Κυριακή 14 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΡΠΙΛΕΣ

(Αντιπλημμυρικά - Σκουπίδια)

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της σ. Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που έδωσε την περασμένη Τετάρτη πάνω σε δυο σημαντικά και πολύ επίκαιρα θέματα, την αντιπλημμυρική προστασία και τη διαχείριση των σκουπιδιών που τα προσδιόρισε «τορπίλες» είχε ολοκληρωθεί.

ΚΙ ΟΙ θύμησες, άσβηστες, μας φέρνουν πολλά χρόνια πίσω, όταν ο εφιάλτης της πλημμύρας σάρωνε την πρωτεύουσα και φυσικά, όπως πάντα, τις λαϊκές γειτονιές. Λάσπη, θάνατος, απελπισία...

ΠΟΛΙΤΕΙΑ πνίχτρα η Αθήνα έμεινε από το ξεκίνημά του εκείνο το τουρκοχώρι, γύρω και κάτω από την Ακρόπολη, το Κάστρο με 9.000 ψυχές και τους 35 μαχαλάδες (συνοικίες) κι όχι βέβαια από κάποιο δικό της καπρίτσιο αλλά γιατί οι «αφεντάδες» που ανεβοκατεβαίνουν στην εξουσία, δεκάδες χρόνια, την «κόψανε» και τη «ράψανε» στα δικά τους ληστρικά χνάρια...

ΠΟΛΛΕΣ, μεγάλες και καταστροφικές οι πλημμύρες, που έζησε η Αθήνα και η περιοχή της. Είναι από τότε που άρχισε να «φορτίζουν» οι «τορπίλες».

ΘΥΜΑΜΑΙ πάντα μια συναρπαστική διήγηση από τον ιστορικό και μελετητή του '21, τον Γιάννη Βλαχογιάννη για μια από τις πιο μεγάλες πλημμύρες, που έπληξαν την Αθήνα. Νεαρός ο Βλαχογιάννης με τη ρουμελιώτικη λαλιά του μιλούσε συχνά για του Αϊ-Φιλίππου τη μέρα, σαν σήμερα 14 Νοέμβρη 1896.

ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ του πολλά τα αποκόμματα από εφημερίδες που μας δίνουν στην καθαρεύουσα περιγραφή της καταστροφής. «... Ηνοίχθησαν - γράφει ο παλαιός εκείνος συνάδελφος - οι καταρράκται του ουρανού και ραγδαίος υετός μετά χαλάζης κατέπεσεν, επαπειλών να καταπνίξη την χώραν του Κέκροπος...». Ποτάμια ορμητικά τα νερά είχαν κατακλύσει μεγάλα μέρη της πόλης και κυρίως το Κουκάκι, το Μοσχάτο κι άλλες λαϊκές συνοικίες. Πάνω από 100 οι πνιγμένοι.

Η ΜΑΥΡΗ Βίβλος για τις πλημμύρες έχει τις εγγραφές της και στα χρόνια που ακολουθούν. Μερικές μάλιστα συνοικίες όπως το Μπουρνάζι, το Περιστέρι, το Μοσχάτο, του Ρέντη κι άλλες χτυπιούνται συνεχώς από τις πλημμύρες. Οι φτωχογειτονιές ανυπεράσπιστες στης πλημμύρας την έφοδο. Και τα αντιπλημμυρικά στα ντουλάπια και λόγια τ' αέρα στα προεκλογικά μπαλκόνια.

ΓΝΩΣΤΟΙ, πασίγνωστοι και οι ένοχοι. Αυτοί όλοι που πάνω τους πέφτουν οι μεγάλες ευθύνες για τα εγκλήματα, που έχουν διαπράξει σε βάρος της Αθήνας και της Αττικής. Τα μεγάλα, τα αδηφάγα συμφέροντα. Ολα δικά τους. Φιλέτα γης, φιλέτα θάλασσας για τα ξενοδοχεία τους, τις βίλες. Και μένει ανοιχτό για χρόνια το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως επίσης και αυτό των σκουπιδιών η άλλη μεγάλη «τορπίλη» στην Αττική.

ΤΟ καμπανάκι του κινδύνου έχει πολλές φορές χτυπήσει κι έχει δραματικά προειδοποιήσει για τους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί με τις πλημμύρες και τα σκουπίδια. Χρειάζεται ουσιαστική αντιμετώπιση η αντιπλημμυρική προστασία τόνισε στη συνέντευξη η σ. Αλ. Παπαρήγα κι αυτό θα πει «να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο. Ετσι πρέπει να γίνει». Δεν μπορούμε να δώσουμε την ουσιαστική λύση όταν σταθούμε σε ζητήματα δευτερεύοντα και πολύ επιφανειακά.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ και αναλυτικές οι θέσεις κι οι προτάσεις του ΚΚΕ για τα δυο αυτά θέματα, τα σημαντικά και επίκαιρα. Και κάλεσμα στον ελληνικό λαό να μη δείξει καμιά ανοχή στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα και στο κουκούλωμα των προβλημάτων, που επιχειρείται.

ΚΙ ΕΙΝΑΙ πραγματικά «τορπίλες» τα δυο επίκαιρα και σημαντικά θέματα. Που θα γίνουν οξύτερα αν βέβαια δε ληφθούν τα απαραίτητα, τα αναγκαία μέτρα και λύσεις. Εχουν περάσει τόσα χρόνια, κοντά αιώνας και εξακολουθούν να μένουν στα χαρτιά αντιπλημμυρικά έργα τεράστιας σημασίας που τα κουκουλώνουν με το γνώριμο σύστημα.

ΦΥΣΙΚΑ, είναι η ώρα, χωρίς πια καθυστερήσεις και κουκουλώματα, να «μπει το μαχαίρι στο κόκαλο». Κι ας μην το ξεχνάμε αυτό που είπε η σ. Αλ. Παπαρήγα, πως για μας είναι δυο θέματα «τορπίλες» και θα είναι μεγάλος ο κίνδυνος αν δεν παρθούν ολοκληρωμένα μέτρα, σωστά αλλά και έγκαιρα.

Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ με τις πλημμύρες, τα ρέματα, τα σκουπίδια μένει πάντα ανοιχτός. Η μαύρη βίβλος με τις πλημμύρες και τις τεράστιες καταστροφές συνεχίζει τις εγγραφές της. Και απαιτεί λύσεις ουσίας κι όχι μικρομπαλώματα. Αυτό το μήνυμα στέλνει το ΚΚΕ.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ