Τρίτη 27 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΑΡΦΟΥΡ.-- Ανέστειλε την άδεια λειτουργίας της αποστολής του ΟΗΕ στο Νταρφούρ η κυβέρνηση του Σουδάν, υποστηρίζοντας ότι μετέφερε τον ηγέτη των ανταρτών, που αντιτίθεται στην πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία, Σουλεϊμάν Αντάμ Τζάμους, με δικό του ελικόπτερο. Η απόφαση αφορά σε όλη την περιοχή του Νταρφούρ και δε θα αλλάξει έως ότου δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις, σύμφωνα με τις αρχές. Η απαγόρευση αναφέρεται στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων και τη «Γιούνισεφ».

ΑΤΤΑΛΕΙΑ.-- Τέσσερις νεκροί και 26 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι από την Ουγγαρία, ηλικίας 11 ετών, είναι ο απολογισμός έκρηξης, που σημειώθηκε την Κυριακή, σε εστιατόριο στους καταρράκτες του Μαναβγκάτ, στη νότια Τουρκία. Το γεγονός αποδίδεται σε έκρηξη φιάλης υγραερίου, ωστόσο στην περιοχή βρέθηκαν και ειδικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, για να ελέγξουν εάν επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ.-- Τρεις στρατιώτες και ένας στρατηγός έχασαν τη ζωή τους, σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο του τελευταίου, από έναν μοτοσικλετιστή, στην πόλη Πανιπιτίγια της Σρι Λάνκα. Η επίθεση, που είχε στόχο το στρατηγό, αποδίδεται από τις αρχές της χώρας στους «Τίγρεις των Ταμίλ», έλαβε χώρα 10 χιλιόμετρα μακριά από μεγάλη στρατιωτική βάση, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σε 22 ανέρχεται ο απολογισμός των νεκρών από πλημμύρες και κατολισθήσεις, που σάρωσαν τρία χωριά στο νότιο Καλιμαντάν, στην ινδονησιακή πλευρά της νήσου Βόρνεο τη Δευτέρα, σύμφωνα με αξιωματούχους. Αιτία οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, εξαιτίας των οποίων υπερχείλισαν ποταμοί σε τρεις διαφορετικές περιοχές του νότιου Καλιμαντάν. Ακόμα 20 άνθρωποι αγνοούνται, με ελάχιστες ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί, ενώ μόλις την περασμένη βδομάδα 210 άνθρωποι στο νησί Σουλαέσι βρήκαν επίσης τραγικό θάνατο λόγω πλημμύρας.

ΣΑΟ ΠΑΟΥΛΟ.-- Ενα νέο κύμα επιθέσεων ενάντια σε αστυνομικά τμήματα της Βραζιλίας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτώσει η αστυνομία της χώρας 13 άτομα στην πόλη Σάο Πάουλο.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δύο μικρά παιδιά τραυματίστηκαν όταν καμικάζι οδήγησε το παγιδευμένο αυτοκίνητό του κατά στρατιωτικής φάλαγγας κοντά σε αμερικανική αεροπορική βάση στο Μπαγκράμ. Αρχικώς μεταδόθηκε ότι σκοτώθηκε και ένας Αμερικανός στρατιώτης, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τους κατοχικούς.

ΚΑΪΡΟ.-- Σε φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 10.000 αιγυπτιακές λίρες έκαστος καταδικάστηκαν ο αρχισυντάκτης Ιμπραχίμ Ισα και η δημοσιογράφος Σάχαρ Ζάκι της εφημερίδας «Αλ Ντούστουν», αφού κρίθηκαν ένοχοι για «δυσφήμιση του Προέδρου Μουμπάρακ». Σε εκτενές άρθρο, με στοιχεία κατηγόρησαν την Προεδρία για «ξεπούλημα κρατικών επιχειρήσεων έναντι πενιχρών αντιτίμων σε ιδιώτες και διασπάθιση ξένης χρηματικής βοήθειας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ