Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Διάφορες δυνάμεις προπαγανδίζουν ότι το ΚΚΕ δεν έχει πολιτική συμμαχιών, επειδή δε συνεργάζεται ούτε εκλογικά με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ποια είναι η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ;

ΤΟ ΚΚΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης. Είναι κοινωνική και πολιτική συμμαχία. Μόνο μια τέτοια συμμαχία μπορεί να ανεβάσει την αποτελεσματικότητα του λαϊκού κινήματος και να συμβάλει στη χειραφέτησή, του για να περάσει σε θέση αντεπίθεσης με προοπτική τη λαϊκή εξουσία.

Βεβαίως, γραμμές συνεργασίας και συμμαχίες μπορεί να υπάρχουν και να προβάλλονται πολλές, με διάφορες παραλλαγές και αποχρώσεις π.χ. συνεργασία κατά του δικομματισμού, συνεργασία γύρω από αποσπασματικούς δημοκρατικούς στόχους, κλπ.

Η εποχή που ζούμε, η περίοδος που διανύουμε, έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Αντικειμενικά στην ημερήσια διάταξη τίθενται θέματα στρατηγικής σημασίας, εφ' όλης της ύλης.

ΑΡΑ Η ΓΡΑΜΜΗ συμμαχίας πρέπει να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα. Κυρίως να περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που συνθέτουν μια συνεκτική πολιτική κατά των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού, μια διαφορετική εναλλακτική λύση, που να απαντά στο πρόβλημα: «Ποιος στην εξουσία και με ποια μέσα θα διασφαλίσει τη λαϊκή κυριαρχία και ευημερία, τον ειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό ρόλο της Ελλάδας». Δεν αρκεί στόχος να είναι η μείωση της πίτας του δικομματισμού, η οποία π.χ. μετά τις εκλογές, αφού δε θα έχει πολιτικό πλαίσιο την πάλη κατά της κυρίαρχης πολιτικής θα αποσυντεθεί, ή μια συμμαχία για κάποιους αποσπασματικούς, δηλαδή αναποτελεσματικούς στόχους πάλης.

Μια συμμαχία που δε θέτει σε αμφισβήτηση την κυρίαρχη πολιτική και τα βάθρα της, χάριν εφήμερων στόχων, θα είναι απολύτως αδύναμη στους ελιγμούς και τις επιθέσεις της σημερινής εξουσίας. Μια τέτοια συμμαχία είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα αποτύχει, επιφέροντας ολέθριες συνέπειες τόσο για όσους τη συγκροτούν όσο κυρίως για το λαϊκό κίνημα.

ΤΟ ΚΚΕ, ΒΕΒΑΙΩΣ, έχει επεξεργαστεί μέτωπα συσπείρωσης και συνεργασίας, πάνω σε στόχους πάλης που απαντούν από φιλολαϊκή σκοπιά στα μεγάλα προβλήματα. Και με επιδίωξη τη δημιουργία προϋποθέσεων για την οικοδόμηση του μετώπου των αντιμονοπωλιακών αντιιμπεριαλιστικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που αντιπαλεύουν τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό με στόχο την εξουσία. Πρόκειται για την «καρδιά» της πολιτικής πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ, προκειμένου να υπάρξει εναλλακτική πολιτική λύση προς όφελος του λαού. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ απαντά στις λαϊκές ανάγκες του σήμερα και του αύριο από τη σκοπιά των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Και είναι πρόταση επίκαιρη και ρεαλιστική, αλλά και αυτή που μπορεί να συσπειρώσει τις λαϊκές δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, στην εξουσία της ολιγαρχίας στη χώρα μας. Αυτή η συμμαχία περιέχει όλα τα στοιχεία μιας ριζικά διαφορετικής λύσης, να απαντά στο πρόβλημα ποιος θα κατέχει την εξουσία και με ποια μέσα θα διασφαλίσει τη λαϊκή κυριαρχία και ευημερία, τον αντιιμπεριαλιστικό ρόλο της χώρας. Πρόταση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία και μπροστά στην εκλογική μάχη, αφού η πολιτική του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης που προτείνει το ΚΚΕ είναι η μόνη που ανοίγει το δρόμο της οριστικής λύσης των λαϊκών προβλημάτων. Απ' αυτή την άποψη, η ενίσχυση του ΚΚΕ και στις εκλογές, συμβάλλει αποφασιστικά και στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και στην προοπτική συγκρότησης του λαϊκού μετώπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ