Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ατζέντα Εκδηλώσεων
Επίλεκτα έργα Α.Τάσσου

«Τραπέζι με αντικείμενα»
«Τραπέζι με αντικείμενα»
Μία ξεχωριστή πρόταση για αυτές τις μέρες, μας προσφέρει η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. ΤΑΣΣΟΣ. Στα γραφεία της, στην οδό Λ. Φωτιάδου 2, τηλ. 9243.100, μπορείτε να βρείτε λιθογραφίες και μεταξοτυπίες, επιλεγμένα έργα του μεγάλου μας καλλιτέχνη. Σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αριθμημένων και σφραγισμένων, κυκλοφορούν - σε προσιτές τιμές - η έγχρωμη λιθογραφία «Η επιστροφή των βοδιών», από τον κύκλο των αγροτικών θεμάτων της δεκαετία 1950 - '60, οι «Αρχόντισσες» της Κοκκινιάς και της Δραπετσώνας του 1970, η ασπρόμαυρη μεταξοτυπία «Ναύπακτος», που βασίστηκε στην ξυλογραφία του 1951 και απεικονίζει το λιμάνι της πόλης, οι «Αγρότες της Μεσσηνίας», σύνθεση που προβάλλεται πάνω σε ένα αδρό, σκουρόχρωμο φόντο, με ελάχιστα χρώματα και μεγάλες λευκές επιφάνειες, κ.ά.

Μαζί με αυτές τις δημιουργίες, μπορείτε να βρείτε και το έγχρωμο έργο του Α. Τάσσου «Τραπέζι με αντικείμενα» του 1947. Πρόκειται για μία μεταξοτυπία, σε 300 αριθμημένα αντίτυπα, η οποία κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες. Στα γραφεία της Εταιρείας Α. ΤΑΣΣΟΣ μπορεί κανείς επίσης να βρει τα βιβλία του Τάσσου «Ασμα Ασμάτων» και «Λυσιστράτη», καθώς και πρωτότυπα έργα του καλλιτέχνη, τα οποία είναι ένα πολύ ωραίο δώρο για τις γιορτές που έρχονται.

Ατζέντα Εκδηλώσεων
«Ανοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνι»

Προϊόν κορυφαίας στιγμής συνεργασίας του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Κουρτ Βάιλ είναι η όπερα «Ανοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνι», η πρεμιέρα της οποίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Την βδομάδα αυτή, εξάλλου, θα δοθούν πέντε ακόμη παραστάσεις του έργου, στις 21, 22, 23, 25, 26. Η όπερα, που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στη μουσική ιστορία του 20ού αιώνα, ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Νίκου Τσούχλου, σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, σκηνικά Νίκου Πετρόπουλου, κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη και χορογραφία Χάρη Μανταφούνη. Το ρόλο της Τζένι Χιλ θα ερμηνεύσουν διαδοχικά η Σόνια Θεοδωρίδου και η Τζένη Δριβάλα. Τραγουδούν επίσης διαδοχικά: Ζάχος Τερζάκης - Κωνσταντίνος Παλιατσάρας, Βαρβάρα Τσαμπαλή - Λυδία Αγγελοπούλου, Θάνος Πετράκης - Δημήτρης Σιγαλός, Διονύσης Τρούσσας- Κύρος Πατσαλίδης, Παναγιώτης Αθανασόπουλος - Μιχάλης Κατσούλης, Δημήτρης Κασιούμης - Παύλος Σαμψάκης κ.ά.

Σαρκαστική αναπαράσταση του καπιταλισμού, η όπερα όπως ο ίδιος ο Μπρεχτ έλεγε «έμεινε ζωντανή, παρά το πέρασμα του χρόνου, σαν ντοκιμαντέρ της εποχής του. Ακόμα και σήμερα, το έργο δημιουργεί την ίδια διαφορετική αίσθηση, που περιέγραφα το 1931, μετά από τη βερολινέζικη πρεμιέρα: Ενα μείγμα τρόμου και θαυμασμού. Η ατμόσφαιρα αγωνίας του Βερολίνου, της δεκαετίας του '20, δεν έχει περιγραφεί ποτέ τόσο πιστά, όπως σε αυτή την όπερα, της οποίας οι μελωδίες και τα χρώματα μένουν αξέχαστα».

Ατζέντα Εκδηλώσεων
«Εξ Επαφής» ανήμερα τα Χριστούγεννα

Το όνομα του μεγάλου, αξέχαστου ηθοποιού Δημήτρη Χορν φέρει πλέον το παλιό θέατρο «Διονύσια» (Αμερικής 10), το οποίο ανακαινίστηκε ριζικά και ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τις παραστάσεις του έργου «Εξ Επαφής» του Patrick Marber. Η πρεμιέρα του έργου έχει προγραμματιστεί για τις 25 του Δεκέμβρη, ανήμερα Χριστουγέννων. Τη μετάφραση - σκηνοθεσία υπογράφει ο Σταμάτης Φασουλής, τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Γιώργου Ασημακόπουλου, η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου. Πρωταγωνιστούν: Σταμάτης Φασουλής, Πέμη Ζούνη, Σταύρος Ζαλμάς, Μαρία Πρωτόπαππα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ