Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- «Σφραγίζεται» ώρα με την ώρα η «νίκη» του ευνοουμένου των ΗΠΑ, Χάμιντ Καρζάι, στις «εκλογές» για την προεδρία του υπό μερική κατοχή Αφγανιστάν: χτες, με το 62% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, ο σημερινός δοτός πρόεδρος φερόταν να καταλάμβανε το απλησίαστο 56%. Το ζήτημα πλέον είναι, κατά τους περισσότερους αναλυτές, οι αντίπαλοί του να «δεχτούν το αποτέλεσμα». Στο μεταξύ, επίσης χτες, κατέπεσε αμερικανικό μεταγωγικό ελικόπτερο «Μπλακ Χοκ» στη Χεράτ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα και να τραυματιστεί άλλο ένα μέλος του πληρώματός του.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ενας Αιγύπτιος, ο Αμπντούρ Ρεχμάν, και ένας υπήκοος Υεμένης, ο Σάλεχ Νάουμαν, αμφότεροι φερόμενοι ως «στελέχη της αλ Κάιντα» συνελήφθησαν τις τελευταίες 52 ώρες στο Πακιστάν.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Εκτελέστηκε χτες πρώην κρατιδιακός υπουργός του Κασμίρ - περιοχή που αποτελεί το αντικείμενο διαφιλονικίας Ινδίας - Πακιστάν και αυτονομιστών εδώ και δεκαετίες και αποτέλεσε την αφορμή δύο πολέμων.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εως και 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο της επαρχίας Χενάν της Κίνας, ενώ δεκάδες άλλοι, από 88 έως και 148 κατ' εκτίμηση, αγνοούνταν, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν χτες τα «Νέα Κίνα» και «Γερμανικό Πρακτορείο».

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Νεπάλ, Μπαράτ Μοχάν Αντικάρι, προσέφερε χτες τον αποχαρακτηρισμό του μαοϊκού κινήματος από «τρομοκρατική οργάνωση», αν η ηγεσία του προσέλθει σε συνομιλίες.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Σήμερα ολοκληρώνεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η διήμερη συζήτηση στο πλαίσιο μαραθώνιων προσπαθειών σε σχέση με τη σύνταξη διεθνούς συνθήκης κατά της κλωνοποίησης ανθρώπου για αναπαραγωγικούς σκοπούς, που βρίσκει γενικά σύμφωνη την πλειοψηφία των 191 κρατών - μελών. Αυτό που διχάζει είναι η (για ερευνητικούς σκοπούς) κλωνοποίηση βλαστοκυττάρων από ανθρώπινα έμβρυα.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο τυφώνας «Τοκάτζε» («σαύρα») αναδεικνύεται για την Ιαπωνία ο φονικότερος της τελευταίας δεκαετίας. Ως χτες, οι νεκροί ανέρχονταν σε 62, οι αγνοούμενοι σε τουλάχιστον 27 και οι τραυματίες πάνω από 265.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ