Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΑ ΠΑΣ.-- Επίσκεψη στη Βραζιλία πραγματοποιεί από χτες ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Τσοκενχουάνκα, τον υπουργό Ενέργειας Κάρλος Βιγιέκα, τον επικεφαλής της ενεργειακής YPFB, Μανουέλ Μοράλες και τους υπουργούς Αμυνας, Δημόσιων Εργων και Αγροτικής Ανάπτυξης. Στόχος της επίσκεψης η επαναδιαπραγμάτευση της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και η υπογραφή διμερών συμφωνιών.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη στη φαβέλα Κομπλέξου ντου Αλεμάου σε μάχες που ξεκίνησαν το πρωί και διήρκησαν μέχρι τη νύχτα ανάμεσα στην αστυνομία και φερόμενους ως λαθρέμπορους ναρκωτικών στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

ΚΑΪΡΟ.-- Το 21ο ανθρώπινο κρούσμα της γρίπης των πτηνών διαγνώστηκε χτες στην Αίγυπτο. Πρόκειται για 37χρονη Αιγύπτια από την επαρχία Φαγιούμ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Η Επιτροπή Οικονομικών Εγκλημάτων της νιγηριανής κυβέρνησης (βλέπε Πρόεδρος Ομπασάντζο...) απαγόρευσε τη συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του αντιπροέδρου Ατίκου Αμπουμπακάρ (όπως αναμενόταν...) και άλλων 11 υποψηφίων με την «κλασική» κατηγορία της «διαφθοράς».

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Εκτός Σουδάν θα παρακολουθήσει την κατάσταση στη δυτική επαρχία Νταρφούρ η αποστολή του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αιτία η επίμονη άρνηση της σουδανικής κυβέρνησης να επιτρέψει την είσοδο των μελών της αποστολής με επικεφαλής τη βραβευθείσα με Νόμπελ Τζόντι Ουίλιαμς, επειδή έχει ενστάσεις για τη σύνθεση της ομάδας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Η Ουγκάντα δήλωσε χτες έτοιμη να αρχίσει την ανάπτυξη στρατιωτών της στη Σομαλία στο πλαίσιο «ειρηνευτικής» δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης. Η Νότια Αφρική, που έχει αρνηθεί παρόμοια πρόταση, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αναλάβει μόνον εκπαίδευση του σομαλικού «στρατού».

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Διμερείς συνομιλίες με στόχο την επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας για ενεργειακή και επισιτιστική βοήθεια ανακοίνωσαν χτες οι κυβερνήσεις ΛΔ Κορέας και Ν. Κορέας.

ΚΑΝΝΕΣ.-- Αρχίσε χτες στις Κάννες η φετινή σύνοδος κορυφής Γαλλίας - Αφρικής με βασικές «ειδήσεις» την απουσία του απερχόμενου Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ και την άρνηση του Παρισιού να επιτρέψει τη συμμετοχή του προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε στις εργασίες της διάσκεψης (μετά από επίμονη απαίτηση ΗΠΑ - Βρετανίας)...

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε χτες ότι σχεδιάζει την ίδρυση ειδικής υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς, ενώ ανακοίνωσε ότι επέβαλλε πειθαρχικές ποινές σε σχεδόν 100.000 μέλη του ΚΚ Κίνας για υποθέσεις διαφθοράς το 2006.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν έκρηξη νάρκης κατά προσωπικού τύπου «Κλέιμορ» - αμερικανικής κατασκευής - έπληξε λεωφορείο στην ανατολική επαρχία Αμπάρα της Σρι Λάνκα.

ΡΙΑΝΤ.-- Παρότρυνση στους οπαδούς της να πλήξουν όλες τις πετρελαιοπηγές που «εξυπηρετούν τις ΗΠΑ, ακόμη και εκτός Μέσης Ανατολής, π.χ. σε Καναδά, Μεξικό κλπ.», απηύθυνε το φερόμενο ως παρακλάδι της «αλ Κάιντα» στη Σαουδική Αραβία, που είχε αναλάβει και την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο βασίλειο. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας εκτιμούσε ότι «δεν υπάρχουν εμπόδια για συνεργασία με τη Ρωσία για ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα».

ΠΑΡΙΣΙ.- Εντεκα άτομα συνέλαβε η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο πλαίσιο «εκκαθαριστικής» επιχείρησης σε Παρίσι και Τουλούζη. Με βάση την επίσημη ενημέρωση είχαν σχέσεις με την «αλ Κάιντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ