Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Γιατί η ΝΔ επιμένει να προβάλλει ως μέγιστο πρόβλημα της οικονομίας το μεγάλο δημόσιο χρέος από το οποίο εξαρτώνται η πραγματική κατάσταση και οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας που «θέλουν να γνωρίζουν οι πολίτες»;

ΠΡΩΤ' ΑΠ' ΟΛΑ γιατί ενδιαφέρεται, αν γίνει κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα δημόσια ελλείμματα με βάση το κριτήριο του 3% του ΑΕΠ που καθορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας, που αν ξεπεραστεί τότε πέφτουν πρόστιμα από την ΕΕ.

ΑΥΤΗ Η προπαγάνδα του συσχετισμού του δημοσίου χρέους με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί κάθε αστικό κόμμα που αντικαθιστά το άλλο στην κυβέρνηση, περί παραλαβής «καμένης γης», δηλαδή άθλια οικονομικά του κράτους, έτσι ώστε να τεκμηριώνει την αντιλαϊκή πολιτική στο σύνολό της, να μην ικανοποιεί τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η ΝΔ προετοιμάζει από τώρα το έδαφος της αντιλαϊκής επέλασης αν γίνει κυβέρνηση. Μπορεί ο Κ. Καραμανλής να το λέει με «κομψό τρόπο», αλλά ο Κ. Μητσοτάκης το είπε ανοιχτά, μιλώντας για νέες διαρθρωτικές αλλαγές, πολιτική ακόμη πιο σκληρής λιτότητας, σε απολύσεις κλπ. αν θέλουμε ανάπτυξη.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ δημόσια ελλείμματα τα συσχετίζουν με την καπιταλιστική οικονομία; Το κράτος εκτός από τη φορολογία ως έσοδό του, προκειμένου να ανταπεξέρχεται στις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας του καταφεύγει και στον εσωτερικό δανεισμό, αλλά και στα δάνεια από το εξωτερικό. Και ο εσωτερικός και ο εξωτερικός δανεισμός πρέπει να αποπληρωθεί στους τραπεζίτες που δανείζουν. Βεβαίως όλ' αυτά στην πλειοψηφία τους διατίθενται ως κεφάλαια, στην άρχουσα τάξη, είτε μέσω της κατασκευής των δημοσίων έργων, είτε μέσω αγοράς στρατιωτικών εξοπλισμών ή κινήτρων στους επιχειρηματίες.

ΑΥΤΑ ΩΣ ΕΞΟΔΑ του κράτους πρέπει να αποπληρώνονται και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων του προϋπολογισμού. Ετσι το μεγαλύτερο μέρος της φορολογίας από τα λαϊκά στρώματα, δηλαδή από τα εισοδήματά τους, απ' όπου προέρχεται μεγάλο μέρος των εσόδων του κράτους δεν ξαναγυρίζουν σ' αυτά, αφού αναδιαρθρώσεις σημαίνει ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, σημαίνει μείωση μισθών και συντάξεων, σημαίνει ταυτόχρονα εργασιακές σχέσεις - λάστιχο προκειμένου να μεγαλώνουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Και οι αστικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένες να πάρουν από τους μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά κάνουν το αντίθετο, αφού η πολιτική τους υπηρετεί το κεφάλαιο.

ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ το επιχείρημα, της ΝΔ, που σημαίνει ότι αν γίνω κυβέρνηση θα παρουσιάσω μεγάλα δημόσια ελλείμματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και ο πολίτης πρέπει να το γνωρίζει, σημαίνει ότι ρίχνω από τώρα την ιδέα των μεγάλων δημοσίων εξόδων που πρέπει να αποπληρωθούν, άρα δεν υπάρχουν περιθώρια παροχών στα λαϊκά στρώματα. Και ότι όλα τα βάρη των μεγάλων εξόδων του κρατικού προϋπολογισμού αναγκαστικά θα πέσουν στις πλάτες τους, με παραπέρα ένταση της ιδιωτικοποίησης -εμπορευματοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών, με ακόμη πιο σκληρή πολιτική λιτότητας. Και μπροστά σε ενδεχόμενη οικονομική κρίση πρέπει να υπάρχουν λεφτά στο κράτος για ενίσχυση του κεφαλαίου.

ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ενισχύονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ένα από τα εργαλεία αναδιανομής του συνολικού παραγμένου εισοδήματος προς όφελός τους. Αυτή είναι η λογική της ΝΔ βεβαίως και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό πρέπει να αποδυναμωθούν πολιτικά και με τη λαϊκή ψήφο και τα δυο κόμματα και να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ