Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.- Ερευνα εις βάθος έχει διατάξει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση της δραπέτευσης του πρώην προέδρου του CTV και ηγετικής φυσιογνωμίας της αντιπολίτευσης, Κάρλος Ορτέγκα, καθώς και άλλων 3 πρώην αξιωματικών του στρατού από φυλακή της χώρας, στις 13 Αυγούστου, όπου βρίσκονταν κατόπιν της καταδίκης τους, για τις ενέργειες ανατροπής.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Τέλος στην απεργιακή κινητοποίηση βδομάδων έβαλαν οι Γερμανοί γιατροί, αφού η ομοσπονδία τους ήλθε σε συμφωνία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων για τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς τους, που προβλέπει αύξηση των μισθών τους κατά 10-13%.

ΚΙΤΟ.- Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, 13 τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 60 αγνοούνται από την έκρηξη του ηφαιστείου Τουνγκουράουα στον Ισημερινό. Το ηφαίστειο βρίσκεται κοντά στην πόλη Μπάνιος, μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές της χώρας. Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι της συγκεκριμένης πόλης όσο και άλλων περιοχών, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

ΚΑΡΑΤΣΙ.- Πέντε θανάτους και μεγάλες υλικές καταστροφές, καθώς και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης και των συγκοινωνιών προκάλεσαν χτες οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην επαρχία Σιντχ του Πακιστάν. Αξιωματούχος εταιρίας που παρέχει νοσηλευτικές υπηρεσίες στην πόλη, έκανε λόγο για «χαοτική κατάσταση» και «κατάρρευση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας» στο Καράτσι.

ΝΑΡΑΤΙΒΑΤ.- Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά αγνώστων που οι αρχές πιστεύουν ότι είναι ισλαμιστές αυτονομιστές στη νότια Ταϊλάνδη, ενώ άλλοι 19 τραυματίστηκαν από εκρήξεις βομβών, ανακοίνωσε χτες η αστυνομία.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Σε πέντε αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών από επίθεση με χειροβομβίδα σε ινδουιστικό ναό του ομόσπονδου κρατιδίου Μανιπούρ της Ινδίας την Τετάρτη, που τραυμάτισε επίσης 35 πιστούς, αρκετοί εκ των οποίων είναι ξένοι υπήκοοι.

ΝΤΑΚΑ.- Ο Σαμσούρ Ραχμάν, ίσως ο γνωστότερος ποιητής και λογοτέχνης στο Μπανγκλαντές, πρώην δημοσιογράφος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, πέθανε χτες σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας σε ηλικία 77 ετών. Ο Ραχμάν είχε γίνει στόχος οξύτατης κριτικής - και μιας δολοφονικής απόπειρας - από ισλαμιστικούς κύκλους για τις αστικοδημοκρατικές φιλελεύθερες θέσεις του.

ΝΤΑΚΑ.- Η αστυνομία του Μπανγκλαντές ανακοίνωσε χτες ότι σκότωσε 11 «ληστές» σε μάχη σε συνοικία της πρωτεύουσας.

ΑΓΚΥΡΑ.- Αγκυρα και Ιστανμπούλ (Κωνσταντινούπολη) έχουν «τα θλιβερά πρωτεία» όσον αφορά τις δολοφονίες και τα εγκλήματα «τιμής» καθώς και της βίας σε βάρος γυναικών στην επικράτεια της Τουρκίας, μετέδωσε χτες το πρακτορείο «Ανατολή» επικαλούμενο τη Διεύθυνση Δημόσιας Τάξης της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας. Το θέμα έχει έλθει στη δημοσιότητα κυρίως λόγω της Ευρωενωσιακής διαδικασίας και αφορά το «φτιασίδωμα» της βιτρίνας της τουρκικής κοινωνίας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-Εξι συνασπισμοί κομμάτων, πέντε πολιτικά κόμματα και μία «ομάδα πολιτών» θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών του Μαυροβουνίου στις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές από την ανεξαρτητοποίησή του που θα διεξαχθούν στις 10 Σεπτεμβρίου.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Πρόταση αποστολής 3.500 ειρηνευτικών δυνάμεων απ' την Ουγκάντα και το Σουδάν στη Σομαλία ως τον ερχόμενο Οκτώβρη μελετούν από χτες ανώτεροι Αφρικανοί αξιωματούχοι της «Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη» σε συνάντησή τους στην Κένυα. Οι διαβουλεύσεις γίνονται χωρίς την εξασφάλιση των Σομαλών ισλαμιστών που ελέγχουν πέρα απ' την πρωτεύουσα Μογκαντίσου και άλλες, εκτενείς, περιοχές της Σομαλίας...

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα αποφάσισε χτες «να διορθώσει ένα ιστορικό λάθος που πλήττει τη χώρα σε διεθνές επίπεδο» και να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από την Ιερουσαλήμ στο Τελ Αβίβ...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-Η γρίπη των πουλερικών ήταν τελικώς η αιτία θανάτου στις αρχές της βδομάδας ενός ακόμη οκτάχρονου κοριτσιού από χωριό της δυτικής Ιάβας στην Ινδονησία, γεγονός που ανεβάζει πλέον σε 45 τα θύματα της νόσου στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ