Κυριακή 17 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

(Η απάντηση του Τ. Φίτσου)

ΤΟ νεοκλασικό αθηναϊκό σπίτι, στην οδό Σταδίου - Ε. Λω που στέγασε την εφημερίδα μας, ύστερα από τη Βάρκιζα, ήταν ο στόχος της μεγάλης επιδρομής για να κλείσει ο «Ριζοσπάστης» και τ' άλλα ΕΑΜικά έντυπα ανάμεσα σ' αυτά και η «Ελεύθερη Ελλάδα», το κεντρικό δημοσιογραφικό όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ.

Η ΕΦΟΔΟΣ με δυνάμεις της αστυνομίας μπήκε στο μέγαρο και αφού περιόρισε στη σάλα το συντακτικό προσωπικό, άρχισε η έρευνα.

Ο, ΤΙ βρέθηκε εκείνη την ώρα στα γραφεία του «Ρ», φορτώθηκε στα καμιόνια της αστυνομίας προς περαιτέρω διερεύνηση. Και το τελευταίο χαρτάκι που είχε πέσει στον κάλαθο των αχρήστων, κι αυτό μπήκε στον κατάλογο του ύποπτου υλικού, που έπρεπε να το μελετήσουν.

ΑΠΟ την επιδρομή των μπουραντάδων γλίτωσε από τα βέβηλα χέρια τους το πορτρέτο του πρωτομάρτυρα της ελληνικής δημοσιογραφίας, του Κώστα Βιδάλη.

ΣΤΟ κεφαλόσκαλο είχε σταθεί ένας μεσόκοπος, που φαινόταν να έχει περάσει πολλά βάσανα στη ζωή του. Πρόσωπο βαθιά σκαμμένο. Κάθε τόσο έλεγε δυο-τρεις λέξεις που έλεγαν στερεότυπα: «Κι αυτό θα περάσει»...

Ο ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ, ο υπεύθυνος της επιχείρησης είδε το μεσόκοπο, να στέκεται επίμονα στο κεφαλόσκαλο και προχώρησε προς το μέρος του. Δεν είχε προφτάσει να τον πλησιάσει κι ακούστηκε δυνατά να του λέει: - Κι εσύ, Τάκη εδώ...

Η απάντηση (του Τάκη) κοφτή, σταράτη: - «Και πού θά 'θελες να είμαστε κυρ-αστυνόμε... Εδώ είναι το σπίτι μας».

ΔΕΝ άφησε ούτε λεπτό κι ο Τάκης απαντούσε: - Και πού θα έπρεπε να είμαστε. Κι αμέσως πρόσθεσε: Αυτό είναι το σπίτι μας κυρ-αστυνόμε.

ΠΟΙΟΣ ήταν ο Τάκης; Είναι ο Φίτσος, ο ηρωικός Τάκης, έτσι τον ξέρουν μέσα στο Κόμμα. Ετσι με την κραυγή... ο Τάκης, ο Τάκης τον υποδέχονται στο κάτεργο της Αίγινας. Κι ο «Ριζοσπάστης» το σπίτι του για να γράψει το εργατικό ρεπορτάζ, που ήταν ο τομέας δουλειάς που κάλυπτε στο «Ρ».

ΛΙΓΟΥΣ μήνες πιο ύστερα ο Τάκης Φίτσος ενώ βρισκόταν εξόριστος στην Ικαρία, θα μεταφερθεί στην Αθήνα και θα τον «εντάξουν» σε μια δίκη στο στρατοδικείο της Χαλκίδας και μαζί με τους συντρόφους του θα καταδικαστεί σε θάνατο. Με τη ζητωκραυγή «για το ΚΚΕ», ο Τάκης θα κλείσει μια ηρωική διαδρομή ζωής, που ολόκληρη δόθηκε στο ΚΚΕ, στον αγώνα του λαού.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ