Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τρεις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και ένας τραυματίστηκε σε νέα επίθεση χτες στην Καμπούλ, στην περιοχή Γκοζαργκά. Σύμφωνα με τις αρχές, ο βομβιστής βγήκε από ένα αυτοκίνητο και πλησίασε πεζός ένα σημείο ελέγχου όπου ανατινάχτηκε.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ καταδίκασε χτες τα γεγονότα που απεικονίζονται σε βίντεο, με Ισραηλινό στρατιώτη να πυροβολεί δεμένο Παλαιστίνιο, με σφαίρες καουτσούκ, το οποίο δημοσιοποίησε ισραηλινή ΜΚΟ. Σύμφωνα με τον Ε. Μπαράκ διατάχθηκε εις βάθος έρευνα, καθώς όπως έσπευσε να δηλώσει οι στρατιώτες δε συμπεριφέρονται έτσι...

ΑΓΚΥΡΑ.-- Συνήλθε χτες το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Τουρκία για να ορίσει ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει η συζήτηση για την πρόταση απαγόρευσης της λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που κατηγορείται από τον εισαγγελέα για «υπονόμευση του τουρκικού κράτους» και «ισλαμοποίηση της Τουρκίας». Στην πρόταση του κατηγόρου ζητείται η απαγόρευση λειτουργίας του ΑΚΡ και η 5ετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων 71 στελεχών του, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Η σουηδική εταιρεία κατασκευής συστημάτων ασφαλείας αυτοκινήτων «Autoliv» ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει στην απόλυση 3.000 εργαζομένων - το 7% του εργατικού δυναμικού της - ως κίνηση για μείωση των εξόδων της, παρά το γεγονός ότι είχε μια αύξηση κατά 57% των κερδών της το δεύτερο τετράμηνο φέτος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τη διάλυση του «ενεργότερου πυρήνα» της ΕΤΑ και τη σύλληψη 8 εκ των πλέον καταζητούμενων μελών της βασκικής οργάνωσης ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως οι συγκεκριμένοι συλληφθέντες ευθύνονται για τις περισσότερες από τις επιθέσεις αφότου τερμάτισε την 14μηνη κατάπαυση του πυρός, τον Ιούνιο του 2007.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Νότιας Κορέας και της ΛΔ Κορέας αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στη Σιγκαπούρη με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας. Πρόκειται για την πρώτη του είδους συνάντηση από την έναρξη των συνομιλιών το 2003.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Επισημοποιήθηκε χτες η ανάκτηση του ελέγχου της εθνικής αεροπορικής εταιρείας «Aerolineas Argentinas» με την υπογραφή συμφωνίας παραχώρησης των ποσοστών που κατείχε η ισπανική εταιρεία «Marsans» καθώς και των ποσοστών της για τη θυγατρική της «Austral», που πραγματοποιεί εσωτερικές πτήσεις.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Σαλβατόρε Μασκούσο, ηγετικό στέλεχος των ακροδεξιών παραστρατιωτικών AUC της Κολομβίας, που έχει εκδοθεί στις ΗΠΑ, απέσπασε συμφωνία με τις δικαστικές αρχές που με αντάλλαγμα πληροφορίες θα μειωθεί η ποινή του, σύμφωνα με τον Αμερικανοκουβανό δικηγόρο του Χοακίν Πέρες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τρόφιμοι των βρετανικών φυλακών είναι υποχρεωμένοι να κοιμούνται στις τουαλέτες, λόγω του υπερβολικού αριθμού κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, σύμφωνα με έκθεση του Επιθεωρητή Φυλακών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ