Σάββατο 13 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Πάνω από 3.000 μέλη του λεγόμενου «Εθνικού Στρατού» του Αφγανιστάν έχουν λιποτακτήσει, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, ενώ πηγές του ΝΑΤΟ δήλωσαν στην εφημερίδα Financial Times του Λονδίνου ότι λόγω της κατάστασης (αν)ασφάλειας, οι «εκλογές» στην υπό μερική κατοχή χώρα ενδέχεται να αναβληθούν για τον Αύγουστο. Εξάλλου, οι αφγανικές δυνάμεις φέρονται να «απελευθέρωσαν» δύο απαχθέντες Tούρκους μηχανικούς και έναν Αφγανό μεταφραστή, σε επιχείρηση εναντίον των Ταλιμπάν, στην οποία σκότωσαν δύο «υπόπτους».

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.- Διατάγματα απαγόρευσης όλων των διαδηλώσεων και επιβολής δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, εξέδωσε χτες ο Πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο, για να υποδεχτεί, όπως ισχυρίστηκε, τη δύναμη 6.240 κυανόκρανων του ΟΗΕ που θα καταφθάσουν τον Απρίλη...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων του εξόριστου πρώην Προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ και μελών της οικογένειάς του, αποφάσισε χτες ομόφωνα το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να διενεργεί έρευνα για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.- Χιλιάδες εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Κροατίας πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις. Η απεργία θεωρήθηκε ως η πιο μαζική των τελευταίων είκοσι χρόνων...

ΣΚΟΠΙΑ.- Στην τελική ευθεία εισέρχονται από χτες οι διεργασίες στο εσωτερικό των κομμάτων της ΠΓΔΜ για την ανάδειξη των υποψηφίων τους στις πρόωρες προεδρικές εκλογές της 14ης Απρίλη. Μεταξύ των υποψήφιων ακούγονται τα ονόματα του νυν πρωθυπουργού Τσερβενκόφσκι, του υπουργού Αμυνας, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, και του δημάρχου Σκοπίων, Ρίστο Πένοφ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Μόνον υλικές ζημιές προκάλεσε η έκρηξη βόμβας που έριξαν χτες το πρωί άγνωστοι έξω από την κατοικία του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.- Πληροφορίες εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ αναφέρουν ότι η Κίνα μελετά σχέδιο ευρείας εκλογικής μεταρρύθμισης στο υπό την κυριαρχία της κρατίδιο, ωστόσο δεν προβλέπεται διενέργεια εκλογών στο Χονγκ Κονγκ τουλάχιστον έως το 2007.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας διέταξε τους αξιωματούχους του Σαν Φρανσίσκο να αναστείλουν τους γάμους ομοφυλόφιλων. Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας υπογράμμισε ότι ο γάμος ορίζεται ως η ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα. Η εν λόγω απόφαση λαμβάνεται, ενώ η συντηρητική πτέρυγα των Ρεπουμπλικανικών εκφράζει την οργή της για το θέμα και ζητά συνταγματική απαγόρευση τέτοιων γάμων. Στο Σαν Φρανσίσκο, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3.000 γαμήλιες τελετές ανάμεσα σε ζευγάρια ομοφυλόφιλων εδώ και ένα μήνα, από τότε δηλαδή που η πόλη ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενεί τέτοιου είδους γάμους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ