Κυριακή 27 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

(δίχως αντισεισμική προστασία)

ΕΙΝΑΙ η Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, που μας ξαναφέρνει στο μεγάλο θέμα της αντισεισμικής προστασίας. Η συμπρωτεύουσα, ας το θυμηθούμε, πριν 30 χρόνια χτυπήθηκε άγρια από το σεισμό με ανθρώπινα θύματα και πολύ μεγάλες ζημιές. Λαχτάρα και αγωνία, τότε, για τη μεγάλη εκείνη δοκιμασία.

Η Ημερίδα, που οργάνωσε με επιτυχία πρόσφατα η ΚΟΘ του ΚΚΕ, με τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις πάνω στο σημαντικό θέμα της αντισεισμικής προστασίας, έκανε ολοφάνερη, τρεις δεκαετηρίδες από το μεγάλο σεισμό του 1978, την εγκληματική απραξία που έδειξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που ανεβοκατέβαιναν στην καρέκλα της εξουσίας.

Η Ημερίδα έδειξε και τη μεγάλη, την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος για την αντισεισμική θωράκιση της Θεσσαλονίκης. Είναι έργο ζωής για το λαό. Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ ο Γραμματέας της ΚΟΘ, Κώστας Αβραμόπουλος, τόνισε ότι η ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής μάς δίνει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες και στην περιουσία των κατοίκων και γενικότερα στις επιπτώσεις που προκαλούν οι σεισμοί.

ΣΥΧΝΑ ακούμε τους αφεντάδες της εξουσίας να προβάλλουν σαν αιτιολόγηση της πολιτικής τους ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να προχωρήσουμε στην αντισεισμική προστασία. Χρήματα υπάρχουν.

Ο Βασίλης Παπαζάχος, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, παρουσιάζοντας τα «όπλα» που έχουμε στα χέρια μας για να αντιμετωπίσουμε και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις συνέπειες των σεισμικών φαινομένων, είπε: Γνωρίζουμε, κατ' αρχήν χωρικά, πώς κατανέμονται οι σεισμοί και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να ορίσουμε στο βάθος 5ετίας πιθανές περιοχές εκδήλωσης σεισμικού φαινομένου.

ΕΙΝΑΙ σαφές, υπογράμμισε ο Β. Παπαζάχος, ότι η καινούρια σεισμολογική γνώση μπορεί να συμβάλει πάρα πολύ στην αντισεισμική προστασία.

Η Θεσσαλονίκη είναι, όπως είπε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ Κυριαζής Πιτιλάκης, μια από τις καλύτερα μελετημένες πόλεις της Ευρώπης και παγκόσμια. Κι αυτό, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, αποτελεί εργαλείο στα χέρια της πολιτείας ώστε να σχεδιάσει την αντισεισμική προστασία και θωράκιση.

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ του 1978, είπε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, δεν ήταν ένας πολύ αντιπροσωπευτικός σεισμός. Ενδεχομένως, είτε εμείς, είτε τα παιδιά μας, αλλά, τέλος πάντως, η πόλη να ζήσει ένα σεισμό κατά πάσα πιθανότητα ισχυρότερο του 1978. Με βάση το σεισμικό σενάριο σχεδιασμού 475 χρόνων, όπως προβλέπει ο κανονισμός.

ΣΤΟΝ τομέα του ελέγχου των κτιρίων, που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, όπως είπε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κοσμάς Στυλιανίδης, οι ρυθμοί είναι το βήμα της χελώνας. Από 80.000 κτίρια μόνο σε 5.000 έγινε έλεγχος... Και άρχισαν το 2001.

ΕΡΓΟ ζωής για το λαό η αντισεισμική προστασία. Δεκαετίες χάθηκαν με ευθύνες μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις εγκληματικές. Η Ημερίδα της Θεσσαλονίκης, που οργάνωσε το ΚΚΕ, ανέδειξε τη μεγάλη ανάγκη για ένα σχέδιο ολοκληρωμένης αντισεισμικής προστασίας.


Του Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ