Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.-- Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από καραμπόλα δεξαμενοφόρου φορτηγού που μετέφερε πετρέλαιο με άλλα αυτοκίνητα στην Κωνσταντινούπολη, χτες το μεσημέρι. Οι αρχές της Τουρκίας εκτιμούν ότι το πολύνεκρο δυστύχημα οφείλεται σε τεχνική βλάβη των φρένων του φορτηγού.

ΙΣΚΕΝΤΕΡΟΥΝ.-- Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν και ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ εγκαινίασαν χτες έναν αμφιλεγόμενο υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρέτα, αποτέλεσμα γερμανικής επένδυσης 1,5 δισ. ευρώ. Υπήρξε διαδήλωση ακτιβιστών για το περιβάλλον στο χώρο, και δεκάδες εξ αυτών συνελήφθησαν.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Πέντε «σημαντικοί ύποπτοι» για συμμετοχή σε αυτονομιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των Ινδικών δυνάμεων στο Κασμίρ χτες. Σε άλλα επεισόδια ένοπλης βίας, σκοτώθηκαν ένας στρατιώτης και δύο αντάρτες, ενώ σε διαδήλωση προσφύγων που διαμαρτύρονταν για την έλλειψη προμηθειών, τραυματίστηκαν 40 άνθρωποι.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Αρχισαν τα επαναλαμβανόμενα για τρίτο χρόνο κοινά στρατιωτικά «αντιτρομοκρατικά» γυμνάσια ΗΠΑ - Φιλιππίνων, με κωδικό «Μπαλικατάν». Οι ασκήσεις, με τη συμμετοχή 5.000 ανδρών, έχουν και προεκλογική «αξία» για την πρόεδρο Αρόγιο.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 24 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Χεϊλονγζιάνγκ της Κίνας λόγω έκρηξης αερίου. Αλλοι 13 αγνοούνται.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Σεισμός μεγέθους πέντε Ρίχτερ τάραξε χτες την πρωτεύουσα και τα περίχωρα της ΠΓΔΜ προκαλώντας διακοπή στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες και μικρές υλικές ζημιές.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Περίπου 3.000 ανθρακωρύχοι διαδήλωσαν χτες στην πόλη Τάρκου Τζιου ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να «αναδιαρθρώσει» τον κλάδο τους, πράγμα που θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις.

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-- Οι ΗΠΑ εξετάζουν την εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στο Ουζμπεκιστάν, που θα χρησιμοποιείται σε «περιόδους κρίσεων», δήλωσε χτες από την Τασκένδη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ