Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εννέα άνθρωποι συνελήφθησαν στο Μπέρμιγχαμ μετά από αντιτρομοκρατική επιχείρηση της αστυνομίας και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, MI5 και φέρεται να «σχεδίαζαν» την απαγωγή και την εκτέλεση Βρετανού μουσουλμάνου στρατιώτη.

ΚΙΤΟ.-- Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα διόρισε την Λορένα Εσκουδέρο, 41 ετών, καθηγήτρια πανεπιστημίου, ως υπουργό Αμύνης, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το θάνατο της προκατόχου της στο θώκο, Γουαδαλούπε Λαρίβα, από τη σύγκρουση δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων κατά τη διάρκεια νυκτερινής άσκησης. Παράλληλα χτες ο Κορέα, σύμφωνα με τον «Τελεσούρ», δήλωσε ότι στόχος της χώρας είναι η αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της χώρας και ο οριστικός τερματισμός της πιστωτικής σχέσης, δηλαδή με ΔΝΤ και ΠΤ.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Δεν υπάρχει ρήξη στους κόλπους της ιρανικής ηγεσίας, μεταξύ ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη και προέδρου, για το χειρισμό του πυρηνικού προγράμματος», υποστήριξε, χτες, ο Σαντέκ Χαραζί, Ιρανός διπλωμάτης και συγγενής του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, παραδεχόμενος, όμως, ότι η «σκληρή ρητορική κατά της Δύσης ίσως είναι αντιπαραγωγική και δεν επιθυμούμε αντιπαράθεση και απομόνωση».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Την παρέμβαση του Προέδρου Σιράκ «για να εγγυηθεί την αμεροληψία των κρατικών οργάνων» ζήτησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα μετά από τις αλλεπάλληλες πληροφορίες που φέρουν την αστυνομία, που υπάγεται στον υποψήφιο και υπουργό Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, να πραγματοποιεί «εποπτικές έρευνες για περιουσιακά στοιχεία, γείτονες και άλλες λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής» των προεδρικών του αντιπάλων.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Την υπόσχεση ότι το νέο Σύνταγμα του Νεπάλ θα προβλέπει ομοσπονδιακή δομή έκανε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας Γκίριτζα Πράσαντ Κοϊράλα, μετά τις διαδηλώσεις με 8 νεκρούς σε περιοχή όπου διαβιώνει η μειονότητα των Μαντέσι, που θεωρείται ότι υποκινήθηκαν από φιλοβασιλικούς, με στόχο την αποσταθεροποίηση της νέας κυβέρνησης.

ΚΑΡΑΤΣΙ.-- Τουλάχιστον έξι ύποπτοι για την απαγωγή, το βιασμό και τη διαπόμπευση (γυμνή), μιας 16χρονης συνελήφθησαν. Σύμφωνα με τις αρχές, οι δράστες είχαν πρόθεση να τιμωρήσουν την οικογένειά της για «υπόθεση τιμής». Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι επίκεινται και άλλες συλλήψεις.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Αγνωστοι, που πιστεύεται ότι είναι αυτονομιστές αντάρτες Ταμίλ, πυροδότησαν με τηλεχειρισμό μια βόμβα στην περιοχή Μπατικαλόα της ανατολικής Σρι Λάνκα, σκοτώνοντας έξι αστυνομικούς και έναν πολίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ