Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η κυβέρνηση Μπους κινείται προς εξαναγκασμό όλων των διεθνών αεροπορικών εταιριών που απλώς διασχίζουν τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, συνήθως προς Καναδά και Μεξικό, να διαβιβάζουν λίστες επιβατών, όπως πράττουν όταν προορισμός των αεροσκαφών τους είναι αεροδρόμια της αμερικανικής επικράτειας.

ΑΓΚΥΡΑ.- Δεκαεπτά νεκρούς κόστισε η διαρροή μεθανίου σε κρατικό ορυχείο στην Γκεντίζ της Τουρκίας, μετέδωσε χτες το πρακτορείο «Ανατολή».

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν έκανε και πάλι λόγο χτες σε έκθεσή του για συνεχιζόμενο όργιο συστηματικών βασανισμών, παράνομων συλλήψεων και ωμοτήτων από πλευράς κατοχικών δυνάμεων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το «Γαλλικό Πρακτορείο». ΗΠΑ, ΕΕ και η «κυβέρνηση» Καρζάι τον αγνόησαν παγερά.

ΜΟΣΧΑ.- Πιθανή διαρροή χημικών από διυλιστήριο, «ενοχοποιείται» από κατοίκους της περιοχής Καμπαρντίνο-Μπαλκαρία του ρωσικού Καυκάσου για τα αναπνευστικά προβλήματα που παρουσίασαν 100 από αυτούς, σύμφωνα με το «Γαλλικό Πρακτορείο». Μία γυναίκα πέθανε από υπέρταση στην περιοχή, όπου τα σχολεία είναι κλειστά.

ΜΠΙΣΚΕΚ.- Η νέα κυβέρνηση της Κιργιζίας δημοσιοποίησε ένα κατάλογο 42 επιχειρήσεων που «ερευνώνται» για διασυνδέσεις με τον έκπτωτο πρόεδρο Ασκάρ Ακάεφ, στο πλαίσιο της έρευνας για τη «διαφθορά» που του αποδίδεται.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Νάτουαρ Σινγκχ κάλεσε χτες τον μονάρχη του Νεπάλ Γκιανέντρα να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να απελευθερώσει τους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους στο περιθώριο της συνόδου των χωρών Ασίας και Αφρικής. Η μεγαλειότητά του απάντησε κάτι ακατάληπτο περί του πόσο κακή είναι η «τρομοκρατία».

ΛΟΜΕ.- «Οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν την Κυριακή» επέμεινε χτες ο προσωρινός πρόεδρος του Τόγκο, Αμπάς Μπονφό, αποπέμποντας προηγουμένως τον υπουργό Εσωτερικών (πρώην στρατιωτικό) Φρανσουά Μποκό που είχε ανακοινώσει νωρίτερα την αναβολή των εκλογών «για να αποφευχθεί μία τρομερή αιματοχυσία».

ΒΗΡΥΤΟΣ.- Στη διάθεση του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι έθεσαν τις παραιτήσεις τους ο επικεφαλής του Γενικού Τμήματος Ασφαλείας, υποστράτηγος Τζαμίλ Σαγιέντ και ο διοικητής των Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφαλείας, Αλί Χατζ, ισχυροί άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Παράλληλα, ο Μικάτι πρότεινε οι εκλογές να διεξαχθούν στις 29 Μάη, εντός του νόμιμου χρονικού διαστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ