάρκο ελεύθερου εμπορίου, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών της Κούβας, που διευκρίνισε ότι θα είναι η πρώτη τέτοιου είδους βιομηχανική ζώνη στο λιμάνι του Μαριέλ, στη βορειοανατολική επαρχία Αρτεμίσα, ενώ στόχος θα είναι η παραγωγή, η εισαγωγή και η πώληση προϊόντων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Το έργο θα κοστίσει 900 εκατομμύρια δολάρια και το μεγαλύτερο μέρος θα το αναλάβει η Βραζιλία.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Απεργιακή κινητοποίηση διάρκειας 40 ημερών προκήρυξαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών της Πορτογαλίας διαμαρτυρόμενοι για το νέο εργασιακό καθεστώς που επιβάλλεται - μείωση μισθών και αύξηση υπερωριών - και για την έλλειψη επαρκούς προσωπικού. Η απεργία θα γίνει σε δύο 20ήμερα κύματα, από την 21η Μάη έως την 9η Ιούνη και από τις 23 Ιούλη έως τις 11 Αυγούστου.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Νέες αεροπορικές επιθέσεις από τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις με θύματα αμάχους σημειώθηκαν, χτες, στην επαρχία Γκάζνι του Αφγανιστάν. Σκοτώθηκαν τέσσερις Αφγανοί αστυνομικοί και δύο άμαχοι. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν για ακόμα μία φορά ότι διενεργούν έρευνα για τις συνθήκες της επίθεσης, για να ισχυριστούν στο τέλος - κατά το σύνηθες - ότι έδρασαν βάσει σχεδίου για τον εντοπισμό Ταλιμπάν.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί στις επαρχίες Οαχάκα και Γκερέρο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που ήδη έχει εγκρίνει η Βουλή του Μεξικού και προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης, μπάζοντας τις πολυεθνικές και τους χορηγούς στη διαδικασία.

ΧΑΡΤΦΟΡΝΤ.-- Το Κογκρέσο του Κονέκτικατ, τρεις μήνες μετά το μακελειό σε δημοτικό σχολείο που στοίχισε τη ζωή σε 29 ανθρώπους, μεταξύ αυτών 20 παιδιά, ενέκρινε νόμο που προβλέπει αυστηρότερους περιορισμούς στο είδος του οπλισμού που μπορούν να κατέχουν πολίτες και στενότερους ελέγχους, με αυστηρότερα κριτήρια, για τους κατόχους. Το Κονέκτικατ γίνεται η τρίτη κατά σειρά πολιτεία από το Δεκέμβρη, μετά τη Νέα Υόρκη και το Κολοράντο, που υιοθετεί σημαντικά αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Δυνάμεις από τους 4.000 Γάλλους στρατιώτες που βρίσκονται σήμερα στο Μάλι θα συμμετάσχουν σε μία μελλοντική δύναμη κυανόκρανων του ΟΗΕ, ακόμη και εάν ολοκληρώσουν την αποστολή τους στη χώρα, δήλωσε χτες από το Μαρόκο, όπου ολοκλήρωσε επίσημη επίσκεψη μιάμισης μέρας, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- «Ιστορική» επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, πραγματοποίησε χτες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Μοχάμεντ Μούρσι, όπου συναντήθηκε με τον επίσης ισλαμιστή Σουδανό ομόλογό του, Ομάρ Αλ Μπασίρ, υπογράφοντας σειρά συμφωνιών για ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, μεταφορές και ελεύθερη κίνηση των πολιτών αμφοτέρων των χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ