Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Αρχισε, χτες, διήμερο συνέδριο για το Ολοκαύτωμα με κύριο θέμα του να εξετάσει αν πραγματικά συνέβη ως ιστορικό γεγονός. Το συνέδριο έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις παγκοσμίως, ιδιαίτερα καθώς μεταξύ των συμμετεχόντων συγκαταλέγονται γνωστοί αρνητές του Ολοκαυτώματος, αλλά και προσωπικότητες εξαιρετικά αντιδραστικές, όπως ο πρώην αρχηγός της Κου Κλουξ Κλαν. Ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ χτες γιουχαΐστηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε Πανεπιστήμιο από φοιτητές που τον αποκάλεσαν «δικτάτορα». Από την άλλη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από τη Βόννη, ζήτησε από τη Γερμανία να διακόψει τις οικονομικές σχέσεις με την Τεχεράνη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Εντός των επομένων ωρών, Γαλλία - Βρετανία ετοιμάζονται να παρουσιάσουν ένα νέο σχέδιο απόφασης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στο οποίο έχουν αφαιρέσει ορισμένες από τις σκληρότερες κυρώσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συναίνεση Ρωσίας - Κίνας.

ΑΛΓΕΡΙ.- Ενας νεκρός Αλγερινός και 9 τραυματίες (1 Αμερικανός, 4 Βρετανοί, 1 Καναδός, 1 Λιβανέζος, 1 Αλγερινός) είναι ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης κατά λεωφορείων με εργαζομένους της ενεργειακής εταιρείας «Brown & Root Condor», θυγατρικής της αμερικανικής «Halliburton», την Κυριακή το απόγευμα.

ΜΑΝΙΛΑ.- Το θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων και τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων αστέγων προκάλεσε το φονικό πέρασμα ενός ακόμη τυφώνα («Ούτορ») το περασμένο Σαββατοκύριακο πάνω απ' τις κεντρικές και ανατολικές περιοχές των Φιλιππίνων.

ΠΕΚΙΝΟ.- Στις 18 του μήνα θα πραγματοποιηθούν στο Πεκίνο οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας, ανακοίνωσαν χτες Αμερικανοί και Ασιάτες αξιωματούχοι.

ΑΝΤΑΝΑΡΙΒΟ.- Ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μαρκ Ραβαλαμανάνα επανεξελέγη χτες και επίσημα πρόεδρος της Μαδαγασκάρης, αφού στις τελευταίες εκλογές πήρε ποσοστό 54,8% έναντι του αντιπάλου του Λαχινιρίκο Ζαν που έλαβε 11,7%.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Την κατάληψη της Τιγεγκλόου κοντά στα σύνορα με την Αιθιοπία επιχειρούν από χτες ένοπλες δυνάμεις των Σομαλών ισλαμιστών, με σκοπό όπως ανακοίνωσαν να εμποδίσουν την είσοδο νέων αιθιοπικών στρατευμάτων στη Σομαλία και να εγκλωβίσουν τα ήδη υπάρχοντα εντός και εκτός της πόλης Μπαϊντόα, όπου εδρεύει η αδύναμη μεταβατική σομαλική κυβέρνηση.

ΜΠΑΝΤΑ ΑΤΣΕΧ.- Ο Ιρβάντι Γιουσούφ, πρώην ηγετικό στέλεχος των αυτονομιστών της επαρχίας Ατσεχ της Ινδονησίας, αναδεικνύεται νικητής των χτεσινών γενικών εκλογών που διεξάγονται στην περιοχή πρώτη φορά μετά την ειρηνευτική συμφωνία του Ελσίνκι τον Αύγουστο του 2005 που τερμάτισε πολυετείς συγκρούσεις ανταρτών - κυβέρνησης. Ο Γιουσούφ αναδεικνύεται κυβερνήτης της πλούσιας επαρχίας Ατσεχ παίρνοντας το 39%, ενώ ο έτερος υποψήφιος παίρνει μόλις 13%.

ΑΓΚΥΡΑ.- Σε βλάβη του καυστήρα φαίνεται να αποδίδουν οι τουρκικές αρχές την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς χτες το πρωί σε πενταώροφη πολυκατοικία στο Ντιγιάμπακιρ, όπου στεγάζονται οικογένειες στρατιωτικών. Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων, τον τραυματισμό δύο παιδιών και τον εγκλωβισμό τεσσάρων ατόμων στα συντρίμμια...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Η Σερβία δε θα προδώσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο δήλωσε χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, τονίζοντας ότι οι Αλβανοί «δεν μπορεί να έχουν δύο χώρες στην Ευρώπη». Εξέφρασε παράλληλα την ευαρέσκειά του για την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εάν επιχειρηθεί να επιβληθεί στο Κοσσυφοπέδιο λύση που δε θα ικανοποιεί το Βελιγράδι.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.- Ως «αντάλλαγμα» για τη «φιλοξενία» 1.500 Αμερικανικών στρατιωτών το 2008, οι ΗΠΑ προσφέρουν 34 εκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στο στρατόπεδο Κογκαλνιτσεάνου.

ΓΕΡΕΒΑΝ.- Το 98,6% των ψηφοφόρων της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν ενέκρινε το νέο Σύνταγμα που περιγράφει το Ναγκόρνο Καραμπάχ ως ανεξάρτητο κράτος, ενώ η συμμετοχή έφτασε το 87,2%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής, Σεργκέι Νασιμπιάν.

ΚΙΣΙΝΙΟΦ.- Με ποσοστό 82,4% επανεξελέγη για τέταρτη συνεχή φορά ο Ιγκόρ Σμιρνόφ, ο απερχόμενος πρόεδρος της Υπερδνειστερίας, που αποσχίστηκε από τη Μολδαβία το 1992, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής η συμμετοχή έφθασε το 65,4% των 400.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Οι τρεις αντίπαλοι του Σμιρνόφ έλαβαν 8,1%, 3,8% και 2% αντίστοιχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ