Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.- Ο σοσιαλδημοκράτης Χάιντς Φίσερ, 66 ετών, ορκίστηκε χτες νέος Πρόεδρος της Αυστρίας ενώπιον της Ανω και της Κάτω Βουλής στη Βιέννη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Κένεθ Λέι - ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του χρεοκοπημένου ενεργειακού κολοσσού «Ενρον» - προσήχθη χτες σε δικαστήριο όπου αντιμετωπίζει συνολικά έντεκα κατηγορίες οικονομικών ατασθαλιών, όπως εξαπάτηση και παραπλάνηση επενδυτών, ελεγκτών και εργαζομένων, ψευδείς δηλώσεις, λογιστικές ατασθαλίες και παράνομες χρηματιστηριακές συναλλαγές. Οι κατηγορίες σχετίζονται άμεσα με την κατάρρευση της «Ενρον» προ τριετίας, όταν η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρία στον τομέα της ενέργειας βρέθηκε υπερχρεωμένη με 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Το πτώμα του Μπερνάρντο Ερνέστο Βέλεζ Γουάιτ, αδελφού της υπουργού Σεσίλια Μαρία Βέλεζ Γουάιτ, βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Αντιοκία. Ο Βέλεζ Γουάιτ δολοφονήθηκε πριν από αρκετούς μήνες με μια σφαίρα στο κεφάλι. Οι FARC «τον είχαν απαγάγει το Μάρτη του 2001», σύμφωνα με τις κολομβιανές αρχές.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ανεστάλη, με κυβερνητική εντολή, η μετάβαση εργαζομένων στο Ιράκ από τις Φιλιππίνες, λόγω της υπόθεσης του ομήρου που κρατείται στη χώρα. Χτες σημειώθηκαν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας με αίτημα την απόσυρση των στρατευμάτων που έχει στείλει στο Ιράκ η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος Αρόγιο. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας «Μανίλα Τάιμς», στο Ιράκ εργάζονται 4.200 Φιλιππινέζοι, πολλοί σε αμερικανικές κατοχικές εγκαταστάσεις.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τον πρώτο της προϋπολογισμό παρουσίασε χτες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Κογκρέσου στην Ινδική Βουλή. Προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού, βοήθεια για εκατομμύρια φτωχούς, προσέλκυση επενδύσεων, αύξηση των δαπανών για την άμυνα 18% και ειδικό φόρο υπέρ της δημόσιας παιδείας. Το BJP (αξιωματική αντιπολίτευση) «καταδίκασε» τον προϋπολογισμό, ενώ το ΚΚΙ (Μ) εμφανίστηκε να εγκρίνει τα μέτρα για την αγροτική ανάπτυξη, την παιδεία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά να αντιτίθεται στη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συμφωνία συνεργασίας στην ανάπτυξη της λεγόμενης «πυραυλικής ομπρέλας» υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ και της Αυστραλίας Ρόμπερτ Χιλ. Κατά το Πεντάγωνο, η συμφωνία αναφέρεται μεταξύ άλλων στη διμερή «ανάπτυξη και δοκιμή προηγμένης τεχνολογίας ραντάρ για τη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης βαλλιστικών πυραύλων... για να εξασφαλιστεί η αποτροπή επίθεσης από χώρες με βαλλιστικούς πυραύλους και όπλα μαζικής καταστροφής».

ΣΕΟΥΛ.-- Η ΛΔ Κορέας «έχει προχωρήσει» στην εγκατάσταση νέων βαλλιστικών πυραύλων (βεληνεκούς έως και 4.000 χλμ) που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στις αμερικανικές βάσεις της ιαπωνικής νήσου Οκινάουα και στην υπό αμερικανικό έλεγχο νησίδα Γκουάμ του Ειρηνικού, κατέθεσε χτες ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας Τσο Γιοανγκ-κιλ σε αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Ξέχασε» να αναφέρει πως οι ΗΠΑ αναπτύσσουν νέου τύπου πυραύλους «Πάτριοτ» στην Κορεατική Χερσόνησο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ