Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Ομόφωνα ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την «επέκταση» της ακτίνας δράσης της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν, που ζητούσε επιμόνως ο - εν πολλοίς, διορισμένος από τις ΗΠΑ - Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν χθες στην πρωτεύουσα του Πακιστάν για να εμποδίσουν διαδήλωση δικηγόρων που διαμαρτύρονται για τις νέες συνταγματικές τροποποιήσεις του στρατηγού Μουσάραφ. Ο στρατός της χώρας, στο μεταξύ, συνέχισε τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών, εκτοξεύοντας «επιτυχώς» το μέσου βεληνεκούς πύραυλο «Σαχίν-1».

ΚΑΜΠΑΛΑ.- Επίθεση ενόπλων της αμφιλεγόμενης οργάνωσης «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» σε χωριό της βόρειας Ουγκάντας, είχε ως αποτέλεσμα τη σφαγή 22 αμάχων και το σοβαρό τραυματισμό άλλων 17.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Τουλάχιστον δύο φοιτητές και 11 μαοϊκοί αντάρτες σκοτώθηκαν χθες στο Νεπάλ σε επιχειρήσεις του στρατού, μεταξύ των οποίων και έφοδος σε σχολείο απομακρυσμένου χωριού που είχαν καταλάβει οι αντάρτες. Η τελευταία αναζωπύρωση του Εμφυλίου έχει κοστίσει πάνω από 150 ζωές μέσα σε μια βδομάδα.

ΠΕΚΙΝΟ.- Τουλάχιστον σαράντα τέσσερις ναυτικοί πιστεύεται ότι χάθηκαν στη σφοδρή θαλασσοταραχή στα Στενά Μποχάι της Κίνας, μετά τα ναυάγια των πλοίων «Χουαγιουάν Σενγκ 18» με 15μελές πλήρωμα και του «Σούντα ΙΙ» με 29μελές πλήρωμα.

ΠΕΚΙΝΟ.- Εντός της βδομάδας αναμένεται στην Κίνα η εκτόξευση του διαστημοπλοίου «Shenzou V». Θα μείνει στο Διάστημα 21 ώρες και θα πραγματοποιήσει 14 περιστροφές της τροχιάς της Γης. Παρών θα είναι ο Πρόεδρος Χου Ζιντάο, που χθες συζητούσε στο Συνέδριο του ΚΚΚ σχέδια τροποποίησης του Συντάγματος - κατά πληροφορίες του Ρόιτερς, θα «ενισχυθεί η ατομική ιδιοκτησία».

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.- Απεργία άρχισαν χθες οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Απεργούν 2.000 μηχανικοί λεωφορείων, ενώ θα ακολουθήσουν 4.000 οδηγοί και χιλιάδες ακόμη εργαζόμενοι λεωφορείων και σιδηροδρόμων. Αιτία η αδιαλλαξία της διοίκησης των μητροπολιτικών συγκοινωνιών στις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό τους ταμείο, στο οποίο οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν κακοδιαχείριση.

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.- Με τυμπανοκρουσίες ανέβηκε χτες στον προεδρικό θώκο της Λιβερίας ο νέος προσωρινός Πρόεδρος (και μεγαλοεπιχειρηματίας) Γιούντε Μπράιαντ. Ορκίστηκε να «βγάλει τη χώρα από την απελπισία και τον πόλεμο». Ωρες μετά, ανακοινώθηκε η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα και η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν...

ΣΑΙΝΤ ΛΟΥΙΣ.- Συμφωνία «εκεχειρίας» ανακοίνωσαν η βιοτεχνολογική πολυεθνική «Μοσάντο» και η θυγατρική της «Μπάγιερ», «Μπάγιερ Κροπ Σάινες». Προτίμησαν να ενώσουν δυνάμεις αντί να πολεμούν η μία την άλλη με αγωγές πάνω στην κατοχύρωση αδειών ευρεσιτεχνίας για γενετικά μεταλλαγμένα υβρίδια που χρησιμοποιούνται στη γεωργία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ