Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Εκτάκτως έφθασε, χτες, στο Ιράν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών για να συζητήσει με τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ για το «πυρηνικό πρόγραμμα», ενώ Μόσχα και Πεκίνο επιμένουν να τάσσονται ενάντια στην επιβολή νέων κυρώσεων. Ταυτόχρονα, το εφετείο επικύρωσε την ποινή 5ετούς κάθειρξης που επιβλήθηκε πρωτόδικα στον Πρόεδρο του σωματείου οδηγών λεωφορείων της Τεχεράνης, που συνελήφθη σε κινητοποίηση του κλάδου για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, με την κατηγορία της «δράσης κατά της εθνικής ασφάλειας και της προπαγάνδας κατά του ισλαμικού καθεστώτος».

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Συνεχίζεται η απεργία των χιλιάδων αλλοδαπών οικοδόμων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας και την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, που προκαλεί περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους. Οι απεργοί συγκρούστηκαν με την αστυνομία, τις περασμένες μέρες, και απειλούνται με απέλαση από τις αρχές, αν και είναι οι στυλοβάτες του «κατασκευαστικού θαύματος» των τελευταίων χρόνων.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Σχέδιο δολοφονίας του ίδιου και του πρωθυπουργού Σινιόρα υποστηρίζει ότι αποκάλυψε και απέτρεψε, την τελευταία στιγμή, ο Σάαντ Χαρίρι, ηγέτης της κοινοβουλευτικής φιλοαμερικανικής πλειοψηφίας. Ο Χαρίρι έμπλεξε στην υπόθεση τον επικεφαλής μίας από τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας.

ΧΑΡΤΟΥΜ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πιέσεις στο ΓΓ του ΟΗΕ για γρήγορη ανάπτυξη της υβριδικής στρατιάς ΟΗΕ-Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στο Νταρφούρ του Σουδάν άσκησε χτες ο πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους. Παράλληλα, οι μεγαλύτερες ανταρτικές οργανώσεις του Νταρφούρ που μποϊκοτάρουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Λιβύη, ζήτησαν αναβολή των συζητήσεων μέχρι τη νέα μεσολάβηση διαπραγματευτών του ΟΗΕ και της ΑΕ.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τον έως πρότινος αντιπρόεδρο της σομαλικής κυβέρνησης, καθηγητή Σαλίμ Αλίγιο Αβίρο, διόρισε χτες ως εντολοδόχο πρωθυπουργό ο Σομαλός πρόεδρος μετά την προχτεσινή αποπομπή του πρωθυπουργού Αλί Μοχάμεντ Γκεντί.

ΤΟΚΙΟ.-- Σε αδιέξοδο κατέληξαν χτες οι συνομιλίες της κυβέρνησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιασούο Φουκούντα με την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Δημοκρατικό Κόμμα) για την παράταση της επιμελητειακής συνδρομής που προσέφερε ως χτες το ιαπωνικό πολεμικό ναυτικό στις δυτικές δυνάμεις κατοχής του Αφγανιστάν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Κάθε χρόνο 50.000.000 παιδιά στην Αφρική και την Ασία γεννιούνται δίχως να καταγραφούν ποτέ και πουθενά. Επιπλέον, το 1/3 των χωρών της υφηλίου πέραν της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, δε διαθέτουν στατιστικά στοιχεία θνησιμότητας, επισημαίνει έκθεση του Ινστιτούτου Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας που καταγγέλλει το γεγονός σαν «σκάνδαλο αδιαφάνειας».

ΜΟΣΧΑ.-- Δοκιμή ενός διηπειρωτικού πυραύλου RS-18 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν, πραγματοποίησε χτες η Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου των χερσαίων στρατηγικών δυνάμεων της χώρας.

ΛΑ ΠΑΣ.-- «Οι ΗΠΑ και η εγχώρια ολιγαρχία είναι οι μόνοι πραγματικοί εχθροί της διαδικασίας ριζικών αλλαγών στη Βολιβία» δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες κατά την τέταρτη και τελευταία μέρα της επίσκεψής του στην Ιταλία.

ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.-- Η τροπική καταιγίδα Νόελ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και άλλοι 13 να αγνοούνται στη Δομινικανή Δημοκρατία, προκάλεσε επίσης το θάνατο σε 10 ανθρώπους και καταστροφικές πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές της Αϊτής, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Αλτα Ζαν Μπατίστ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ