Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- Νέα έρευνα για πιθανή δωροληψία του προέδρου της Κόστα Ρίκα, Αμπελ Πατσέκο, ο οποίος νοσηλεύεται εξαιτίας υψηλής αρτηριακής πίεσης, ξεκίνησε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι εργαζόμενοι κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους της πρωτεύουσας ζητώντας αποτελεσματικότερα μέτρα ασφαλείας για τα επικίνδυνα επαγγέλματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μία μόλις ημέρα μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ντε Βιλπέν περί «σκληρών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας».

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- «Δεκάδες» δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί την Τετάρτη όταν επιχείρησαν να διαδηλώσουν ζητώντας ελευθερία του Τύπου στο Νεπάλ - όπου μετά το βασιλικό πραξικόπημα του Φλεβάρη, έχει επιβληθεί πλήρης λογοκρισία - «απελευθερώθηκαν» χτες, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Αντάρτες που φέρονται να ανήκουν στο Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο (MILF) σκότωσαν τέσσερις στρατιώτες χτες στο Μιντανάο, παραβιάζοντας τη δίχρονη εκεχειρία, μετέδωσαν τα «Γιουνάιτεντ Πρες» και «Νέα Κίνα». Στο μεταξύ ο στρατός των Φιλιππίνων τέθηκε σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού» λόγω φημών περί σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος την 12η Ιούνη - ημέρα της ανεξαρτησίας των Φιλιππίνων -, εν μέσω των καταγγελιών περί διαφθοράς της προέδρου Αρόγιο και μελών της οικογένειάς της και νοθείας στις περυσινές εκλογές.

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Εξι άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους, ανάμεσά τους και ένα παιδί, από έκρηξη σε αποθήκη όπου φυλάσσονταν πυροτεχνήματα, από άγνωστη αιτία, σύμφωνα με το «Ανατολή».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Δύο νέες, 18 και 20 ετών, οι οποίες φέρονται να ετοιμάζονταν να προβούν σε επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον σιιτών, συνέλαβαν χτες οι αρχές του Πακιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανιψιές ενός στελέχους της σεχταριστικής οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τζάνγκβι, ο οποίος «τις εκπαίδευε» για το σκοπό αυτό.

ΣΑΝΓΚΑΗ.-- Η Κίνα «θα προστατεύσει τα θεμιτά δικαιώματα της βιομηχανίας της, δρώντας σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», δήλωσε χτες ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, Μπο Σιλάι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ