Παρασκευή 30 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004

Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Η νεολαία καλείται στις 7/3 να δώσει το δικό της μήνυμα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Κρίνεται αν θα παραχωρήσει το δικαίωμα να αξιοποιηθεί η ψήφος της για ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματά της, είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ, ή αν θα ανοίξει δρόμους για ακόμα πιο δυναμική αγωνιστική απάντηση, για μια άλλη προοπτική για το λαό και την κοινωνία.

Σ' αυτά τα πλαίσια και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καλούνται να δώσουν τη δική τους απάντηση. Εξαιτίας της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ (Μπολόνια, Βερολίνο), καλούμαστε να προσαρμόσουμε τους στόχους και τα όνειρά μας, να βαθύνουμε στην επιστήμη μας μέσα στο νέο τοπίο που μας διαμορφώνουν. Οι περισσότεροι αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε ταυτόχρονα, αφού στα έξοδα διαβίωσης προστίθενται και τα έξοδα για βιβλία, περιοδικά, φωτοτυπίες και άλλες ελλείψεις στην υποδομή, που καλούμαστε να καλύψουμε εμείς με τη λογική της ανταποδοτικότητας. Στο χρόνο που μένει ελεύθερος αναγκαζόμαστε να προσφέρουμε απλήρωτη εργασία, καλύπτοντας ελλείψεις σε προσωπικό (στα εργαστήρια, στα μαθήματα, στη διοικητική υποστήριξη), αποτελώντας το πιο ευέλικτο και το πιο φτηνό εργατικό δυναμικό του πανεπιστημίου. Η ενασχόληση με το περιεχόμενο του μεταπτυχιακού διακόπτεται συνεχώς από τα διάφορα project εταιριών (που αποτελούν το μοναδικό έσοδο), βάζοντάς μας τη λογική της διαρκούς ανασφάλειας αν θα υπάρχουν τα χρήματα για «να λειτουργήσει το μαγαζί και φέτος» ή θα μας βάλουν δίδακτρα (π.χ. ΑΣΟΕΕ, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πολυτεχνείο και αλλού) ή ακόμα χειρότερα θα «κλείσει το μαγαζί». Και αν «το μαγαζί είναι γωνία» και έρχονται τα ιδιωτικά προγράμματα, στο τέλος το περιεχόμενο του μεταπτυχιακού καταντάει μια συρραφή project με βάση τα συμφέροντα πέντε - έξι εταιριών και απέχει πολύ από την πραγματική έρευνα, την παραγωγή γνώσης με βάση τις ανάγκες του λαού και της κοινωνίας. Μαζί με όλα αυτά, πρέπει καθημερινά να ερχόμαστε σε σύγκρουση με αντιεπιστημονικές, ιδεαλιστικές αντιλήψεις που προσπαθούν να παρουσιάζουν το άσπρο ως μαύρο, με μοναδικό στόχο να αναπαράγουν τα ιδεολογήματα του συστήματος.


Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια μας προετοίμασε για το χαρακτήρα των αλλαγών αυτών, αποκάλυψε τις επιδιώξεις ΕΕ - κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, την προσαρμογή μας στο νέο μοντέλο εργαζόμενου, την πρόσδεση του πανεπιστημίου με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Ηταν μπροστά στους αγώνες για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, με επιστημονική ειδίκευση στο πτυχίο, για ένα μεταπτυχιακό κύκλο που να οδηγεί στο διδακτορικό. Εδωσε μάχες για την κατάργηση των διδάκτρων, τον προσανατολισμό της έρευνας με βάση τις λαϊκές ανάγκες κι όχι αυτές του κεφαλαίου, μισθό για την εργασία και το εκπαιδευτικό έργο που προσφέρουμε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μας, δικαίωμα στη δουλιά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Γι' αυτό στις 7 Μάρτη γυρίζουμε την πλάτη στις δυνάμεις που εκφράζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δίνουμε τη δική μας απάντηση στη λογική της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού, ψηφίζουμε ΚΚΕ.


Του
Ανδρέα ΚΑΡΓΟΠΟΥΛΟΥ *
* Ο Α. Καργόπουλος είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ