Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ.- Ο κατά συρροή δολοφόνος Γκάρι Ρίτζγουεϊ, που ομολόγησε την Τετάρτη ότι σκότωσε 48 γυναίκες στην Πολιτεία Ουάσινγκτον, θεωρείται ύποπτος και για την εξαφάνιση 61 γυναικών στο Βανκούβερ του Καναδά, τα τελευταία 25 χρόνια.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Ο Κολομβιανός υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Φερνάντο Λοντόνιο «απείλησε» το Κοινοβούλιο ότι σε περίπτωση που δεν εγκριθούν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, που προτείνει ο Πρόεδρος Ουρίμπε, θα ξεσπάσει «πολιτική κρίση» και ο πρόεδρος θα παραιτηθεί. Τελικά, παραιτήθηκε ο ίδιος... Ουσιαστικά, όμως, πρόκειται για την κρίση που έχει ξεσπάσει εντός της κολομβιανής κυβέρνησης μετά το ηχηρό ράπισμα της διπλής ήττας, σε δημοψήφισμα και τοπικές εκλογές.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Εξάμηνη παράταση στην επιβολή στρατιωτικού νόμου στην επαρχία Ατσεχ αποφάσισε χτες η ινδονησιακή κυβέρνηση, προκαλώντας την αντίδραση οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που καταγγέλλουν την ενίοτε εγκληματική δράση των ινδονησιακών στρατευμάτων, που αντιμάχονται το ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα της περιοχής..

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- «Τουλάχιστον 1.100» αντάρτες έχουν σκοτωθεί στην αναζωπύρωση του Εμφυλίου στο Νεπάλ τους τελευταίους δύο μήνες, αναφέρουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση επισήμως διατείνεται ότι οι νεκροί είναι περί τους 870, εκ των οποίων «οι 700 είναι μαοϊκοί αντάρτες».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Τουλάχιστον 21 νεκροί, ανάμεσά τους και τρεις γυναίκες, είναι ο απολογισμός του εμπρησμού του σπιτιού του γενικού γραμματέα τοπικού συνδικάτου, που ακολούθησε τις σφοδρές χθεσινές συγκρούσεων δύο ομάδων συνδικαλιστών της CITU στο κρατίδιο της Βεγγάλης στην Ινδία. Οι αρχές προέβησαν σε 106 συλλήψεις για την υπόθεση. Αιτία των συγκρούσεων, οι προσλήψεις στις τοπικές φυτείες τσαγιού.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Πέντε άνθρωποι, μεταξύ τους και δύο παιδάκια, πέντε και τριών ετών, έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι τους κοντά στο Εξ-λα-Σαπέλ της δυτικής Γερμανίας.

ΛΑΓΟΣ.- Ενέδρα σε περίπολο της νιγηριανής ακτοφυλακής στον ποταμό Ναν, που εκβάλλει στον Ατλαντικό Ωκεανό, έστησαν χτες ένοπλοι, ντυμένοι με παραστρατιωτικές στολές. Οι αρχές εκφράζουν φόβους πως από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους οι πέντε από τους δέκα αστυνομικούς που επέβαιναν στο σκάφος.

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Δεκάδες ένοπλοι επιτέθηκαν χτες σε στρατηγείο δύναμης του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό, προκαλώντας τον τραυματισμό ενός στρατιώτη από το Μπανγκλαντές. Οι κυανόκρανοι απάντησαν στα πυρά, στη διάρκεια τρίωρης επίθεσης που σημειώθηκε στην ανατολική πόλη της ΛΔ Κονγκό, Μπουνία.

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- «Οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημη θέση για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου... και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», δήλωσε χτες στα Σκόπια ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν. Το ίδιο 24ωρο, ο Νεμπόισα Τσόβιτς (αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο) δήλωνε με νόημα πως το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας «θα θέσει ευρύτερα ζήτημα συνοριακών αλλαγών στα Βαλκάνια».

ΧΑΓΗ.- Ο Τούρκος πρέσβης στην Ολλανδία δήλωσε χτες ότι η πρόσφατη έκρηξη στο εσωτερικό της πρεσβείας ήταν προμελετημένη. Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της ολλανδικής αστυνομίας.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί, σε έκθεσή της, ότι η οικολογική καταστροφή από το ναυάγιο του «Πρεστίζ» δεν έχει τελειώσει. Στην 20σέλιδη έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση Αθνάρ προσπαθεί να αποκρύψει αυτό το γεγονός.

ΠΑΡΙΣΙ.- Να δουλέψουν μια αργία ζητά από τα εργατικά συνδικάτα, αλλά και από τους εργοδότες η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να «δωρίσουν» τα μεροκάματα και τα κέρδη τους, αντιστοίχως, για την ενίσχυση του συστήματος φροντίδας των ηλικιωμένων. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, ζητώντας από εργοδότες και συνδικάτα να επιλέξουν τη μέρα, εκτίμησε ότι θα συγκεντρωθούν περίπου 1,9 δισεκατομμύριο ευρώ, εκβιάζοντας «για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του καλοκαιριού, όπου περίπου 15.000 ηλικιωμένοι πέθαναν λόγω του καύσωνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ