Παρασκευή 30 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-- Την απελευθέρωση τριών ανήλικων «μαχητών του εχθρού» που κρατούνταν στη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο ανακοίνωσαν χτες οι ΗΠΑ. Οι έφηβοι, ηλικίας 13 έως 15 ετών, επέστρεψαν στο Αφγανιστάν έπειτα από φυλάκιση ενός έτους στην αμερικανική βάση. Η απελευθέρωση των ανηλίκων ανεβάζει στους 91 τον αριθμό των κρατουμένων που έχουν αποχωρήσει από την αμερικανική βάση.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Οι αμερικανικές αρχές έχουν καταγράψει τα δακτυλικά αποτυπώματα και έχουν φωτογραφίσει περισσότερους από 600 χιλιάδες ξένους στη διάρκεια των πρώτων τριών βδομάδων της εφαρμογής των νέων μέτρων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπίσει κανέναν τρομοκράτη να προσπαθεί να μπει στις ΗΠΑ, δήλωσε ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου ο υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ασα Χάτσινσον.

ΚΛΟΝΤΑΪΚ.-- Αποζημιώσεις - μαμούθ ύψους 6,75 δισ. δολαρίων καλείται να πληρώσει η πετρελαϊκή «Exxon» σε 32 χιλιάδες ψαράδες της περιοχής, ακόμη και σε επιχειρηματίες που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε το τάνκερ «Exxon Valdez» το 1989. Τη σχετική απόφαση έλαβε ομοσπονδιακός δικαστής στην Αλάσκα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η κακοκαιρία στην Ευρώπη προκάλεσε προβλήματα στις συγκοινωνίες. Εξαιτίας της χιονόπτωσης οι περισσότερες πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν χτες στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Στη Φρανκφούρτη, δεκάδες πτήσεις καθυστέρησαν και περίπου 60 ματαιώθηκαν, ενώ στο Λονδίνο περισσότερες από 200 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Χίθροου» ακυρώθηκαν την Τετάρτη. Περίπου 80 είχαν ακυρωθεί μέχρι χτες το μεσημέρι.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Η κυβέρνηση και το Γενικό Επιτελείο Στρατού του Πακιστάν έκαναν σαφές χτες ότι «δε θα επιτρέψουν» στις δυνάμεις των ΗΠΑ να εισβάλουν στο έδαφος της χώρας στην επιχείρηση που - σύμφωνα με την εφημερίδα «Chicago Tribune» - θα διεξαγάγουν οι Αμερικανοί την άνοιξη, με στόχο «την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, του μουλά Μοχάμεντ Ομάρ και θυλάκων της "αλ Κάιντα" και των Ταλιμπάν».

ΤΑΪΠΕΪ.-- Ο Πρόεδρος της Ταϊβάν κατηγόρησε χτες τη Γαλλία για «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις» της νήσου, μετά την κοινή ανακοίνωση του Ζακ Σιράκ με τον Πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο, με την οποία καταδικαζόταν το επικείμενο δημοψήφισμα με άδηλο στόχο την ανεξαρτητοποίησή της.

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.-- Η τουρκική εφημερίδα «Sabah» υποστήριξε στο χτεσινό της φύλλο ότι ο υποτιθέμενος «εγκέφαλος» των βομβιστικών επιθέσεων της Ισταμπούλ το Νοέμβριο του 2003 Αζάντ Εκιντζί σκοτώθηκε σε βομβιστική ενέργεια στο Ιράκ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Το θάνατο 38 Ινδονήσιων προκάλεσε η κατανάλωση μολυσμένου χοιρινού στην ανατολική επαρχία του (κατεχόμενου από την Ινδονησία) τμήματος της νήσου Παπούα. Εκατοντάδες άλλοι νοσηλεύτηκαν με στομαχικές διαταραχές. Υγειονομικές αρχές ερευνούν το αίτιο και τις συνθήκες δηλητηρίασης...

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Τα «Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να ηγηθούν στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας» διακήρυξαν χτες στην Πρετόρια ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Ανατόλι Σαφόνοφ και ο Νοτιοαφρικανός ομόλογός του Αζίζ Παχάντ.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- «Τη ραγδαία επιδείνωση» στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των ανταρτών του Τζον Γκάρανγκ και των αξιωματούχων της ισλαμικής κυβέρνησης του Σουδάν αντανακλούν οι πρόσφατοι σφοδροί βομβαρδισμοί του στρατού κατά ανταρτών και αμάχων στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της οργάνωσης «Σουδανικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός».

ΡΙΑΝΤ.-- Πέντε άνδρες των σαουδαραβικών αρχών ασφαλείας σκοτώθηκαν και άλλοι 2 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής που σημειώθηκε σε συνοικία της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο ερευνών που γίνονται από σπίτι σε σπίτι για τον εντοπισμό «τρομοκρατών». Κατά τη συμπλοκή σκοτώθηκε ένας από τους ενόπλους και έγιναν πολλές συλλήψεις.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Με ομόφωνη απόφασή τους, οι κυβερνήτες όλων των ιρανικών επαρχιών υποστηρίζουν ότι εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, δηλαδή δεν ανακληθούν οι απορρίψεις υποψηφίων από το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης, είναι πρακτικώς αδύνατο να πραγματοποιηθούν εκλογές στις 20 του Φλεβάρη, ελλείψει «ικανού αριθμού υποψηφίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ