Παρασκευή 23 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

TOKIO.-- Ο ιαπωνικός όμιλος «Hitachi» ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο εργοστασίου κατασκευής συσκευών σκληρών δίσκων στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, απολύοντας τουλάχιστον 4.400 εργαζομένους.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Στις 28 του Μάρτη θα κριθεί η τύχη πέντε ακόμη βουλευτών των κομμάτων που στηρίζουν τον Πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε, καθώς έχουν κληθεί να καταθέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο αναφορικά με την άμεση εμπλοκή τους στη «συμφωνία του Σάντα Φε ντε Ραλίτο». Η συμφωνία που αποκαλύφθηκε πρόσφατα αφορά στις διασυνδέσεις πολιτικών με τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς (AUC) και έχει εξελιχθεί σε σκάνδαλο. Ηδη 21 βουλευτές και τοπικοί άρχοντες διώκονται ενώ ο κατάλογος φαίνεται ότι θα διευρυνθεί και άλλο.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Φωτιές άναψε η απόφαση δικαστή να απορρίψει αγωγή διαζυγίου γυναίκας μαροκινής καταγωγής, η οποία κακοποιήθηκε από το σύζυγό της, με το επιχείρημα ότι το κοράνι δεν καταδικάζει αυτού του είδους τη μεταχείριση. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας αποδοκίμασε τη δικαστή ενώ ακόμη και το κεντρικό συμβούλιο των μουσουλμάνων της Γερμανίας αντέδρασε άμεσα ανακοινώνοντας ότι η δικαστής όφειλε να χρησιμοποιήσει ως σημείο αναφοράς «το γερμανικό Σύνταγμα και όχι το κοράνι», και υπενθύμισε ότι και στον ισλαμικό κόσμο η βία και η κακοποίηση αποτελούν λόγους διαζυγίου.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Ορκίστηκε χτες η νέα κυβέρνηση της κροατο-μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη Βουλή του Σαράγεβο, έξι μήνες μετά τις γενικές εκλογές στη χώρα. Πρωθυπουργός της 16μελούς κυβέρνησης ορίστηκε ο Νάντζαντ Μπράνκοβιτς (απ' το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης).

ΧΑΡΑΡΕ.-- Ο Καθολικός αρχιεπίσκοπος Πίος Νκούμπε κάλεσε χτες το λαό της Ζιμπάμπουε να «γεμίσει τους δρόμους και να διαμαρτυρηθεί για την ένταση της ενορχηστρωμένης απ' το κράτος βίας», λέγοντας ότι είναι πρόθυμος να ηγηθεί μιας «εκστρατείας ειρηνικής αντίστασης» προκειμένου να αναγκάσει τον 83χρονο Πρόεδρο της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, σε παραίτηση.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Ισχυρότατη έκρηξη σε αποθήκη όπλων του στρατού κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Μοζαμβίκης, Μαπούτο, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και πανικό σε πλήθος ταξιδιωτών, εργαζομένων και περιοίκων που ήταν εκείνη την ώρα στην περιοχή.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Μάχες μεταξύ ένοπλων υποστηριχτών του υποψήφιου στις τελευταίες προεδρικές εκλογές Ζαν Πιερ Μπεμπά και στρατιωτών σημειώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό, Κινσάσα, για άγνωστο λόγο. Δεν ανακοινώθηκε άμεσα εάν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της επαρχίας Τζινσένγκ της βόρειας Κίνας, την οποία, σύμφωνα με τις αρχές, ο ιδιοκτήτης του επιχείρησε να αποκρύψει, κόστισε 20 ζωές. Η αστυνομία συνέλαβε 11 άτομα -περιλαμβανομένου του ιδιοκτήτη - και καθαίρεσε δύο τοπικά στελέχη του ΚΚΚ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2006 στα κινεζικά ανθρακωρυχεία σημειώθηκαν σχεδόν 4.500 θάνατοι λόγω της δραματικής πίεσης για αύξηση της παραγωγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ